Egipat, Hurgada, krstarenje Nilom i Kairo

Datumi putovanja

15.4. - 23.4.2022.

Trajanje putovanja

9 dana/ 8 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
15.04.2022.10.640 KN9.840 KN
First Minute popust 800 kn za rezervacije do 28.02.!
HURGADA – ASUAN – KOM OMBO – EDFU – ESNA – LUXOR – KAIRO

– izravan charter let iz Zagreba
– provjereni hoteli i brodovi 4+* i 5*
– odlična kombinacija kraćeg odmora s razgledima prirodnih, kulturnih i arheoloških nalazišta Egipta
– zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | petak 15.4.2022.: ZAGREB – KAIRO – EGIPATSKI MUZEJ – (fakultativno LIGHT & SOUND SHOW PIRAMIDE)
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera središnjih informacija dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na izravan charter let za Kairo u jutarnjim satima. Dolazak u Kairo predviđen je u ranim poslijepodnevnim satima. Po obavljanju graničnih formalnosti, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te odlazimo do velikog Egipatskog Nacionalnog Muzeja u kojem se nalazi najveća i najdragocjenija rijetka zbirka izvornih predmeta. Izloženo je preko 250 000 primjeraka starih 5000 godina koja uključuje zbirku blaga kralja Tutankamona  koja je bila zatvorena u njegovoj grobnici više od 3500 godina i neotkrivena sve do početka 20. stoljeća. Po želji, razgled dvorane mumija (ulaznica uz doplatu). Po završetku razgleda večera u lokalnom restoranu te potom odlazak u hotel. Prijava i smještaj u hotel. U večernjim satima mogućnost fakultativnog odlaska do platoa Gize na „Sound & Light show“, jednosatnu predstavu koja uz efektnu rasvjetu i lasersku projekciju govori o povijesti velikih faraona, njihovim tajnama i legendama drevne povijesti. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan | subota 16.4.2022.: KAIRO – PIRAMIDE U GIZI – (fakultativni izlet MEMFIS I SAKKARA)
Nakon doručka odlazimo do platoa Gize, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica), 73 metra dugačka skulptura s tijelom lava i ljudskim licem. Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 metara, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu). U nastavku dana mogućnost fakultativnog izleta u Memfis i Sakkaru. Odlazimo prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, koja graniči s nekropolom Sakkara gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Džozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti. Uz nju, u Sakkari se nalazi još 16 piramida različitog stupnja očuvanosti. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje u hotelu.

3. dan | nedjelja 17.4.2022.: KAIRO – (fakultativni izlet ALEKSANDRIJA)
Doručak. Slobodno vrijeme ili predlažemo odlazak na fakultativni izlet autobusom do Aleksandrije. Grad je dobio ime po  Aleksandru Velikom te je vrlo brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Nekada je grad bio kamenim nasipom povezan s otočićem Farom, na kojem je Sostrat iz Knida oko 280. pr. Kr. sagradio najstariji poznati svjetionik istog imena Far (Pharos) visok 135 metara, jedno od sedam čuda antičkoga svijeta. Danas nažalost svjetionika više nema. Također, grad je bio poznat po Aleksandrijskoj knjižnici  koja je bila najveća u antičko vrijeme, a 2002. godine je u blizini izgrađena jednako tako impresivna nova knjižnica Biblioteca Alexandrina koja broji čak 8 milijuna primjeraka knjiga, koju ćemo kratko panoramski razgledati izvana. Slijedi posjet katakombama Kom el-Shuqqafa iz 2. st. koje su savršen primjer aleksandrijske fuzije egipatskih i grčko-rimskih stilova. Postavljene su na nekoliko razina komora koje su spojene spiralnim stubama. Uz usputni vanjski panoramski razgled džamije Abu Alabbas, slijedi razgled ostataka rimskog Serapeuma i trijumfalnog stupa Pompejev pilar koji je jedan od najvećih monolitskih stupova ikad podignutih, postavljen u čast Dioklecijanu 292. godine. Posjet Aleksandriji završit ćemo posjetom palači i vrtovima Montazah. U popodnevnim satima povratak u Kairo te transfer do željezničke stanice i ukrcaj u vlak za Asuan. Smještaj u dvokrevetne kupee i večera u vlaku. Noćenje.

