Indonezija, Java, Borneo i Bali

Datumi putovanja

13.2. - 23.2., 8.4. - 18.4., 21.10. - 31.10.2022.

Trajanje putovanja

11 dana/ 8 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovne cijeneFIRST MINUTE
13.02., 08.04., 21.10.2022.15.480 KN14.980 KN
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
BALI - JAKARTA - UBUD - KUTA
  •  razgled Ubuda, jednog od najslikovitijih gradova na Baliju
  •  odmor u Kuti i uživanje na prekrasnim plažama Balija
  •  posjet Prambananu, najvećem hinduističkom svetištu u zemlji


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – DOHA, let, obrok u zrakoplovu
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let te polijetanje zrakoplova za Dohu u 16.30 sati na liniji QR218 (Qatar Airways). Dolazak u Dohu u 22.55 sati.

2. dan | DOHA – JAKARTA – YOGYAKARTA, let, obrok u zrakoplovu, noćenje
Nastavak leta za Jakartu zrakoplovom kompanije Qatar Airways (QR 956) u 2.20 sati. Noćni let. Obroci u zrakoplovu. Dolazak u Jakartu predviđen je u 15.30 sati prema lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih formalnosti prijava na domaći let za Yogyakartu na liniji GA 216 (Garuda Indonesia) u 18.25 sati. Yogyakarta je centar javanske umjetnosti i arhitekture te je tijekom indonezijske nacionalne revolucije bila glavni grad Indonezije. Poznata po brojnim spomenicima u okolici, jedan je od najvećih kulturnih centara Jave i cijele regije. Po dolasku u Yogyakartu, u 19.40 sati, slijedi transfer do hotela. Prijava u hotel. Noćenje.

3. dan | YOGYAKARTA – BOROBUDUR – YOGYAKARTA, doručak, noćenje
Ranojutarnji polazak prema Borobuduru, veličanstvenom budističkom hramu. Borobudur je najveći budistički hram u svijetu i pod zaštitom je UNESCO-a. Dovršen u 9. st., jedan je od velikih centara hodočašća budističkog svijeta. Ovaj fascinantni hram sagrađen u obliku terasaste 9-katne piramide krase mnogobrojne stupe i statue Bude. Zidovi hrama ukrašeni su reljefima koji prikazuju Budin život, ukupne površine 2.520 četvornih metara. Nakon razgleda imat ćete priliku popeti se na vrh i uživati u prekrasnom pogledu na planine Menoreh. Slijedi razgled obližnjih hramova Mendut i Candi Pawon. Potom, povratak u Yogyakartu i razgled grada, sjedišta Javanskih sultana. Razgled prekrasne palače koja je dovršena krajem 18. st. Nakon razgleda palače posjetit ćemo i tzv. Vodeni dvorac, kompleks prekrasnih parkova užitaka sultana, koje je dao napraviti Sultan Hamengkubuwono I sredinom 18.st. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan | YOGYAKARTA – HRAM PRAMBANAN – YOGYAKARTA, doručak, noćenje
Doručak u hotelu. Dan započinjemo posjetom hramu Prambanan, još jednom hramu pod zaštitom UNESCO-a. Prambanan je najveće hinduističko svetište u zemlji i jedan od najvećih hindu hramova u JI Aziji i datira iz 9.st. Ne postoje pisani dokumenti o izgradnji hrama, no pretpostavlja se da ga je dao izgraditi kralj Rakai Pikatan. Ovaj impozantni spomenik poznat je po svojem centralnom hramu visokom 47 metara. Cijeli kompleks sastoji se od osam glavnih hramova, okruženih s više od 250 manjih hramova. Tri najveća hrama posvećena su bogovima Šivi, Višnuu i Brahmi. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan | YOGYAKARTA – UBUD (BALI), doručak, noćenje
Doručak u hotelu. Slijedi transfer do zračne luke i prijava na let za Denpasar (Bali) na liniji GA252 (Garuda Indonesia) u 16.15 sati. Po dolasku na Bali, u 18.35 sati, slijedi vožnja do Ubuda, jednog od najslikovitijih gradova na Baliju. Nalazi se u unutrašnjosti i okružen je rižinim poljima, malim farmama i bujnim tropskim zelenilom. Poznat i kao grad umjetnika i kulture, Ubud je oaza mira i jedna od nezaobilaznih stanica Balija. Po dolasku u Ubud, smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan | UBUD – TRŽNICA CANDI KUNING – BEDUGUL – JATILUWIH – UBUD, doručak, noćenje
Doručak u hotelu. Današnji dan provest ćemo u istraživanju okolice Ubuda; vozit ćemo se planinskim cestama i uživati u prekrasnoj netaknutoj prirodi Balija. Prvo ćemo se zaustaviti na tržnici voća i cvijeća Candi Kuning, poznatoj i po prekrasnim ružama i orhidejama. Vožnja do Bedugula koji se nalazi u blizini jezera Bratan koje ispunjava krater ugaslog vulkana Batukaru. Posjetit ćemo prekrasan hram Ulun Danu na obali jezera koji je posvećen Dewi Danu, božici vode. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). Nastavak vožnje prema selu Jatiluwih, gdje ćemo vidjeti poznate rižine terase po kojima je otok poznat. Povratak u hotel u kasnim poslijepodnevnim satima. Noćenje.

