Putevima svile kroz 3 stana

Putevima svile kroz 3 stana
  • Polazak dolazak 22.9. - 2.10.2019.
  • Cijean putovanja po osobi 14.890 kn FM
  • Smještaj hoteli 3*/ 4*
  • Prijevoz zrakoplovom iz Zagreba
  • Šifra DPPERZ47

 

KAZAHSTAN – KIRGISTAN – TADŽIKISTAN

Datumi putovanja: 22.9. – 2.10.2019., zrakoplovom iz Zagreba

Trajanje putovanja:  11 dana/10 noćenja

 

Ovo nas putovanje vodi putevima karavana, kroz središnji dio Puta svile. Krenut ćemo iz Tashkenta kroz planinske pejzaže Tadžikistana, uz posjet gradovima Khjodent i Penjikent, koji su odigrali značajnu ulogu na Putu svile. U Kazahstanu i Kirgistanu, planina Thian Shan bit će nam oslonac pri posjetu Aksu Jabagly-ju, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije i nacionalnom parku Ala Archa, koji su raj za ljubitelje prirode. Provest ćemo neko vrijeme u Bishkeku i njegovoj okolici gdje ćemo dobit uvid u pravi život Kirgiza i njihove običaje poput Kok Boru igre i lov s orlovima, koji su se održali do danas. Putovanje ćemo završiti u Kazahstanu, uz posjet staroj prijestolnici Almati i današnjoj, futurističkoj prijestolnici Astani.

 


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB  – ISTANBUL – TASHKENT (Uzbekistan)
Polazak iz Zagreba i uz presjedanje let prema Tashkentu. Dolazak u Tashkent u noćnim satima. Nakon carinskih formalnosti transfer do hotela. Noćenje.

2. dan | TASHKENT – KHODJENT (Tadžikistan) (D)
Nakon doručka vožnja (80 km) prema graničnom prijelazu s Tadžikistanom (Oybek) gdje ćemo se susresti s tadžikistanskim vodičem. Potom nastavak vožnje prema Khodjentu, gdje ćemo se po dolasku smjestiti u hotel. Potom krećemo u razgled grada. Posjetit ćemo razne fascinantne građevine – razgled stare tvrđave i muzeja, džamije šeika Muslohiddina te bazara Panjshanbe. Noćenje u gostinjskoj kući.

3. dan | KHODJENT  – PENDJIKENT (D)
Nakon doručka duža vožnja (300 km) do Pendjikenta, a po dolasku smještaj u gostinjskoj kući. Potom obilazak starog Pendjikenta (5 – 6. st.n.e.), medrese i džamije Olim Dodhoa, tržnice te posjet muzeju Rudaki. Predlažemo opcionalno prezentaciju folklora u lokalnoj gostinjskoj kući – uz nadoplatu. Noćenje.

4. dan | PENDJIKENT – TASHKENT (Uzbekistan) (D)
Nakon doručka povratak prema Uzbekistanu, prijelaz granice i vožnja prema Tashkentu (380 km). Noćenje.

5. dan | TASHKENT – CHYMKENT – AKSU JABAGLY (Kazahstan) (D)
Danas nas čeka još jedna duga vožnja (240 km). Po ulasku u Kazahstan sastanak s vodičem koji će nas pratiti kroz Kazahstan i Kirgistan. Prvo ćemo se zaustaviti da bi razgledali Chymkent, a zatim nastaviti vožnju prema Aksu Jabagly, najstarijem prirodnom rezervatu Središnje Azije, smještenom u sjeverozapadnom dijelu planinskog lanca Tian Shan. Moguće je prošetati tjesnacem, a zatim odlazak u gostinjsku kuću i noćenje.

6. dan | AKSU JABAGLY – TARAZ – BISHKEK (Kirgistan) (D)
Danas prelazimo granicu između Kazahstana i Kirgistana. Čeka nas duga vožnja prema Bishkeku (400 km), kirgiškoj prijestolnici. Putem ćemo vidjeti grad Taraz, jedan on najvažnijih starih gradova na Putu svile. Ovisno o vremenu dolaska možemo kratko prošetati gradom, a zatim opcionalno predlažemo predstavljanje kirgiškog folklora – uz nadoplatu. Noćenje.

