Fascinantni Kavkaz

Fascinantni Kavkaz
  • Polazak dolazak 14.10. - 28.10.2018.
  • Cijean putovanja po osobi 13.500 kn
  • Smještaj hotel 3*/ 4*
  • Prijevoz zrakoplovom iz Zagreba
  • Šifra DPPZP42


Baku – Gobustan – Shemakha – Lahij – Nij – Sheki – Laghodekhi – Tsinandali – Sighnaghi – David Gareji – Tbilisi – Kazbegi – Erevan – Geghard – Sevan – Tatev samostan – Goris – Khndzoresk – Areni – Khor Virap

Datum putovanja: 14.10. – 28.10.2018. zrakoplovom iz Zagreba

Trajanje putovanja: 15 dana/ 13 noćenja

 

Prema grčkoj mitologiji Kavkaz je bio jedan od stupova koji su podupirali svijet. Danas se planina Kavkaz smatra granicom između Europe i Azije, mjesto na kojem su se kroz stoljeća miješale kulture i čija je povijest ispisala stranice i stranice.
Fascinantni Kavkaz putovanje je kroz povijest, kulturu i prekrasne mistične krajolike. Rasveseliti će ljubitelje prirode i kretanja, kroz njegove tri zemlje: Armeniju, Gruziju i konačno Azerbajdžan.
Budite oprezni, ova regija bi vam se mogla uvući pod kožu i prvi posjet Kavkazu možda neće ostati i zadnji.  

 


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – BAKU (Azerbajdžan)
Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i let prema Bakuu, uz presjedanje.

2. dan | BAKU (D)
Dolazak u Baku sredinom noći. Po obavljenim carinskim formalnostima transfer do hotela i odmor.
Nakon doručka krećemo u razgled Bakua. Panoramski pogled na grad dat će nam uvid u kontraste i širinu grada. Grad ima oblik amfiteatra koji se spušta u Kaspijsko jezero. Nastavljamo pješice do starog dijela grada, odsnosno Unutarnjeg grada (»Icheri sheher«). U njemu se nalaze brojni povjesno-arhitektonski spomenici, kao i palača Shirvanshakh, utvrda Synyk Gala, džame džamija, toranj Maiden –
simbol grada Bakua te karavansaraj – mjesto za odmor trgovaca i slično. Icheri sheher ima svoju vlastitu infrastrukturu i u njemu živi 1300 obitelji. Danas je Baku i drevni i moderan grad. Noćenje u Bakuu.

3. dan | BAKU – GOBUSTAN – YABAR DAG – BAKU (D)
Izlet u umjetničko-povjesni rezervat Gobustan u kojem su izloženi petroglifi, kolica i predmeti za dom koji datiraju još iz 10. – 8. st. pr.n.e., kao i crteži te nadgrobni spomenici iz Kamenog doba i drugih ranih perioda. Nedaleko se nalazi i »gavan chalan dash«, veliki kamen u obliku ravnog tanjura, na kojem se mogu vidjeti udubine koje upućuju da je možda služio kao ritmička podrška ritualnim plesovima i ceremonijama. Posjet Gobustanu će nas prenijeti u neki drugi svijet, svijet ljudske prošlosti kroz koji ćemo osjetiti atmosferu tisućljetne povijesti ovog mjesta. Posjetit ćemo i hram vatre Atashgah te plamteću planinu Yanar Dag. Atashgah u prijevodu znaći Kuća vatre, mjesto gdje se čuva vatra. Ovaj hram je jedno od najvažnijih mjesta u kojima su stari Zoroastrijci podržavali vječnu vatru. Yanar Dag poznat je i po jedinstvenom prirodnom fenomenu izgaranja prirodnog plina na stijenama. Povjesničari kažu da je možda ovo mjesto Azarbajđanu dalo ime Vatrena zemlja. Na kraju dana vratit ćemo se u Baku i noćiti.

