Andaluzija i Maroko

Andaluzija i Maroko
  • Polazak dolazak 7.10. - 20.10.2018.
  • Cijean putovanja po osobi 14.950 KN FM
  • Smještaj hoteli 2*/3*/4*
  • Prijevoz zrakoplovom iz Zagreba
  • Šifra DPPTP16


GRANADA – CÓRDOBA – SEVILLA – JEREZ – CADIZ – MALAGA – CASABLANCA  – MEKNES – FES – IFRANE – pustinja MERZOUGA – AIT BENHADDOU – MARRAKECH – ESSAOUIRA

Datum putovanja: 7.10. – 20.10.2018. zrakoplovom iz Zagreba

Trajanje putovanja: 14 dana/ 12 noćenja

 

Andaluzija je čuvena po svojoj kulturi: domovina flamenka i prostor u kojem su Arapi ostavili najbogatiju umjetničku i kulturnu baštinu u Europi. Svoj su teritorij na Pirinejskom poluotoku zvali al-Andaluz. Za Andaluziju se kaže i da je poveznica Istoka i Zapada: Španjolci, Arapi, Romi, Židovi – svi su joj utisnuli svoj pečat i učinili je šarenim biserom. Ono što je Andaluzija Evropi, to su kraljevski gradovi Maroka Africi – biser kulturnog nasljeđa. Užurbana prijestolnica Rabat, vremenom nagriženi Meknesh i Fez te živahan Marrakech još uvijek ljubomorno čuvaju atmosferu vremena u kojem su nastali. Osim posjetu kraljevskim gradovima Maroka, putovanju smo dodali doživljaj spavanja u kampu pustinje Sahare do kojeg ćemo dojahat na devama, poput starih karavana. . Naši vodiči će nam pripremiti tradicionalnu marokansku večeru, a noć ćemo provesti u zagrljaju zvjezdanog neba. Posjetit ćemo klanac Todra i prošetati oazama između seoskih nastambi, te posjetiti najljepšu marokansku utvrdu Ait Benhaddou.
Ovo putovanje oduševit će ljubitelje maurske arhitekture. Nježna čipka na monumentalnim građevinama, fontane i vrtovi mirisnog cvijeća Andaluzije zavest će vas poput strastvenog ljubavnika, dok će vam iste te slike u Maroku djelovati usnulo i vratiti vas doba karavana i trgovaca.

 


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – MALAGA – GRANADA 
Polazak iz zračne luke Zagreb i uz presjedanje let za Malagu. Dolazak se očekuje u popodnevnim satima. Malaga je jedan od najstarijih gradova Europe, u davnom 8 st. pr.kr.osnovali su ga Feničani a grad je kasnije bio pod Rimskom , Bizantskom i na kraju Arapskom vlašću sve do 1487. godine kada su vlast preuzeli katolički monarsi. Danas Malaga slovi kao grad umjetnika, renesanse i romantike. Između kamenih ulica miješaju se građevine rimskih kazališta, arapskih dvoraca i bizantskih renesansnih građevina sa modernim muzejima i zgradama. Po dolasku ćemo panoramski razgledat centar Malage, stare renesansne građevine i muzeje Pompidou i Hermitage. Obići ćemo dvorac Gibralfaro iz 14 st. , maursku utvrdu sa spektakularnim pogledom na grad, luku i obalu. Nastavljamo putovanje prema Granadi uz obalu mediterana i dalje kroz planinske proplanke Siera Nevade. Po dolasku smještaj u hotel i noćenje.

