Indija, Holi – festival boja

Datumi putovanja

u pripremi za 2021.

Trajanje putovanja

10 dana/ 8 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
u pripremi za 2022.u pripremi-
DELHI – MANDAWA – JAIPUR – ABHANERI – FATEHPUR SIKRI – AGRA i Holi festival

Jednom poznata kao “Zemlja maharadža”, Indija i danas odiše slavom i bogatstvom prošlih vremena, ponoseći se svojim čudesnim građevinama i šarolikim običajima. Holi festival je jedan od njih, poznat još i kao festival boja i festival ljubavi. Osim što se sudionici festivala posipaju šarenim bojama, postoje i razni drugi običaji koje ćemo vidjeti na našem putovanju. Ako ste ljubitelj palača, tvrđava i hramova, zanimljivih bajki i legendi, ovo je putovanje za vas. Posjetit ćemo prelijepe gradove kao što je Mandawa koji je poput umjetničke galerije na otvorenom, istražit ćemo ružičasti grad Jaipur i nezaobilazni Fatehpur Sikri. Putovanje završavamo u Agri gdje ćemo uživati u atmosferi Holi festivala i, kao šećer na kraju, posjetiti nezaobilazni spomenik vječnoj ljubavi – čuveni Taj Mahal.
Ovo je putovanje na kojem se pridružujete grupi putnika iz svih krajeva svijeta.

razgledavanje znamenitosti i upoznavanje lokalne kulture
– obilasci lokalnih tržnica, vožnja u rikši, uživanje u šarenilu festivala
boja
– smještaj u hotelima s 4*PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – DELHI
Polazak iz zračne luke Zagreb i let prema Delhiju uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka.

2. dan | DELHI (V)
Dolazak u Delhi tokom jutra. Dobrodošlica i prijevoz do hotela. Nakon doručka slobodno vrijeme do sastanka grupe u 14:00 sati. Nakon uvodnih riječi krećete u istraživanje Delhija, indijske prijestolnice, povijesnog i modernog središta u jednom. Krenut ćete od „starog“ Delhija koji je u prošlosti bio sjedište islamske Indije i posjetiti najveću indijsku džamiju – Jama Masjid. Provest ćete se rikšom kroz Chandni Chowk, „srebrnu ulicu“ u kojoj se nalazi slikoviti bazar na otvorenom, jedno od najvećih trgovačkih središta Indije. Proći ćemo pored dva kilometra dugih zidina Crvene tvrđave, simbola oslobođenja od britanske vladavine te posjetiti Raj Ghat, memorijal unutar predivnog parka u kojem se nalaze kremirani ostaci Mahatme Ghandhi-a te prvog indijskog premijera – Jawaharlal Nehru. U popodnevnim satima posjetit ćemo Humajunovu grobnicu koja se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, a sam dizajn mauzoleja je inspirirao i mogulskog vladara šaha Džahana za gradnju Taj Mahala kojeg je izgradio u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Stat ćete pored dva kilometra dugih zidina Crvene tvrđave, simbola oslobođenja od britanske vladavine. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan | DELHI (D, V)
Nakon doručka razgledat ćete moderni dio grada, prostranu britansku ostavštinu s brojnim parkovima i alejama u kolonijalnom stilu. Obići ćete Lotusov hram, sveto mjesto bahaizma koji svojim izgledom podsjeća na lotusov cvijet u otvaranju, a potom slijedi obilazak svetišta Bangla Sahib. Posjetit ćete Qutab Minar s najvišim minaretom na svijetu, sagrađenim u skladnoj mješavini indijske i islamske arhitekture. Slikat ćete se ispod Indijskih vrata, memorijalnog svoda sagrađenog u sjećanje na vojnike koji su svoje živote izgubili u II. svjetskom ratu, a zatim proći pored predsjedničke kuće, Parlamenta i drugih građevina poznatog arhitekta Lutyena. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan | DELHI – MANDAWA (D, V)
U jutarnjim satima vožnja do malenog grada Mandawa koji se smjestio u srcu regije Schekhawati. Vožnja će biti nešto duža, no uživat ćete u lijepim krajolicima i pričama vašeg lokalnog vodiča. Mandawa je bio važan trgovački gradić na Putu svile koji su naselili trgovci. Poznat je kao „umjetnička galerija na otvorenom“ zbog velikog broja
oslikanih havela (tradicionalnih kuća), tipične indijske arhitekture. Po dolasku smještaj u hotel i odmor od dugog putovanja. Večera i noćenje.

5. dan | MANDAWA – JAIPUR (D, V)
Nakon doručka posjetit ćete najljepše havele Mandawe: Chokhani, Ladia, Binsidhar Newatia i Gulab Rai Ladia. Nakon obilaska dražesne Mandawe krećete na četverosatnu vožnju do Jaipura. Ponovo ćete uživati u lijepim vidicima dok slušate priče vodiča. Po dolasku u Jaipur upit ćete prve dojmove ovog „ružičastog grada“, a potom se smjestiti u hotel. Večera i noćenje.

6. dan | JAIPUR (D, V)
Nakon doručka cjelodnevni razgled Jaipura, domovine Radžputa i glavnog grada pokrajine Radžastan. Jaipur zovu „ružičastim gradom“ zbog ružičaste boje fasada na zidinama starog grada, koja simbolizira gostoljubivost. Uz obilje boja, grad odiše tradicionalnom umjetnošću, plesom i brojnim obrtima. Jaipur je prvi grad u Indiji sagrađen po urbanističkom planu, sa širokim ulicama i brojnim drevnim utvrdama i palačama koje ćete razgledati u šetnji gradom. Obići ćete gradsku palaču poznatu po kraljevskoj obitelji koja i danas obitava tamo, Palaču vjetrova – Hawa Mahal i pomalo nestvarnu, plutajuću palaču Jal Mahal, sagrađenu na jezeru. Potom obilazak Jantar Mantara, najveće astrološke promatračnice na svijetu koja sadrži 13 različitih građevina koji služe kao astrološki instrumenti. Odvest ćete se 11 km izvan Jaipura i posjetiti tvrđavu Amber, nekadašnje središte Jaipura. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

7. dan | JAIPUR – ABHANERI – FATEHPUR SIKRI – AGRA (D, V)
Poslije doručka krećete prema Agri – gradu koji čuva veličanstveni „dragulj islamske umjetnosti“- Taj Mahal. Na putu do Agre posjetit ćete neobičan i impresivan bunar u Indiji u selu Abhaneri koji su prema legendi izgradili duhovi za jednu noć, a legenda je lukavo smišljena kako bi držala podalje lopove koji bi željeli ukrasti vodu iz bunara Chand Baori. Prava istina je da je Chand Baori sagrađen u 9. stoljeću po naredbi Raja Chanda iz vladajuće dinastije Chamana kako bi riješili problem nedostatka vode u sušnom razdoblju. Bunar je dubok gotovo 30 metara, koliko su mještani kopali kako bi pronašli izvor vode. Neobična geometrijska struktura sa 3500 vrlo strmih stepenica
napravljena je kako bi mještani imali pristup vodi u svako doba godine. Potom nastavljate vožnju do monumentalne džamije u gradu Fatehpur Sikri. Fatehpur Sikri bio je prvi planirani grad mogulskih vladara Indije, a građevine su mješavina indijske, perzijske i islamske arhitekture zbog čega se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Po dolasku u Agru posjet „dragulju islamske umjetnosti“- Taj Mahalu, gdje ćete dočekati zalazak sunca. Jedno od sedam novih svjetskih čuda, simbol vječne ljubavi, izgradio je mogulski car, šah Džahan, u spomen na svoju rano preminulu ženu, Perzijanku Mumtaz Mahal. Ovo arhitektonsko čudo, ljepotu od bijelog mramora, gradilo je čak 20.000 radnika, pune 22 godine. Ovisno o dobu dana, Taj Mahal mijenja svoju boju, a najljepši je u jutarnjim i večernjim satima. Dolazak u hotel u večernjim satima. Večera i noćenje.

8. dan | AGRA, HOLI FESTIVAL (D, V)
Današnji dan biti će vrhunac vašeg putovanja jer ćete sudjelovati na Holi festivalu, popularnom hinduističkom proljetnom festivalu poznatom i pod imenima „festival boja“ ili „festival ljubavi“. Iako je Holi hinduistička proslava, i pripadnici ostalih vjera također je slave. Festival označava pobjedu dobra nad zlom, dolazak proljeća, i za mnoge
jednostavno dan u kojem će zaboraviti na brige, smijati se, plesati, upoznati nove ljude, dan kada je sve oprošteno i kada se obnavljaju zaboravljena prijateljstva. Nakon što se dobro zabavite na festivalu posjetit ćete utvrdu Agra sagrađenu od crvenog pješčenjaka, velebnu građevinu pod zaštitom UNESCO-a, i diviti se njezinim dvoranama,
privatnim odajama i prekrasno uređenim vrtovima. Potom obilazak tvornice mramora gdje ćete promatrati kako se pomoću Pietradura tehnike obrađuje i ukrašava mramor. Povratak u hotel, večera i noćenje.

9. dan | AGRA – DELHI (D, V)
Nakon doručka krećete prema Delhiju. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za vlastite programe i odmor. Večera i noćenje.

10. dan | DELHI – ZAGREB (D)
Ovisno o redu letenja , transfer do zračne luke i povratak kući uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka.


CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4 zvjezdice, obroke kako je navedeno u programu prema legendi (D=doručak, V=večera), transfere, izlete i razgledavanja turističkim vozilom (A/C); sve ulaznice prema programu, vožnju rikšom, proslavu festivala Holi s bojama, plesačima i muzikom; lokalno vodstvo na engleskom jeziku, jamčevinu (broj police 1501-00000623) i odgovornost za štetu.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: zrakoplovnu kartu Zagreb – Delhi i takse (cca 500 Eur, cijena aviokarte ovisi o raspoloživosti na letovima u trenutku rezervacije. Predlažemo da rezervaciju napravite što ranije), nadoplatu za jednokrevetnu sobu u iznosu 2.500 kn, privatne transfere prema redu letenja zračna luka – hotel, hotel – zračna luka u iznosu od 400 kn po autu po smjeru, dodatna noćenja u Delhiju, ovisno o potrebi prema redu letenja 300 kn po osobi, trošak vize i njenog ishodovanja u iznosu od 460 kn; obroke koji nisu navedeni i pića uz obroke, putno osiguranje (preporučujemo), napojnice za lokalnog vodiča i vozača, osobne troškove.


Postojeći program moguće je produžiti turama:
1. Varanasi
2. Khajuraho & Varanasi
3. Ayurveda paketi


Korisne informacije o Indiji:

Naziv države: Republika Indija
Površina: 3.290.000 km²
Stanovništvo: 1,2 mlrd
Glavni grad: New Delhi
Službeni jezik: hindu, engleski
Pozivni broj: +91
Vremenska razlika: +4:30 zimi, +3:30 ljeti
Klima: Vrijeme u Indiji je tokom cijele godine obilježeno visokim temperaturama koje variraju od regije do regije. Zima traje od prosinca do ožujka, a najhladniji mjesec je siječanj. Temperature se kreću od 10 do 27 stupnjeva, no u nekim područjima temperature mogu pasti i do nule, posebno u siječnju. Od ožujka do lipnja traje jako vruće, suho i prašnjavo razdoblje. Monsunske kiše padaju u većini regija između lipnja i listopada.

Zapadna Himalaja:
Ladak je poznat po ekstremnim temperaturama. Živa se na području Leha i Kargila zimi spušta i do -30 stupnjeva, a na području Drasa može pasti i do -50 stupnjeva. Temperature ostaju u minusu od prosinca do veljače. U toku ljetnih mjeseci maksimalne temperature mogu narasti i do 30 stupnjeva pa se treba dobro zaštiti od sunca. I kada putujete u toku ljetnih mjeseci, budite spremni da se temperatura može spustiti i ispod 0 stupnjeva, posebno na velikim nadmorskim visinama dok prelazite visoke cestovne prijelaze. Važno je sa sobom uvijek imati toplu odjeću. Kiša rijetko pada. Planinski prijelazi otvoreni su od lipnja do listopada, dok su u ostatku godine uglavnom zatvoreni. Srinagar je najbolje posjetiti od travnja do listopada kad dolina zazeleni i kad je puna cvijeća; idalano od srpnja do kolovoza kad se dnevne temperature kreću od 14-30 stupnjeva. Zime mogu biti izuzetno hladne.
Odjeća: Ponesite odjeću za sve vremenske prilike: ugodne hlače, majice kratkih i dugih rukava, veste, jedan do dva para vunenih i nekoliko pari pamučnih čarapa, deblju odjeću (npr. flis i vjetrovku), ugodne cipele za hodanje (tenisice koje drže zglob ili gojzerice). Glavu zaštitite šeširom, kapom ili laganom maramom. S obzirom da putujete u nešto tradicionalniju sredinu, izbjegavajte kratke hlače, majice na bretelice, topove i sličnu odjeću koja može izazvati negativne reakcije lokalnog stanovništva. U Indiji je pristojno nositi odjeću koja pokriva ramena i koljena. Za ulazak u hramove pripremite dulje hlače ili suknje te majice s kratkim rukavima (nikako ne na bretelice). Deblje čarape možete koristiti u slučajevima kad je za ulazak u samostan potrebno izuti cipele.
Piće: Voda se na Ladaku nadopunjava kako bi se izbjeglo nepotrebno nagomilavanje plastičnih boca. Postoje mjesta gdje se voda može nadopuniti, a ukoliko niste sigurni da li je dobro da pijete njihovu vodu, ponesite tablete za pročišćavanje vode. Preporučujemo da sa sobom ponesete svoju bocu u koju ćete puniti pitku vodu. U novije vrijeme moguće je kupiti i vodu u plastičnim bocama, no treba voditi brigu o pravilnom odlaganju plastike nakon što se voda popije – bacajte ih u smeće, nikako ih nemojte ostavljati u prirodi. Od ostalih pića najviše se pije jaki zeleni čaj. U Ladaku se većina proizvedenog viška ječma fermentira u chang, alkoholno piće koje se pije za vrijeme festivala i svečanosti.
Hrana: Jela koja ćete moći probati u Ladaku su jako slična tibetanskoj kuhinji, najčešće se jede juha s rezancima, a za putnike po planinama tsampa – pečeno ječmeno brašno. Izvorno jelo Ladaka je skyu, tjestenina s korjenastim povrćem. Ostala jela su tipično indijska, s dosta začina.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva, no preporučuju se cjepiva protiv Tetanusa, Hepatitisa A, Difterije i Tifusa. Rizik od zaraze malarijom na području Delhija i regije Jamu i Kašmir je nizak pa se obično ne preporučuju piti antimalarici. Najvažnije je da se zaštitite od uboda komaraca pa svakako ponesite neki od repelenata sa sobom. Predlažemo da se prije putovanja savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo o trenutnoj zdravstvenoj situaciji te da prema njihovom savjetu odlučite koje ćete mjere zaštite poduzeti. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta: Indijska rupija (INR); 1 USD = 63,41 INR; 1 EUR = 76,41 INR (siječanj 2018.)
Novac: Kad putujete u Indiju, posebno u zabačene krajeve, dobro je sa sobom ponijeti određenu količinu gotovine. Valute poput američkih dolara, eura i engleskih funti lako je zamijeniti u cijeloj zemlji, iako neke banke inzistiraju na čekovima. Bankomate možete pronaći u većim gradovima. Od kartica se najviše koriste Visa, Master Card, Cirrus, Maestro i Plus.
Mobilni telefoni i Internet: T-Mobile, Vipnet i Tele 2 imaju roaming s Indijom. Internet je dostupan u većini hotela i u Internet kafićima turističkih gradova, od kojih mnogi već imaju i bežičnu uslugu. U manjim mjestima veza je nešto lošija.
Električna energija: U Indiji se koristi napon od 230 volti, i 50 Hz. Neke utičnice imaju dvije rupe kao kod nas, a neke tri rupe. Nije loše ponijeti adapter.
Viza: Potrebna je i može se dobiti putem internetske stranice.


Napomena: odgovorni organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.