Madagaskar

Madagaskar
  • Polazak dolazak 16.5. - 1.6.2020.
  • Cijean putovanja po osobi 22.500 kn FM
  • Smještaj smještaj 2*/3*
  • Prijevoz zrakoplovom iz Zagreba
  • Šifra DPPZP01


Datum putovanja: 16.5. – 1.6.2020. zrakoplovom iz Zagreba

Trajanje putovanja: 17 dana/ 15 noćenja


17 dnevno putovanje na Madagaskar će nas odvesti izvan utabanih ruta, prema zapadnom dijelu otoka. Ovo predivno putovanje preporučujemo svima koji žele iskonski doživljaj zemlje. Krenut ćemo od glavnog grada Tane, stare kraljevske prijestolnice. Nastavljamo ususret nacionalnim parkovima koji između ostalih kriju razigrane lemure, kameleone – kraljeve preobrazbe, kornjače, najveće otočne predatore fose te razne vrste gorostasnih baobaba koji su svojevrsni zaštitni znak Madagaskara. Prolazit ćemo kroz plantaže kave, pamuka i rižinih polja dok se krajolik mijenja od planinskih, sušnih nizinskih savana do kišovitih tropskih prašuma. Putem ćemo posjetiti razna seoska plemena i tradicionalne zajednice koje i danas žive u harmoniji s prirodom.

 


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | Zagreb – Pariz
Polazak iz Zagreba i let za Pariz gdje ćemo noćiti.

2. dan | Pariz – Antananarivo (V)
Ujutro transfer do zračne luke i let za Antanarivo kamo stižemo u večernjim satima. Nakon carinskih formalnosti smještaj u hotelu, večera i noćenje.

3. dan | Antananarivo – Ambatolampy – Antsirabe (D, R, V)
Nakon doručka krećemo u razgled Antananariva, grada koji je zbog boje tla poznat i pod imenom crvena Tana. Posjetit ćemo brdo Manjakamiadana i kraljevski kompleks s kojeg se pruža lijepi pogled na grad. Odvest ćemo se do jezera Anosy i Avenije neovisnosti, a potom i do rijeke Ikopo na čijim obalama možemo vidjeti proizvođače cigle i lokalnu praonicu rublja. Sredinom dana nastavljamo naše putovanje prema mjestu Antisrabe udaljenom oko 3 sata vožnje. Prolazit ćemo kroz slikovite krajolike i uz terasaste nasade riže. Putem ćemo posjetiti gradić Ambatolampy poznat po proizvodnji metalnog posuđa. Krajem dana stižemo u Antisirabe kojeg smatraju najelegantnijim gradom na Madagaskaru, a njegov glavni zaštitni znak su tzv. pousse-pousses (rikše u lokalnom stilu) kojih ovdje ima više nego bilo gdje drugdje u zemlji. Po dolasku smještaj u ugodnoj gostinjskoj kući i noćenje.

4. dan | Antsirabe – Miandrivazo (D, R, V)
Nakon doručka imat ćemo vremena za kratko upoznavanje sa zanatima po kojima je Antsirabe također poznat. Potom nastavljamo putovanje prema Miadravazou (oko 4 sata vožnje), uz povremeno zaustavljanje. Prolazit ćemo raznolike krajolike, od terasastih rižinih polja do ogoljelih erodiranih planinskih obronaka. Stižemo do sela Sakalava, okruženog plantažama duhana i pamuka, gdje ćemo ručati. U Miandrivazo stižemo krajem dana. Smjestit ćemo se u hotelu, večerati i noćiti.

5. dan | Miandrivazo – selo Bemanga – Morondava (D, R, V)
Nakon ranog doručka prošetat ćemo ovim simpatičnim mjestom smještenom na obali rijeke Mahajilo i promatrati kako se budi. Odvest ćemo se do obale i ukrcati u tradicionalnu pirogu (čamac izdubljen iz jednog debla) s kojom ćemo otploviti do sela Bemanga, nastanjenog s dva glavna plemena Madagaskara – ribarima Sakalava i poljoprivrednicima Antandroy. Družeći se s njima saznat ćemo ponešto o njihovoj kulturi i folkloru. Nakon ručka nastavljamo putovanje prema Morondavi gdje ćemo noćiti.

