Bugarska, Sunny Beach, ljetovanje

Datumi putovanja

9.8. – 18.8.2024.

Trajanje putovanja

9 dana/ 8 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
09.08.2024.535 EUR495 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB, polazak
Polazak autobusom ispred Gradskog Poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1) u 21:00h.

2. dan, SOFIJA
Nastavak noćne vožnje preko Hrvatske i Srbije do bugarske granice. Dolazak u Sofiju predviđen u kasnijim popodnevnim satima. Po dolasku ćemo napraviti panoramski razgled grada busom. Idemo metroom u centar grada u istraživanje povijesti grada od doba antičke Ulpie Serdice ( stari rimski naziv za Sofiju ) uz pratnju vodiča. Čeka nas poduži razgled koji ćemo prepoloviti pauzom za kavu i guštanje u ovoj istočnoj prijestolnici. Borisov Park – Orlov Most – Spomenik Sovjetskim Vojnicima – Bulevar i spomenik Tsar Osvoboditel, u čast ruskog cara Aleksandra – Zgrada Nacionalne Skupštine – Čuvena katedrala Aleksandra Nevskog sa svojom zlatnom kupolom, jedna od najvećih pravoslavnih katedrala na svijetu i najpoznatija znamenitost Sofije – Zgrada bugarske patrijaršije sveti Sinod – Crkva Svete Sofije i spomenik neznanom junaku – Ruska crkva Svetog Nikolaja – glavni gradski Trg Alexandra Batenberg – Nekadašnja Kraljevska palača koja je danas galerija primjenjenih umjetnosti – Spomenik Trabantu – Narodno kazalište Ivana Vazova – arheološki muzej koji se nalazi u zgradi nekadašnje džamije –Largo, sklop od tri monumentalne građevine iz doba komunističke Bugarske koji se sastoji od Predsjedničke palača, robne kuće TZUM te nove zgrade parlamenta– Rotunda Svetog Juraja – Trg nezavisnosti – Spomenik Svete Sofije – crkva Svete Petke Samardžijska – Banya Bashi džamija, jedina preostala aktivna džamija u Sofiji, koju je dizajnirao najveći arhitekt Otomanskog carstva, Mimar Sinan – gradska tržnica – Sofijska Sinagoga – Katedrala Svetog Josipa – Crkva svete nedjelje – Bulevar Vitosha, glavna gradska šetnica. Slobodna večer u Sofiji. Preporučamo posjet nacionalno-povijesnom muzeju gdje se možete upoznati sa bugarskom povijesti. Sugeriramo i posjetu glavnoj gradskoj tržnici u samom centru grada, a nedaleko su i brojne trgovine tipičnih bugarskih suvenira na bazi čuvene bugarske ruže. Možete isprobati tradicionalne taverne s izvrsnim bugarskim specijalitetima nude poznatu šopsku salatu, slasnu banicu sa sirom, kebapčeta kao i dobra vina (Mavrud), rakiju, pivo. Povratak u hotel. Uživanje u noćnom životu Sofije. Noćenje.

3. dan, SOFIJA – SUNNY BEACH
Doručak. Odjava iz hotela te vožnja u smjeru Crnog Mora, prema najpoznatijem Bugarskom ljetovalištu, takozvanom Sunny Beach, ili Sunčanoj plaži, najpoznatijem ljetovalištu na Crnom Moru, prepunom hotela, restorana i zabavnih sadržaja, a koji privlači turiste još od 1958. godine. Vožnja bugarskim krajolikom do Crnog Mora. Dolazak predviđen u poslijepodnevnim satima. Po dolasku smještaj u hotel. Po želji, kraća orijentacijska šetnja mjestom. Slobodna večer za zabavu u nekom od mnogobrojnih klubova, ili uživanje u lokalnoj bugarskoj kuhinji. Noćenje.

