6 zemalja južne Amerike

Datumi putovanja

18.11. - 3.12.2021., 7.4. - 22.4., 17.11. - 2.12.2022.

Trajanje putovanja

16 dana/ 14 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
18.11.2021., 07.04., 17.11.2022.38.470 KN37.470 KN
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
PERU – BOLIVIJA – ARGENTINA – PARAGVAJ – URUGVAJ –BRAZIL

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – AMSTERDAM – LIMA (Peru)
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Amsterdam na liniji KL3080 (KLM) i polijetanje zrakoplova u 8.25 sati. Dolazak u Amsterdam predviđen je u 10.30 sati. Nastavak leta za Limu u 12.35 sati na liniji KL743 (KLM). Obroci za vrijeme leta. Dolazak u Limu predviđen je u 19.15 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku u Limu sastanak s predstavnikom lokalne agencije i transfer do hotela. Prijava u hotel i noćenje.

2. dan | LIMA
Doručak. Odlazak na poludnevni razgled grada. Lima je glavni i najveći grad Perua te se nalazi u dolini rijeka Chillon, Rimac i Lurin, iznad puste pacifičke obale u središtu Perua. Limu je osnovao konkvistador Francisco Pizarro 18. siječnja 1535. godine kao Ciudad de los Reyes (Grad kraljeva). Grad je brzo postao glavnim i najvažnijim gradom španjolskog Potkraljevstva Perua (1542.-1824.) i mjesto odakle se širila španjolska vlast i kršćanstvo. Tijekom obilaska grada upoznajte stare dijelove grada koji i danas odišu nekadašnjim kolonijalnim ugođajem, ali isto tako i nove dijelove grada. Neki od najznačajnijih spomenika u Limi su glavni gradski trg – Plaza de Armas, Predsjednička palača, Nadbiskupska palača, katedrala te samostan Sv. Franje. Katedrala u Limi je sagrađena od 1535. do 1625., a 1746. godine je djelomično obnovljena nakon potresa. U njoj se nalazi grobnica osnivača Lime, Francisca Pizarra. Samostan Sv. Franje ima vrijednu kolekciju slika i tisuće knjiga koji se mogu obići uz organizirani posjet. Ispod nje se nalaze kripte u kojima je do 1808. godine pokopano oko 25 tisuća stanovnika Lime. Turistička atrakcija je i glavni gradski “Trg od oružja” (Plaza de Armas), na kojemu se nalaze gradska vijećnica, predsjednička palača (1938.) i crkve iz 16. i 17. stoljeća, Merced i San Pedro. Sjaj života bogatih iz doba Potkraljevine Peru dočaravaju stare palače u gradu: Aliaga, Gojoneche i Tore Tagle. Po završetku razgleda slobodno poslijepodne za vlastite programe. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan | LIMA – CUSCO
Rani doručak i odjava iz hotela. Prijevoz do zračne luke te let prema Cuscu. Po dolasku, smještaj u hotel. U poslijepodnevnim satima odlazak na razgled tijekom kojeg ćete vidjeti Plaza Mayor (glavni trg), Hram sunca (Coricancha) te Katedralu. Posjet obližnjim arheološkim nalazištima: Kenko (Quenqo) s podzemnim galerijama i polukružnim amfiteatrom; Tambomachay – izvor vode i kupalište Inka, Puca Pucara – crvena tvrđava na vrhu brda, Sacsayhuaman tvrđava – impozantni primjer vojne arhitekture Inka izgrađen od blokova granita. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan | CUSCO – OLLANTAYTAMBO – SVETA DOLINA INKA (Urubamba)
Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja prema dolini rijeke Urubamba poznatijoj kao Sveta dolina Inka. Odlazak prema gradu Pisac gdje se mnoštvo posjetitelja i domaćeg stanovništva susreću na živopisnoj tržnici sa suvenirima i tekstilnim proizvodima. Nastavljamo kroz dolinu prema lokalitetu Ollantaytambo gdje ćemo među ostalim vidjeti Hram Sunca. Ručak u lokalnom restoranu. Potom odlazak prema zajednici Chinchero smještenoj 28 km od Cusca. Obilazak tržnice koja svojom živošću, bojama, užurbanošću oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta. Po završetku razgleda prijava i smještaj u hotel u Svetoj dolini (Urubamba). Noćenje.