7. dan | BISHKEK – ALA ARCHA – BISHKEK (D)
Nakon doručka krećemo u razgled Bishkeka, Posjetiti ćemo povijesni muzej i prošetati središtem grada od glavnog trga do tržnice Osh te posjetiti važnije znamenitosti. Nakon ručka (opcionalno) krećemo izvan grada na izlet u kanjon Ala Archa. Ala-Archa je planinski nacionalni park na planini Tian Shan, utemeljen 1976. Ovo je savršeno mjesto za provesti dan u šetnji klancem. Ova regija obiluje planinarskim stazama i vrhovima od 4.000 do 4.875 m nadmorske visine. Ostatak dana ćemo provest u parku. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Bishkek. Noćenje.

8. dan | BISHKEK – toranj BURANA – BISHKEK (D,R)
Nakon doručka krećemo prema tornju Burana smještenom 10 km južno od Tokmoka. Toranj je ostatak drevnog grada Balasaguna kojeg su krajem 10. st. utemeljili Karahanidi. Nedaleko tornja Burana organizirat ćemo igre Kok boru, natjecanje između dva tima odličnih jahaća koji se na konjima bore da što prije dohvate kozu (imitacija). Ime Kok boru znači „sivi vuk“, a potječe iz davnina kad su čopori stoke boravili na ispaši bez skloništa tokom cijele godine, zbog čega su stalno bili izloženi napadima vukova. Danas se umjesto vukova koriste imitacije koza. Potom odlazimo na ručak do lokalne Kirgiške obitelji koji će nam poslužiti tradicionalno Kirgiško jelo (opcionalno) . Nakon ručka vožnja do tjesnaca Boom gdje ćemo vidjeti demonstraciju lova orlovima. Lov s ovim veličanstvenim pticama još od davnina je duboko ukorijenjen među lokalnim nomadskim plemenima, a Kirgizistanci su jedni od rijetkih ljudi koji su ovu tradiciju uspjeli sačuvati. Proces treniranja orlova vrlo je zahtjevan, ali i neobično zanimljiv. Povratak u Bishkek. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

9. dan | BISHKEK – ALMATY (Kazahstan) (D)
Vožnja do sela Chon-Kemin (cca 350 km). Park Chon-Kemin utemeljen je 1997. u dolini rijeke Chong-Kemin, a obuhvaća veći dio pošumljenih farmi u oblasti Kemin. Glavna zadaća ovog parka je zaštita jedinstvenih krajolika s raznolikom florom i faunom. Ovdje se nalaze lovišta i botanički rezervati te mauzolej Shabdan Baatyra. Smjestit ćemo se u zgodnoj gostinjskoj kući koja je savršeno mjesto za upoznavanje pravog života Kirgiza. Noćenje.

10. dan | ALMATY – ASTANA (D)
U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke i let za glavni grad Kazahstana , Astanu. Nakon slijetanja razgledat ćemo grad, povijesnu jezgru, , džamiju Sultana Khazreta te se vozeći liftom uzdići do vrha spomenika Astana – Baiterek, te obići Piramidu mira. Nakon ručka ( opcionalno ) odlazimo do shopping centra Khan Shaty kojeg krasi zanimljiva arhitektura i mnogi zanimljivi sadržaji unutar centra. U večernjim satima povratak u hotel. Noćenje.

11. dan | ASTANA – ISTANBUL – ZAGREB
Ovisno o redu letenja transfer do zračne luke i povratak kući. Dolazak u Zagreb se očekuje u jutarnjim satima.

 

 

Cijena aranžmana po osobi:  15.390 kn  14.890 KN FIRST MINUTE

FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja mjesta po posebnoj ponudi!

 

Cijena aranžmana uključuje: povratnu zrakoplovnu kartu od Zagreba do Tashkenta i od Astane do Zagreba, zrakoplovnu kartu za unutarnji let Almaty – Astana, smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima s 3 i 4 zvjezdice i dva noćenja u gostinjskoj kući, lov s orlovima (za minimalno 8 osoba) i Kok Boru igre, obroke kako je navedeno u programu (D=doručak), sve transfere, razglede i izlete prema programu u A/C vozilu, ulaznice za muzeje i parkove prema programu, lokalno vodstvo na engleskom jeziku, pratitelja grupe na hrvatskom jeziku za najmanje 10 putnika, troškove pripreme i organizacije putovanja, jamčevina  i odgovornost za štetu.