4. dan | BAKU – SHEMAKHA – LAHIJ – GABALA (D)
Doručak, a zatim odlazak do planinske regije Shamakhy. Posjetit ćemo gradić Shemakha koji je nekoliko stoljeća bio prijestolnica kraljevstva Shirvan. Obići ćemo grobnicu Diri Babe i džame džamiju. Potom nastavljamo vožnju do sela Lahij u pokrajini Ismayilly. Brojni stanovnici Lahija bave se starim zanatima, a sredinom 19. st. u Lahiju je radilo čak 200 radionica. Trgovci su otkrili njihove rukotvorine prije mnogo stoljeća i skupo ih prodavali na tržnicama Bagdada (današnjem Iraku), Širaza (današnji Iran) te drugim gradovima Bliskog istoka. Zaustavit ćemo se u radionici bakra da bi vidjeli kako kovači koriste male čekiće za dekoriranje tanjura, pladnjeva, vrčeva, upravo na način kao što su to stoljećima činili njihovi preci. U drugom dijelu dana čeka nas vožnja prema mjestu Gabala. Otprilike 40 km jugozapadno od Gabale nalazi se mjesto Nij, jedino mjesto na svijetu gdje su nađene naseobine starog naroda Udi. Danas u njemu živi 6196 stanovnika. Preci ove etničke skupine, poznati kao Utisi, bili su pripadnici jedne od 26 albanskih plemena koja su odigrala važnju ulogu u nastajanju kavkaške države Albanije, u periodu od 4. do 3. st. prije nove ere. Prema najnovijim istraživanjima, stari Udin bio je jezik kavkaške Albanije. Na kraju dana odvest ćemo se u Gabalu gdje ćemo noćiti.

5. dan | GABALA – SHEKI – LAGODEKHI – GREMI – TSINANDALI – SIGHNAGHI (Gruzija) (D)
Nakon doručka odvest ćemo se do mjesta Sheki, jednom od najpoznatijih starih mjesta u Azerbajdžanu. Smješten na 700 m nadmorske visine, poput amfiteatra okružen planinama i šumama, dugo je bio središte svile i važna stanica na grčkom Putu svile. Vjeruje se da njegovo ime datira još iz 7. st. prije nove ere. U Shekiju ćemo posjetiti kanovu ljetnu palaču iz 18. st. s prekrasnim freskama i fantastičnim vitrajima te albansku crkvu u selu Kish. Nakon Shekija napuštamo Azerbajdžan i krećemo prema gruzijskoj granici. Po dolasku ćemo proći kroz carinske formalnosti, a zatim se uputiti do našeg prvog odredišta u Gruziji, samostana Gremi iz 16. st., s kraljevskom tvrđavom i crkvom arhanđela. Potom nas čeka kušanje vina regije Kakheti. Posjetit ćemo kuću muzej princa Alexandre Chavchavadze u Tsinadnaliju, koji je zaslužan za izgradnju najstarije i najveće vinarije u Gruziji. Tu ćemo kušati 5 sorti gruzijskog vina. U drugom dijelu dana odvest ćemo se do Sighnaghija, grada ljubavi, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

6. dan | SIGHNAGHI – DAVID GAREJI – TBILISI (D)
Nakon doručka šetnja gradom, a zatim obilazak Bodbe samostana Svete Nino. Prema predaji, Sv. Nino je zaslužna za preobračenje Gruzijaca na kršćanstvo. Potom vožnja prema David Garejiju, jednoj od najvažnijih znamenitosti Gruzije. Ovo mjesto kombinacija je povijesnih građevina, pretpovijesnih arheoloških nalazišta, bogatih paleontoloških polja i važnih biogeografskih obilježja na visoravni oko rijeke Iori. Brojni pećinski samostani ukrašeni jedinstvenim freskama lijepi su primjer skladnog odnosa čovjeka i prirode. David Gareji smatra se remek djelom gruzijske srednjovjekovne umjetnosti. Čeka nas otprilike 2 sata hoda. Na kraju dana odvest ćemo se do Tbilisija gdje ćemo noćiti.