4. dan, SUNNY BEACH – izlet Biseri Crnog mora: NESSEBAR – BURGAS – SOZOPOL – SUNNY BEACH
Doručak. Slobodan dan za kupanje na Sunny Beachu, za one koji žele nova iskustva fakultativni izlet ” Biseri Crnog Mora “ gdje ćemo vidjeeti neka od naljepših malih mjesta u Bugarskoj. Dan počinjemo odlaskom u obližnji Nessebar, koji se smatra jednim od najljepših gradića u tom dijelu Europe te se ponosi i nazivom „Bugarski Dubrovnik“. Stari grad Nessebar upisan je na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine. Pravi je živi muzej na otvorenom. Grad se nalazi na rubnom dijelu Sunny Beacha. Kraća vožnja do samog starog grada te slijedi šetnja uz vodiča uskim uličicama ovog grada. Vidjeti ćemo ostatke gradske utvrde – staru vjetrenjaču – Crkvu Sv. Sofije – te stare kuće iz 18. stoljeća. Kraće uživanje u gradu. Preporučamo odlazak u Etnografski ili Arheološki muzej Nessebara. Slijedi odlazak u drugi najveći grad na Crnom Moru, Burgas. Iskrcati ćemo se u centru kod glavne gradske plaže te imati kraće slobodno vrijeme za uživanje u Burgasu. Nastavljamo vožnju prema možda i najljepšem bugarskom obalnom gradu koji je svojevrsni umjetnički centar, Sozopolu. Ovaj grad je u bio važna grčka luka, a antički ostaci iste sačuvani su do danas. Po dolasku u Sozopol, slijedi razgled grada čiji je centar proglašen muzejskim dobrom s više od 180 kuća izgrađenih od kamena i drveta krajem 18. st. pod utjecajem crnomorske arhitektonske škole: Crkva St. Zosima – Centralni trg Sozopola sa prekrasnim drvenim kućama – Amfiteatar u Szopolu – Crkva sv. Ćirila i Metoda, u kojoj se navodno čuvaju relikvije Svetog Ivana Krstitelja a koja zbog toga privlači hodočasnike iz cijelog svijeta – Crkva Svetog Jurja – Stari grad – Tvrđava Sozopol i gradske zidine sa južnim vratima ( Izvana ) – ruševine samostana Svetih apostola. Slobodno vrijeme u ovom prekrasnom gradiću. Povratak na Sunny Beach u hotel u večernjim satima. Noćenje.

5. dan, SUNNY BEACH
Doručak. Slobodan dan za uživanje i kupanje na Sunčanoj Plaži. Danas imate mogućnost odlazak u vodeni Aquapark u kojem se nalaze brojne atrakcije na vodi te za kupanje i uživanje parku. Ulaznica u aquapark uz doplatu na ulasku. Noćenje.

6. dan, SUNNY BEACH – EDIRNE – SUNNY BEACH
Doručak. Danas je predviđen cjelodnevni fakultativni izlet u Tursku, točnije prema najzapadnijem turskom gradu Edirne, šarmantnom pitoresknom mjestu bogate povijesti i arhitekture. Ova druga po redu osmanska prijestolnica bila je tijekom stoljeća u rukama mnogih naroda, no i dalje je važan politički i ekonomski centar. Prilikom vožnje prema Edirneu proći ćemo kroz Bugarski grad Burgas, najveću bugarsku luku na Crnom Moru, te pokraj Atanasovskog jezera, koje u određenim momentima poprima šarmatnu rozu boju. Slijedi prelazak Turske granice te dolazak i Edirne u rano popodne. Odmah po dolasku idemo u razgled grada uz pratnju našeg vodiča. U gradu se nalaze brojne džamije od kojih su najpoznatije one u „zlatnom trokutu“: džamija Selimija (UNESCO) koju je u 16. st. podigao veliki turski graditelj Mimar Sinan po narudžbi Selima II, sina i nasljednika Sulejmana Veličanstvenog, džamija s najvišim minaretima u Turskoj (druga u Svijetu) sa svojih 70,9 m; džamija Üç Şerefeli sa svoja četiri osebujna minareta različitog dizajna; Eski džamija, najmanja i najstarija džamija poznata po kaligrafskim natpisima na unutarnjim zidovima. Od ostalih znamenitosti vidjeti ćemo i Semiz Ali Pasha Bazaar kojeg je također izgradio Sinan, Sultanov most preko rijeke Tundže. Nakon razgleda, slijedi slobodno vrijeme u ulici Saraçlar, pješačkoj ulici s mnogim trgovinama i kafićima. Povratak u hotel u Bugarskoj predviđen u kasnim večernjim satima.

