Irska

Datumi putovanja

31.7. - 7.8., 2.10. - 9.10.2022.

Trajanje putovanja

8 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
31.07.9.180 KN8.980 KN
02.10.8.780 KN8.580 KN
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
Ujedinjeno kraljestvo - Irska - Sjeverna Irska - Dublin - Cork - Kilkenny - Belfast

– direktan let Croatia Airlinesa za Dublin
– posjet fenomenu prirode, impresivnim hridima Cliffs of Moher
– fakultativni izlet BelfastPROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – DUBLIN – CLONMACNOISE – GALWAY, let, noćenje
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova i podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja. Polijetanje zrakoplova Croatia Airlines na liniji OU 512 u 7.40 sati, dolazak u Dublin u 9.30 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku, a nakon obavljanja pograničnih i carinskih formalnosti, slijedi vožnja slikovitim krajolikom do samostana Clonmacnoise na rijeci Shannon, sagrađenom davne 548. godine: ostaci Katedrale, 7 crkava (10. – 13. st.), 2 tornja, 3 velika križa…Nastavljamo putovanje do živopisnog Galwaya. Lučki grad i središte kulturnog života Irske zbog svojih brojnih festivala, sa svojih 80-ak tisuća stanovnika najveći je grad u zapadnoj Irskoj, a ujedno je i poznato sveučilišno središte. Šetnja starim gradom, preko Latinske četvrti prema crkvi sv. Nikole, najljepše srednjovjekovne građevine u Galwayu, trg Eyre… Slobodno vrijeme u središtu grada. Smještaj u hotel na području Galwaya/okruga Clare. Noćenje.

2. dan | GALWAY – BURREN – CLIFFS OF MOHER – KERRY, doručak, noćenje
Doručak i odjava iz hotela. Slijedi vožnja do područja Clare i Burren prema jednom od najpoznatijih irskih lokaliteta, fascinantnim Cliffs of Moher koje će vam oduzeti dah (uključena ulaznica). Jedna od najvećih turističkih atrakcija Irske i svojevrsno čudo prirode, Cliffs of Moher su na pojedinim mjestima više od 200 metara, a visoki klifovi od pješčenjaka i škriljavca protežu se dužinom od 8 kilometara. Uzvišenu kulisu prati i glasanje mnogobrojnih morskih ptica. Burren je predio mjesečevih pejzaža s preko 2000 rijetkih vrsta biljaka te megalitskim grobnicama starim preko 4.000 godina. Nastavak vožnje do područja County Kerry. Smještaj u hotel, noćenje.

3. dan | NACIONALNI PARK KILLARNEY – RING OF KERRY, doručak, noćenje
Doručak. Vožnja jednim od najspektakularnijih krajeva Irske, s veličanstvenim pogledom na Atlantski ocean, Waterville, nekadašnje omiljeno obiteljsko odmaralište Charlie Chaplina. Nastavak vožnje kroz selo Sneem s krovovima raznolikih boja, preko Molls Gap i Ladies View, odakle se pruža prekrasan pogled na poznato jezero Killarney. U poslijepodnevnim satima posjet Nacionalnom parku Killarney, elizabetanskoj kući i muzeju Muckross, okruženoj prekrasnim vrtom u srcu parka (posjet Mucross House u skladu s propisima ima ograničen broj posjetitelja, te može biti zamijenjen posjetom farmi ovaca „Kells Sheep Farm“). Noćenje

4. dan | KERRY – CORK, doručak, noćenje
Doručak. Nastavak vožnje do drugog najvećeg grada Irske, „buntovnog“ Corka, koji je odigrao važnu ulogu u ratu za neovisnost zemlje, a 2005. godine bio je i europska prijestolnica kulture . Razgled grada: Sveučilište, gradska vijećnica, katedrala, Shandon Bells, tržnica English market. Smještaj u hotel. Poslijepodne slobodno vrijeme za shopping i samostalno istraživanje grada. Noćenje.