Napomena: Mogućnost dodatnog noćenja u hotelu u Kairu i odlazak zrakoplovom sutradan ujutro za Asuan umjesto noćnog vlaka Kairo – Asuan (uz doplatu)

4. dan | ponedjeljak 18.4.2022.: ASUAN – (fakultativni izlet NUBIJSKO SELO)
Doručak u vlaku. Dolazak u  Asuan, najjužniji egipatski grad u prijepodnevnim satima te posjet čuvenoj asuanskoj Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero na svijetu. Put nas dalje vodi do tvornice parfema gdje ćete imati prilike upoznati se s cjelokupnim procesom izrade eteričnih ulja i parfema, i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog antičkog obeliska. U poslijepodnevnim satima ukrcaj na brod, smještaj u kabine te ručak na brodu. U poslijepodnevnim satima moguća vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra ili pak odlazak na fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vožnja motornim brodom tijekom koje možete uživati u pogledu na Botanički otok, mauzolej Age-Khana i Elefantinski otok na kojem se nalazi ovo tradicionalno afričko selo (Nubijci). Dolazak do sela na devama te upoznavanje s lokalnim načinom života i običajima uz obilazak slikovitih kuća (izvana svijetlih boja i s puno ukrasa). Nubijci su vrlo gostoljubivi pa često pozivaju u svoje domove na šalicu karkadé (piće/čaj od cvjetova hibiskusa) i shamsi (tradicionalni kruh). Povratak na brod. Večera. Noćenje.

5. dan | utorak 19.4.2022.: ASUAN – (fakultativni izlet ABU SIMBEL) – KOM OMBO – EDFU
U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel (polazak u 04.00h). U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani 60-ih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Povratak na brod. Ručak. U poslijepodnevnim satima početak plovidbe rijekom Nil tijekom koje se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Nakon večere uživajte u egipatskoj tzv. galabya zabavi u brodskom baru gdje će vas zabavljači „tjerati“ da se obučete poput Egipćanina. Noćenje na brodu u Edfu.

6. dan | srijeda 20.4.2022.: EDFU – ESNA – LUKSOR
Nakon doručka posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najuščuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod. Nastavak plovidbe uz ručak na brodu prema brani u Esni i dalje prema Luksoru odnosno drevnoj Tebi koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta. Dolazak u Luksor u večernjim satima. Posjetit ćemo Luksorski hram, veliki staroegipatski kompleks hramova smješten na istočnoj obali rijeke Nil koji je upravo u večernjim satima posebno impresivan kada svjetla osvjetljavaju hram. Noćenje na brodu.

7. dan | četvrtak 21.4.2022.: LUKSOR – DOLINA KRALJEVA – KARNAK – HURGADA
Doručak. Vožnja prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksora, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11. st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, jedine žene koja je, kao faraon, neograničeno vladala Egiptom. Slijedi posjet jednoj od tvornica alabastera te Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. Odlazak do Karnaka i obilazak najvećeg kompleksa hramova starog Egipta (UNESCO), posvećenih bogovima Amonu, Ozirisu i dr., koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. U poslijepodnevnim satima vožnja pustinjom do Hurgade, popularnog ljetovališta na obali Crvenog mora. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8. dan | petak 22.4.2022.: HURGADA
Doručak. Vrijeme je za odmor uz Crveno more, u ljetovalištu Hurgada koje je nekoć bilo malo ribarsko naselje, a danas predstavlja živahno ljetovalište brojnih hotela i raznolike turističke ponude. Ljubiteljima mora predlažemo odlazak na fakultativni izlet brodom do koraljnih grebena gdje možete uživati u prekrasnom podvodnom svijetu i na rajskoj plaži otoka Giftun. Osim morskih radosti, mogućnost odlaska po želji na safari terenskim vozilima među pustinjske dine koje skrivaju gostoljubive beduinske tabore. Večera i noćenje u hotelu.