7. dan, SUNNY BEACH – ALADZHA SAMOSTAN – BALCHIK – VARNA – POBITI KAMENI – SUNNY BEACH
Doručak. Danas predlažemo fakultativni izlet u Varnu, ili ćete imati slobodan dan za kupanje na Sunny Beach. Dan počinjemo vožnjom prema manastiru Aladža – jednom od nekoliko manastira u Bugarskoj koji je smješten na vapnenačkoj stijeni te su njegove prostorije uklesane u dvije razine (Uključena ulaznica). Nakon razgleda ovog prekrasnog lokatiteta, odlazimo u obližnji grad Balčik. tako ćemo posjetiti palaču u Balčiku, nekadašnju ljetnu rezidenciju rumunjske kraljice Marije. Palača je arheološki i arhitektonski kulturni spomenik te spomenik pejzažne arhitekture, a poznata je po svojim prekrasnim cvjetnim terasama i vodopadima.(Uključena ulaznica). Botanički vrt Balčik nalazi se na prostoru parka nekadašnje kraljevske rezidencije te u njemu možete vidjeti kolekciju od preko 3500 biljnih vrsta (Uključena ulaznica). Nakon šetnje lokalitetom, odlazak prema obližnjoj Varni na razgled najvećeg bugarskog grada na Crnom Moru. Razgled će biti u kombinaciji panoramski busom i pješački: Katedrala u Varni tj. Katedralni Hram Uspenie Bogorodichno, monumentalna pravoslavna katedrala koja dominira gradom još od 1886.te godine – Gradski sat – Zgrada Opere – Ostaci Rimskih Termi – Gradska Plaža – Akvarij – Ljetni teatar – Primorski park. Nakon razgleda slobodno vrijeme za ručak, te potom za kupanje na nekoj od gradskih plaža. Ukoliko želite samostalno istražiti Varnu, preporučamo odlazak u jedan od mnogobrojnih muzeja kao što su Prirodoslovni muzej, Etnogradski muzej gdje ćete naučiti više o Bugarskoj povijesti i tradiciji, Retro muzej posvećen Bugarskoj u vrijeme socijalizma, Muzej bitke kod Varne, poznate bitke iz 1444. godine u kojoj j Sultan Murad porazio združeno Mađarsko – Poljsku koaliciju, ili jednostavno posjetiti Delfinarij koji je simbol Varne i bugarskog turizma. u kasnijim poslijepodnevnim satima polazak prema Sunny Beachu. Put ćemo nastaviti odlaskom do “pustinje Pobiti Kamani” koja se nalazi u neposrednoj blizini grada Varne, na istočnoj obali Bugarske, cca 100 km sjeverno od lokacije našeg boravka. Ovi kameni stupovi, protežu se čak na 8 kilometara duž bugarske obale. Razlikuju se po visini, a njihova je unutrašnjost ispunjena pijeskom. Povratak prema Sunny Beachu. U večernjim satima povratak u hotel na Sunny Beach. Noćenje.

8. dan, SUNNY BEACH
Doručak. Slobodan dan za kupanje na Sunčanoj Plaži i za vlastite sadržaje. Noćenje.

