Jordan

Datumi putovanja

25.4. - 2.5., 13.6. - 20.6.2024.

Trajanje putovanja

8 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
25.04.2024.1.489 EUR1.449 EUR
13.06.2024.1.399 EUR1.359 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
AMMAN – WADI RUM – PETRA – PLANINA NEBO – MRTVO MORE – PUSTINJSKI GRADOVI

– uključen 3-satni pustinjski jeep safari u pustinji Wadi Rum
– jedinstveni doživljaj kupanja u Mrtvom moru
– razgled Jerasha, jednog od najbolje očuvanih gradova antičkog Rima
zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – ISTANBUL – (AMMAN) – AQABA, let, obroci u zrakoplovu, noćenje
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Istanbul i polijetanje zrakoplova u 20.30 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 23.40 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Aman u 1.45 sati na liniji TK814 (Turkish Airlines). Predviđeni dolazak u zračnu luku Amman je u 3.55 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te potom organizirani transfer autobusom do hotela u Amanu. Noćenje.

2. dan, AMAN – MRTVO MORE – AMAN, doručak, večera, noćenje
Nakon kasnijeg doručka slijedi razgled jordanske prijestolnice Amana, fascinantnog grada kontrasta i jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Aman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Na vrhu brijega Jabal al-Qala’a, nalazi se citadela sa stupovima rimskog Herkulovog hrama i kompleks palače Umayyad iz 8. st. poznate po svojoj velikoj kupoli. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2. st. u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja. Posjet džamiji kralja Abdulaha i starom dijelu grada. Potom odlazimo prema obali Mrtvog mora gdje ćete ostatak dana imati vremena za odmor i uživanje u jednoj od najfascinantnijih prirodnih pojava – Mrtvom moru, jednom od ovozemaljskih čuda, koje nas i dalje drži očaranima svojom jedinstvenom pojavom. Mrtvo more je prije svega jezero koje napaja Jordan, a na kojeg, uz Jordan, izlaz imaju Izrael te Zapadna obala. Površina same vode nalazi se oko 396 metara ispod razine mora. Salinitet u jezeru iznosi do 33%, a iz njega voda ne otječe, što znači da sva voda koja uđe u njega, u njemu i ostaje. Radi se o jezeru koje je najniže smješteno jezero na Zemlji. Na ovom području vlada suha pustinjska klima, s jako malim brojem padalina. Upravo zbog velikog saliniteta prilikom kupanja nemoguće je potonuti te se preporučuje maksimalno kupanje ne dulje od 20 minuta. Povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

3. dan, 
AMAN – JERASH – AJLOUN – AMAN, doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odlazimo prema Jerashu, najbolje očuvanom rimskom gradu gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme starog Rima. Jerash je izvrstan primjer veličanstvenog, povijesnog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, toplicama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Po razgledu Jerasha, nastaviti ćemo do Ajlouna, grada koji se i dalje odupire vremenu. Ovaj je grad Saladinova vojska u 12 st. obranila od križara. Saladin je kao sposoban i pravedan vojskovođa pobijedio križare Jeruzalemskog kraljevstva, ali i bio na glasu kao vrlo milostiv prema svojim često okrutnijim protivnicima.  Povratak u Aman. Večera u hotelu. Noćenje.

4. dan, 
AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – DVORAC KERAK – PETRA, doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja prema Madabi, znanoj i kao „grad mozaika“ s crkvom Sv. Jurja u kojoj se čuva mozaik karte Svete zemlje iz predislamskog doba. Nastavak puta prema Planini Nebo, mjestu gdje je Mojsije gledao prema Obećanoj zemlji i gdje je na kraju bio sahranjen. U 4. stoljeću na ovom mjestu je izgrađena mala Bizantska crkva, a danas se nalazi prostrana crkva koju posjećuje mnoštvo vjernika iz cijelog svijeta, budući da je Planina Nebo jedna od najvažnijih kršćanskih mjesta u Jordanu. Ovo sveto mjesto posjetio je 2000. godine Papa Ivan Pavao II i održao propovijed na kojoj je prisustvovalo oko 20.000 vjernika. Pored crkve je posadio drvo masline kao simbol mira. Za lijepa vremena s planine se pruža pogled na Mrtvo more i Jordansku dolinu. Slijedi vožnja prema Keraku gdje ćemo posjetiti jedan od najvećih križarskih dvoraca koji se nalazi na brijegu visine 900 m, unutar gradskih zidina. Nakon obilaska, nastavljamo prema Petri. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

5. dan, 
PETRA – WADI RUM, doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odlazimo u obilazak Petre, mističnog grada isklesanog u visokom crvenom stijenju kojeg su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Oni su uspjeli sagraditi impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Pješice ćete proći do Riznice, najpoznatijeg dijela Petre, kroz kanjon okružen bajkovitim liticama. Prilika za jahanje na konjima. Po završetku cjelodnevnog razgleda odlazak prema opjevanom pustinjskom krajoliku Wadi Rum, spektakularne pustinje, ekranizirane u filmovima o Lawrenceu od Arabije, čiji specifični oblik granitnih stijena i jedinstveni crveni pijesak godinama oduševljava turiste. Wadi Rum je proglašen zaštićenim područjem, a njegovi jedini stanovnici su beduinska plemena koja se danas bave pretežito turizmom no sačuvala su svoje tradicionalne vrijednosti i način života. Prijava i smještaj u luksuzni pustinjski kamp. Doživjet ćete jedinstveni ambijent beduinske večere pod zvijezdama usred pustinje uz bogati buffet. Noćenje.

