Južni Cipar

Datumi putovanja

19.9. - 23.9., 10.10. - 14.10., 17.10. - 21.10.2024.

Trajanje putovanja

5 dana/ 4 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
19.09.2024.-729 EUR
10.10.2024.-679 EUR
17.10.2024.669 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!

– zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!
– uključena 3 izleta:
Paphos City Tour, samostan Chrysorroyatissa te Limassol i eko vrt Oikoglyko!

Južno od obale Turske, u najistočnijem dijelu Sredozemnog mora, nalazi se otok okružen tirkiznim morem – Cipar. Poznat je po svojim nevjerojatnim plažama i iznimno čistom moru, ali ovdje ćete pronaći mnogo više – šarmantna sela, živahne gradove, drevne ruševine, nevjerojatnu hranu, ljubaznost. Ljubazni mještani i obilje prirodnih ljepota samo su neki od razloga zašto se putnici stalno vraćaju u ovaj mali mediteranski otok. Ako Cipar još nije na vašem popisu turističkih odredišta, vrijeme je da nam se obratite.


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – PAPHOS (Paphos City Tour – uključeno u cijenu)
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Slijedi prijava (check-in) na direktni let za Paphos. Po dolasku slijedi izlet „Paphos City Tour“ (razgled Paphosa i okolice – uključeno u cijenu). Najprije idemo do poznate nekropole uz obalu. Grobnice kraljeva iz 4. st. pr. Kr. uvrštene na UNESCO listi svjetske baštine, monumentalna je mreža podzemnih grobnice isklesanih u čvrstoj stijeni. Nastavljamo do obalnog sela Yeroskipou, što u prijevodu znači Sveti vrt. Selo je mjesto gdje se nalaze Afroditini legendarni sveti vrtovi. Ovdje se nalazi i bizantska crkva s pet kupola, Agia Paraskevi, koja datira iz 9. stoljeća. Odlazimo do Paphosa, drevne prijestolnice otoka uvrštene također na UNESCO listu svjetske baštine. Vodeća atrakcija Paphosa je Dionizova kuća, gdje ćete se diviti mozaicima otkrivenim tijekom iskapanja ove vile iz 3. stoljeća. Izvanredni podni mozaici, koji prikazuju rimske legende i grčku mitologiju, smatraju se najboljima u regiji. Nakon razgleda slobodno vrijeme za ručak. Slijedi transfer do hotela te smještaj za sljedeće 4 noći. Noćenje.

2. dan, PAPHOS – izlet Limassol i Kourion (uključen u cijenu)
Doručak. Cipar – otok bogova prema legendi je rodno mjesto Afrodite. Kaže se da je rođena iz pjene mora na Petra tou Romiou, našem prvom zaustavljanju danas. Početak našeg izleta na mjestu rođenja Boginje ljubavi i ljepote posebne je poslastica koja nas uvodi u fantastičan dan. Prošetati ćemo do obale s impresivnim stjenovitim formacijama gdje već vas čeka pjenušavo vino kako biste započeli dan ispunjen ljepotom i ljubavlju. Vaš vodič će vam ispričati sve legende o ljubavnicima Afroditi i Adonisu. Nastavljamo do antičkog grada Kouriona, prirodno prekrasnog mjesta koje se uzdiže visoko na vrhu litice. Divite se poznatom grčko-rimskom kazalištu i mozaicima te uživajte u spektakularnom pogledu. Zatim prolazimo pored križarskog dvorca Kolossi, koji je izvorno izgrađen u 13. stoljeću i osnovali su ga vitezovi sv. Ivana. Naša posljednja stanka bit će drugi najveći grad na Cipru, Limasol. Posjetiti ćemo novi lučki dio i prošetati starim dijelom grada dok ne stignemo do dvorca Limasol. Govori se da je Richard Lavljeg Srca oženioBerengariju Navarsku u maloj kapelici u vrtovima ovog dvorca. Slobodno vrijeme za šetnju ili ručak u marini Limasol. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan, PAPHOS – slobodno ili izlet Nikozija – podijeljen grad (fakultativno)
Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili mogućnost odlaska na fakultativan izlet „Nikozija – podijeljen grad“. Nikozija je priča o dva grada. Kao glavni grad Cipra, posljednji je podijeljeni grad na svijetu. Užurbano središte starog i novog, Vaš će vam vodič ispričati njegovu povijest i sadržaje dok istražujete njegove najatraktivnije dijelove. Govorimo o znamenitostima poput crkve Ayias Sofia ili Market Square.. Prošetati ćemo poznatom ulicom Ledra do granice s turskim dijelom. Prelazimo granicu (obavezna putovnica) na sjevernu stranu i tamo obilazimo katedralu Agia Sophia i karavansaraj Büjük Han. Tijekom posjeta Nikoziji imat ćete slobodno vrijeme za razgledavanje grada, ručak ili kavu ili kupnja suvenira. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan, PAPHOS – slobodno ili izlet Od sv. Lazara do Leonarda da Vincija i dalje (fakultativno)
Doručak. Pratimo korake Leonarda Da Vincija do sela Lefkara poznatog po svom čipkastom vezu zvanom “Lefkaritika” koji je Leonardo da Vinci toliko cijenio da ga je kupio i donirao milanskoj katedrali. Ovo šarmantno selo poznato je i po srebrnini, a uske ulice pune su tradicionalne arhitekture vrijedne za pogledati. Nastavak do starogradske jezgre Larnake i crkve Svetog Lazara. Crkva je izvorno izgrađena u 9. stoljeću iznad grobnice sv. Lazara. Obnovljena je u 17. stoljeću te je sačuvana do danas kao vrhunski primjerak bizantske arhitekture. Pauza za ručak i slobodno vrijeme na promenadi palmi. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan, PAPHOS – izlet samostan Chrysorroyatissa s degustacijom vina i Afroditine kupke (u cijeni) – ZAGREB
Doručak. Dok se vozimo prema samostanu Chrysorroyiatissa uživati ćemo u pogledu na vinograde i voćnjake. Sadašnja zgrada samostana potječe s kraja 18. stoljeća i sadrži jednobrodnu crkvu te zbirku važnih ikona i drugog blaga. Nakon razgleda kušati ćemo vina koje proizvode redovnici uz zalogaje svježeg kruha, maslina i sira. Zatim krećemo prema Afroditinim kupkama, prirodnoj špilji u kojoj se, prema grčkoj mitologiji, Afrodita, božica ljubavi i ljepote, okupala se i osvježila. Također se prenosi da je tu upoznala svog voljenog Adonisa. Saznajte sve zanimljive detalje ovog mjesta te uživajte u slobodnom vremenu za otkrivanje flore i faune nacionalnog rezervata Paphos. Nakon pauze za ručak (nije uključen) idemo do morske špilje Paphosa – iskoristite priliku i fotografirajte ovo prirodno čudo. U večernjim satima slijedi transfer do zračne luke Paphos te prijava (check-in) na direktni let za Zagreb. Povratak u Zagreb.

*Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: povratni direktni let avio prijevoznika Ryanair na relaciji Zagreb – Paphos s uključenom prtljagom 20 kg predane prtljage 119x119x81 cm + ručna prtljaga dimenzija 40x25x20 cm, zrakoplovne pristojbe, 4 noćenja s doručkom u hotelu s 3* ili 4* na odručju Paphosa u dvokrevetnim sobama, 3 izleta: “Paphos UNESCO baština”, “Samostan Chrysorroyatissa s degustacijom vina i Afroditine kupke” i “Limassol i eko vrt Oikoglyko”; pratitelja grupe tijekom putovanja na hrvatskom ili slovenskom jeziku (ovisno o terminu) i lokalnog vodiča na izletima, pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama) 99 €, napojnice za lokalne vodiče i vozače, fakultativni izleti i ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja a za koje u programu nije izričito navedeno da su uključene, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), putno zdrastveno osiguranje + rizik od otkaza – preporučujemo!


Fakultativne doplate i izleti (prijave i uplate uz rezervaciju):
– doplata za 4 večere u hotelu (bife ili služena): 60 € po osobi
– izlet: “Od sv. Lazara do Leonarda da Vincija i dalje“: 70 € po osobi
– izlet: “Nikozija – podijeljen grad”: 70 € po osobi

*Za realizaciju izleta potrebno je minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije.


Predviđeni red letenja:
FR5866 Zagreb – Paphos 05:45 – 09:35
FR5867 Paphos – Zagreb 22:40 – 00:40

Avio-prijevoznik: Ryanair – Operated by Lauda Europe

*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2024. godinu i podložna su promjenama.

Promjena imena na avio-karti moguća je uz doplatu od 150 € te osobni dolazak u agenciju radi utvrđivanja identiteta.


Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje u Republiku Cipar hrvatskim državljanima nije potrebna viza. Potrebna je važeća osobna iskaznica ili putovnica* koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

*Ukoliko ste ugovorili izlet u Nikoziju – podijeljeni grad, za ulazak na teritorij Sjevernog Cipra potrebna Vam je osobna iskaznica ili putovnica.

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Republiku Cipar.


Napomena: 
– Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– Vremena polazaka na redovnim linijama navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu te su podložna promjenama. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
– Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
– Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
– O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
– Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u Republiku Cipar informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske http://www.mvep.hrwww.mvep.hr


Korisne informacije:
Cipar je otočna država smještena u istočnom Sredozemnom moru, južno od Anatolijskog poluotoka. Geografski je smješten u Aziji, ali s povijesnog i kulturnog stajališta može se smatrati europskom državom. Otprilike dvije trećine površine otoka zauzima Republika Cipar, koja je dio Europske unije od 2004. godine, dok preostali (sjeverni) dio čini Turska Republika Sjeverni Cipar, samoproglašena nakon vojne intervencije turske vojske 1974. godine. Sjevernim i južnim dijelom otoka pružaju se dva planinska lanca, na sjeveru Kyrenia, uređena paralelno s obalom do poluotoka Karpaso te južno planina Troodos, čiji je najviši vrh Olymbos visine 1.952 m.

Minimalan broj putnika: 25