Indonezija, Borneo, Java, Bali i Gili

Indonezija, Borneo, Java, Bali i Gili
  • Polazak dolazak 21.7. - 3.8.2019.
  • Cijean putovanja po osobi 17.500 kn FM
  • Smještaj hoteli 4*/ lodgevi
  • Prijevoz zrakoplovom iz Zagreba
  • Šifra DPPERZ46

 

BORNEO – JAVA – BALI – GILI

Datum putovanja: 21.7. – 3.8.2019.

Trajanje putovanja: 14 dana/11 noćenja

 

Ovo je putovanje za sve koji imaju malo avanturističkog duha. Premda smo na nekim mjestima birali malo bolji smještaj (4 zvjezdice), bit će trenutaka kad će smještaj biti vrlo jednostavan, kao npr. na drvenom brodu na Borneu. Putovanje uključuje nekoliko kraćih trekinga i uspona, ali i priliku za odmor na plaži. Aviokompanije unutar Indonezije često mijenjaju redove letenja, a neki od letova mogu biti i stornirani u zadnji čas pa su moguće sitne prilagodbe programa.

 


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB, DOHA
Polazak iz Zagreba, uz presjedanje u jednoj od međunarodnih zračnih luka te nastavak putovanja za Jakartu.

2. dan | JAKARTA (Java)
Dolazak u Jakartu prema redu letenja. Proći ćemo carinske formalnosti, a zatim odlazak na kratki razgled starog središta grada, Kota Tua. Poznat i kao „Stara Batavia“, čuva originalne nizozemske građevine iz 17. stoljeća kada je ovaj lučki grad služio kao sjedište VOC-a (Nizozemska istočnoindijska kompanija); u vrijeme kad je trgovina sa začinima bila na svom vrhuncu. Potom smještaj u hotelu i odmor od putovanja.

3. dan | JAKARTA, PANGKALAN BUN (Borneo), KUMAI, Nacionalni park TANJUNG PUTING (D, R, V)
Doručak, a zatim transfer do zračne luke i let za Pangkalan Bun. Po dolasku nastavljamo do Kumaija gdje ćemo se ukrcati na brod. Ovaj mali tradicionalni drveni brod Klotok služit će nam i kao prijevozno sredstvo i kao prenoćište iduća dva dana i dvije noći. Ovisno o veličini broda, brod može primiti 5 ili 10 putnika, a svaki od njih ima ravan krov koji može poslužiti za promatranje kišne šume i divljine dok plovimo rijekom. Trebat će nam otprilike 2 sata plovidbe do Nacionalnog parka Tanjung Putting. S nama će, uz kapetana, ploviti kuhar i stručni vodič. U mirno poslijepodne plovit ćemo i opažati igru majmuna uz rijeku. NP Tanjung Puting zasigurno je jedno od prirodnih svjetskih čuda. To je najveći i najraznolikiji zaštićeni primjer opsežne obalne tropske šumske i tresetne močvare, koja je nekad pokrivala veći dio južnog Bornea.

4. dan | PONDOK TANGGUY, kamp LEAKEY (D, R, V)
Nakon doručka odvest ćemo se uzvodno prema Pondok Tangguyu da bi stigli na hranjenje orangutana u 9 sati ujutro. Nakon toga nastavljamo do kampa Leaky gdje se nalazi još jedna stanica za hranjenje i edukaciju i gdje ćemo saznati nešto više o orangutanima. Za vrijeme plovidbe uživat ćemo promatrajući ekosistem rijeke bogat divljim životinjama (pticama, majmunima – dugorepim nosanima i makakima, sunčevim medvjedima, divljim orangutanima i slično). Ako nas vrijeme posluži, dan ćemo ispratiti jednim prekrasnim zalaskom sunca nad kišnom šumom. Svi obroci i noćenje na brodu.

5. dan | Nacionalni park TANJUNG PUTING, PANGKALAN BUN, SEMARANG, YOGYAKARTA (D, R)
Nakon doručka vratit ćemo se brodom do luke Kumai, a zatim transfer do zračne luke Pangkalan Bun i let za Semarang. Po dolasku nas čeka prijevoz do Yogyakarte gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

6. dan | YOGYAKARTA, BOROBUDUR, selo CANRIREJO, YOGYAKARTA (D, R)
Nakon doručka vožnja do Borobudura, najvećeg budističkog hrama na svijetu i velikog budističkog hodočasničkog središta pod zaštitom UNESCO-a. Datira iz 9. stoljeća i sagrađen je u obliku terasaste piramide. Hram krase mnogobrojne stupe i Budini kipovi, dok su zidovi ukrašeni reljefima s prikazima iz njegova života. Nakon obilaska hrama kočijom ćemo se odvesti do sela Canrirejo. Prošetat ćemo selom i iz prve ruke vidjeti svakodnevni život lokalaca, njihove običaje i tradicije, način sadnje i obrade zemlje. Potom povratak u Yogyakartu i noćenje.