2. dan | GRANADA (D)
U srcu Andaluzije, smjestila se Granada. Kada su je osvojili Mauri, 711.g., grad je procvao u jedan od najbogatijih u Europi. Na njezinom su se tlu nizale brojne civilizacije, a ostavština bogate povijesti vidljiva je na svakom koraku pa je danas Granada pravi svjetski kulturni dragulj. Nakon doručka krećemo u razgled grada i njegovih najvećih znamenitosti. Prvo ćemo prošetati vijugavim ulicama povijesne četvrti Albaci koja predstavlja jedinstveno španjolsko –muslimansko nasljeđe. Nakon ručka odlazak do glavnih atrakcija, moćne utvrde Alhambra, palače i citadele posljednjih muslimanskih vladara Španjolske. Maurski stil gradnje obiluje ukrasima uklesanim u kamenu koji izgledaju nježno, poput čipke, te prekrasnim vrtovima s fontanama. Palača Generalife ljetna je palača posljednjih muslimanskih vladara te zajedno s palačom Alhambra i arapskom četvrti Albaicin, nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Večer je slobodna za vlastite aktivnosti. Noćenje.

3. dan | GRANADA – ZUHEROS – CÓRDOBA (D, R)
Nakon doručka vožnja prema Córdobi. Prolazit ćemo kroz krajolike koje krase nepregledni nasadi maslina. Zaustavit ćemo se u malom selu Zuheros gdje ćemo od lokalnog uzgajivača saznati o uzgoju maslina. Nakon šetnje selom kušat ćemo razne vrste maslinovih ulja i ručati u lokalnom restoranu. Nastavak putovanja prema veličanstvenoj Córdobi koja je u rimsko doba bila važna strateška luka odakle su brodovi odvozili maslinovo ulje, vino i pšenicu u Rim. Danas je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine i priča priču o rimskoj prošlosti. Razgledat ćemo Mezquitau, veliku džamiju Córdobe, nekoć najveću džamiju u Španjolskoj, danas je glavna katedrala córdobske nadbiskupije, poznata po više od 1000 stupova i lukova koji ih povezuju. Prošetat ćemo nepravilnim ulicama Židovske četvrti i te razgledati njezine znamenitosti i sinagogu. Smještaj u hotel i noćenje.

4. dan | CÓRDOBA – CARMONA – SEVILLA (D, R)
Nakon doručka slobodno vrijeme. U kasne jutarnje sate vožnja prema Sevilli. Na putu ćemo posjetiti stari gradić Carmona nekadašnje sjediše plemića Campiña regije. Grad čuva mnoge ljepe palače i dvorac kralja Pedra iz 14 st., koji je danas pretvoren u upečatljiv hotel gdje kojemu ćemo ručati. Nastavak putovanja. Sevilla je četvrti grad po veličini u Španjolskoj i savršena slika Andaluzije. Uz predivnu andaluzijsku arhitekturu, grad je prožet vrtovima naranča i cvijećem. Najveća znamenitost je Alcázar, kraljevska palača, najljepši primjer maurske arhitekture. Sagrađena je u 14. st. i najstarija je palača koja se i danas koristi kao boravište kralja Juana Carlosa. Zajedno s gradskom katedralom uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Katedrala je sagrađena u gotičkom stilu, a ukrašena je velikom količinom zlata. Posjetit ćemo Alcazar i gradsku katedralu te prošetati starim dijelom grada koji zbog svojih uskih uličica, kafića, klupica i vrtova podsjeća na drevno španjolsko selo. Navečer ćemo se zabaviti uz neizostavnu izvedbu flamenca u kulturnom centru. Noćenje u hotelu.

5. dan | SEVILLA – JEREZ – CADIZ (D)
Oprostit ćemo se od Seville i krenuti prema Cadizu. Usput posjet gradu Jerezu poznatom po konjičkoj tradiciji, kvalitetnim vinima i šeriju. Po dolasku ćemo posjetiti lokalnu prodavaonicu pića gdje ćemo naučiti o procesu proizvodnje prošeka i brendija. Nakon kušanja lokalnih prizvoda slijedi poslastica za ljubitelje umjetnosti. Privatni kolekcionar provest će nas kroz svoju zbirku slika slavnih umjetnika španjolske, poput Goye, El Greca i Velazqueza. Nastavak putovanja do Cadiza, grada koji se smjestio na rtu Atlanskog ocana a s kopnom je povezan kratkom prevlakom i impresivnim visećim mostom. Posjetit ćemo trgovačku kući i kulu Torre Tavira sa koje se pruža prekrasan pogled na okolicu. Za kraj ćemo ući u podzemnu crkvu Oratorio de Santa Cueva koju krase djela velikih španjolskh umjetnika. Večer je slobodna za vlastite programe. Noćenje u hotelu.

