Kreta, tura po otoku

Datumi putovanja

21.6. - 25.6.2021.

Trajanje putovanja

5 dana/ 4 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakFIRST MINUTERedovna cijena
21.06.-6.680 KN
HERAKLION - MATALA - RETHYMNON - CHANIA

– Kreta – biser Sredozemlja i kolijevka europske civilizacije
– izravnim charter letom iz Zagreba
– bogat program razgleda po otoku
– polupansion u hotelima 4* u Heraklionu i Retimnu
– fakultativni izlet na predivni otok Gramvousa
– kulinarska prezentacija s večerom


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – HERAKLION – KNOSOS, let, večera, noćenje
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Heraklion u 8.50 sati. Dolazak u Heraklion predviđen je u 12 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku odlazak u razgled Herakliona, glavnog i najvećeg grada otoka Krete, a ujedno i najvećeg grada u kojem se isprepliću kulture svih naroda koji su ga osvajali. Stari dio grada okružuju venecijanske zidine koje vode do utvrde Koules u staroj gradskoj luci. Uz to značajnije znamenitosti su: Gradska vijećnica iz 17.st.; Lavlji trg, glavni gradski trg s fontanom Francesca Morosinia u sredini i okružen kafićima, trgovinama i restoranima; crkve Agios Minas, sv. Katarine i sv. Tita. Slobodno vrijeme u gradu za ručak. U nastavku dana odlazimo na razgled ostataka veličanstvene palače u Knososu, središta minojske kulture. Ovo je bila palača mitskoga kralja Minosa u kojoj se nalazio labirint, stan čudovišta Minotaura, koje se hranilo ljudskim mesom. Povratak u Heraklion, prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu.

2. dan | HERAKLION – LASSITHI – AGIOS NIKOLAOS – OTOK SPINALONGA – HERAKLION, doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odlazimo prema istočnom dijelu otoka Krete. Put nas vodi pored tradicionalnih sela, s pogledom na brda i brojne zaljeve, do najveće kretske poljodjelske visoravni Lassithi te razgled Zeusove pećine (Psychro). Prema legendi, ovo je mjesto gdje božica Rhea rodila Zeusa u tajnosti od muža – boga Kronosa. Potom nastavljamo do ljupkog gradića Agios Nikolaos u zaljevu Mirabello. Stanka za šetnju i razgled mjesta poznatog po jezeru Voulismeni, koje prema legendi nema dna. Odlazimo do mjesta Elounda gde slijedi ukrcaj na brod i plovidba do otoka Spinalonga. Otok, koji je danas nenaseljen, poznat je kao posljednja kolonija gubavaca u Europi. Slijedi razgledanje otoka, šetnja po mletačkim zidinama i utvrdi koja je zadnja na Kreti pala u ruke Turcima. Povratak brodom na kopno te povratak u Heraklion. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan | HERAKLION – GORTINA – FEST – MATALA – RETIMNO, doručak, večera, noćenje
Nakon doručka odjava iz hotela te odlazimo na jug otoka, gdje ćemo obići ostatke nekadašnjeg rimskog i ranokršćanskog središta otoka, Gortine. U rimsko doba bio je upravno središte rimske provincije Kreta i Cirenaika. Slijedi posjet drevnom gradu Festu u južnom dijelu otoka Krete, uz Knosos, glavno nalazište kretske kulture, naseljenom od neolitika do rimskoga doba. Razgledat ćemo ostatke još jedne minojske palače za koju se vjeruje da je pripadala mlađem bratu kralja Minosa, Radamantu. Poslijepodne je rezervirano za kupanje u Libijskom moru na plaži u Matali. Nastavljamo prema Retimnu uz usputno zaustavljanje u slikovitom selu Spili, smješteno na nadmorskoj visini od 430 metara jugoistočno od grada Retimna. Zbog svog nevjerojatnog položaja selo nudi zadivljujući pogled na more i cijelu okolinu ispunjenu drvećem, izvorima, kapelicama i crkvama s prekrasnim freskama. Po dolasku u Retimno, gradiću kojim dominiraju mletačke zidine i utvrda i gdje se mletačka arhitektura i palače skladno stapaju s turskom arhitekturom te s pravoslavnim i katoličkim sakralnim građevinama, slijedi šetnja uskim uličicama te obilazak grada. Odlazak u hotel, prijava i smještaj. Slobodna večer. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan | RETIMNO – (fakultativni izlet OTOK GRAMVOUSA ili HANIA), doručak, večera, noćenje
Doručak u hotelu. Predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na otok Gramvousa. Ovo je izuzetno atraktivan otok na kojemu je oko 400 različitih vrsta biljaka od kojih je čak 26 endemskih i ima ih samo na Kreti. Također otok je stanište i za 98 različitih vrsta ptica od kojih je 20 zaštićeno, a 14 je proglašeno vrlo rijetkim jedinstvenim primjercima. Prema predaji, čuveni Homer je Gramvousu opisao kao otok s brončanom utvrdom na vrhu, gdje je mitološki grčki bog vjetrova Eol živio zajedno sa svojim sinovima i kćerima. U luci Kisamos ćemo se ukrcati na brod te nakon jednosatne plovidbe iskrcati na Gramvousu te otići na visoravan visoku 137 metara gdje ćemo obići venecijansku tvrđavu iz 16. stoljeća. Zatim odlazak u lagunu Balos gdje će brod biti usidren, ovdje se nalaze pješčane plaže s kristalno čistim i toplim morem. Slobodno vrijeme za kupanje, a u popodnevnim satima povratak brodom na kopno te potom autobusom preko Hanie povratak u hotel u Retimnonu. Putnici koji ne žele fakultativni izlet na otok Gramvousu, mogu istim autobusom otići do grada Hania te provesti slobodan dan za samostalno istraživanje i upoznavanje s Hanijom, jednim od najslikovitijih gradova na Kreti, i još jednim od gradova na otoku u čijem srcu ćete pronaći i džamiju i franjevački samostan, i pravoslavnu crkvu. Povratak u hotel. Večera i noćenje u hotelu.