5. dan | SVETA DOLINA INKA – AGUAS CALIENTES – MACHU PICCHU – CUSCO
Nakon ranog doručka prijevoz do željezničke postaje Ollantaytambo. Vožnja vlakom kroz dolinu Inka do mjesta Aguas Calientes. Prijevoz minibusom do “izgubljenog grada Inka” – Machu Picchu koji se nalazi na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu. Zbog toga što se nalazi na visini od čak 2.350 metara, ovaj grad nije bio poznat javnosti sve do 1911. godine kada ga je otkrio Amerikanac Hiram Bingham. Od otkrića do danas, Machu Picchu je postao jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih turističkih atrakcija južnoameričkog kontinenta. Machu Picchu je 1983. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, a 2007. godine je izabran kao jedno od sedam novih svjetskih čuda. Grad ima dvjestotinjak građevina smještenih na terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga. Četvrti na koje je podijeljen uske su i izdužene, tako da maksimalno iskorištavaju prostor. Razgled prekrasne Citadele, nekadašnjeg središnjeg Trga, kružne kule, svetog sunčanog sata, groblja, carskih odaja itd. Pauza za ručak u lokalnom restoranu u mjestu Aguas Calientes. Poslijepodne povratak vlakom u Cusco te noćenje u hotelu.

6. dan | CUSCO – ALTIPLANO – PUNO
Nakon doručka vožnja autobusom prema Punu, udaljenom oko 390 kilometara. Vožnja kroz zanimljiv Andski krajolik tzv. Altiplano, drugu najvišu svjetsku visoravan (poslije tibetske), prošaranu malim selima i krdima ljama. Prije stizanja do odredišta zaustavit ćemo se na nekoliko značajnih točaka. Prva je Andahuaylillas u kojem se nalazi vrlo lijepa barokna crkva iz 17. st., poznata i kao andska Sikstinska kapela zbog svojih prekrasnih freski. Sljedeća postaja je Raqchi (ili hram Boga Wiracocha), udaljeno 121 km od Cusca. Ovaj hram je uistinu monumentalan: 100 metara dužine, 26 metara širine i 14 metara u visinu. Nastavak puta prema mjestu Sicuani gdje ćemo napraviti pauzu za buffet ručak. Nastavljamo do prijevoja La Raya na 4.335 metara nadmorske visine, gdje ćete uživati u vrhovima Anda pokrivenima snijegom. Prije dolaska u Puno zaustavit ćemo se i u svetištu Pukara iz vremena prije Inka. Dolazak u Puno u kasnijim poslijepodnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan | PUNO – JEZERO TITICACA – LA PAZ (Bolivija)
Nakon doručka polazak prema La Pazu. Vožnja južnom stranom jezera Titicaca prema drevnom svetištu Copacabana, na granici Perua i Bolivije. Po dolasku u Copacabanu, posjet crkvi poznate Crne Majke Božje. Slijedi odlazak hidrogliserom prema poznatom otoku Sunca, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta. Ručak u lokalnom restoranu na otoku. Nakon toga odlazak u Hatajatu, na obali jezera Titicaca, posjet Andskom eko selu čiji su stanovnici potomci Inka. Šetnja selom, gdje ćete vidjeti iglue od zemlje i upoznati kulturu Urus – Chipayas. Stanovnici tog područja su kroz stoljeća zadržali izgled i običaje stare populacije, poput života u zajednici gdje su sva dobra zajednička. Vidjet ćete proizvodnju odjeće i predmeta od vune. Žene su odjevene u tradicionalne nošnje, koje su među najljepšima u cijeloj Boliviji. Nastavak putovanja prema La Pazu. Po dolasku, smještaj i noćenje u hotelu.