6. dan | CADIZ – MALAGA – CASABLANCA
Nakon doručka vožnja prema Malagi. Zaustavit ćemo se u poznatom ljetovalištu Marbella gdje ćemo provesti oko 2 sata uživajući uz morsku obalu mediterana. U popodnevnim satima opraštamo se od Andaluzije i letimo za našu drugu destinaciju – Maroko. Nakon kratkog leta slijećemo u Casablancu, nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Smještaj i noćenje u hotelu.

7. dan | CASABLANCA – MEKNES – VOLUBILIS – FES (D) 4 sata vožnje
Nakon doručka krećemo put Meknesa. Putem ćemo se zaustaviti da bi vidjeli veliku džamije Hassana II (pogled izvana). Meknes je Ismailijeva prijestolnica poznata po zidinama dugim 40 km. Ima lijepe palače, džamije i vrtove, a najveća zanimljivost zasigurno su kraljevske štale u čijim su se silosima čuvale zalihe žita dovoljne da godinu dana prehrane stanovnike grada, dok su štale bile dovoljno prostrane da se u njima moglo smjestiti 12.000 konja. Zaustavit ćemo se kraj gradskih vrata Bab Mansour, razgledati Kraljevske štale i mauzolej Moulay Ismaila. Nastavak vožnje prema Volubilisu gdje ćemo razgledati poznate rimske ruševine. Volubilis su Rimljani izgradili kao ulazna vrata za trgovinu s Afrikom. Njegovi prelijepi mozaici i stupovi još uvijek su očuvani i mogu lijepo dočarati njegovu nekadašnju ljepotu. Nakon razgleda nastavljmo prema Fesu. Fes je najstariji među kraljevskim gradovima Maroka, a ujedno i jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova arapskog svijeta. To je mjesto koje će vam se potiho uvući pod kožu svojim zvukovima, mirisima i bezvremenskim prizorima zaustavljenim u vremenu negdje između srednjeg vijeka i današnjice. Po dolasku noćenje u prelijepom riadu (tradicionalna kuća s dvorištem u sredini) s jednim od najljepših pogleda na medinu Fesa.

8. dan | FES (D)
Uz pratnju vodiča istražit ćemo staru medinu i beskrajan labirint njezinih uskih uličica koje skrivaju stotine malih dućana i vrijednih obrtnika koji nikad ne prestaju proizvoditi i prodavati svoje rukotvorine. Fes je poznat po svojoj robusnoj i lijepoj keramici, pladnjevima od mesinga i bakra, regionalnoj kuhinji i starim medresama (školama Islama). Krenut ćemo od vrata kraljevske palače, koja je jedna od najstarijiih i najvećih u Maroku, nastavit kroz živopisnu židovsku četvrt i groblje. Prošetat ćemo srednjovjekovnom medinom i između ostalog posjetiti Bou Inania medresu, fontanu Nejjarine, mauzolej Moulay Idrissa te duhovno sveučilište Karaouine. Zaustavit ćemo se u nezaobilaznim slikovitim kožarama u kojima se koža obrađuje, a boje se još uvijek dobivaju uz pomoć starih tehnika. Noćenje u riadu.