6. dan | Morondava – Kirindy – Avenija baobaba – Morondava (D, R, V)
Nakon doručka krećemo u posjet otoku Betania. Posjetit ćemo jedno tipično ribarsko selo i provesti vrijeme s lokalcima. Vidjet ćemo kako izrađuju plovila i kako love ribu. Potom odlazimo prema šumi Kirindi u kojoj obitava endemska vrsta zvana Fosa, bliska mungosima. Ta nevjerojatna životinjica je najveći predator Madagaskara. Velika svega 70 cm i teška jedva 7 kg, izgleda poput mješavine mačke, lemura i psa. Uz malo sreće vidjet ćemo je u njenom prirodnom okružju. U predvečerje ćemo se odvesti do Avenije baobaba gdje ćemo dočekati zalazak sunca. Potom povratak u Morondavu, večera i noćenje.

7. dan | Morondava – Toliara – Ifaty (D, R, V)
Doručak u hotelu, transfer do zračne luke i let do Toliare, mjesta u kojem na svakom koraku nailazite na prodavaonicu koralja. Kratko ćemo je razgledati, a zatim nastavljamo off-road vožnju prema Ifatyu. Po dolasku smještaj u hotelu uz obalu i slobodno vrijeme za kupanje. Večera i noćenje.

8. dan | Ifaty – Rezervat Reniala – Ifaty (D, R, V)
Danas ćemo posjetiti šumu Reniala poznatu po nešto drugačijoj vrsti baobaba te raznovrsnoj malgaškoj flori i fauni. Vidjet ćemo i endemske vrste kornjača, kameleona i lemura. Potom vožnja do sela Mangily gdje ćemo provesti dan s lokalnim žiteljima, Vezo ribarima. Prije povratka u hotel opustiti ćemo se gledajući zalazak sunca. Večera i noćenje.

9. dan | Ifaty (D, R, V)
Dan slobodan za malo odmora od putovanja. Možemo ga iskoristiti za kupanje u moru i ljenčarenje ili potražiti još koju priliku za pješačenje po okolici. Večera i noćenje u hotelu.

10. dan | Ifaty – Isalo (D, R, V)
Nakon doručka vožnja prema Nacionalnom parku Isalo. Proći ćemo kraj prirodnog rezervata Mahafaly te ući u rezervat Zombitse gdje ćemo vidjeti šarene kameleone, razigrane lemure i stotine vrsta ptica. Krajolik nizinske savane i plantaža pamuka zamijenit će sedimentne stijene zanimljivih formacija. Ručat ćemo u rezervatu Zombitse (piknik), okruženi pjevom ptica. Ako nam vrijeme dozvoli, zalazak sunca promatrat ćemo kroz poznati prozor Nacionalnog parka Isalo jer za vrijeme zalaska sunca koloritno stijenje poprimi posebno očaravajuće boje. Smjestit ćemo se, večerati i noćiti.

11. dan | NP Isalo (D, R, V)
Rani doručak, a potom vožnja do parka. Nakon kratkih uputa lokalnog vodiča krećemo na naš uspon kroz slikoviti pustinjski krajolik. Krenut ćemo kanjonom do vidikovca Nazareth, gdje će nas vodič upoznati s raznim vrstama biljaka koje obitavaju na ovom području. Imat ćemo piknik ručak u blizini prirodnog bazena, a tko želi može se i okupati. Potom nastavljamo hodati do šume lemura gdje ćemo završiti naš posjet parku. Vrati ćemo se u naš smještaj, večerati i noćiti.

12. dan | Isalo – Tsaranoro (D, R, V)
Nakon doručka vožnja prema Andringitri. Putem ćemo zastati u gradu Ihosiju poznatom po brojnim kaktusima i na visoravni Ihorombe gdje možemo uživati u beskrajnim horizontima koji se pružaju pred nama. Oko ručka stižemo u dolinu Tsaranoro, odakle se pružaju najljepši vidici na Nacionalni park Andringitra. Posjet selu nastanjenom plemenom Betsileo zaokružit će naš dan. Potom smještaj u slikovitom kampu s postavljenim kućicama, večera i noćenje.