7. dan | TBILISI (D)
Nakon doručka krećemo u istraživanje Tbilisija. Posjetit ćemo nacionalni muzej s famoznom Zlatnom riznicom, a zatim šetnja avenijom Rustaveli u kojoj se nalaze tbilisijska Opera i Baletno kazalište, parlament te kazalište Rustaveli. Proći ćemo kraj crkve Metekhi koja se nalazi na litici s pogledom na rijeku Mtkvari. Ispred crkve se nalzi spomenik osnivaču Tbilisija, kralju Vakhtang Gorgaslan. Tu se, na litici, nalazi i palača Darejani. Nastavljamo dalje do sumpornih toplica smještenih u starom Tbilisiju, na suprotnoj strani rijeke, nasuprot palači Darejan. Po izvorima sumporne vode Tbilisi je dobio ime. U istom dijelu grada nalazi se i ortodoksana crkva Narikala sv. Nikole, uvijena u obrambenu utvrdu Narikala. Ako se stepenicama uspnemo na utvrdu imat ćemo lijep pogled na Tbilisi. Posjetit ćemo i armensku crkvu sv. Jurja iz 13.st., židovsku sinagogu i tursku džamiju koje se sve nalaze vrlo blizu jedna drugoj, kao znak vjerske tolerancije. Na suprotnoj strani ulice nalazi se crkva Sioni koja nas vodi do obala rijeke Mtkvari. Tu se u ulici Shardeni nalaze bronji zgodni kafići i galerije. Dolazimo do crkve Anchiskhati, najstarije crkve u Tbilisiju. Krajem dana povratak u hotel i noćenje u Tbilisiju.

8. dan | TBILISI – MTSKHETA – UPLISCIXE – GUDAURI (D, V)
Nakon doručka vožnja prema Mtskheti (pod zaštitom UNESCO-a), koja je bila glavni grad Gruzijske kraljevine od
3.st. pr.n.e. do 5 st. n.e. Posjetit ćemo samostan Jvari (6.st.) i katedralu Svetitskhoveli (11. st). Potom vožnja do
mjesta Uplistsikhe – “utvrde lordova”, drevnog grada istočne Gruzije uklesanog u stijene. U večernjim satima
stižemo u planinsko mjesto Gudauri gdje ćemo večerati i noćiti.

9. dan | GUDAURI – KAZBEGI – ANNANURI – TBILISI (D)
Doručak, a zatim vožnja čudesnim krajolicima do Kazbegija, glavnog grada regije. Čeka nas 2-satni uspon po
livadama, a zatim šumovitim krajolikom, do crkve Gergeti Trojstva, smještene na 2.170 m. Ako nas vrijeme
posluži, odavde ćemo imati priliku vidjeti najviši glečer Kavkaza, smješten na Mt Kazbegi (5.047 m). U drugom
dijelu dana vratit ćemo se u Tbilisi i putem proći kraj dvorca Ananuri i lijepog vodenog rezervoara Jinvaly. Noćenje
u Tibilisiju.

10. dan | TBILISI – SADAKHLO – HAGHPAT – EREVAN (Armenija) (D)
Nakon doručka uputit ćemo se prema granici s Armenijom. Putem ćemo posjetiti samostan Haghpat koji je
uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Haghpat je jedna je od najljepših kreacija srednjovjekovne armenske
arhitekture. Nakon razgleda nastavljamo vožnju prema Erevanu gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