7. dan | UBUD – GUNUNG KAWI – TAMPAK SIRING – ELEPHANT CAVE – CELUK – MAS – UBUD, doručak, noćenje
Doručak u hotelu. Vožnja prema Gunang Kawiu, kompleksu hramova uklesanih u stijenu koji datiraju iz 11. st. i posvećeni su kralju Anak Wungsu i njegovim kraljicama. Posjet Tampak Siringu, selu smještenom na padini koja je prema legendi nastala otiskom stopala kralja Mayadenawa. Obilazak hrama Tirta Empul. Tirta Empul je u prijevodu “sveti izvor”, a voda koja puni kamene bazene smatra se svetom te hinduisti ovdje dolaze kako bi obavili ritualnu purifikaciju. Nastavak puta po unutrašnjosti posjetom hramu Goa Gajah. Hram je uklesan u stijene u 9.st., a likovi demona koji se nalaze na ulazu podsjećali su na slonove po kojima je hram dobio nadimak spilja slonova. Goa Gajah je također na listi UNESCO-a. Upoznavanje s kulturom Balija nastavljamo posjetom tradicionalnoj balinežanskoj kući te selima Celuk i Mas koja su poznata po kvalitetnim rukotvorinama, posebice od drva i srebra. Povratak u Ubud. Noćenje.

8. dan | UBUD – MENGWI – TANAH LOT – KUTA, doručak, noćenje
Nakon doručka odjava iz hotela te vožnja na jug Balija. Prva stanica nam je selo Mengwi, gdje se nalazi poznati hram Taman Ayun izgrađen u 17.st. Hram je izgrađen u tipičnom balinežanskom stilu. Posjetit ćemo i hram Alas Kedaton okružen tzv. “šumom majmuna”, gdje majmuni slobodno šeću i igraju se u bujnom zelenilu koje okružuje hram. Nastavak vožnje prema jugu i hramu Tanah Lot, poznatom po prekrasnim zalascima sunca. Jedan od sedam “morskih” hramova prožet je raznim mitološkim pričama o stvorenjima koja žive u vodama oko hrama. Nastavak putovanja prema Kuti. Po dolasku, prijava u hotel. Noćenje.

9. dan | KUTA, doručak, noćenje
Doručak u hotelu. Slobodan dan za odmor i uživanje u prekrasnim plažama Balija. Noćenje u hotelu.

10. dan | KUTA, doručak
Doručak u hotelu. Odjava iz hotela do 12h. Slobodno vrijeme do transfera u zračnu luku u večernjim satima. Po dolasku u zračnu luku slijedi prijava na let za Dohu.

11. dan | BALI – DOHA – ZAGREB, let, obroci u zrakoplovu
Polijetanje zrakoplova kompanije Qatar Airways (QR961) u 00.35 sati. Noćni let. Predviđeni dolazak u Dohu je u 5.20 sati prema lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb na letu QR217 je u 7.55 sati, s predviđenim dolaskom u Zagreb u 11.55 sati prema lokalnom vremenu.


CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi, 2 lokalna leta (Jakarta – Yogyakarta i Yogyakarta – Denpasar), zrakoplovne pristojbe u iznosu od 2.490 kn, smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 4*na osnovu 8 noćenja s doručkom prema programu (3 noćenja u Yogyakarti, 3 noćenja u Ubudu, 2 noćenja u Kuti); grupne prijevoze i razglede prema programu, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 2.890 kn, obaveznu doplatu za napojnice vodiču i vozaču 40 EUR (plaćanje na licu mjesta), dodatne usluge, obroke i usluge, putno osiguranje (preporučujemo).


