Irska

Datumi putovanja

22.06. – 29.06., 23.10. – 30.10.2021

Trajanje putovanja

8 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
22.06.6.990 KN6.690 KN
23.10.6.790 KN6.490 KN
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – FRANKFURT
Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 05:00 sati. Vožnja kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku preko Regensburga i Nürnberga prema Frankfurtu. Razgled središta Frankfurta na Majni, poslovnog i bankarskog središta Njemačke: trg Römer s povijesnim zgradama – Gradska vijećnica – crkva sv.Pavla, mjesto prvog pokušaja ujedinjenja Njemačke – obala Majne – katedrala. Smještaj u hotel u okolici Frankfurta. Noćenje.

2. dan | FRANKFURT – ROTTERDAM/ZEEBRUGGE – BROD
Doručak. Vožnja prema Nizozemskoj uz kraća zaustavljanja putem. Posjet Delftu, najljepšem povijesnom gradu i prvoj prijestolnici Nizozemske. Prošetati ćemo do glavnoga trga s Gradskom vijećnicom i Novom crkvom s grobnicama nizozemskih vladara. Razgled grada nastavlja se šetnjom uz romantične kanale, riblju tržnicu, Staru crkvu i Prinsenhof, dvor Vilima Oranskog. Delft je rodni grad velikog slikara Vermeera, autora „Djevojke s bisernom naušnicom“, a brojni su gradski motivi Delfta na njegovim slikama. Vožnja prema luci Rotterdama. Ukrcaj na brod i smještaj u kabine. U slučaju polaska broda iz belgijske luke Zeebrugge umjesto Delfta se posjećuje Brugge, jedan od najljepših povijesnih gradova Belgije. Razgled grada: katedrala sv. Spasitelja – zvonik- glavni trg – trg Burg – kapela sv. Krvi –gradska vijećnica – zatvorena tržnica – palača udruge slobodnih građana – crkva Naše drage Gospe – bolnica sv. Ivana – samostan Begijnhof. Vožnja do luke Zebrugge i ukrcaj na brod. Noćenje u kabinama na brodu. (Brodski prijevoznik rezervira pravo izmjene luke ukrcaja/iskrcaja do tri tjedna pred polazak broda, točna obavijest u završnom pismu). Ugodna i ležerna plovidba prema Engleskoj uz korištenje brodskih sadržaja. Na brodu su restorani, barovi, brodske trgovine, glazba.. Noćenje u kabinama na brodu.

3. dan | BROD – HULL – HOLYHEAD – DUBLIN
Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u sjevernoj engleskoj luci Hull. Vožnja kroz sjevernu Englesku uz kraća zaustavljanja putem blizu Manchestera i Liverpoola do luke Holyhead na Irskom moru. Ukrcaj na brod. Plovidba do Dublina. Iskrcaj s broda. Prvo zaustavljanje u središtu glavnog grada Irske i upoznavanje gradskog središta od ulice O Connell Street, mostova nea rijeci Liffey i četvrti pubova Temple Bar. Smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan | DUBLIN
Doručak. Razgled Dublina autobusom i pješice uz pratnju gradskog vodiča: katedrala sv. Patricka (uključena ulaznica) – Trinity college – georgijanski trgovi – Grafton Street, glavna trgovačka ulica s kipom popularne Molly Malone, ovjekovječene u irskoj narodnoj pjesmi – Bank of Ireland – trg Merrion – Dublin Castle – Gradska vijećnica – Christ Church katedrala – ulica O Connell – Custom House – rijeka Liffey – park Phoenix. Slobodno vrijeme u gradskom središtu za ručak u jednom od tipičnih irskih pubova, posjete muzejima i osobne programe. Moguć fakultativni posjet pivovari Guiness (doplata za ulaznicu na licu mjesta) – otkrijte carstvo Guinessa i saznajte više o tajnama ovog svjetski poznatog crnog piva. Uživajte u panoramskom pogledu na Dublin uz čašu Guinessa! Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan | DUBLIN I IZLET WICKLOW MOUNTAINS
Doručak. Odlazak na izlet na područje planina Wicklow „vrta Irske“ u okolici Dublina. Posjet dvorcu i vrtovima Powerscourt House (uključena ulaznica), najljepšem primjeru dvorske arhitekture u Irskoj. Dvorac iz 18.stoljeća poznat je po ornamentalnim vrtovima i biljkama koje su plemići skupljali na europskim putovanjima. Fontane, talijanski i japanski vrt, podni mozaici i jezero Triton dio su prekrasnog njegovanog krajolika u velikom parku. Nastavak izleta vožnjom do „doline dva jezera“ i samostana Glendalough. Sveti Kevin je u 6.stoljeću ovdje osnovao samostan s okruglim tornjem i katedralom na mističnom mjestu područja Wicklow. Posjet spomeničkom području i Centru za posjetitelje (uključena ulaznica). Povratak u Dublin. Slobodno vrijeme za osobne programe, još jednu čašu Guinessa u irskom pubu ili kupovinu suvenira. Noćenje.