9. dan | FES – Srednji Atlas (IFRANE – MIDELT) – Sahara (pustinja MERZOUGA – dine CHEBBI) (D, V) 7 sati vožnje
Krećemo na dugu vožnju prema Sahari. Putem ćemo proći kroz Srednji Atlas i njegove šumovite predjele te se zaustaviti u mjestu Ifrane da bi vidjeli Barbary majmune u njihovom prirodnom staništu. Zatim nastavljamo do malog planinskog mjesta Midelt da bi se spustili u slikoviti klanac Ziz, pun palmi i slikovitih utvrđenih sela. Konačno stižemo do Erfouda, odakle ostaje još samo sat vremena vožnje do Merzouge, našeg pustinjskog odredišta. U Merzougi ćemo se susresti s pustinjskim vodičima Tuarezima i njihovim devama. Preko prhkog pustinjskog pijeska odjahat ćemo na devama ususret zalasku sunca, među fotogenične dine, sve do našeg kampa na dinama Chebbi. Vodiči će za nas pripremiti tradicionalnu večeru u kojoj ćemo uživati ispod otvorenog neba i tisuću zvijezda. Nakon večere uživat ćemo okupljeni oko logorske vatre u ritmu marokanskih bubnjeva. Noćenje u pustinjskom kampu (svaki šator ima svoju kupaonicu i WC).

10. dan | pustinja MERZOUGA – klanac TODRA – klanac DADES (D, V) 4 sata vožnje
Rano buđenje uz doručak u pustinji i još jedan spektakularan izlazak sunca nad pješčanim dinama. Povratak devama do Merzouge te nastavak putovanja kroz Saharu uz zaustavljanje u zanimljivom pustinjskom mjestašcu Rissani. Naša slijedeća destinacija je klanac Todra čije se strme stijene dramatično uspinju i do 300 m u svojem najužem dijelu. Imat ćemo priliku za kratku šetnju, a zatim nastavljamo vijugavom cestom do klanca Dades gdje ćemo provesti noć u tradicionalnoj kazbi.

11. dan | klanac DADES – QUARZAZATE – AIT BENHADDOU – MARRAKECH (D) 6 sati vožnje
Nakon doručka nastavljamo vožnju cestom s tisuću kazbi koja vodi prema Quarzazateu. Proći ćemo Dolinom ruža, posebno lijepom u travnju i svibnju kad cijela dolina miriše na ruže te oazom palmi Skoura. Stižemo u Quarzazate, a zatim i Ait Benhaddou, staro selo utvrđenih berberskih kazbi. Zbog svoje ljepote i važnosti uvršten je na listu svjetske baštine. U prošlosti je bio jedno od najvažnijih utvrđenih uporišta na staroj Cesti soli, kojom su karavane iz afričke Sahare u Marrakech donosile zlato, bjelokost i sol te dovodile robove. Ovo fotogenično, utvrđeno, staro, berbersko selo korišteno je kao pozadina za više od 30 filmova. Zaustavit ćemo se kod lokalne berberske obitelji da bi s njima popili čaj, a kod njih je moguće organizirati i ručak (uz plaćanje na licu mjesta). Slijedi vožnja prema Marrakechu. Putem ćemo prijeći najviši afrički cestovni prijevoj Tiz’n’Tichka (2.260 m) s kojeg se pružaju spektakularni vidici. Po dolasku, smjestit ćemo se u lijepom riadu unutar medine.

12. dan | MARRAKECH (D)
Ujutro ćemo uz pratnju lokalnog vodiča istraživati ulice ovog živopisnog grada, drugog po starosti kraljevskog grada koji se zasigurno može nazvati „draguljem juga“. Od znamenitosti ćemo posjetiti povijesnu palaču Bahia, džamiju Koutoubia i grobnice iz razdoblja dinastije Saadian. Nećemo propustiti niti znameniti trg Djemma el Fna. Bit će vremena za lutanje šarenim bazarom, gdje ćemo se sresti s raznim specijaliziranim obrtnicima. Dok se u jednom dijelu bazara kožari zabavljaju sušenjem kože, u drugom dijelu sve odzvanja od udaraca kovača metalnog posuđa. Tu su i vješti prodavači tepiha koji će nas zasigurno namamiti u svoje trgovine nudeći nam šalicu čaja od minta. Mali dučančići prodaju berberski nakit, staro srebro, začine, masline ili tradicionalne lijekove koji mogu zacijeliti i izliječiti sve vrste ljubavnih jada. U poslijepodnevnim satima možemo se odvesti do novijeg dijela grada i posjetiti vrtove Majorelle. Noćenje u riadu.