11. dan | EREVAN  – EJMIATSIN – ZVARTNOTS – EREVAN (D)
Doručak u hotelu, a zatim odlazimo do stoljetnih spomenika Ejmiatsin (armenski Vatikan) i Zvartnots, uvrštenih na
UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Po dolasku u Ejmiatsin obići ćemo Ejmiatsinsku katedralu (iz 303 g.)
koja je službena rezidencija armenskih katolikosa. Nastavljamo s posjetom Zvartnotsu (7.-10. st.) i njegovom
Hramu snaga bdijenja. Potom ćemo se vratiti u Erevan i razgledati ga. Moderna armenska prijestolnica jedan je od
najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, avenija
Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada, a zatim posjetiti Matenadaran, zanimljiv Institutu
drevnih rukopisa. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u
spomen na veliki genocid armenskog naroda. Zaustavit ćemo se i u poznatoj tvornici armenskog konjaka.
Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Ako
nam ostane dovoljno vremena, preporučujemo i posjet muzeju Erebouni, koji prikazuje razdoblje osnutka grada
Erevana (ulaznica se plaća na licu mjesta). Noćenje u hotelu.

12. dan | EREVAN – KHOR VIRAP – NORAVANK – ZORAC KARER – GORIS (D)
Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khor Virapu (4. – 18. st.), armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i
važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u
Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao
kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu
religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat
– simbol besmrtnosti Armenije. Nastavljamo naše putovanje kroz slikovite krajolike, a među šarenim stijenama u
slikovitom klancu obići ćemo lijepu crkvu Noravank (13. – 14.st.). Putem ćemo posjetiti seoce Areni, poznato po
proizvodnji ukusnog vina. Tu ćemo posjetiti jednu od lokalnih vinarija. Na kraju dana posjetiti ćemo Zorac Karer,
stari obzervatorij koji datira iz 6. st. pr.n.e. Neki ga nazivaju armenskim Stonehenge-om. Uvečer stižemo u Goris
gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

13. dan | GORIS – KHNDZORESK – TATEV – SELIM KARAVANSARAJ – SEVAN (D)
Doručak u hotelu, a zatim vožnja prema Khndzoresku, srednjevjekovnom gradu u stijeni koje je do 20. st. bilo
nastanjeno. Khndzoresk je sjajno mjesto za hodanje i istraživanje. U spiljama koje su uglavnom umjetno izdubljene
nalaze se ostaci starog sela, a mogu se vidjeti i crkve, grobnice, lijepe formacije stijena te brojni izvori vode. Nakon
šetnje gradom nastavljamo do prelijepog armenskog samostana Tatev. Do samostana ćemo doći najdužom
žičarom na svijetu. Žičara je duga 5,7 km i povezuje spektakularni klanac rijeke Vorotan sa starim samostanom
Tatev. Izgrađen je u 9. st., no veliku važnost dobiva u 14. i 15. st. kad se ovdje nalazilo jedno od najvažnijih
srednjevjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinijelo razvoju znanosti, religije i filozofije, izdavaštvu knjiga i
razvoju minijaturnog slikarstva. Nastavljamo prema srednjevjekovnom karavansaraju Selim koji je služio kao
odmorište na prijelazu planinskog lanca Selim (Sulema). Ovo je najbolje očuvani karavansaraj u Armeniji i izvrstan
je primjer armenske sekularne arhitekture Srednjeg vijeka. Krajem dana odvest ćemo se do jezera Sevan.
Zadivljujuće plave boje, jezero Sevan je drugo po nadmorskoj visini i najveće slatkovodno jezero na svijetu.
Posjetit ćemo samostan Sevanvank koji se smjestio na otoku Sevan. U Brončano doba otok je bio opasan
zidinama, a u 9. st. Sevan je postao kraljevska citadela Sjunijskih kraljeva. Noćit ćemo u hotelu kraj jezera.

14. dan | SEVAN – GARNI – GEGHARD – EREVAN (D)
Nakon doručka odvest ćemo se do Garnija, gdje ćemo posjetiti hram iz 1. st. Nakon brojnih rimskih napada hram
je obnovljen i posvećen Mitri, bogu Sunca. Potom nastavljamo prema Geghardu, gdje ćemo posjetiti lijepi
samostan Geghard (12. – 13.st). poznat i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje
kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara
(kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard i gornji dio doline Azat također su
uvršteni u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Potom povratak u Erevan i noćenje.

15. dan | EREVAN – ZAGREB
U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i povratak kući. Uz presjedanje, dolazak u Zagreb sredinom dana.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:  13.500 KN

Navedena cijena vrijedi do popunjenja raspoloživih mjesta.

 

Cijena aranžmana po osobi uključuje: zrakoplovne karte na internacionalnim letovima od Zagreba do Bakua i od Erevana do Zagreba, smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 * te u Gudauriju u planinskom hotelu, obroke kako je navedeno u programu na bazi doručka i jedne večere (legenda: D=doručak, V=večera), transfere i vožnje prema programu, kušanje 5 sorti vina u regiji Kakheti (Gruzija), kušanje konjaka u tvornici konjaka u Erevanu i vina u Areniju (Armenija), lokalno vodstvo na engleskom jeziku za razgledavanja prema programu, pratitelja putovanja iz Hrvatske za najmanje 10 putnika, ulaznice za navedene znamenitosti, jednu malu bocu vode na dan, troškove pripreme i organizacije putovanja, jamčevina i odgovornost za štetu.

Cijena aranžmana ne uključuje: obavezna doplata za zrakoplovne takse 1.600 kn (podložne promjenama), ručkove i večere koje nisu navedene (moguća je nadoplata za polupansion u iznosu od 1.450 kn – preporučujemo), alkoholna pića – osim navedenog kušanja vina, nadoplatu za jednokrevetnu sobu 2.350 kn, trošak vize za Azerbajdžan i njezino ishodovanje u iznosu od 350 kn, doplata za 10 -14 putnika do 400 kn, napojnice za lokalne vodiče i vozače, putno osiguranje (preporučujemo), troškove osobne prirode.


Tip putovanja:

umjerene težine: ne zahtijeva posebne pripreme. Uključuje mogućnost kraćih trekinga, no svi oni koji ne žele hodati mogu hodanje zamijeniti vožnjom. Noćit
ćemo u ugodnim hotelima koji odišu lokalnom atmosferom.
noćenja u hotelima s 3 i 4 zvijezdice, 1 noćenje u planinskom hotelu
doživjet ćete: kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, planinarenje, narodne običaje


O putovanju:

Prema grčkoj mitologiji Kavkaz je bio jedan od stupova koji su podupirali svijet. Danas se planina Kavkaz smatra granicom između Europe i Azije, mjesto na kojem su se kroz stoljeća miješale kulture i čija je povijest ispisala stranice i stranice. Upravo zato, ovo ogromno područje između Crnog i Azovskog mora te Kaspijskog jezera jedno je od lingvistički i kulturološki najrazličitijih područja na Zemlji.
Fascinantni Kavkaz putovanje je kroz povijest, kulturu i prekrasne mistične krajolike. Rasveseliti će ljubitelje prirode i kretanja. Put nas vodi kroz njegove tri zemlje: Armeniju, Gruziju i konačno Azerbajdžan. Armenija, mala planinska država koja i danas čuva svoje staro pismo, prva je zemlja koja je prihvatila kršćanstvo kao službenu vjeru još davne 301.godine, čak 12 godina prije Rima. Po njezinim brežuljcima razbacane su stare crkve iz kojih izvire mistika davnina. Tu je i vrh Ararat, kojeg sezonski pokriva snijeg, a na kojeg je prema Bibliji pristala Noina arka. Erevan, jedan od najstarijih gradova na svijetu, gotovo iz svakog svojeg kutka pruža lijepi pogled na Ararat. Gruzija je obdarena božanskim krajolicima – snježnim vrhovima i čudesnim zelenim i cvjetnim dolinama. Zbog  različitosti kojima obiluje, ali i visoke tolerancije, ovdje se mogu vidjeti ortodoksne,  gregorijanske crkve, sinagoge i đamije, jedna uz drugu. Azerbajdžan je od davnina poznat kao „zemlja svete vatre“ zbog velikog bogatstva prirodnim uljem i plinom koji eruptira iz dubine zemlje. Kao središte Zoroastrijske vjere privlači štovatelje vatre iz cijelog svijeta. Njegovi stari zanati i rukotvorine i tisućljetna povijest koja datira od mladog kamenog doba odvodi nas na malo putovanje kroz vrijeme.Stanovnici ovih triju kavkaških zemalja poznati su po gostoljubivosti i srdačnosti. Budite oprezni, ova regija bi vam se mogla uvući pod kožu i prvi posjet Kavkazu možda neće ostati i zadnji.  

 

Napomena:
Odgovorni organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Nadoplata za manje od 15 prijavljenih putnika iznosi do 600 kn.
Cijene su izražene za plaćanje u gotovini i za najmanje 15 putnika.

 

Općenito o Armeniji, Gruziji i Azerbajdžanu:

Naziv države:
Republika Azerbajdžan
Površina: 86.600 km2
Stanovništvo: 9,1 milijuna
Glavni grad: Baku
Službeni jezik: azerski
Pozivni broj: +994
Vremenska razlika: +4 zimi +5 sati ljeti

Naziv države: Gruzija
Površina: 69.700 km2
Stanovništvo: 4,7 milijuna
Glavni grad: Tbilisi
Službeni jezik: gruzijski
Pozivni broj: +995
Vremenska razlika: +4

Naziv države: Republika Armenija
Površina: 29.800 km2
Stanovništvo: 3.3 milijuna
Glavni grad: Erevan
Službeni jezik: armenski
Pozivni broj: +374
Vremenska razlika: +4 sati, + 5 sati ljeti 

KlimaAzerbajdžan: klima varira od istoka prema zapadu – u zapadnim planinskim predjelima klima je ekstremnija i suša. Istočni predjeli u blizini Kaspijskog jezera imaju puno ugodniju klimu. Najbolje vrijeme za putovanje je od sredine travnja do kraja listopada, kad su dani topli i temperature se kreću od 21-30 stupnjeva. Srpanj i kolovoz mogu biti jako vrući. Noću temperature znatno padaju pa se čak i ljeti mogu spustiti na 18 stupnjeva. Od prosinca do veljače je puno hladnije, a temperature se znaju spustiti i ispod nule. Armenija: tijekom ljeta dani su vrući i suhi, a noći hladnije. Zime su jako hladne, s dosta snijega. Najbolje vrijeme za posjet je od svibnja do lipnja i od rujna do listopada, kad su temperature umjerenije. Gruzija: ljeta su vruća, a zime umjereno hladne. U planinskim krajevima temperature se mogu jako spustiti. Srpanj i kolovoz su jako vrući i vlažni pa je najbolje vrijeme za posjet početkom ljeta ili početkom jeseni.
Piće: U sve tri zemlje preporučuje se piti flaširana voda.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Za Armeniju i Gruziju nema obaveznih cjepiva, dok za Azerbajdžan postoji određeni rizik od malarije. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo ili na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta: Armenski dram, Azerbajdžanski manat, Gruzijski lari
Novac: Za sve tri zemlje  preporučujemo da sa sobom ponesete novac u gotovini, najbolje dolare ili eure jer ćete njih najljakše promijeniti u mjenjačnicama banaka.
Mobilni telefoni i Internet: T-mobile i Vipnet imaju roaming sa sve tri zemlje dok TELE 2 ima samo za Azerbajdžanom. Internetska pokrivenost je dobra, Internet kafići nalaze se u svim većim središtima.
Električna energija: Koriste se utičnice s dvije rupe, kao kod nas.
Viza: Za Azerbajdžan je viza potrebna ,može se dobiti u ambasadi u Zagrebu. Za Gruziju i Armeniju nije potrebna viza.

 

 

 

Upit za ponudu putovanja

  1. (obavezno polje)
  2. (valjanu email adresu molimo)