9. dan, SUNNY BEACH – PLOVDIV
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema bugarskom gradu Plovdivu. Ovaj grad je kako mnogi kažu najljepši grad u Bugarskoj. Plovdiv je drugi grad po veličini u Bugarskoj, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg velikog rimskog grada Filipolisa. Po dolasku idemo u hotel prijaviti se. Slijedi razgled grada na rijeci Marici u pratnji našeg vodiča. S obzirom da se Plovdiv naziva gradom na sedam brežuljaka, mi ćemo krenuti od donjeg grada te se polako uspinjati prema starom gradu: Centralni gradski trg gdje se nalaze ostatci rimskog Foruma – Borisov vrt – Spomenik Milyu – glavna gradska ulica Glavnata – rimski stadion – Džamija Dzhumaya, građena za vrijeme Sultana Murata II. Potom ćemo se uspeti prema starom gradu, pokraj Crkve presvete bogorodice, važne lokacije iz bugarskog nacionalnog preporoda, do najpoznatije lokacije Plovdiva, Plovdivskog teatra. Ovo rimsko kazalište građeno je za vrijeme cara Domicijana, te ga puno arheologa smatra najbolje čuvanim rimskim teatrom na teritoriju cijelog nekadašnjeg carstva. Potom slijedi šetnja starim gradom gdje ćemo osjetiti predivnu atmosferu uskih uličica starog Plovdiva te vidjeti neke od najbitnijih lokacija: Derviški samostan – Crkva svetog Konstantina i Elene – prekrasna zgrada etnografskog muzeja koja se nalazi u sklopu turske kuće iz 19 stoljeća – Kuća balabanov – Kuća Hindliyan, te ćemo razgled završiti na Nebet tepe, jednom od 7 brežuljaka, na kojem se ujedno nalaze i ostatci antičkog naselja iz 4. stoljeća pr.kr. oslijepodne slobodno vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom gradu. Noćenje.

10. dan, PLOVDIV – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

*Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu, smještaj u dvokrevetnim sobama, 6 noćenja s doručkom na Sunny Beachu u hotelu Bohemi 3*, 1 noćenje s doručkom u Sofiji u hotelu 3/4*, 1 noćenje s doručkom u Plovdivu u hotelu 3/4*, licenciranog turističkog pratitelja, sve razglede prema programu u Sofiji i Plovdivu, jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 200 €, doplata za 6 polupansiona 80 € (uz rezervaciju), doplata za 6 punih pansiona 120 € (uz rezervaciju), boravišnu pristojbu u iznosu od 1-2 € po noćenju (ovisno o hotelu, točna informacija u završnom pismu), ulaznice za izleti i razglede, putno osiguranje i rizik od otkaza – preporučujemo!


Fakultativni izleti i sadržaji (plaćanje na licu mjesta, min. 15 putnika): 
– biseri Crnog mora: NESSEBAR – BURGAS – SOZOPOL: 35 € po osobi
Razgled prema programu uz vodiča, prijevoz od i do destinacija
– EDIRNE: 75 € po osobi*
Razgled prema programu uz vodiča, prijevoz od i do destinacija
– samostan ALADZHA – BALCHIK – VARNA – POBITI KAMENI: 55 €
Razgled prema programu uz vodiča, prijevoz od i do destinacija, ulaznicu za samostan Aladzha, ulaznicu za Palaču i za vrtove u Balčiku
– paket svih izleta: 150 €

Cijene svih izleta su promjenjive do dana izvedbe zbog česte promjene tečaja i moguće promjene cijene ulaznica
*Za izlet Edirne, putovnica hrvatskih državljana mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u Tursku
Za putovanja u Tursku od 02.03.2020. Republika Hrvatska ušla je u vizni režim u kojemu turistička viza za ulazak u Republiku Tursku nije potrebna. Hrvatski državljani koji putuju u Tursku u svrhu turizma ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana.

Doplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
– 1. red – sj. 3, 4: 15 EUR
– 2. red – sj. 5, 6, 7, 8: 15 EUR
– sjedala iza 2. vrata: 15 EUR
– ostala raspoloživa sjedala: 8 EUR


Napomene:
– Rezervacija putovanja je moguća isključivo uplatom akontacije ili dijela iznosa. Usmena rezervacija putovanja nije moguća,
– Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja, agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata,
– Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
– Fakultativni program će se održati isključivo ukoliko se ispune trenutno zahtijevani uvjeti pružatelja usluge na terenu,
– Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
– Agencija putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.