6. dan | DUBLIN – BROD – HOLYHEAD – HULL – BROD
Rani doručak (ili lunch paket za doručak). Odlazak iz hotela i ukrcaj na brod u luci Dublina. Iskrcaj s broda u engleskoj luci Holyhead i vožnja prema Hullu uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u luku u Hullu. Ukrcaj na brod i smještaj u kabine. Odlazak broda u večernjim satima. Ugodna plovidba prema Nizozemskoj uz korištenje brodskih sadržaja. Na brodu su restorani, barovi i brodske trgovine. Noćenje u kabinama na brodu.

7. dan | BROD – ROTTERDAM/ZEEBRUGGE – LIMBURG – FRANKFURT
Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u luci Rotterdama/Zeebruggea u jutarnjim satima.(Brodska kompanije rezervira pravo izmjene luke ukrcaja/iskrcaja do tri tjedna pred polazak broda.Točna obavijest u završnom pismu.) Nastavak vožnje prema Njemačkoj uz kraća zaustavljanja putem. Posjet povijesnom središtu grada Limburga. Razgled stare slikovite gradske jezgre s brojnim kućama s drvenim gredama: trg Fischmarkt – stara gradska vijećnica – katedrala – most na rijeci Lahn. Nastavak puta i smještaj u hotel na području Frankfurta. Noćenje.

8. dan | FRANKFURT – NÜRNBERG – ZAGREB
Doručak. Nastavak vožnje kroz Njemačku. Dolazak u Nürnberg. Razgled grada: Gradska vijećnica – crkva sv. Seebalda – crkva Frauenkirche i glavni gradski trg poznat po božićnom sajmu – Lorenzkirche – gradske zidine. Slobodno vrijeme za ručak ili šetnju. Nastavak puta prema Austriji i Sloveniji uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.


CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu, smještaj na osnovi ukupno 5 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelima 3/4*:
2 noćenja s doručkom u hotelima 3/4* Frankfurtu/okolici, 3 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* na području Dublina, 2 noćenja s doručkom sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na putničkom brodu Rotterdam-Hull i Hull – Rotterdam; dnevni prijevoz brodom Holyhead – Dublin i Dublin – Holyhead, ulaznicu za katedralu sv.Patricka u Dublinu, ulaznicu za dvorac i vrtove Powerscourt, ulaznicu za spomenički kompleks samostana Glendalough, gradskog vodiča za razgled grada u Dublinu, razgledavanja i izlete prema programu, pratitelja putovanja s iskustvom vođenja tura u Irskoj i Velikoj Britaniji, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodu) 1.690 kn, doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu vanjsku kabinu na brodu) 2.090 kn, doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima, po osobi 390 kn, ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu izrijekom navedene kao uključene u cijeni aranžmana, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.), putno osiguranje.


Informativne cijene nekih ulaznica (mogu biti podložne promjeni): pivovara Guiness 19,50 EUR, knjižnica Trinity College s Book of Kells 14 EUR, Christchurch katedrala 8 EUR, Nacionalni muzej Irske besplatan ulaz, Muzej voštanih figura 16,50 EUR


Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:
Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.
– sjedala 3 i 4 u prvom redu doplata po osobi 100 kn
– sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi 100 kn


VAŽNO! Podaci potrebni prilikom rezervacije aranžmana:
Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj putovnice. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

Praktične napomene:
– valuta u Republici Irskoj je euro. Valuta u Velikoj Britaniji (vožnja po Velikoj Britaniji je na putu od/do broda za Irsku) je britanska funta (GBP). Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite funte prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta.
– preporučujemo da na put uz veći kofer uzmete manju torbu za noćenje na brodovima kako ne biste morali nositi svu Vašu prtljagu u brodsku kabinu. Naš autobus ide s grupom na sve brodove na turi i Vašu veću prtljagu možete ostaviti u prtljažniku autobusa, ukoliko to želite.
– ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu ili kaput, vestu, čvršću sportsku obuću i zaštitu od kiše
– adaptere za električnu energiju koji su potrebni u Irskoj možete kupiti na prvom putničkom brodu na turi u brodskoj trgovini ili na licu mjesta

Granične i vizne formalnosti:
Za putovanje u Veliku Britaniju i Irsku državljanima Republike Hrvatske nije potrebna viza, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica (prema stanju u veljači 2020). Savjetujemo da prije polaska na put provjerite mogućnost putovanja u Veliku Britaniju s osobnom iskaznicom obzirom na proces Brexita. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Cijene mogućih ulaznica i fakultativnih sadržaja navedene su uz pojedine programe prema informaciji na dan formiranja programa. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica i fakultativnih sadržaja do kojih može doći nakon objave programa. Mogući fakultativni sadržaji plaćaju se na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu navedeno plaćanje prije puta. Program nije pogodan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili za osobe koje zahtjevaju upotrebu WC-a u autobusu. Organizator putovanja ne može utjecati na dužinu čekanja na graničnim prijelazima, na prometne prilike kao i na vrijeme dolaska autobusa u Hrvatsku na povratku s putovanja.