7. dan | YOGYAKARTA, PRAMBANAN (D, R)
Nakon doručka odlazimo u istraživanje Yogyakarte. Posjetit ćemo Kraton, najstarije sjedište sultana u Indoneziji, zatim odlazimo do vodenog dvorca Taman Sari, tržnice ptica Ngasem i na kraju do Kotagede gdje ćemo posjetiti radionicu srebrnog posuđa i radionicu batika (batik je dekorativna tehnika pomoću voska koja se koristi u dekoraciji tekstila). U drugom dijelu dana nastavljamo prema impresivnom Prambananu (pod zaštitom UNESCO-a), jednom od najvećih hinduističkih hramova u Aziji i najvećem hinduističkom svetištu u zemlji. Kompleks datira iz 9 st., a sastoji se od osam glavnih hramova, okruženih s više od 250 manjih hramova. Tri glavna hrama posvećena su hinduističkom božanskom trojstvu, Šivi – bogu razaraču, Višni – bogu čuvaru i Brahmi – bogu stvoritelju. Nakon razgleda povratak u hotel i noćenje.

8. dan | YOGYAKARTA, MOJOKERTO, BROMO (D, R)
Nakon ranog doručka odvest ćemo se do željezničke stanice Tugu i ukrcati se na jutarnji vlak za Mojokerto. U Mojokerto stižemo sredinom dana. Od tamo nastavljamo cestom do podnožja vulkana Bromo gdje ćemo se smjestiti u hotelu i ostatak dana provesti u odmoru i prikupljanju energije za sutrašnje rano ustajanje.

9. dan | BROMO, SURABAYA, UBUD (Bali) (D, R)
U 4 sata ujutro odvest ćemo se s 4×4 do najpoznatijeg vidikovca na svijetu Mt Pananjakana (2.750 m), na rubu Tenggerove kaldere, kako bi uživali u izlasku sunca nad vulkanskim čunjevima Mt. Broma i Mt. Semeru u pozadini. Pogledi su božanstveni. Nastavljamo preko pješčanog mora do aktivnog vulkana Mt. Bromo. Uspet ćemo se uz 245 stepenica kako bi posjetili njegov krater (2.500 m). Vratit ćemo se u naš smještaj prvo na konjima, a zatim prijeći u 4×4 vozila. Tamo ćemo doručkovati i kratko se odmoriti, a sredinom dana odlazak do zračne luke i let za Bali. Po slijetanju vožnja do Ubuda gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

10. dan | UBUD, jezero BRATAN, vodopad SEKUMPUL, UBUD (D, R)
Doručak, a zatim vožnja do hrama Ulundanu smještenog na obali jezera Bratan. Iz hrama se širi prekrasan pogled na jezero i brdašca koja ga okružuju. Nastavljamo do lokalne tržnice na kojoj se prodaje svježe voće i povrće, a potom nastavljamo prema vodopadu Sekumpul. Čeka nas malo više od pola sata hoda kroz plantaže klinčića, kakaa i raznog lokalnog voća. Putem ćemo zaviriti u jedan stari hram i na kraju stižemo do vodopada i malog jezerca u kojem se možemo okupati. Potom povratak u hotel i noćenje.

11. dan | UBUD, GILI TRAWANGAN (Lombok) (D, R)
Nakon doručka odlazimo do Wanara Wane, svete šume majmuna koja je prirodni rezervat sivog makake i zatim do drevne kraljevske palače Puri Saren. Nastavljamo do slikovitih terasa rižinih polja Tegalalang po kojima je Bali poznat. Za kraj nas čeka posjet Tampak Siringu, poznatom i kao Tirta Empul (Sveti izvor), važnom kompleksu hramova i planinskom izvoru vode kamo hindusi s Balija dolaze na ritualno pročišćavanje. Voda iz izvora je bistra, čista i sveta, a lokalno stanovništvo vjeruje da liječi neke bolesti. Nakon obilaska odlazimo u zračnu luke za let prema Lomboku. Po slijetanju na Lombok odvest ćemo se do otočića GIli Trawangan, gdje ćemo se smjestiti i noćiti.

12. dan | GILI TRAWANGAN (D)
Doručak u hotelu, a zatim slobodan dan za uživanje na plaži i samostalna istraživanja otoka. Noćenje.

13. dan | GILI TRAWANGAN, zaljev PADANG (Bali), selo TENGANAN, DENPASAR (D)
Doručak u hotelu, a potom transfer brzim brodom do Balija. Stižemo u zaljev Padang odakle nastavljamo do Tenganana, izoliranog izvornog balineškog sela gdje ljudi još uvijek žive bez vanjskog utjecaja. Potom transfer do zračne luke i povratak kući.

14. dan | DOHA, ZAGREB
Dolazak u Zagreb ovisno o redu letenja.

 

Cijena aranžmana po osobi:  18.500 kn 17.500 kn first minute

FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja mjesta po posebnoj ponudi!