5. dan | CORK – ROCK OF CASHEL – KILKENNY – DUBLIN, doručak, noćenje
Nakon doručka odjava iz hotela te vožnja do Rock of Cashel, povijesnog mjesta i prijestolnice kraljeva od Munstera s okruglim tornjem, kraljevskom kapelom i keltskim križevima (uključena ulaznica). Kamena utvrda pamtljivog izgleda i slikovite lokacije usred ravnice Tipperaryja, bila je više od tisućljeća simbol kraljevske, ali i svećeničke moći. Katedrala je napuštena prije više od 200 godina, a danas je Rock of Cashel nezaobilazno mjesto u svakom turističkom itineraru po Irskoj. Razgled impresivnih ostataka samostana, a potom nastavljamo do grada Kilkenny, jednog od najbolje očuvanih srednjovjekovnih irskih gradova kojeg zovu „Mramorni grad“. Šetnja središtem grada vijugavim ulicama s povijesnim zgradama, galerijama i restoranima. Nastavak vožnje prema Dublinu. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. U večernjim satima, predlažemo šetnju s voditeljem putovanja poznatom četvrti Temple Bar u centru Dublina u kojoj se nalaze najpoznatiji dublinski pubovi. Noćenje.

6. dan | DUBLIN, doručak, noćenje
DDoručak. Odlazak na panoramski razgled autobusom i pješice: vožnja gradom sjevernom stranom rijeke Liffey, GPO (zgrada Pošte), ulica O`Conell, zgrada Carine i najveći europski park Phoenix. Nastavak južnom stranom: Merrion Square gdje se nalazi kuća pisca Oscara Wilda, danas u vlasništvu America College, nastavak do trga Grafton s mnogobrojnim dućanima, pored rodne kuće vojvode od Wellingtona – pobjednika nad Napoleonom kod Waterlooa. Vožnja do Trinity College (uključena ulaznica), najstarijeg sveučilišta u Irskoj, kojeg je 1592. god. osnovala kraljica Elizabeta I. S tradicijom dugom 400 god., ubraja se među najpoznatija sveučilišta na svijetu, Samuel Beckett i Jonathan Swift su samo neki od poznatih učenika, tu se čuva sveti rukopis The Book of Kells, molitvenik iz 8 st. Posjet pivovari Guinness (uključena ulaznica) gdje je vizionar Arthur Guinness prije 250 godina svoju maštu, strast i vjeru „pretočio“ u proizvodnju piva. Razgled pivovare, na kojem će Vas upoznati s procesom proizvodnje piva, završava na 7. katu u Gravity baru, gdje uz čašu piva možete uživati u spektakularnom pogledu na grad. Poslijepodne slobodno vrijeme. Za večernje sate predlažemo odlazak na irsku večeru uz program irskog plesa (doplata kod prijave). Noćenje.

7. dan | DUBLIN – (fakultativni izlet BELFAST) – DUBLIN, doručak, noćenje
Doručak. Predlažemo fakultativni izlet u Belfast (uz doplatu). Vožnja prema prijestolnici Sjeverne Irske – Belfastu. Po dolasku krećemo u razgled grada u kojem su znamenitosti na svakom koraku. Razgledat ćemo Operu, Botanički vrt i razne crteže na kućama te otići do četvrti Titanic u kojoj je izrađen istoimeni brod, a danas se tamo nalazi muzej u prirodnoj veličini broda. Posjet muzeju(ulaznica uključena u cijenu izleta) i u nastavku slobodno vrijeme za vlastite sadržaje. Povratak u Dublin do cca 19 sati. Za sve koji se ne odluče za izlet u Belfast preporučamo individualno istraživanje Dublina. Noćenje.

8. dan | DUBLIN – ZAGREB, doručak, let
Doručak. Transfer u zračnu luku. Let zrakoplovom Croatia Airlines za Zagreb na liniji OU 513 u 10.20 sati, dolazak u Zagreb u 14.05 sati po lokalnom vremenu.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom Croatia Airlines u ekonomskoj klasi na izravnoj liniji Zagreb – Dublin – Zagreb, zrakoplovne pristojbe (u iznosu od 1.190 kn), uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), 1 noćenje s doručkom u hotelu 3*/4* na području Galway/Clare, 2 noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* na području Kerrya, 1 noćenje s doručkom u hotelu 3*/4* na području Corka, 3 noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* na području Dublina;
sve prijevoze i razglede prema programu, ulaznice za objekte navedene u programu: Muckross House & Gardens, Cliffs of Moher, Kylemore Abbey, Clonmacnoise, Trinity College, Guinness Storehouse s degustacijom piva; voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 1.990 kn, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.), putno osiguranje.