Korisne informacije:

Republika Irska
Službeno ime: Republika Irska
Glavni grad: Dublin
Službeni jezik: irski i engleski
Vremenska razlika: Zapadnoeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Republika Irska 11:00)
Religija: katolici (90 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Obvezni dokumenti: Hrvatski državljani u sve države članice EU mogu ući s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom. Preporučujemo da fotokopiju dokumenta čuvate odvojeno.
Zdravlje: Obveznih cijepljenja nema.
Vrijeme: Zbog utjecaja atlantske Golfske struje Irska ima prilično blago vrijeme s obzirom na svoju zemljopisnu širinu. Prosječna je ljetna temperatura približno 10°C. Temperatura ispod ništice pada samo u najhladnijim zimskim mjesecima, a snijeg je vrlo rijedak.
Najhladniji mjeseci u Irskoj su siječanj i veljača kada su dnevne temperature ispod 10°C. Najtopliji su irski mjeseci srpanj i kolovoz kada se dnevne temperature kreću od 20°C do 24°C. Za vrlo vrućih dana temperature se mogu popeti i do 30°C. Srpanj i kolovoz ujedno su mjeseci u kojima Irska ima približno 18 sati dnevnog svjetla. Prethodna razdoblja, proljeće i jesen, obilježena su dnevnim temperaturama od 12°C do 20°C koje se noću spuštaju do 10°C.
Irska je klima iznimno nepredvidljiva. Povremeno možete doživjeti vremenske karakteristike svih četiriju godišnjih doba u jednom danu! Padaline su česte tijekom svih godišnjih doba, dok je doba s najmanje padalina ljeto odnosno razdoblje između svibnja i kolovoza. Vrijeme od travnja do rujna smatra se najprikladnijim za posjet Irskoj.
Hrana i piće: Irska se kuhinja zasniva na krumpiru. Ostali sastojci na irske tanjure dolaze s obzirom na to što raste u okolici i koje se životinje uzgajaju, a prehrana se u Irskoj mijenja i s obzirom na klimatske sezone. Na tanjuru s tradicionalnom irskom hranom ne nedostaje mesa (govedina ili svinjetina), s krumpirom ili keljem. Odličan je i irski gulaš s govedinom i povrćem, a treba probati i specijalitet – dimljeni losos. Karakterističan je i irski doručak koji obično uključuje prženi tost i maslac, kašu s mlijekom, pečena jaja sa slaninom/šunkom, grah, pečenu svježu rajčicu ili gljive, irske kobasice.
Od pića su u Irskoj najpoznatija ona alkoholna. Započinjemo mnogim vrstama izvrsnih piva kojima vlada Guinness, a nastavljamo viskijima i irskom kavom. Još je mnogo inačica i posebnosti, a ne manjka niti bezalkoholnih pića od kojih od onih toplih Irci najradije piju irski čaj.
Preporučujemo da pijete vodu iz bočice. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.
Sigurnost: Sigurna zemlja. Pazite na osobnu imovinu. Vrijedne predmete (novac, kreditne kartice, putovnicu i druge vrijednosti) imajte uza sebe ili ih čuvajte u hotelskom sefu. Agencija Oskar ne odgovara za njihov mogući gubitak. Za sve će vam ostale podatke na raspolaganju biti vaš vodič.
Odjeća: Što se tiče tradicije, u Irskoj nema nikakvih posebnosti pri odijevanju. Kako je irsko vrijeme vrlo promjenljivo, budite spremni na sve vremenske uvjete. Koji dodatni komad tople odjeće neće biti naodmet. Preporučujemo vam da uza sebe uvijek imate i vodootpornu vjetrovku i kišobran za moguće pljuskove. Od obuće vam preporučujemo udobne cipele u kojima možete dobro hodati, a ljeti možda otvorene cipele za toplije dane.
Lokalna valuta: Euro u Republici Irskoj. U Sjevernoj Irskoj irska funta
Kreditne kartice, bankomati: Kreditnim karticama možete plaćati u trgovinama. Novac možete podizati na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, ponegdje MAESTRO). Podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnim karticama ponekad nije moguće stoga vam za svaki slučaj preporučujemo dovoljno gotovine!
Komunikacija, telefon, internet: Pozivni broj iz Republike Irske i Sjeverne Irske za Hrvatsku je 00 385 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.
Pozivni broj iz Hrvatske za Republiku Irsku je +353 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.
Pozivni broj iz Hrvatske za Sjevernu Irsku je +44 + područni broj (bez 0) + broj koji se poziva.
Pokrivenost mobilne mreže potrebno je provjeriti kod svog operatera. Telefoni i internet su dostupni posvuda.
Električni napon: Napon je 230 V, a koriste se engleske utičnice. Kupnja pretvarača moguća je u Irskoj u zračnoj luci te u trgovinama. Isti su ponekad na raspolaganju i u hotelima.

Najmanji broj putnika potreban za realizaciju aranžmana: 40