Malta, biser Sredozemlja

Datumi putovanja

2. - 6.10., 18. - 22.10., 28.10. - 1.11., 30.10. - 3.11., 4. - 8.11., 13. - 17.11., 20. - 24.11.2024.

Trajanje putovanja

5 dana/ 4 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
02.10.2024.-699 EUR
18.10.2024.-689 EUR
28.10.2024.-689 EUR
30.10.2024.-679 EUR
04.11.2024.-669 EUR
13.11.2024.-659 EUR
20.11.2024.-649 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!

Dobrodošli na Maltu, destinaciju okupanu suncem cijele godine. Ovo otočje nalazi se gotovo u središtu Mediterana, 93 km južno od Sicilije i 288 km sjeverno od Afrike. Sa 7000 godina povijesti, Malteški otoci i Valletta izvrstan su primjer urbanističkog planiranja, koji je zbog svoje jedinstvenosti uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Kamo god krenuli, očekuju Vas jedinstvene povijesne znamenitosti. Hramovi, palače, katedrale i utvrde pružaju uvid u živopisnu povijest koju gotovo da možete osjetiti. Povijest Malte duga je i bogata, a seže do osvita civilizacije. Na putu ćete naići na misteriozne prapovijesne lokalitete, srednjovjekovne kapele i osamljene palače vitezova. Oduševit će Vas jedinstveni pretpovijesni hramovi, neke od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimske katakombe, srednjovjekovni gradovi i izvanredna arhitektonska i umjetnička ostavština vitezova sv. Ivana (Malteški vitezovi).


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – MALTA
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Prijava (check-in) na direktni let za Maltu. Po dolasku na Maltu, transfer do hotela te smještaj u hotel za sljedeće 4 noći. Noćenje.

2. dan, VALLETTA (cjelodnevni izlet) – uključen u cijenu
Nakon doručka slijedi vođena tura kroz živahne ulice Vallette. Otkrijte ljepotu i šarm utvrđenog grada izgrađenog od strane vitezova 1566. godine. Uživat ćete u zadivljujućem pogledu na Veliku luku iz Gornjih vrtova Barracca, a zatim posjetiti St. John’s Co-Cathedral, uključujući remek-djela Caravaggija u Oratoriju, flamanske tapiserije i crkveni muzej. Silazeći ulicom Republic Street, iznenada ćete se naći na ulazu  palače Velikog Majstorskog, čija je izgradnja započela 1574. godine. Nacionalni muzej naziva se i Muzej arheologije koji izlaže artefakte iz malteške povijesti uključujući feničansko razdoblje. Slobodno vrijeme za uživanje u Valletti. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan, GOZO (cjelodnevni izlet) – fakultativno
Doručak. Danas imate priliku pridružiti nam se na fakultativnom izletu na otok Gozo. Nakon kratkog dvadesetominutnog putovanja trajektom dolazimo do luke Mgarr, koja odmah daje uvid u jedinstvenu atmosferu Goza. Odlazimo do megalitskih hramova Ggantije, najstarijeg samostojećeg spomenika na svijetu, koji potječe iz vremena prije egipatskih piramida. Nakon toga slijedi posjet srednjovjekovnoj citadeli u Victoriji, zaljevu nalik fjordu u Xlendiju i Dwejri. Gozo je poznat po svojim zanatima, posebno ručno izrađenoj čipki i pletenoj odjeći. Impresionirati će vas bujni krajolici otoka, njegova spokojna atmosfera i koliko se razlikuje od većeg otoka Malte. Uživajte u brojnim izvanrednim vidikovcima.

4. dan, MDINA – litice DINGLI – MOSTA (cjelodnevni izlet) – uključen izlet
Doručak. Današnji izlet vodi nas u središnji dio Malte u kojem dominira srednjovjekovni utvrđeni grad Mdina, drevna prijestolnica Malte. Uske, vijugave ulice, koje datiraju još iz srednjeg vijeka, vode do impozantnih utvrda s kojih se pružaju veličanstvene panorame otoka. Tijekom šetnje gradom, koji izgleda kao da je u njemu vrijeme stalo, otkrit ćete primjere različitih stilova arhitekture, uključujući Siculo-Norman palače kao i druge barokne građevine od velike povijesne važnosti. Nakon Mdine posjetit ćemo litice Dingli, koje se nalaze na zapadnoj obali Malte s panoramskim pogledom na obalu. Vrtove Buskett zasadili su vitezovi kako bi služili kao lovački rezervat, koji se nalaze u podnožju palače Verdala, ljetne rezidencije bivših velemajstora, a danas ljetne rezidencije predsjednika Malte. Posjetit ćemo botanički vrt San Anton koji se nalazi u blizini predsjedničke palače, a kojoj ćete se moći diviti izvana. Za kraj izleta razgledati ćemo izvana prekrasnu crkvu u gradiću Mosta koja je prepoznatljiva po jednoj od najvećih kupola u Europi. Povratak u hotel i noćenje.