Cijena aranžmana ne uključuje: zrakoplovne takse u iznosu od 2.000 kn, obroke koji nisu navedeni (R=ručak, V=večera), nadoplata za večere: 800 kn (6 večera), vize i troškovi ishodovanja viza (vize su potrebne za Uzbekistan i Tadžikistan) – cijene mogu varirati do trenutka putovanja jer se regulative često mijenjaju, e-vizu za Tadžkistan: 350 kn (moguće ju je izraditi putem interneta), vizu za višekratni ulaz u Uzbekistan: 350 kn, folklorne programe u Kirgistanu, Tadžikistanu i Kazahstanu, eventualne naknade za snimanje fotoaparatom i videokamerom, nadoplata za jednokrevetnu sobu u iznosu od 1.200 kn, nadoplata za 10-14 putnika u iznosu do 850 kn, napojnice za lokalne vodiče i vozače (5 eura po danu po putniku), putno osiguranje (preporučujemo), pića uz obroke i osobne troškove kao što su telefonski razgovori, korištenje videokamere i sl.

 

Napomena: Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Perzepolis d.o.o. Zadržavamo pravo promjene cijene u slučaju porasta kalkulativnih troškova ili tečaja, kao i pravo korekcije cijene ili otkazivanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Za slučaj da se nađe povoljniji avioprijevoznik, zadržavamo pravo izmjene rute letenja. Cijene su izražene za 15 putnika i za plaćanje u gotovini.

 
 
Korisne informacije o Kazahstanu:

Naziv države: Republika Kazahstan
Površina: 2.717,300 km²
Stanovništvo: 15,1 milijuna
Glavni grad: Astana
Službeni jezik: kazaški i ruski
Pozivni broj: +7
Vremenska razlika: +5 sati zimi, +4 sata ljeti
Klima: Kazahstanska klima je  kontinentalna do planinska, s dosta padalina. Zimi se temperature kreću od -19 do -5 stupnjeva, a ljeti od 19 do 26 stupnjeva. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i do -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je svibnja do rujna. Za planinare i ljubitelje prirode preporučujemo posjet od srpnja do listopada.
Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.
Piće: Preporuča se piti flaširana voda. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje zuba ili pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije čaj i kava s vrhnjem, a nemojte odbiti niti „Kumis“ (mlijeko kobile) ako vam ga ponude, jer bi se domaćin mogao uvrijediti. U stepskim područjima pije se devino mlijeko i jedu drugi fermentirani proizvodi od devinog mlijeka.
Hrana: Kazahstanska kuhinja je odraz jedinstvenog etničkog i vjerskog sastava zemlje. Od mesa je najzastupljenija konjetina i ovčetina u raznim varijacijama. Ovčji gulaš s tjesteninom, kobasice od konjetine, ovčja glava i janjetina na ražnju samo su neki primjeri kazahstanskih specijaliteta.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta: Kazahstanski tenge (KZT); 1 EUR = 419.44 KZT; 1 USD = 364.61 KZT (listopad 2018.)
Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama ili bankama. Kreditne kartice se svugdje prihvaćaju, uključujući Diners Club i Visu. Bankomati se mogu naći u većini gradova.
Mobilni telefoni i Internet: Sva tri operatera imaju roaming s Kazahstanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela i restorana u većim gradovima. Neke internet stranice su filtrirane.
Električna energija: Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.
Viza: Nije potrebna.