9. dan | subota 23.4.2022.: HURGADA – ZAGREB
Doručak. Slobodno vrijeme do polaska transfera u zračnu luku i prijava na izravan charter let za Zagreb. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA PO OSOBI UKLJUČUJE: prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Zagreb – Kairo – Hurgada – Zagreb, zrakoplovne pristojbe, uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg), 2 noćenja s uslugom polupansiona u hotelu 5* u Kairu, krstarenje brodom po Nilu (brod 5* Deluxe) na osnovi 3 noćenja s uslugom punog pansiona, 1 noćenje u vlaku (dvokrevetni kupei) s uslugom polupansiona (večera i doručak u vlaku) na relaciji Kairo – Asuan, 2 noćenja u Hurgadi u hotelu 5* s uslugom sve uključeno (All Inclusive), obroci prema programu, sve razglede i obroke prema programu i ulaznice (osim unutrašnjosti piramida i Dvorane mumija), voditelja putovanja na hrvatskom jeziku.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
– za jednokrevetnu sobu/kabinu/kupe u vlaku: 2.640 kn
– za dodatnu noć u Kairu i prijevoz zrakoplovom Kairo – Asuan (umjesto noćnog vlaka): 1.220 kn
– Viza za Egipat (uz asistenciju lokalnog agenta): 230 kn
– obavezna doplata za napojnice u Egiptu 50 EUR (plaćanje na licu mjesta)
– doplata za jednokrevetni kupe u vlaku: 740 kn*
*obavezna doplata pri rezervaciji sobe i kabine s pomoćnim ležajem (samo za djecu do 12 godina)
– obavezna doplata za napojnice 50 EUR (plaćanje na licu mjesta)
– osiguranje od otkaza putovanja u slučaju bolesti i putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo).


Fakultativni izleti (plaćanje na licu mjesta):
– Izlet Memfis i Sakkara: 50 EUR
– Sound & Light show piramide: 40 EUR
– Izlet Aleksandrija s ručkom: 105 EUR
– Izlet u Nubijsko selo: 38 EUR
– Izlet Abu Simbel: 125 EUR

Popusti: 20% popusta za dijete (do 12 godina) na dodatnom krevetu u sobi s 2 odrasle osobe


Važno! COVID-19 INFORMACIJE:
Ulazak u Egipat omogućen je bez karantene i predočenja negativnog PCR ili BAT (brzog antigenskog) testa:

  • Osobama koje imaju važeću EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19 na engleskom jeziku, s tim da od primitka druge doze cjepiva nije prošlo manje od 14 dana. Priznaju se sljedeća cjepiva: Biontech/Pfizer, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya Sputnik V i Sinopharm. Potvrda mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime putnika, datum rođenja , QR kod, naziv vrste cjepiva i potvrdu o primitku obje/dvije doze cjepiva te datum primitka zadnje doze.
  • Putnici koji nemaju EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju moraju predočiti negativan PCR ili BAT (brzi antigenski) test prilikom dolaska u Egipat. PCR test ne smije biti stariji od 72 sata prije dolaska ili negativan BAT (brzi antigenski test) ne stariji od 24 sata prije dolaska u Egipat. Djeca mlađa od 12 godina u pratnji roditelja ne trebaju test.

Potvrda o testiranju mora biti ispisana i izdana na engleskom ili arapskom jeziku te mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime putnika, datum i vrijeme testiranja, identifikaciju odnosno podatke i kontakt službenog laboratorija tj. zdravstvene ustanove koja je provela testiranje, originalni pečat (u boji), tehniku ​​kojom je izvršeno testiranje i negativan rezultat testa.
Svi putnici moraju ispuniti obrazac zdravstvene izjave, koji se predaje medicinskom osoblju u zračnoj luci po dolasku u Kairo.
Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Egipat na službenim stranicama MVEP-a
*Sve navedene mjere podložne su promjeni do datuma polaska. O svakoj eventualnoj izmjeni protokola za ulazak u Egipat putnici će biti obavješteni na vrijeme.


Važne napomene:
– Kategorizacija hotela/brodova u Egiptu odgovara službenoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza organizatora
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
– Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.


Korisne informacije:
Službeno ime: Arapska Republika Egipat
Površina: 1.001.450 km2
Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika
Broj stanovnika: 74.718.797 (2003.)
Glavni grad: Kairo
Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački
Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: Egipatska funta, 1EGP ≈ 0,35 HRK, 1 HRK ≈ 2,83 EGP; 1 EUR ≈ 21,02 EGP; 1 USD ≈ 17,88 EGP
Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.
Prosječne temperature u Kairu: studeni noć 15°C / dan 25°C; siječanj noć 10°C / dan 19°C; ožujak noć 13°C / dan 23°C
Odjeća i obuća: Zbog čestih velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri. Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).
Kupovina: u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.
Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela, jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.
Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Pozivni broj zemlje: +20
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj.
Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.
Cijepljenje: nije potrebno.
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske