Indonezija, Java, Borneo i Bali

Indonezija, Java, Borneo i Bali
  • Polazak dolazak u pripremi za 2021.
  • Cijean putovanja po osobi -
  • Smještaj hoteli 4*/ lodgevi
  • Prijevoz zrakoplovom iz Zagreba
  • Šifra DPPERZ46


BORNEO – JAVA – BALI

Datum putovanja: u pripremi za 2021. god.

Trajanje putovanja: 14 dana/ 11 noćenja

 

Ovo je putovanje za sve koji imaju malo avanturističkog duha. Premda smo na nekim mjestima birali malo bolji smještaj (4 zvjezdice), bit će trenutaka kad će smještaj biti vrlo jednostavan, kao npr. na drvenom brodu na Borneu. Putovanje uključuje nekoliko kraćih trekinga i uspona, ali i priliku za odmor na plaži. Aviokompanije unutar Indonezije često mijenjaju redove letenja, a neki od letova mogu biti i stornirani u zadnji čas pa su moguće sitne prilagodbe programa.

 


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – DOHA
Polazak iz Zagreba, uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka te nastavak putovanja za Jakartu.

2. dan | JAKARTA (Java)
Dolazak u Jakartu prema redu letenja. Proći ćemo carinske formalnosti, a zatim odlazak na kratki razgled starog središta grada, Kota Tua. Poznat i kao „Stara Batavia“, čuva originalne nizozemske građevine iz 17. stoljeća kada je ovaj lučki grad služio kao sjedište VOC-a (Nizozemska istočnoindijska kompanija) u vrijeme kad je trgovina sa začinima bila na svom vrhuncu. Potom smještaj u hotelu i odmor od putovanja.

3. dan | JAKARTA – YOGYAKARTA – PRAMBANAN – YOGYAKARTA (D, R)
Ujutro let za Yogyakartu, a po dolasku krećemo u istraživanje Yogyakarte. Posjetit ćemo Kraton, najstarije sjedište sultana u Indoneziji, zatim odlazimo do vodenog dvorca Taman Sari, tržnice ptica Ngasem i na kraju do Kotagede gdje ćemo posjetiti radionicu srebrnog posuđa i radionicu batika (batik je dekorativna tehnika pomoću voska koja se koristi u dekoraciji tekstila). U drugom dijelu dana nastavljamo prema impresivnom Prambananu (pod zaštitom UNESCO-a), jednom od najvećih hinduističkih hramova u Aziji i najvećem hinduističkom svetištu u zemlji. Kompleks datira iz 9 st., a sastoji se od osam glavnih hramova, okruženih s više od 250 manjih hramova. Tri glavna hrama posvećena su hinduističkom božanskom trojstvu, Šivi – bogu razaraču, Višni – bogu čuvaru i Brahmi – bogu stvoritelju. Nakon razgleda povratak u hotel i noćenje.

4. dan | YOGYAKARTA – BOROBUDUR – YOGYAKARTA (D, R)
Nakon doručka vožnja do Borobudura, najvećeg budističkog hrama na svijetu i velikog budističkog hodočasničkog središta pod zaštitom UNESCO-a. Datira iz 9. stoljeća i sagrađen je u obliku terasaste piramide. Hram krase mnogobrojne stupe i Budini kipovi, dok su zidovi ukrašeni reljefima s prikazima iz njegova života. Potom povratak u Yogyakartu i noćenje.

5. dan | YOGYAKARTA – SEMARANG – PANGKALAN BUN (Borneo) – KUMAI – NACIONALNI PARK TANJUNG PUTING (D, R, V)
Rano ustajanje, transfer do zračne luke (oko 4 sata vožnje) i let za Pangkalan Bun. Po dolasku nastavljamo do Kumaija gdje ćemo se ukrcati na brod. Ovaj mali tradicionalni drveni brod Klotok služit će nam i kao prijevozno sredstvo i kao prenoćište iduće dvije noći. Ovisno o veličini broda, brod može primiti 5 ili 10 putnika, a svaki od njih ima ravan krov koji može poslužiti za promatranje kišne šume i divljine dok plovimo rijekom. Trebat će nam otprilike 2 sata plovidbe do Nacionalnog parka Tanjung Puting. S nama će, uz kapetana, ploviti kuharica i stručni vodič. U mirno poslijepodne plovit ćemo i opažati igru majmuna uz rijeku. NP Tanjung Puting zasigurno je jedno od prirodnih svjetskih čuda. To je najveći i najraznolikiji zaštićeni primjer opsežne obalne tropske šumske i tresetne močvare, koja je nekad pokrivala veći dio južnog Bornea. Po dolasku svi obroci i noćenje na brodu.

6. dan | PONDOK TANGGUY – KAMP LEAKEY (D, R, V)
Nakon doručka odvest ćemo se uzvodno prema Pondok Tangguyu da bi stigli na hranjenje orangutana u 9 sati ujutro. Nakon toga nastavljamo do kampa Leaky gdje se nalazi još jedna stanica za hranjenje i edukaciju i gdje ćemo saznati nešto više o orangutanima. Za vrijeme plovidbe uživat ćemo promatrajući ekosistem rijeke bogat divljim životinjama (pticama, majmunima – dugorepim nosanima i makakijima, sunčevim medvjedima, divljim orangutanima i slično). Ako nas vrijeme posluži, dan ćemo ispratiti jednim prekrasnim zalaskom sunca nad kišnom šumom. Svi obroci i noćenje na brodu.

7. dan | NACIONALNI PARK TANJUNG PUTING – PANGKALAN BUN – SURABAYA – BROMO (D, R)
Nakon doručka vratit ćemo se brodom do luke Kumai, a zatim transfer do zračne luke Pangkalan Bun i let za Surabayu. Po dolasku nas čeka prijevoz do podnožja vulkana Bromo (3-4 sata vožnje) gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

8. dan | BROMO – SURABAYA – UBUD (Bali) (D, R)
U 4 sata ujutro odvest ćemo se s 4×4 do najpoznatijeg vidikovca na svijetu Mt Pananjakana (2.750 m), na rubu Tenggerove kaldere, kako bi uživali u izlasku sunca nad vulkanskim čunjevima Mt. Broma i Mt. Semeru u pozadini. Pogledi su božanstveni. Nastavljamo preko pješčanog mora do aktivnog vulkana Mt. Bromo. Uspet ćemo se uz 245 stepenica kako bi posjetili njegov krater (2.500 m). Vratit ćemo se u naš smještaj prvo na konjima, a zatim prijeći u 4×4 vozila. Po dolasku ćemo doručkovati i kratko se odmoriti, a potom odlazak do zračne luke (3-4 sata vožnje) i let za Bali. Po slijetanju vožnja do Ubuda (oko 1,5 do 2 sata vožnje) gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

9. dan | UBUD – JEZERO BRATAN – VODOPAD SEKUMKPUL – UBUD (D, R)
Doručak, a zatim vožnja do hrama Ulundanu smještenog na obali jezera Bratan. Iz hrama se širi prekrasan pogled na jezero i brdašca koja ga okružuju. Nastavljamo do lokalne tržnice na kojoj se prodaje svježe voće i povrće, a potom nastavljamo prema vodopadu Sekumpul. Čeka nas malo više od pola sata hoda kroz plantaže klinčića, kakaa i raznog lokalnog voća. Putem ćemo zaviriti u jedan stari hram i na kraju stižemo do vodopada i malog jezerca u kojem se možemo okupati. Potom povratak u hotel i noćenje.

10. dan | UBUD – izlet u okolicu UBUDA (D, R)
Nakon doručka odlazimo do Wanara Wane, svete šume majmuna koja je prirodni rezervat sivog makake majmuna i zatim do drevne kraljevske palače Puri Saren. Nastavljamo do slikovitih terasa rižinih polja Tegalalang po kojima je Bali poznat. Za kraj nas čeka posjet Tampak Siringu, poznatom i kao Tirta Empul (Sveti izvor), važnom kompleksu hramova i planinskom izvoru vode kamo hindusi s Balija dolaze na ritualno pročišćavanje. Voda iz izvora je bistra, čista i sveta, a lokalno stanovništvo vjeruje da liječi neke bolesti. Potom povratak u hotel i noćenje.

11. dan | UBUD – ISTOČNI BALI – UBUD (D, R)
Nakon doručka posjetit ćemo selo Bona koje je centar balineške industrije namještaja od bambusa. Potom ćemo posjetiti hram Goa Lawah koji je dom tisućama šišmiša koji vise na rubovima spilje. Šišmiši su prirodni neprijatelji insekata i hrane se njima te ih je bitno očuvati kao vrstu jer im je broj u svijetu u značajnom padu. Sljedeća destinacija je Tenganan, izolirano izvorno balineško selo gdje ljudi još uvijek žive bez vanjskog utjecaja. Putem ćemo posjetiti i staro kupalište Tirta Gangga koje je nekad pripadalo lokalnom kralju. Današnji dan ćemo završiti posjetom selu Selat i plantaži salaka (voće okusa sličnog mješavini ananasa i limuna poznato i kao zmijsko jer izvana podsjeća na zmijsku kožu) odakle se pruža lijep pogled na rižina polja. Krajem dana povratak u hotel i noćenje.

12. dan | UBUD (D)
Doručak u hotelu, a zatim slobodan dan za samostalna istraživanja. Noćenje.

13. dan | UBUD – DOHA (D)
Doručak u hotelu i slobodan dan do transfera za zračnu luku. Let za Zagreb preko jedne od međunarodnih zračnih luka.