 

Korisne informacije o Kirgistanu:

Naziv državeKirgiska Republika
Površina: 198.500 km²
Stanovništvo: 5.7 milijuna
Glavni grad: Biškek
Službeni jezik: kirgiški i ruski
Pozivni broj: +996
Vremenska razlika: +5 sata zimi, +4 sata ljeti
Klima: Kirgistanska klima je vrlo raznolika, ali prevladava kontinentalna, s vrlo malo kiše i u prosjeku 247 sunčanih dana u godini. Zimi se temperature kreću od -6 do -4, a ljeti od 16 do 24 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -20 stupnjeva, dok je ljetni prosjek između 8 i 12 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada.
Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću. Za gorske predjele u bilo koje doba godine ponesite deblju jaknu i kabanicu.
Piće: Možete piti vodu iz slavine, no zbog povećane koncentracije metala, preporučuje se piti flaširana voda. Tradicionalno se pije crni i zeleni čaj, fermentirano mlijeko, pivo, vodka i brandy.
Hrana: Kirgistanska hrana reflektira povijest naroda prvenstveno kroz nomadski život koji vode i danas. Prevladavaju jednolončnice, no proizvodi od žitarica odnosno kruh, mliječni proizvodi i nešto mesa uvijek će se naći na stolu. Na sjeveru se osjeća utjecaj Rusije, dok prema jugu više prevladava utjecaj Kine, Uzbekistana i Koreje. U većim gradovima je ponuda jela puno bogatija i raznovrsnija.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta: Kirgistanski som (KGS); 1 EUR = 79.733 KGS; 1 USD = 69.325 KGS (listopad 2018.)
Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete gotovinu (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Bankomati postoje, ali ih nema mnogo. Kartice prihvaćaju samo u boljim hotelima i u bankama za podizanje novca.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i Tele2 imaju roaming s Kirgistanom. Wi-Fi internet možete pronaći u većini hotela i restorana, no uglavnom je dosta spor.
Električna energija: Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.
Viza: Nije potrebna.

 

Korisne informacije o Tadžikistanu:

Naziv države: Republika Tadžikistan
Površina: 143,100 km²
Stanovništvo: 8,6 milijuna
Glavni grad: Dushanbe
Službeni jezik: tadžički
Pozivni broj: +992
Vremenska razlika: +4 sata zimi, +3 sata ljeti
Klima: Tadžikistanska klima je kontinentalna do planinska, s vrlo malo kiše. Zimi se temperature kreću od – 13 do 4, a ljeti od 20 do 33 stupnja. Temperature u gorju su znatno niže i zimi mogu doseći i -40 stupnjeva, dok je ljetni prosjek 20 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je od lipnja do rujna.
Odjeća: Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.
Piće: Preporučuje se piti flaširanu vodu. Potrebno je prokuhati i filtrirati vodu koja se koristi za piće, pranje voća i povrća. Tradicionalno se pije zeleni i crni čaj.
Hrana: Tadžikistanka jela imaju puno zajedničkog s ruskom, afganistanskom i uzbečkom kuhinjom. Za predjelo se služi sušeno voće, orašasti plodovi i halva. Potom dolazi juha, a kao glavno jelo uglavnom se poslužuju razne varijante plova (rižoto s povrćem i mesom). Uz svaki tanjur uvijek se nalazi i domaći kruh.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Nema obaveznih cjepiva. Rizik od malarije je vrlo mali pa se tablete protiv malarije ne preporučuju. Za detaljnu mapu rasprostranjenosti malarije, ali i za druge potencijalne zarazne bolesti, preporučujemo da se savjetujete sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta:Tadžikistanski somoni (TJS);
1 EUR = 10.840 TJS; 1 USD = 9.425 TJS (listopad 2018.)
Novac: Sa sobom ponesite dovoljno gotovine (usd), a novčanice moraju biti neoštećene i novijeg datuma. Novac mijenjajte u ovlaštenim mjenjačnicama, a potvrde zadržite do kraja putovanja. Kreditne kartice su malo gdje prihvaćene, i to samo Visa i Maestro. Bankomati se mogu naći u većim gradovima.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet i T-Mobile imaju roaming s Tadžikistanom. Wi-Fi ćete pronaći u većini hotela, no internet izvan gradova može biti jako spor.
Električna energija: Koristi se napon od 220 Volti, a utičnice su kao kod nas.
Viza: Potrebna. Može se dobiti putem interneta.

 

 

Upit za ponudu putovanja

  1. (obavezno polje)
  2. (valjanu email adresu molimo)