Makedonija, iz Osijeka

Datumi putovanja

27.5. – 30.5.2022.

Trajanje putovanja

3 dana/ 2 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
27.05.2022.1.090 KN990 KN
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
SKOPJE - OHRID - SV.NAUM - STRUGE - DEBRA

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | OSIJEK, petak – polazak
Polazak iz Osijeka s Autobusnog kolodvora (peron 15) u 22.00 sata. Mogućnost polaska iz Vinkovaca i Vukovara. Noćna vožnja kroz Srbiju.

2. dan | SKOPJE, OHRID, subota
Dolazak u Skopje u jutarnjim satima. Razgled kulturno povijesnih znamenitosti glavnog grada Makedonije u pratnji lokalnog vodiča, panoramski i pješice: gradska tvrđava Kale, džamija Mustafa Paše, crkva sv. Spasa, stari orijentalni Bit Pazar, Daut Pašin Amam iz 10 st., kameni most preko Vardara, stara željeznička stanica, danas Muzej Skopja, rodna kuća i spomenik Majke Tereze, moderni dio grada kojemu je nakon razornog potresa 1963., potpuno novi izgled dao, japanski arhitekta Kenzo Tange. Vožnja do Ohrida, gradu koji je 1980. godine ušao u UNESCO-ov registar svjetske baštine. Smještaj u hotel. Večernja šetnja povijesnom gradskom jezgrom, slobodno vrijeme… Noćenje.

3. dan | OHRID, SV.NAUM, STRUGE I VEVČANI, nedjelja
Nakon doručka razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: starogradske uske ulice s tipičnom arhitekturom, Platana, Činar, Ali Pašina džamija, crkve sv. Klimenta, galerija ikona, amfiteatar, crkva sv. Sofija – trobrodna bazilika iz 11 st. sa očuvanim freskama (ulaznica uključena), crkva sv. Jovana Kanea, Samuilova tvrđava odakle se pruža prekrasan pogled na grad i jezero, kuća Robevih – gradski muzej. Slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu, mogućnost odlaska na prezentaciju tradicionalne izrade ohridskih bisera uz moguću kupovinu… Odlazak do obližnjeg sv. Nauma, razgled samostanske crkve sv. Nauma sa poznatim i dobro očuvanim freskama (ulaznica uključena). U povratku zaustavljanje na čuvenim Biljaninim izvorima, razgled uz priče i legende vezane za izvor. Predvečer svakako predlažemo fakultativni izlet u selo Struge, te dalje do etno sela Vevčani uz fakultativnu večeru u tradicionalnom makedonskom restoranu. Zabava i druženje. Noćenje.

4. dan | OHRID, DEBRA, OSIJEK, ponedjeljak
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja do Debra uz posjet manastiru Sv. Jovana Bigorskog – preko 1000 godina star manastir posvećenom Ivanu Krstitelju. Manastir je izoliran i okružen prekrasnom prirodom te je jedna od najljepših turističkih lokacija Makedonije. Kraće slobodno vrijeme i nastavak vožnje prema Hrvatskoj sa usputnim kraća zaustavljanjima. Očekivani dolazak Osijek oko ponoći.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE:prijevoz autobusom (visokopodnim) prema programu, 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama u hotelu Cingo 3* (ocjena na booking.com VRLO DOBAR 8,3) ili sl., razgledi prema programu, izlet u Sv. Naum i ulaznicu u samostansku crkvu, ulaznicu u crkvu sv. Sofije, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča tijekom cijele ture, troškove organizacije putovanja i jamčevinu.

CIJENA ARANŽMANA ZA DIJETE DO 7 god. u sobi s dvije odrasle osobe: 630 kn
CIJENA ARANŽMANA ZA DIJETE OD 7-12 god. u sobi s dvije odrasle osobe: 790 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 170 kn


DOPLATE U AGENCIJI (prijave uz rezervacije): putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja 90 kn

DOPLATE NA LICU MJESTA (prijave uz rezervacije): tradicionalna makedonska večera uz živu glazbu i izlet u sela Struge i Vevčane 20 €, vožnja brodom po jezeru 10 €.


Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za ovo putovanje nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.
Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. 

Napomena: Minimalan broj putnika za putovanje 35, a maksimalan broj putnika je 58. Program je prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.


Makedonija je raskrižje različitih kultura i civilizacija, od Rima i Vizantije do osmanskog razdoblja, s mnogim samostanima, crkvama, džamijama i oko 4.000 atraktivnih arheoloških nalazišta, uključujući Plaošnik u starom Ohridu, gdje je u X Stoljeću izgrađen prvi slovenski Univerzitet u Europi. Glavni grad Skopje, sa 2000 godina povijesne i kulturne baštine, danas je moderna metropola s kontrastima u arhitekturi između starog i novog, kroz kojeg  protječe rijeka Vardar i koji je okružen s nekoliko planina, od kojih je planina Vodno najbliža, do  čijem vrhu možete putovati žičarom. U blizini Skoplja nalaze se zimski skijaški centri Mavrovo i Popova šapka. Skoplje je poznati grad i zato što je rodno mjesto Svete Majke Tereze, za koju je 2009. godine izgrađena Memorijalna kuća posvećena njezinom životu i radu.