6. dan, 
WADI RUM – AQABA, doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odjava iz kampa i odlazak na uzbudljivi pustinjski jeep safari u trajanju od dva sata. Potom odlazak prema Crvenom moru odnosno gradu Aqabi koji je jedini jordanski grad na moru, a smjestio se na samom kraju Aqabskog zaljeva koji dijeli s Izraelom, Egiptom i Saudijskom Arabijom koje možete vidjeti šetajući promenadom. Aqaba je, zbog svojeg specifičnog položaja, luka i trgovačko središte već tisućama godina. Zbog bogate povijesne baštine te prirodnih ljepota obližnjih pustinjskih planina i koraljnih grebena Crvenog mora grad se sve više pretvara u turističku meku. Razgled Aqabe u pratnji vodiča te slobodno vrijeme za kupovinu tradicionalnih arapskih začina i kozmetike. Mogućnost kupanja u Crvenom moru. Prijava i smještaj u hotel te večera u hotelu. Noćenje.

7. dan, 
AQABA, doručak, večera, noćenje
Doručak. Slobodan dan u Aqabi za odmor i vlastito otkrivanje i istraživanje grada. Budući da je Aqaba popularna destinacija za ronjenje i snorkeling zbog kristalno čistog mora i bogatog podmorja, svakako vam predlažemo fakultativni izlet brodom u trajanju od četiri sata iz Aqabe do koraljnih grebena u Crvenom moru s uključenim ručkom kao i opremom za snorkeling. Dodatno predlažemo posjet nekima od najznačajnijih atrakcija u gradu kao što su Fort Archeological Museum, muzej smješten u staroj tvrđavi Aqaba koji nudi posjetiteljima uvid u povijest ovog područja. Tu je i Aqaba Marine Park, ovaj park je idealno mjesto za obitelji i ljubitelje prirode. Osim brojnih vrsta riba, ovdje možete vidjeti i kornjače i druge morske životinje. Večera u hotelu. Nakon večere slobodno vrijeme u hotelu ili u šetnji gradom do kasnovečernjeg transfera u zračnu luku Aqaba.

8. dan, 
AQABA – ISTANBUL – ZAGREB, let, obroci u zrakoplovu
Oko ponoći odjava iz hotela te organizirani transfer u zračnu luku. Po dolasku u zračnu luku Aqaba, prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 2.25 sati na liniji TK832 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 4.50 po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Zagreb u 8.15 sati na liniji TK1053 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 8.25 sati po hrvatskom vremenu.

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
pristojbe zračnih luka, uključen 1 kom predane prtljage po osobi do 23 kg + 1 komad ručne prtljage do 8 kg (dimenzija 55x40x23 cm), smještaj u hotelima 4* na osnovi 7 noćenja s uslugom polupansiona, razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, voditeja putovanja na hrvatskom jeziku, prijevoz modernim klimatiziranim autobusom, džip safari u trajanju od 2 sata po pustinji Wadi Rum, vizu za Jordan, trošak organizacije putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplata za jednokrevetnu sobu 235 EUR, napojnice vodiču i vozaču tijekom putovanja 50 EUR (obvezna doplata pratitelju putovanja na licu mjesta), dodatne obroke i usluge koje nisu navedene u programu, osiguranje od rizika otkaza i osiguranje prtljage (preporučujemo, moguće ugovoriti u agenciji), sve što nije izrijekom navedeno pod cijena uključuje.


Red letenja, Turkish Airlines:
20:30 – 23:40 Zagreb – Istanbul
01:45 – 04:00 Istanbul – Amman

02:05 – 04:50 AQABA KING HUSSEIN INTERN – Istanbul
06:55 – 08:00 Istanbul – Zagreb


Napomene:
– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Jordana te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju
– Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za ulazak u Jordan. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili ambasadi zemlje u koju se putuje.
– Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Viza: dobiva se na licu mjesta, po ulasku u Jordan, potrebno je dostaviti kopiju putovnice (važeća najmanje 6 mjeseci nakon početka putovanja i potrebno je imati 1 slobodnu stranicu).
– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
– U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.


Korisne informacije: 

Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
Površina: 92.300 km2
Geografski položaj: jugozapadna Azija, Bliski istok
Broj stanovnika: oko 6.500.000
Glavni grad: Amman, 1.919.000 stanovnika
Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski
Religija: muslimani 92%, kršćani 6%, ostali 2%
Vremenska razlika: +1 sat
Novčana jedinica: jordanski dinar (JOD), 1 USD = oko 0,70 JOD, 1 EUR = oko 0,8 JOD
Kupovina: srebro i zlato, staklo, pamuk, slastice i karamelizirano voće. Predmeti od drva, gline, mirodije.
Odjeća: preporučamo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece i nešto topliju za ljetne večeri te toplu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja. Preporučamo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.
Hrana i piće: hrana je slična zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela. Domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi. Nacionalno jelo je mansaf – jelo od janjetine s jogurtom i rižom. Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +962
Korisna web stranica:  www.visitjordan.com
Klima: mediteranska. Vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja.

Minimalan br.prijavljenih putnika: 15.