13. dan | Tsaranoro (D, R, V)
Danas ćemo cijeli dan provesti istražujući Andrigitru koja je jedno od posljednjih netaknutih mjesta na Madagaskaru, dom mnogih zaštićenih vrsta sisavaca i ptica. Istraživat ćemo njezin jugozapadni dio u kojem se smjestila upravo dolina Tsaranoro. Dolina poprima razne oblike, kao što su npr. kameleon ili deva, a vama ostavljamo mašti na volju da pronađene neki svoj oblik. Po obilasku parka povratak u kamp, večera i noćenje.

14. dan | Tsaranoro – Ambalavao – Fianarantsoa – NP Ranomafana (D, R, V)
Nakon doručka oprostit ćemo se od ovog prekrasnog mjesta i krenuti prema Nacionalnom parku Ranomafana. Proći ćemo kroz rezervat Anja u kojem žive Maki lemuri, a potom posjetiti tvornicu ručne izrade papira u Ambalavau. Ručat ćemo u tipičnom lokalnom restoranu u starom dijelu grada Fianarantsoa. Početkom poslijepodneva primijetit ćemo kako se planinski krajolik mijenja u kišnu šumu, što će značiti da smo stigli na naše današnje odredište. Pripremit ćemo svjetiljke za noćnu šetnju šumom i krenuti u potragu za različitim vrstama vodozemaca i reptila koji su najaktivniji u noćnim satima. Večera i noćenje.

15. dan | NP Ranomafana – Ambositra – Antsirabe (D, R, V)
Nakon ranog doručka kratki posjet selu Tanala (zvanom Ranomafana) i potom vožnja do Nacionalnog parka Ranomafana. Šetat ćemo ovim lijepim parkom kroz čudesnu kišnu šumu, a zatim nastavljamo vožnju do grada Ambositra. Putem ćemo posjetiti radionicu malih obrtnika u Zafimaniry. Potom vožnja do Antsirabea gdje ćemo se smjestiti u gostinjskoj kući, večerati i noćiti.

16. dan | Antsirabe – Antananarivo (D, R, V)
Doručak i povratak u Antananarivo gdje ćemo imati vremena za još jedan posjet tržnici rukotvorina i kupnju preostalih suvenira. U večernjim satima transfer do zračne luke i povratak kući.

17. dan | Antananarivo – Pariz – Zagreb
Let za Zagreb uz presjedanje u Parizu. Dolazak u Zagreb očekuje se sredinom dana.

 

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:   23.250 KN   22.500 KN FIRST MINUTE

FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja određenog br. mjesta po FM cijeni!

 

Cijena aranžmana uključuje: povratnu zrakoplovnu kartu za međunarodne letove na putu do Antananariva, unutarnji let Morondava – Toliara, noćenja u ugodnim malim hotelima ili kolibama s 2-3 zvjezdice, gostinjskim kućama te u kampu s krevetima i kupaonicom (lokalna kategorizacija), obroci kako je navedeno u programu (D= doručak, R= ručak, V= večera), transfere i razgledavanja A/C turističkim vozilom, a na mjestima gdje pristup nije moguć kombijem ili mini busom, organiziran je prijevoz vozilom na pogonom s 4×4, ulaznice za parkove navedene u programu te lokalno vođenje po parkovima, stručno lokalno vodstvo na engleskom jeziku, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku za minimalno 10 putnika, jamčevina (broj police 1501-00000623) i odgovornost za štetu (broj police 1399-00038633) kod Wiener osiguranje Vienna Insurance Group (kontakt tel: 01 371 86 00), organizaciju putovanja.

Cijena aranžmana ne uključuje: obavezna doplata kod prijave zrakoplovne pristojbe 3.300 kn (podložne promjenama do trenutka izdavanja karte), doplata za jednokrevetnu sobu 3.100 kn (na upit), viza za Madagaskar koja se dobiva na granici i trenutno košta 35 eura, dodatne obroke i izlete, napojnice za nosače kofera, osobne troškove, putna osiguranja (preporučujemo!)