8. dan | LA PAZ
Doručak u hotelu. Odlazak u razgled La Paza, koji se ubraja među najviše gradove na svijetu, a kojeg je 1548. godine osnovao kapetan Alonzo de Mendoza. Najznačajnija mjesta u starom gradu su Plaza Murillo i ulica Jaen (Calle Jaén) sa svojom kolonijalnom arhitekturom. Nastavak razgleda prema rezidencijalnim dijelovima Obrajes, Calacoto i La Florida te na kraju Dolina mjeseca (Valle de la Luna) gdje je tijekom milijuna godina pod utjecajem vjetra i kiše formiran krajolik što neodoljivo podsjeća na mjesečev i odakle se pruža jedinstveni pogled na planine kojima je La Paz okružen. Povratak u hotel i noćenje.

9. dan | LA PAZ – BUENOS AIRES (Argentina)
Nakon ranog doručka odjava iz hotela. Prijevoz do zračne luke i prijava na let za Buenos Aires (uz presjedanje u Limi). Dolazak u Buenos Aires predviđen je u poslijepodnevnim satima. Nakon carinskih formalnosti sastanak s lokalnim vodičem te organizirani transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

10. dan | BUENOS AIRES
Doručak. Odlazak u panoramsko razgledavanje argentinske prijestolnice: Plaza de Mayo, Casa Rosada (predsjednička palača), katedrala, Avenida de Mayo, zgrada Kongresa, San Telmo (kolijevka tanga), Plaza Dorrego (središnji trg San Telma na kojem se nalazi čuvena tržnica starinama – Feria de San Telmo), La Boca (živo obojani zidovi limenih kućica simbol su ove najslikovitije četvrti), Avenida 9 de Julio (najšira avenija na svijetu), Puerto Madero (oživljavanjem i prenamjenom starih dokova stvorena je nova poslovna četvrt s ultramodernom arhitekturom te vrhunskim restoranima i mjestima za izlazak), prekrasne rezidencijalne četvrti, Palermo i La Recoleta, poznate i kao Pariz u malom. Povratak u hotel i slobodno vrijeme do večeri. Oko 20 sati organiziran je prijevoz od hotela do restorana na večeru uz Tango Show (uz doplatu). U ugodnom ambijentu večerat ćete specijalitete uz izbor vrhunskih argentinskih vina. Organizirani prijevoz do hotela i noćenje.

11. dan | BUENOS AIRES – MONTEVIDEO (Urugvaj) – BUENOS AIRES
Nakon doručka slobodan dan za vlastite programe ili fakultativno: cjelodnevni izlet u Montevideo – Urugvaj (uključen ručak i transfer katamaranom). Polazak katamaranom iz Buenos Airesa u jutarnjim satima (plovidba u trajanju 3 sata). Po dolasku slijedi razgled grada. Posjet starom dijelu grada: Ustavni trg, katedrala, gradska vijećnica, kazalište Solis, Trg Neovisnosti sa spomenikom nacionalnom heroju Artigasu, zgrada Kongresa, najveći i najljepši gradski park Prado s Vrtom ruža te spomenikom La Diligencia. Odlazak do brda Montevideo odakle se pruža pogled na prekrasan Montevideo zaljev. Posjet parku Battle and Ordonez, prolazak pored obeliska i nogometnog stadiona. Vožnja kroz rezidencijalnu četvrt Carrasco i duž gradskih plaža. Slobodno vrijeme do transfera u luku, a polazak katamarana natrag prema Buenos Airesu u kasnim poslijepodnevnim satima. Po dolasku u Buenos Aires, transfer do hotela. Noćenje.