5. dan | RETIMNO – ARKADI – MARGARITES – ŠPILJA SFENDONI – ANOGIA – AROLITHOS – HERAKLION – ZAGREB, doručak, večera, let
Doručak i odjava iz hotela. Odlazimo prema manastiru Arkadi gdje ćemo razgledati manastir i manji muzej u neposrednoj blizini. Potom nastavljamo do planinskog sela Margarites gdje se stari običaji i tradicije ne mijenjaju, a otkrivaju pravu kretsku kulturu. Selo Margarites jedno je od najvećih centara za keramiku u Grčkoj. Stare i nove tehnike skladno koegzistiraju u 20-ak radionica keramike koje izrađuju i tradicionalnu i modernu keramiku. Kraće slobodno vrijeme u selu za šetnju pitoresknim uličicama te zatim idemo do špilje Sfendoni stare preko 8 milijuna godina s očaravajućim špiljskim formacijama. Posjet unutrašnjosti špilje i nastavak puta prema mjestu Anogia, jednog od otočkih središta tradicionalnih obrta i glazbe. Ovdje ćemo posjetiti lokalno seosko imanje gdje ćete moći vidjeti tradicionalni način pripreme sira i degustirati lokalno piće odnosno aperitiv raki (rakija začinjena anisom). Zadnja postaja današnjeg dana, a prije odlaska u zračnu luku bit će tradicionalno selo Arolithos gdje ćemo još malo uživati u lokalnim proizvodima, vidjeti mjesni muzej, uživati u prekrasnom pogledu na Heraklion i okolicu te večerati (večera uključena u cijenu). Odlazak prema zračnoj luci Heraklion te prijava na let posebnim zrakoplovom za Zagreb u kasnim večernjim satima. Polijetanje zrakoplova za Zagreb te predviđeni dolazak u 00.35 sati po hrvatskom vremenu.CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
prijevoz posebnim charter zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Heraklion – Zagreb, pristojbe zračnih luka (u iznosu od 990 kn), 4 noćenja s uslugom POLUPANSIONA (doručak i večera u hotelu) na Kreti (2 noći Heraklion i 2 noći Retimno) u dvokrevetnoj sobi u hotelima 4*, transfere i razglede prema programu, lokalne vodiče na Kreti, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, ulaznice za lokalitete i muzeje koji se posjećuju (arheološki lokaliteti u Knososu, Gortini i Festu, manastir Arkadi, špilja Sfendoni, Arolithos muzej); degustacija sira i rakia u Anogiji, kulinarska prezentacija i večera s uključenim vinom i vodom u tradicionalnom kretskom selu Arolithos zadnji dan, jamčevinu i troškove organizacije putovanja te lokalne takse i pristojbe.CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
doplata za jednokrevetnu sobu 950 kn, doplatu za boravišnu pristojbu u hotelima 4*: 3 EUR po osobi/po danu, troškove osobnih narudžbi, putna osiguranja (preporučujemo).

Fakultativni izleti: cjelodnevni izlet na otok Gramvousa 250 kn.

Predviđeni hoteli:
Heraklion/Ammoudara: MARILENA HOTEL 4*, https://marilenahotel.gr/
Retimno: MINOS HOTEL 4*, https://www.minos.gr/Uvjeti za ulazak u Grčku:

Svi putnici koji ulaze u Grčku dužni su:
1. najmanje 24 sata prije dolaska ispuniti obrazac PLF („Passenger Locator Form“) koji je dostupan na: https://travel.gov.gr/. Bez ispunjenog obrasca ulazak u Grčku nije moguć.
2. imati negativni rezultat molekularnog testa (PCR) za COVID-19 (osim za osobe koje su u potpunosti cijepljene).
Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19.