 

Cijena aranžmana uključuje: zrakoplovnu kartu za međunarodne letove od Zagreba do Jakarte i od Denpasara do Zagreba, karte za unutarnje letove: Jakarta – Pangkalan Bun – Semarang, Surabaya – Bali, Bali – Lombok, smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 4 zvjezdice, lodgevima i 2  noćenja na drvenom brodu bez kabina, obroke prema legendi (D=doručak, R=ručak, V=večera), transfere, razglede i izlete prema programu u A/C vozilu, karta za vlak od Yogyakarte do Mojokerta, karta za brzi brod od Gili Trawangana do Balija, ulaznice za znamenitosti koje posjećujemo, lokalno vodstvo na engleskom jeziku, ranger u NP Tanjung Puting, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, za minimalno 10 putnika, troškove pripreme i organizacije putovanja, jamčevina i odgovornost za štetu.

Cijena aranžmana ne uključuje: zrakoplovne takse za međunarodne letove u iznosu od 2.200 kn, nadoplatu za jednokrevetnu sobu u iznosu od 2.800 kn, obroke koji nisu navedeni i pića uz obroke, putno osiguranje (svakako preporučujemo), napojnice za lokalne vodiče i vozače (oko 5 USD po danu), osobne troškove, nadoplatu za 10-14 putnika u iznosu od 1.000 kn.

 

 

 

Korisne informacije o Indoneziji:

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 1.919.440 km²
Stanovništvo: 237,43 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: Jakarta: +6 sati zimi, +5 sati ljeti; Denpasar: +7 sati zimi, +6 sati ljeti; Jayapura:+8 sati zimi, +7 sati ljeti
Klima: Na Indonezijskim otocima vlada tropska klima, s kišnom sezonom od listopada do travnja, kada je vlaga u zraku najviša. Za kišni period karakteristični su kratkotrajni, ali snažni pljuskovi. Sušna sezona traje od svibnja do rujna. Međutim, postoje i neke iznimke, npr. na Sulawesiju kišu možete očekivati i u lipnju i srpnju. Temperature se kroz cijelu godinu kreću oko 28 stupnjeva. Ovisno o otoku na koji putujete, razlike između kišne i sušne sezone mogu biti veće ili manje, no čak i kišna sezona ne bi smjela pokvariti vaše putovanje, s obzirom da kiše padaju kratko i da su temperature u toku cijele godine visoke. Ipak, ukoliko planirate posjetiti zabačene predjele ili intenzivno planinariti, nije loše provjeriti vremensku prognozu (posebno ako putujete na Lombok, Flores i istočnije otoke).
Odjeća: Na Indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinsko muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte, prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima, a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija, možete nositi bikini, dekolte, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, u ruralnim područjima i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.
Piće: Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Ako putujete u zabačene predjele, za pranje zubi, pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano, a voće ogulite prije konzumacije.
Hrana: Indonezijska jela su dosta ljuta i začinjena, s dodatkom limetinog lišća, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, slatki krumpir, manioka (od koje se proizvodi kruh i piće) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Morske plodove i ribu naći ćete na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se najviše jede perad, junetina i svinjetina. Nije loše znati: Kad domaćin posluži hranu na stol, pričekajte njegov znak prije nego počnete jesti. Pri rukovanju hranom izbjegavajte koristiti ljevu ruku jer se smatra nečistom.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Na Javi i na Baliju nema rizika od malarije, dok su je na Borneu, Lomboku, djelomično na Sumatri i Sulawesiju mali rizik dobivanja malarije. Na ostalim otocima rizik je veliki pa se prije putovanja treba savjetovati s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo i provjeriti da li, i koje tablete protiv malarije treba uzimati. Više informacija o rasprostranjenosti zaraznih bolesti možete pronaći na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta: Indonezijska rupija; 1 USD = 13,548 IDR; 1 EUR = 16,893 IDR (veljača 2018.)
Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine. Ukoliko nosite dolare, vodite računa da su novčanice novijeg datuma (nikako ne nosite novčanice starije od 2007. godine), bez mrlja i vidljivih oštećenja jer ih inače banke i mjenjačnice neće htjeti promijeniti. Najbolje ćete mijenjati novčanice od 100 USD, za manje denominacije banka ili mjenjačnica ponudit će nešto slabiji tečaj. Od kreditnih kartica koriste se Visa i MasterCard, a primaju ih u svim boljim restoranima.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet i Tele 2 i T-Mobile imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i u turističkim destinacijama; samo u zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet caffee-i nalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta u sobi ili u lobiju.
Električna energija: Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ
Vize: Nije potrebna.

 

Napomena: Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za plaćanje u gotovini za minimalno 15 putnika. Perzepolis d.o.o. ne odgovara, niti snosi bilo koji trošak vezan uz eventualno kašnjenje, otkazivanje letova ili bilo kojeg drugog prijevoznog sredstva izvan kontrole agencije. Također nije odgovoran ukoliko rutu nije moguće u potpunosti izvesti, ili ju je potrebno prilagoditi u slučaju više sile, elementarnih nepogoda ili nepovoljnih vremenskih prilika koje mogu ugroziti sigurnost putnika. Sve nastale dodatne troškove koji u tom slučaju nastanu pokriva sam putnik.

 

Upit za ponudu putovanja

  1. (obavezno polje)
  2. (valjanu email adresu molimo)