12. dan | BUENOS AIRES – PUERTO IGUAZU – SLAPOVI IGUAZU (Argentina)
Doručak u hotelu. Odjava iz hotela i organizirani prijevoz u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova za Puerto Iguazu. Preporuka je da se odjenete u udobnu odjeću i obuću jer se po dolasku u zračnu luku izravno odlazi na razgled argentinskog dijela Nacionalnog parka, kojeg većina smatra čak i ljepšim od brazilskog. Drveni mostići vode do Vražjeg grotla, najvećeg i najljepšeg slapa Parka, okruženog pravom džunglom prepunom tropskih ptica, što sve zajedno čini jedan od najljepših krajolika Južne Amerike. Ručak u restoranu (nije uključen u cijenu). Po završetku razgleda argentinskog dijela nacionalnog parka Iguazu, odlazak prema hotelu. Smještaj i noćenje.

13. dan | PUERTO IGUAZU – CIUDAD DEL ESTE (Paragvaj) – SLAPOVI IGUAZU (Brazil) – RIO DE JANEIRO
Nakon doručka odlazak u Paragvaj u grad Ciudad del Este, drugi najveći grad u Paragvaju koji se smjestio na tromeđi s Argentinom i Brazilom. Grad je tek 50-ak godina star, a danas je slobodna trgovinska zona s mnoštvom trgovina u kojima ćete imati priliku za kupovinu. Slijedi razgled slapova Iguazu s brazilske strane tijekom kojeg se pruža prekrasan pogled na slapove i Đavolje ždrijelo. Šetnja stazicama i mostićima, prateći kaskade slapova gotovo do podnožja Đavoljeg ždrijela, odakle se pruža nevjerojatan pogled i doživljaj. Po završetku razgleda, stanka za kasni ručak (nije uključen u cijenu aranžmana) i kupovinu suvenira. U kasnim poslijepodnevnim satima odlazak u zračnu luku te let za Rio. Po dolasku u večernjim satima, organizirani prijevoz do hotela. Prijava i smještaj. Noćenje.

14. dan | RIO DE JANEIRO
Nakon doručka odlazak na razgled grada: Corcovado i Glava šećera. Razgled započinje vožnjom do stanice Cosme Velho, gdje slijedi ukrcaj na poznati vlak “cog” te 20-minutni uspon željeznicom kroz tropsku šumu Tijuca, uz fascinantan pogled na grad, plaže i prekrasnu prirodu. Dolazak na vrh Corcovada (710 metara n/m) gdje se nalazi jedno od 7 svjetskih čuda modernog doba, kip Krista Iskupitelja. Kip Krista visok je 38 metara i drugi je po visini na svijetu. Do podnožja kipa može se doći i pješice (220 stepenica). Ručak u lokalnom restoranu. Nastavak razgleda odlaskom na Glavu šećera, simbol Rio de Janeira. Do vrha se dolazi velikom gondolom, a prva stanica je Urca Mountain, na 220 m visine, odakle se pruža pogled na zaljev Botafogo. Druga, zadnja stanica je na 395 m visine, Sugar Loaf Hill, odakle se pruža prekrasan pogled na plažu Copacabana s jedne i na zaljev Guanabara s druge strane. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Fakultativno (uz doplatu), u večernjim satima odlazak na Plataforma Samba Show, gdje možete uživati u večeri uz profesionalne plesače, zabavljače i glazbenike u prekrasnim kostimima dok Vam dočaravaju brazilski folklor i svjetski poznati karneval. Noćenje

15. dan | RIO DE JANEIRO – PARIZ
Doručak u hotelu. Odjava iz hotela te slobodno vrijeme do organiziranog prijevoza u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova na liniji AF443 (Air France) u 17.35 sati prema Parizu. Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

16. dan | PARIZ – ZAGREB
Dolazak u Pariz predviđen je u 7.40 sati. Nastavak putovanja na liniji AF5074 (Air France) u 12.30 sati prema Zagrebu. Dolazak je predviđen u 14.20 sati.


CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Lima – Rio de Janeiro – Zagreb, zrakoplovne pristojbe (u iznosu od 3.980 kn), unutarnje letove u Južnoj Americi (Lima – Cusco; La Paz – Buenos Aires; Buenos Aires – Puerto Iguazu; Foz do Iguaçu – Rio de Janeiro),
14 noćenja s doručkom u hotelima 4*, obroke prema programu, razglede i izlete s lokalnim vodičima prema programu, grupne transfere na relaciji zračna luka – hotel – zračna luka prema programu, ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju, razgled Corcovada i Glave šećera u Rio de Janeiru, ručkovi na većini razgleda, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevinu, troškove organizacije putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: jednokrevetna soba 5.390 kn, izlazne pristojbe u zračnim lukama u Južnoj Americi cca 40 USD (plaćanje na licu mjesta), dodatne obroke, usluge i izlete koji nisu navedeni u programu putovanja, osobne troškove, putno osiguranje (preporučujemo).


Viza: za državljane RH nisu potrebne vize.

Fakultativni izleti:
– Buenos Aires: Izlet Montevideo 2.980 kn
– Buenos Aires: Tango Show s večerom i transferom 680 kn
– Rio de Janeiro: Plataforma Samba show s večerom 980 kn


Napomene:
– obavezno je cijepljenje protiv žute groznice! HZZO preporučuje cijepiti se i protiv tetanusa, trbušnog tifusa, hepatitisa A (za sve informacije potrebno se savjetovati s liječnikom u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo; tel.: 01/ 48 63 222)
– kategorizacija hotela u Južnoj Americi odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemljama u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda
– pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
– molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hrOrganizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. – – zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
– u slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
– ograničenje prtljage na letovima unutar Argentine iznosi 15 kg po osobi.
– prekoračenje težine naplaćuje se cca 2,50 USD po kilogramu, na licu mjesta.
– putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna niti za jednu zemlju (za državljane RH). Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.


Zdrastvene preporuke:
Visinska prilagodba – Prilikom putovanja u predjele s velikim nadmorskim visinama kao što su peruanske Ande postoji rizik da ćete osjetiti posljedice promjene nadmorske visine po organizam.
Najčešći simptomi po kojima ju možemo prepoznati su glavobolja, mučnina, slabost, umor, proljev, gubitak apetita te nesanica. Preporuka je da se po dolasku prvih nekoliko sati tijelo aklimatizira na promjenu te da se izbjegavaju unaprijed svi veći fizički napori. Potrebno je piti puno tekućine (nikako ne alkohol). Ova preporuka odnosi se prvenstveno na posjete peruanskim gradovima kao što su Cusco (3360 m) ili Puno (3.827 m). Savjetuje se jesti laganu hranu i piti puno vode, pogotovo lokalni tradicionalni čaj od koke koji se preporuča u slučaju visinske bolesti. Osobe s kardiovaskularnim bolestima ne bi se smijele izlagati predugo na visinama od iznad 2.000 metara. Tzv. visinska bolest se može suzbiti udisanjem čistog kisika. Bočice s kisikom mogu se kupiti na lokacijama koje se posjećuju. Preporučujemo svakako i savjetovanje s osobnim liječnikom prije putovanja u krajeve s velikim nadmorskim visinama.
Najbolje vrijeme za putovanje u Južnu Ameriku je od sredine listopada do sredine travnja. Zemlje koje se posjećuju imaju ugodnu temperaturu od prosječnih 22°C. Temperatura u Cuscu i Machu Picchu je ugodna u toku dana no naglo pada nakon 17 sati. Lagana vesta se preporučuje za vrijeme boravka u Cuscu i Machu Picchu. Ležerna odjeća je idealna za ovo putovanje!

Minimalni broj putnika: 10