Korisne informacije o Indoneziji:

Naziv države: Republika Indonezija
Površina: 1.919.440 km²
Stanovništvo: 237,43 milijuna
Glavni grad: Jakarta
Službeni jezik: indonezijski
Pozivni broj: +62
Vremenska razlika: Jakarta: +6 sati zimi, +5 sati ljeti; Denpasar: +7 sati zimi, +6 sati ljeti; Jayapura:+8 sati zimi, +7 sati ljeti
Klima: Na Indonezijskim otocima vlada tropska klima, s kišnom sezonom od listopada do travnja, kada je vlaga u zraku najviša. Za kišni period karakteristični su kratkotrajni, ali snažni pljuskovi. Sušna sezona traje od svibnja do rujna. Međutim, postoje i neke iznimke, npr. na Sulawesiju kišu možete očekivati i u lipnju i srpnju. Temperature se kroz cijelu godinu kreću oko 28 stupnjeva. Ovisno o otoku na koji putujete, razlike između kišne i sušne sezone mogu biti veće ili manje, no čak i kišna sezona ne bi smjela pokvariti vaše putovanje, s obzirom da kiše padaju kratko i da su temperature u toku cijele godine visoke. Ipak, ukoliko planirate posjetiti zabačene predjele ili intenzivno planinariti, nije loše provjeriti vremensku prognozu (posebno ako putujete na Lombok, Flores i istočnije otoke).
Odjeća: Na Indonezijskim otocima nema propisanog koda oblačenja, no s obzirom na većinsko muslimansko stanovništvo i tradicionalno društvo, prikladno oblačenje je poželjno. Ovisno o regiji koju posjećujte, prilagodite svoju odjeću kako ne bi uvrijedili lokalno stanovništvo. Na plažama ćete često vidjeti kupače u kratkim hlačama i majicama kratkih rukava. U većim turističkim središtima, a pogotovo na Baliju koji je najliberalnija regija, možete nositi bikini, dekolte, majice bez rukava i kratke suknje, no na drugim otocima, u ruralnim područjima i manjim mjestima poželjno je pokriti koljena i ramena.
Piće: Voda nije za piće. Preporučuje se piti flaširana voda. Ako putujete u zabačene predjele, za pranje zubi, pravljenje leda, pranje voća i povrća vodu treba prokuhati ili sterilizirati tabletama. Izbjegavajte svježe i neprokuhano mlijeko te pasterizirane proizvode. Konzervirano mlijeko i mlijeko u prahu je dostupno svugdje. Povrće jedite prokuhano, a voće ogulite prije konzumacije.
Hrana: Indonezijska jela su dosta ljuta i začinjena, s dodatkom limetinog lišća, limunske trave, tamarinda, klinčića, cimeta i čilija. Od žitarica se koristi riža, tjestenina, kukuruz, slatki krumpir, manioka (od koje se proizvodi kruh i piće) te prerađevine od palminog mesa zvane sago. Palmino mlijeko je zastupljeno u većini umaka i juha. Morske plodove i ribu naći ćete na skoro svakom jelovniku ili kao dodatak salatama. Od mesa se najviše jede perad, junetina i svinjetina. Nije loše znati: Kad domaćin posluži hranu na stol, pričekajte njegov znak prije nego počnete jesti. Pri rukovanju hranom izbjegavajte koristiti ljevu ruku jer se smatra nečistom.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Na Javi i na Baliju nema rizika od malarije, dok su je na Borneu, Lomboku, djelomično na Sumatri i Sulawesiju mali rizik dobivanja malarije. Na ostalim otocima rizik je veliki pa se prije putovanja treba savjetovati s nadležnim Zavodom za javno zdravstvo i provjeriti da li, i koje tablete protiv malarije treba uzimati. Više informacija o rasprostranjenosti zaraznih bolesti možete pronaći na linku http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta: Indonezijska rupija; 1 USD = 13,548 IDR; 1 EUR = 16,893 IDR (veljača 2018.)
Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine. Ukoliko nosite dolare, vodite računa da su novčanice novijeg datuma (nikako ne nosite novčanice starije od 2007. godine), bez mrlja i vidljivih oštećenja jer ih inače banke i mjenjačnice neće htjeti promijeniti. Najbolje ćete mijenjati novčanice od 100 USD, za manje denominacije banka ili mjenjačnica ponudit će nešto slabiji tečaj. Od kreditnih kartica koriste se Visa i MasterCard, a primaju ih u svim boljim restoranima.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet i Tele 2 i T-Mobile imaju roaming s Indonezijom. Internetska pokrivenost je dobra u većim gradovima i u turističkim destinacijama; samo u zabačenijim područjima možda nećete moći koristiti internet, ili će biti nešto sporiji i skuplji. Internet caffee-i nalaze se u svim većim središtima, a cijene variraju. Neki hoteli pružaju besplatnu uslugu interneta u sobi ili u lobiju.
Električna energija: Koriste se utičnice s dvije rupe kao kod nas. Napon je 230 volti/50 HZ
Vize: Nije potrebna.


Napomena: organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.Kategorizacija hotela u Indoneziji odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja prema Općim uvjetima organizatora putovanja. Putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.