Nadoplata za 10 do 14 prijavljenih putnika iznosi 1.000 kn.


VIZA:
viza za Madagaskar izdaje se po dolasku u zračnu luku Antananarivo. Cijena vize je 30 EUR – plativo na licu mjesta, a za ishođenje vize je potrebno ispuniti vizni obrazac, jedna fotografija te putovnica koja treba vrijediti minimalno 6 mjeseci od dana izlaska s Madagaskara.


Što me očekuje na putovanju?

Putovanje uključuje kraće i duže šetnje prirodom, off-road vožnju, plovidbu pirogom te posjete selima i malim mjestima. Kako bi što bolje doživjeli pravu sliku Madagaskara, odsjedat ćemo u malim ugodnim hotelima s 2 – 3 zvjezdice, gostinjskim kućama i kampu s postavljenim krevetima i kupaonicom.


Važne napomene:

– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– Kategorizacija hotela na Madagaskaru odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
– Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju odgovornog organizatora te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Kompasa Zagreb.


Općenito o Madagaskaru:


Naziv države:
Republika Madagaskar
Površina: 587.040 km²
Stanovništvo: 17.501.871
Glavni grad: Antananarivo
Službeni jezik: malgaški i francuski
Pozivni broj: +261
Vremenska razlika: +3 sata
Klima: Madagaskar ima vruću subtropsku klimu. Kišna sezona traje od studenog do ožujka kada zemlju pogađaju tropske oluje, ciklone i jaki vjetrovi a temperature su oko 30ºC I to je najtopliji dio godine. Sušna sezona traje od travnja do listopada kada su prosječne temperature 21ºC. Najbolje vrijeme za posjet je od srpnja do listopada. Za promatranje životinjskog svijeta najbolji mjeseci su rujan i listopad. Odjeća: Odjeća od laganih prirodnih matrijala,kratke hlače i maice. Zaštitite se od sunca kapom, sunčanim naočalama ili suncobranom. Za hladnije noći ponesite jaknu i odjeću dugih rukava. Zaštitite se od uboda komaraca sredstvom protiv uboda insekata. Za hodanje po različitim terenima preporučujemo stabilne zatvorene cipele ili tenisice. 
Piće: Voda iz slavina nije pitka. Flaširana voda je svugdje dostupna. Izbjegavajte led. Ne perite voće i povrće neprokuhanom i nefiltriranom vodom. Voće ogulite prije konzumacije. Mlječne proizvode je najbolje izbjegavati.
Hrana: Madagaskarska kuhinja se uglavnom bazira na lokalnim sastojcima; riža, grah i krumpir pripremljeni na razne načine.Riža je esencija cijele kuhinje. Mještani Madagaskara su veliki ljubitelji umjerene konzumacije mesa, uglavnom serviraju piletinu, govedinu, kozletinu i svinjetinu. Budući da je Madagaskar okružen
oceanom, mještani tradicionalno konzumiraju različite vrste morske hrane – ribu, rakove, škampe i školjke. Glavna jela se uglavnom pripremaju od plodova mora, no uz to kuhinja nudi i različite salate. Tropsko voće je široko rasprostranjeno u domaćoj kuhinji. Kokos, mango i banane su primjerice vrlo često glavne namirnice u
glavnim jelima. 
Cjepiva i tablete protiv malarije: Postoji rizik od malarije. Preporučujemo da se za detaljnu mapu rasprostranjenosti savjetujete sa svojim Zavodom za javno zdravstvo ili pročitate na http://www.fitfortravel.nhs.uk.
Valuta: Malgaški arijari(MGA), 1USD = 3,194 MGA, 1 EUR = 3,498 MGA ( siječanj 2016 )
Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine jer se kreditne kartice rijetko koriste izvan većih gradova. Banke i bankomati se nalaze u svim većim gradovima.Radno vrijeme banaka je od ponedjeljka.

Minimalan br. putnika: 15

 

 

Upit za ponudu putovanja

  1. (obavezno polje)
  2. (valjanu email adresu molimo)