Za cijepljenje osobe: ako je osoba u potpunosti cijepljena (minimalno prošlo 14 dana od primitka zadnje doze cjepiva) i posjeduje važeći certifikat o cijepljenju, negativan PCR test nije potreban.
Grčka prihvaća certifikate o cijepljenju sljedećih cjepiva:  Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Novavax, Johnson+Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

O testu: Putnici trebaju biti laboratorijski testirani RT-PCR-om putem orofaringealnog ili nazofaringealnog brisa i rezultat testa treba biti negativan. Potvrde trebaju biti napisane na engleskom jeziku i sadržavati ime i prezime, br. putovnice/matični broj putnika. Laboratoriji koji izvode RT-PCR ispitivanje trebaju biti: a) nacionalni referentni laboratoriji, b) nacionalne laboratorije za javno zdravstvo ili c) privatni laboratoriji koji su akreditirani od odgovarajućih državnih tijela za akreditaciju. Potvrde koje ne ispunjavaju gore navedene kriterije neće biti prihvaćene. Krivotvorenje uvjerenja prema grčkom zakonu je kažnjivo. Od obveze testa izuzete su u potpunosti cijepljene osobe i osobe mlađe od 5 godina.

O obrascu PLF za najavu putovanja u Grčku: Svi putnici moraju ispuniti PLF najmanje 24 sata prije ulaska u zemlju, uz detaljne informacije o mjestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka u Grčkoj. U slučaju višestrukog boravka, dužni su navesti adresu najmanje prva 24 sata. Putnici će dobiti potvrdni e-mail nakon podnošenja PLF-a te će dobiti jedinstveni QR kod koji se pokazuje prilikom ulaska u zemlju (na mobilnom uređaju ili isprintano na papiru). U slučaju tehničkih poteškoća prilikom ispunjavanja obrasca potrebno se javiti izravno nadležnim grčkim vlastima na broj telefona 0030 215 5605151 (radnim danom o 9 do 21 po grčkom lokalnom vremenu). U slučaju pokušaja ulaska u Grčku bez PLF obrasca moguća je naplata kazne od 500 EUR.

Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19. Ako putnik bude podvrgnut nasumičnome testiranju, do rezultata testa dužan je provoditi mjere socijalnoga distanciranja. Putnici će biti kontaktirani samo u slučaju pozitivnoga testa. Ako putnik nije kontaktiran u roku od 24 sata od trenutka provođenja testa, test je negativan. U slučaju pozitivnog testa, zaražene osobe smještaju se u obveznu karantenu (najkraće 10 dana), nakon čega se ponavlja testiranje. Grčke vlasti snose sve troškove liječenja, karantene.Važne napomene:
– organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
– kategorizacija hotela u Grčkoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr
– za  državljane RH viza Grčku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.
– vremena polazaka zrakoplova u programu su informativnog karaktera. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja najkasnije 3 dana prije puta u završnoj obavijesti o putovanju.

Najmanji broj putnika potreban za realizaciju aranžmana: 35Korisne informacije – Grčka:
Službeno ime države: Helenska Republika
Glavni grad: Atena
Službeni jezik: grčki
Pismo: grčki alfabet
Vjera: pravoslavna
Telefoniranje: pozivni broj +30
Valuta: euro
Kupovina: cijene su u Grčkoj dosta povoljne s obzirom na kvalitetu proizvoda i može se naći ponešto za svačiji budžet. Trgovine su otvorene od ponedjeljka do petka od 9.00h do 14.30h, a utorkom, četvrtkom i petkom rade još i od 17.30h do 20.30h. Subotom su trgovine otvorene 9.00h do 15.00h, no zatvorene su nedjeljom. Supermarketi i kiosci ostaju otvoreni do 22.00h. Štoviše, u većim gradskim centrima i turističkim područjima, trgovine i kiosci su otvoreni od ranog jutra do kasno u noć, cijeli tjedan.
Struja: 230 V, 50Hz. Utikači sa dva priključka.
Vremenska zona: + 1 sat u odnosu na Hrvatsku
Hrana i piće:
Nacionalni specijaliteti: dolmades (punjeno lišće vinove loze), moussaka (složenac od patlidžana s mljevenom janjetinom, cimetom, crnim vinom i maslinovim uljem), lignje (kalamari) ili hobotnica (htapodia), souvlaki (meso pečeno na grilu, najčešće svinjetina ili piletina), horiatiki (grčka salata: feta sir, rajčica, krastavci i svježe maslinovo ulje)
Nacionalna pića: retsina (vino sa grožđicama), ouzo (bistro alkoholno piće na bazi anisa kojem se dodaje voda), raki (oštro piće od destiliranog grožđa), grčka kava (gusta i jaka, šećer se dodaje ovisno o ukusu), grčko pivo je lagano, Pilsner vrste.