14. dan | DOHA – ZAGREB
Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

 

Cijena aranžmana po osobi: u pripremi

 

Cijena paket-aranžmana uključuje: sve zrakoplovne karte, smještaj, navedeni obroci, karta za vlak, karta za brod, ranger u NP Tanjung Puting, sav prijevoz, ulaznice prema programu, vozač na engleskom, jamčevina.

Cijena paket-aranžmana ne uključuje: zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 2.400 kn, nadoplata za jednokrevetnu sobu 2.800 kn, nadoplata za 10-14 putnika u iznosu od 1.000 kn, obroke koji nisu navedeni i pića uz obroke, putno osiguranje (preporučujemo), napojnice, osobni troškovi.

 

 

 

Korisne informacije o Indoneziji:

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 1.919.440 km²
Stanovništvo: 237,43 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: Jakarta: +6 sati zimi, +5 sati ljeti; Denpasar: +7 sati zimi, +6 sati ljeti; Jayapura:+8 sati zimi, +7 sati ljeti
Klima: Na Indonezijskim otocima vlada tropska klima, s kišnom sezonom od listopada do travnja, kada je vlaga u zraku najviša. Za kišni period karakteristični su kratkotrajni, ali snažni pljuskovi. Sušna sezona traje od svibnja do rujna. Međutim, postoje i neke iznimke, npr. na Sulawesiju kišu možete očekivati i u lipnju i srpnju. Temperature se kroz cijelu godinu kreću oko 28 stupnjeva. Ovisno o otoku na koji putujete, razlike između kišne i sušne sezone mogu biti veće ili manje, no čak i kišna sezona ne bi smjela pokvariti vaše putovanje, s obzirom da kiše padaju kratko i da su temperature u toku cijele godine visoke. Ipak, ukoliko planirate posjetiti zabačene predjele ili intenzivno planinariti, nije loše provjeriti vremensku prognozu (posebno ako putujete na Lombok, Flores i istočnije otoke).
Odjeća: Na Indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinsko muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte, prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima, a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija, možete nositi bikini, dekolte, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, u ruralnim područjima i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.
Piće: Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Ako putujete u zabačene predjele, za pranje zubi, pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano, a voće ogulite prije konzumacije.
Hrana: Indonezijska jela su dosta ljuta i začinjena, s dodatkom limetinog lišća, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, slatki krumpir, manioka (od koje se proizvodi kruh i piće) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Morske plodove i ribu naći ćete na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se najviše jede perad, junetina i svinjetina. Nije loše znati: Kad domaćin posluži hranu na stol, pričekajte njegov znak prije nego počnete jesti. Pri rukovanju hranom izbjegavajte koristiti ljevu ruku jer se smatra nečistom.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Na Javi i na Baliju nema rizika od malarije, dok su je na Borneu, Lomboku, djelomično na Sumatri i Sulawesiju mali rizik dobivanja malarije. Na ostalim otocima rizik je veliki pa se prije putovanja treba savjetovati s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo i provjeriti da li, i koje tablete protiv malarije treba uzimati. Više informacija o rasprostranjenosti zaraznih bolesti možete pronaći na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta: Indonezijska rupija; 1 USD = 13,548 IDR; 1 EUR = 16,893 IDR (veljača 2018.)
Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine. Ukoliko nosite dolare, vodite računa da su novčanice novijeg datuma (nikako ne nosite novčanice starije od 2007. godine), bez mrlja i vidljivih oštećenja jer ih inače banke i mjenjačnice neće htjeti promijeniti. Najbolje ćete mijenjati novčanice od 100 USD, za manje denominacije banka ili mjenjačnica ponudit će nešto slabiji tečaj. Od kreditnih kartica koriste se Visa i MasterCard, a primaju ih u svim boljim restoranima.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet i Tele 2 i T-Mobile imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i u turističkim destinacijama; samo u zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet caffee-i nalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta u sobi ili u lobiju.
Električna energija: Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ
Vize: Nije potrebna.

 

Napomena: Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za plaćanje u gotovini za minimalno 15 putnika. Perzepolis d.o.o. ne odgovara, niti snosi bilo koji trošak vezan uz eventualno kašnjenje, otkazivanje letova ili bilo kojeg drugog prijevoznog sredstva izvan kontrole agencije. Također nije odgovoran ukoliko rutu nije moguće u potpunosti izvesti, ili ju je potrebno prilagoditi u slučaju više sile, elementarnih nepogoda ili nepovoljnih vremenskih prilika koje mogu ugroziti sigurnost putnika. Sve nastale dodatne troškove koji u tom slučaju nastanu pokriva sam putnik.

 

Upit za ponudu putovanja

  1. (obavezno polje)
  2. (valjanu email adresu molimo)