Popusti:
dijete do 12 godina na pomoćnom ležaju 10% (na upit)
odrasla osoba na pomoćnom ležaju nema popusta (na upit)

Doplate:
Irska večera: 550 kn (uključuje transfer, večeru i program irskog plesa; min. 15 osoba)
Fakultativni izlet u Belfast: 690 kn – min. 20 putnika (uključen prijevoz, stručno vodstvo voditelja putovanja i ulaznica u muzej Titanic)Korisne informacije:

Republika Irska
Službeno ime: Republika Irska
Glavni grad: Dublin
Službeni jezik: irski i engleski
Vremenska razlika: Zapadnoeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Republika Irska 11:00)
Religija: katolici (90 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Obvezni dokumenti: Hrvatski državljani u sve države članice EU mogu ući s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom. Preporučujemo da fotokopiju dokumenta čuvate odvojeno.
Zdravlje: Obveznih cijepljenja nema.
Vrijeme: Zbog utjecaja atlantske Golfske struje Irska ima prilično blago vrijeme s obzirom na svoju zemljopisnu širinu. Prosječna je ljetna temperatura približno 10°C. Temperatura ispod ništice pada samo u najhladnijim zimskim mjesecima, a snijeg je vrlo rijedak.
Najhladniji mjeseci u Irskoj su siječanj i veljača kada su dnevne temperature ispod 10°C. Najtopliji su irski mjeseci srpanj i kolovoz kada se dnevne temperature kreću od 20°C do 24°C. Za vrlo vrućih dana temperature se mogu popeti i do 30°C. Srpanj i kolovoz ujedno su mjeseci u kojima Irska ima približno 18 sati dnevnog svjetla. Prethodna razdoblja, proljeće i jesen, obilježena su dnevnim temperaturama od 12°C do 20°C koje se noću spuštaju do 10°C.
Irska je klima iznimno nepredvidljiva. Povremeno možete doživjeti vremenske karakteristike svih četiriju godišnjih doba u jednom danu! Padaline su česte tijekom svih godišnjih doba, dok je doba s najmanje padalina ljeto odnosno razdoblje između svibnja i kolovoza. Vrijeme od travnja do rujna smatra se najprikladnijim za posjet Irskoj.
Hrana i piće: Irska se kuhinja zasniva na krumpiru. Ostali sastojci na irske tanjure dolaze s obzirom na to što raste u okolici i koje se životinje uzgajaju, a prehrana se u Irskoj mijenja i s obzirom na klimatske sezone. Na tanjuru s tradicionalnom irskom hranom ne nedostaje mesa (govedina ili svinjetina), s krumpirom ili keljem. Odličan je i irski gulaš s govedinom i povrćem, a treba probati i specijalitet – dimljeni losos. Karakterističan je i irski doručak koji obično uključuje prženi tost i maslac, kašu s mlijekom, pečena jaja sa slaninom/šunkom, grah, pečenu svježu rajčicu ili gljive, irske kobasice.
Od pića su u Irskoj najpoznatija ona alkoholna. Započinjemo mnogim vrstama izvrsnih piva kojima vlada Guinness, a nastavljamo viskijima i irskom kavom. Još je mnogo inačica i posebnosti, a ne manjka niti bezalkoholnih pića od kojih od onih toplih Irci najradije piju irski čaj.
Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.
Sigurnost: Sigurna zemlja. Pazite na osobnu imovinu. Vrijedne predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu i druge vrijednosti) imajte uza sebe ili ih čuvajte u hotelskom sefu. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.
Odjeća: Što se tiče tradicije, u Irskoj nema nikakvih posebnosti pri odijevanju. Kako je irsko vrijeme vrlo promjenljivo, budite spremni na sve vremenske uvjete. Koji dodatni komad tople odjeće neće biti naodmet. Preporučujemo vam da uza sebe uvijek imate i vodootpornu vjetrovku i kišobran za moguće pljuskove. Od obuće vam preporučujemo udobne cipele u kojima možete dobro hodati, a ljeti možda otvorene cipele za toplije dane.
Lokalna valuta: Euro u Republici Irskoj. U Sjevernoj Irskoj irska funta
Kreditne kartice, bankomati: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ponekad nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine!
Komunikacija, telefon, internet: Pozivni broj iz Republike Irske i Sjeverne Irske za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.
Pozivni broj iz Hrvatske za Republiku Irsku je +353 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.
Pozivni broj iz Hrvatske za Sjevernu Irsku je +44 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.
Pokrivenost mobilne mreže potrebno je provjeriti kod svog operatera. Telefoni i internet su dostupni posvuda.
Električni napon: Napon je 230 V, a koriste se engleske utičnice. Kupnja pretvarača moguća je u Irskoj u zračnoj luci te u trgovinama. Isti su ponekad na raspolaganju i u hotelima.

Najmanji broj putnika potreban za realizaciju aranžmana: 15