Makedonija i Albanija, iz Osijeka

Datumi putovanja

26.4. - 30.4.2024.

Trajanje putovanja

4 dana/ 3 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakFIRST MINUTERedovna cijena
26.04.2024.-210 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
SKOPJE - OHRID - SV.NAUM - STRUGE - TIRANA - DEBRA

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, OSIJEK, petak – polazak
Polazak iz Osijeka s Autobusnog kolodvora (peron 15) u 22.00 sata. Mogućnost polaska iz Vinkovaca i Vukovara. Noćna vožnja kroz Srbiju.

2. dan, SKOPJE – OHRID, subota
Dolazak u Skopje u jutarnjim satima. Razgled kulturno povijesnih znamenitosti glavnog grada Makedonije u pratnji lokalnog vodiča, panoramski i pješice: gradska tvrđava Kale, džamija Mustafa Paše, crkva sv. Spasa, stari orijentalni Bit Pazar, Daut Pašin Amam iz 10 st., kameni most preko Vardara, stara željeznička stanica, danas Muzej Skopja, rodna kuća i spomenik Majke Tereze, moderni dio grada kojemu je nakon razornog potresa 1963., potpuno novi izgled dao, japanski arhitekta Kenzo Tange. Vožnja do Ohrida, gradu koji je 1980. godine ušao u UNESCO-ov registar svjetske baštine. Smještaj u hotel. Večernja šetnja povijesnom gradskom jezgrom, slobodno vrijeme… Noćenje.

3. dan, OHRID – SV.NAUM – STRUGE I VEVČANI, nedjelja
Nakon doručka razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: starogradske uske ulice s tipičnom arhitekturom, Platana, Činar, Ali Pašina džamija, crkve sv. Klimenta, galerija ikona, amfiteatar, crkva sv. Sofija – trobrodna bazilika iz 11 st. sa očuvanim freskama (ulaznica uključena), crkva sv. Jovana Kanea, Samuilova tvrđava odakle se pruža prekrasan pogled na grad i jezero, kuća Robevih – gradski muzej. Slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu, mogućnost odlaska na prezentaciju tradicionalne izrade ohridskih bisera uz moguću kupovinu… Odlazak do obližnjeg sv. Nauma, razgled samostanske crkve sv. Nauma sa poznatim i dobro očuvanim freskama (ulaznica uključena). U povratku zaustavljanje na čuvenim Biljaninim izvorima, razgled uz priče i legende vezane za izvor. Predvečer svakako predlažemo fakultativni izlet u selo Struge, te dalje do etno sela Vevčani uz fakultativnu večeru u tradicionalnom makedonskom restoranu. Zabava i druženje. Noćenje.

4. dan, OHRID – fakultativni izlet u TIRANU, ponedjeljak
Doručak. Slobodan dan za samostalno otkrivanje Ohrida i okolice ili fakultativni izlet u Tiranu, Republiku e Shqiperise (Albansko ime zemlje Shqiperia znači „Zemlja orlova“) – Albaniju. Vožnja preko Struge do Albanske granice. Dolazak u Tiranu, albansku prijestolnicu. Panoramski razgled grada autobusom, te pješački razgled u pratnji vodiča: Skenderbegov trg, Opera, Nacionalni povijesni muzej, Ethem Bey džamija, Sahat kula, Gradski bazar, „Piramida Enver Hoxhe“… Slijedi slobodno vrijeme za odmor, šetnju, shopping, individualni ručak… U poslijepodnevnim satima polazak prema Ohridu. Slobodna večer za osobne potrebe, večernji izlazak… Noćenje.

5. dan, OHRID – DEBRA – OSIJEK, utorak
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja do Debra uz posjet manastiru Sv. Jovana Bigorskog – preko 1000 godina star manastir posvećenom Ivanu Krstitelju. Manastir je izoliran i okružen prekrasnom prirodom te je jedna od najljepših turističkih lokacija Makedonije. Kraće slobodno vrijeme i nastavak vožnje prema Hrvatskoj sa usputnim kraća zaustavljanjima. Očekivani dolazak Osijek oko ponoći.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE:prijevoz autobusom (visokopodnim) prema programu, 3 noćenja s doručkom u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama u hotelu 3*, razgledi prema programu, izlet u Sv. Naum i ulaznicu u samostansku crkvu, ulaznicu u crkvu sv. Sofije, monastir Sv. Jovana Bigorskog, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča tijekom cijele ture, troškove organizacije putovanja i jamčevinu.


DOPLATE U AGENCIJI (prijave uz rezervacije): izlet u Tiranu 25 EUR, tradicionalna makedonska večera uz živu glazbu i izlet u sela Struge i Vevčane 20 EUR, vožnja brodom po jezeru 10 EUR, ručak u Debri 17 EUR, putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja cca 14 EUR.

Doplata za jednokrevetnu sobu: 35 EUR

Planirani hotel: City Inn 3*


Napomene:
– raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja, a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.
– završno pismo – dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, i sl.)
– fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
– organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– potpisom ugovora o paket aranžmanu putnik prihvaća da će ishoditi sve potrebne dokumente koji su potrebni za realizaciju putovanja.


Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za ovo putovanje nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.
Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. 

Napomena: Minimalan broj putnika za putovanje 35, a maksimalan broj putnika je 58. Program je prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.


Makedonija je raskrižje različitih kultura i civilizacija, od Rima i Vizantije do osmanskog razdoblja, s mnogim samostanima, crkvama, džamijama i oko 4.000 atraktivnih arheoloških nalazišta, uključujući Plaošnik u starom Ohridu, gdje je u X Stoljeću izgrađen prvi slovenski Univerzitet u Europi. Glavni grad Skopje, sa 2000 godina povijesne i kulturne baštine, danas je moderna metropola s kontrastima u arhitekturi između starog i novog, kroz kojeg  protječe rijeka Vardar i koji je okružen s nekoliko planina, od kojih je planina Vodno najbliža, do  čijem vrhu možete putovati žičarom. U blizini Skoplja nalaze se zimski skijaški centri Mavrovo i Popova šapka. Skoplje je poznati grad i zato što je rodno mjesto Svete Majke Tereze, za koju je 2009. godine izgrađena Memorijalna kuća posvećena njezinom životu i radu.