13. dan | MARRAKECH – ESSAOUIRA – CASABLANCA (D) 7 sati vožnje
Nakon doručka odvest ćemo se prema Essaouiri smještenoj na obali Atlantskog oceana (oko 2 i pol sata vožnje). Zbog svoje dugačke pješčane plaže i vjetrova koji na njoj pušu, popularna je među windsurferima. Essaouira je poznata i po svježe pečenima ribama, drvenim rukotvorinama i umjetničkoj koloniji. Grad je opasan starim portugalskim zidinama, a sama medina jedna je od najšarmantnijih u Maroku. Po dolasku ćemo imati vremena za šetnju gradskom medinom, ali i za odlazak do obale i ribarske luke odakle puca fantastičan pogled na bijele zidine grada. U večernje sate vožnja prema zračnoj luci Casablanca, odakle se vraćamo kući.

14. dan | CASABLANCA – ZAGREB
U ranim jutarnjim satima let za Europu. Povratak u Zagreb se očekuje u popodnevnim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:  15.450 KN  14.950 KN FIRST MINUTE

FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja mjesta po FM cijeni!

 

Cijena aranžmana po osobi uključuje: zrakoplovnu karte za međunarodne letove Zagreb – Malaga / Malaga – Casablanca / Casablanca – Zagreb, smještaj u dvokrevetnim sobama u Španjolskoj u hotelima s 3*, jedno noćenje u hotelu sa 2*, smještaj u Maroku u autentičnim tradicionalnim riadima i hotelima s 3 i 4 *; obroci kako je navedeno u programu (D=doručak, R= ručak, V=večera), transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom, ulaznice za muzeje i znamenitosti navedene u programu (osim ulaznice za Alhambru i Generallife te džamiju Hassana II –cijena ovisi o raspoloživosti, ulaznice možete nadoplatiti na licu mjesta – cca 12 eura), lokalno vodstvo na engleskom jeziku, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku za minimalno 10 putnika, jamčevina i odgovornost za štetu kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, organizaciju putovanja.

Cijena aranžmana ne uključuje: obavezna doplata za zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 1.800 kn, doplatu za jednokrevetnu sobu na upit, obroci koji nisu navedeni (moguće je organizirati ručak kod berberske obitelji), putno osiguranje (preporučujemo), napojnice za lokalnog vodiča i vozača, osobne troškove, doplata za manji br. prijavljenih putnika 10 – 14 iznosi do 1.000 kn.


Tip putovanja:

– putovanje umjerene težine: Ne zahtijeva posebne pripreme, no putovanja ove vrste mogu uključivati kraće ili dulje trekinge, no oni su uglavnom laganiji. Kod ovog putovanja važno je da želite doživjeti zemlju takvu kakva jest i upravo zbog toga ste spremni na sitne prilagodbe programa i poneku improvizaciju na terenu jer zemlje koje posjećujete tako funkcioniraju.
– noćenja u dvokrevetnim sobama; u Španjolskoj hoteli s 3*, jedno noćenje u hotelu sa 2*; noćenja u Maroku u autentičnim tradicionalnim riadima i hotelima s 3 i 4 *
– doživjet ćete: kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, nacionalne parkove, narodne običaje, nastup flamenko plesača, bazare, pustinju, oaze, jahanje deva, zabavu

Napomena:
Odgovorni organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

 

Korisne informacije o Španjolskoj:

Naziv države: Kraljevina Španjolska
Površina: 504.000 km2
Stanovništvo: 46 milijuna
Glavni grad: Madrid
Službeni jezik: španjolski
Pozivni broj: +34
Vremenska razlika: nema
Klima: Unutrašnjost ima umjerenu klimu, dok u okolici Madrida koji je smješten na visoravni zimi može biti vrlo hladno. Južna Španjolska je najtoplije područje u Europi i ljeti i zimi. Južna i istočna Španjolska imaju mediteransku klimu s vrućim i suhim ljetima, dok je zapadna obala hladnija ljeti i vrlo kišna zimi.
Piće: Provjerite sa vodičem dali je voda sigurna za piće u pojedinim destinacijama.
Hrana: Od gostionica do ekskluzivnih restorana, svugdje se služe tradicionalni tapasi. Variraju od gurmanskih canapé do zakuske maslina i sira i neizostavni su dio španjolske kulture. Uobičajeno je u jednoj večeri proći kroz nekoliko kafića i u svakom popiti piće i kušati tapas.
Valuta: euro (EUR)
Novac: Prihvaćene kartice su: American Express, Diners Club, Master Card i Visa. Bankomati, banke i mjenjačnice se nalaze posvuda.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming sa Španjolskom. Internet je dostupan u svim gradovima, a bežični internet u većini kafića i hotela.
Električna energija: Koristi se napon od 220 V na 50 Hz; utičnice su kao kod nas.


Korisne informacije o Maroku:

Naziv države: Kraljevina Maroko
Površina: 446.550 km2
Stanovništvo: 33.2 milijuna stanovnika
Glavni grad: Rabat
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +212
Vremenska razlika: -1
Klima: Klima u Maroku varira od regije do regije. Obala ima toplu mediteransku klimu dok u unutrašnjosti prevladava suha i vruća kontinentalna klima. Na jugu zemlje je vrlo vruće i suho većinu godine, iako noću temperature mogu drastično pasti (čak i ispod nule), pogotovo u prosincu i siječnju. Područje Atlasa ima planinsku i nešto suroviju i hladniju klimu. Na obalnom području kiše padaju od studenog do ožujka, a pretežno sušno vrijeme prevladava ljeti. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće (od ožujka do svibnja) kada su prosječne dnevne temperature oko 25 stupnjeva. Drugo pogodno razdoblje je jesen (od rujna do studenog) kada se prosječna dnevna temperatura kreće oko 27 stupnjeva. Zime su hladne pa se tada preporuča putovanje na jug zemlje.
Hrana: Vrlo raznolika, mješavina arapske, berberske, francuske i španjolske kuhinje.
Piće: Preporučuje se piti flaširana voda. Najčešće piće je čaj od metvice, a kava je dostupna svugdje. Alkohol se služi samo u hotelima i nekim turističkim restoranima.
Odjeća: Maroko je islamska zemlja pa se preporučuje pokrivanje ramena i prsa te hlače ili suknje do ispod koljena.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nisu potrebna. Predlažemo da provjerite detalje sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta: marokanski dirham (MAD); 1 EUR = 10,8 MAD (studeni 2016.)
Novac: Predlažemo da sa sobom ponesete eure jer je za njih tečaj najpovoljniji, dolari se mogu svugdje zamijeniti . Novac ćete lako zamijeniti u većini banaka i mjenjačnica, no zadržite račun jer će vam biti potreban u slučaju da vam na kraju putovanja ostane previše dirhama koje ćete poželjeti ponovno promijeniti u stranu valutu. Od kartica se koriste: Visa, MasterCard i Maestro. Bankomati su dostupni u svim većim gradovima. Dozvoljeno je unošenje i iznošenje domaće valute samo do iznosa od 1000 dirhama.
Mobilni telefoni i Internet: Sva tri mobilna operatera imaju roaming s Marokom. Internet je dostupan u hotelima i Internet kafićima, a veza je odlična.
Električna energija: Koristi se napon od 220 V s frekvencijom 50 Hz; utičnice su kao kod nas.
Viza: Nije potrebna.

 

Upit za ponudu putovanja

  1. (obavezno polje)
  2. (valjanu email adresu molimo)