5. dan, TURA TRI GRADA (poludnevni izlet) – uključeno – ZAGREB
Doručak. Današnji izlet vodi nas na područje Grad Harbour koje se nalazi nasuprot Valletti, a poznato je po nazivu Tri grada – Vittoriosa, Cospicua i Senglea, gdje su se vitezovi sv. Ivana prvi put naselili 1530. godine. Vožnjom uz Cospicuau stižemo do Vittoriosa gdje ćemo prošetati kroz uske ulice u sjeni povijesnih zgrada te vidjeti prve utvrde raznih viteških redova. Iz vrta Senglea, smještenog na vrhu poluotoka, uživajte u zadivljujućem pogledu od 360 stupnjeva na Grand Harbor, uključujući i impresivan Fort Sant Angelo, odakle je Grand Master La Valette vodio obranu otoka tijekom Velike opsade 1565. godine. Nakon izleta slijedi transfer autobusom do zračne luke na Malti. Potom slijedi prijava (check-in) na direktni let za Zagreb. Povratak u Zagreb.

*Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: povratni direktni let Zagreb – Malta prijevoznik Ryanair, zrakoplovne pristojbe, uključena ručna prtljaga dimenzija 40x25x20 cm + 20 kg check-in prtljage po osobi, 4 noćenje s doručkom u hotelu s 3* u dvokrevetnoj sobi/ dvokrevetnoj s dodatnim ležajem, razgledi prema programu: Valletta, Mdina, Litice Dingli, Mosta, Tura tri grada; prijevozi prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu, pratitelj grupe na hrvatskom jeziku i licencirani vodič na izletima na engleskom, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama) 120 EUR, doplata za ekološku naknadu (eco tax) 0,50 EUR po osobi i danu (plaćanje direktno u hotelu), ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja a za koje u programu nije izričito navedeno da su uključene, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), napojnice, putno zdrastveno osiguranje + rizik od otkaza – preporučujemo!


Fakultativni izlet (prijave i uplate isključivo prilikom rezervacije aranžmana):
– izlet na otok Gozo: 70 EUR
Minimalan broj 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije.


Predviđena vremena letova*:

02.10.-06.10.2024.
FR2185 Zagreb – Malta 05:45 – 07:45 (let traje 2 sata)
FR2186 Malta – Zagreb 22:30 – 00:25 (let traje 1 sat i 55 minuta)

18.10.-22.10.2024.
FR2185 Zagreb – Malta 14:55 – 16:55 (let traje 2 sata)
FR2186 Malta – Zagreb 16:25 – 18:20 (let traje 1 sat i 55 minuta)

Avio-prijevoznik: Ryanair – Operated by Lauda Europe

*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2024. godinu i podložna su promjenama.

Promjena imena na avio-karti moguća je uz doplatu od 150 € te osobni dolazak u agenciju radi utvrđivanja identiteta.


Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje na Maltu (prijava na check-in) potrebna Vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. Ulaskom hrvatskog zračnog prostora u Schengen, od 26. ožujka 2023. godine svi putnici koji na hrvatske aerodrome dolaze iz prostora Schengena imaju status domaćeg putnika i ne prolaze kontrole po izlasku iz aviona (na povratku s Malte).
Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost osobne iskaznice / putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak na Maltu.


Napomena: 
– Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Vremena polazaka zrakoplova podložna su promjenama.
– Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
– O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
– Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja na Maltu informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr


Zanimljivosti s Malte:
– istražite filmske setove: Gladijator, Troja, neki pejzaži za “Pirati s Kariba”, megapopularna Igra prijestolja – sve se to nimalo na Malti + Popeye Village gdje se snimao američki film “Popaj”
– Malta je krcata lokacijama UNESCO-a: cijeli glavni grad Valetta često zvan “Muzej na otvorenom” je pod zaštitom UNESCA, posjetite i megalitske hramove starije od Stonehengea u egipatskih piramida
– vozi se na lijevoj strani, vjerojatno zbog ostavštine proistekle iz 160 godina duge britanske vladavine na otoku
– Malta je jedna od najmanjih i najgušće naseljenih zemalja na svijetu
– gradovina na Malti odlični su za šetnju zbog svoje kulturnog i povijesnog značaja
– za dobru ribu posjetite jedan od brojnih ribljih restorana na rivi pitoreskne luke Marsaxlokk gdje ćete biti okupani bojama tradicionalnih ribarskih brodića luzzu
– posjet posebnoj Mdini “tihom gradu” ili “plemenitom gradu” omeđen zidinama sa svega 250 stanovnika potpuna je suprotnost zabavnoj i šarmantnoj Valetti
– drugi najveći otok Gozo, mnogo je tiši od glavnog otoka Malte, više tradicionalniji i autentičniji stoga mu tepaju “Malta kakva je nekad bila”

Minimalan broj putnika: 25


Valletta Konzulat Republike Hrvatske u Republici Malti
20/1 Republic Street Valletta VLT 1111, Malta
consul@croatianconsulatemalta.com
Dr. JULIANA SCERRI FERRANTE počasni konzul
00356 27415385; Mob: 00356 99498089

Rim
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici (Pokriva Republiku San Marino i Republiku Maltu)
Via Luigi Bodio 74/76 00191 Rim ITALIJA
vrhrim@mvep.hr
it.mvp.hr
Jasen Mesić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik
0039 06 3630 7650, 3630 7300 konz. 3630 4630
0039 06 3630 3405 konz. 3630 3269
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0039 334 6436906