Rim, city break

Datumi putovanja

24.2.-27.2., 17.3.-20.3., 15.4.-18.4., 28.4.-1.5., 27.5.-30.5., 16.6.-19.6.2022.

Trajanje putovanja

4 dana/ 3 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
24.02., 17.03.2022.3.680 KN3.480 KN
15.04., 16.06.2022.4.880 KN4.680 KN
27.05.2022.4.680 KN4.480 kn
FIRST MINUTE popust 200 kn za rezervacije do 30 dana prije polaska!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB/SPLIT – RIM, let, noćenje
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Rim u 14.35 sati na liniji OU380 (Croatia Airlines) s međuslijetanjem u Split. Dolazak u Rim u 17.10 sati. Transfer do hotela. Smještaj u sobe i kraći odmor. Odlazak s voditeljem putovanja javnim prijevozom do trga Piazza di Spagna, popularnog sastajališta Rimljana uz barokne stepenice i uličice pune trgovina i slatkih kavana, ovjekovječene u mnogim poznatim filmovima i poprište rimskog godišnjeg modnog showa. Ispod trga nalazi se jedna od najpoznatijih modnih ulica na svijetu, Via Condotti, gdje su smješteni dućani najpoznatijih modnih dizajnera i dizajnera nakita, a šetnju ćemo završiti kod Fontane di Trevi, najslavnije rimske fontane. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od obližnjih restorana. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan | RIM, doručak, noćenje
Doručak. Razgled grada pješice i javnim prijevozom uz pratnju voditelja putovanja: crkva Santa Maria Maggiore, crkva San Pietro in Vincoli gdje se nalazi grob Julija Klovića i Michelangelova skulptura Mojsija, Rimski forum (Forum Romanum), srce starog Rima, oko kojeg se odvijao sav gradski život u vrijeme carstva, slavoluk Septima Severa i Titusa, Via Sacra, Vestalski hram, Koloseum ili “Flavijev amfiteatar”, najpoznatiji amfiteatar iz perioda rimskog carstva koji je u svoje doba mogao primiti 50.000 gledatelja, Kapitol (Campidoglio), jedan od sedam slavnih rimskih brežuljaka čiji je današnji izgled osmislio Michelangelo, Trajanov stup, trijumfalni stup na Trajanovom forumu podignut u čast njegove pobjede nad Dačanima, Piazza i Palazzo Venezia koju je sredinom 15. stoljeća dao graditi venecijanski kardinal Pietro Barbo, koji je 1464. godine postao papa Pavao II. Zgrada je odličan primjer renesanse arhitekture, a služila je kao papinska i plemićka rezidencija. Trgom Venezia (Piazza Venezia) dominira velebni memorijal Il Vittoriano, posvećen prvom talijanskom kralju – Viktoru Emanuelu II. Taj je spomenik poznat i pod nazivom Oltar domovine, a građen je od 1885. do 1935. godine, iako je najveći dio bio dovršen još 1911. godine, do 50. godišnjice ujedinjenja Italije. Kako izgleda kontrast između blještave bjeline novog i ‘tamne’ starine najbolje se vidi na stražnjem dijelu Vittoriana, na koji se naslanja više stoljeća stara bazilika Santa Maria in Aracoeli. Odlazimo potom do Panteona, “Hrama svih bogova” iz perioda cara Hadrijana, jedan od najslavnijih rimskih spomenika koji je više puta uništavan i obnavljan, nekoć najveća svjetska crkva, Piazza Navona koja je Rimljanima možda najdraži rimski trg, trg kojeg je konstruirao Bernini na mjestu starorimskog hipodroma. Slobodno poslijepodne za kupovinu, posjete muzejima, itd. Navečer preporučujemo odlazak u rimsku četvrt Trastevere, mjesto poznato po živahnom noćnom životu, odličnim restoranima, lijepim srednjovjekovnim uličicama i umjetničkom ozračju, šarmantan dio grada koji turisti vole jednako kao i Rimljani. Noćenje.

3. dan | RIM – VATIKAN, doručak, noćenje
Doručak. Odlazak javnim prijevozom do Vatikana, najmanje države na svijetu. Posjet Rimu i Vatikanu nije potpun bez odlaska u baziliku Svetog Petra koja se nalazi na istoimenom trgu (Piazza San Pietro) i to je najveće kršćansko svetište na svijetu. Sagrađena je na mjestu stare starokršćanske bazilike koju je podigao car Konstantin Veliki na molbu pape Silvestra I. još 326. godine na mjestu gdje je Sveti Petar razapet na križ, u blizini Neronovog cirkusa. Ova starokršćanska bazilika je bila jako zapuštena pa ju je trebalo obnoviti i zbog potreba crkve nadograditi. Današnju baziliku odlučio je izgraditi Papa Nikola V, ali zbog njegove smrti projekt je obustavljen. Zatim je Papa Julije II započeo izgradnju nove bazilike, koja je konačno završena 1626. godine. Bazilika je svetište u kojemu se nalaze neka od najpoznatijih svjetskih umjetničkih djela, poput Michelangelove skulpture Pietà, a kada se spominje umjetnost, svakako treba izdvojiti vrijeme za posjet Vatikanskim muzejima i pripadajućoj Sikstinskoj kapeli. U Muzejima se čuva neprocjenjivo blago, među kojima su brojna slavna djela, primjerice skulptura u pokretu Laokontova skupina, Michelangelove freske „Stvaranje čovjeka“ i „Sudnji dan“ u Sikstinskoj kapeli te Rafaelove „Rasprava o presvetom sakramentu (Disputa)“ i „Atenska škola“. Svakako predlažemo uspon na čuvenu kupolu (320 stepenica) s prekrasnim pogledom na Trg Svetog Petra, Vatikan i gotovo cijeli Rim. Slobodno vrijeme posjet Vatikanskim muzejima i Sikstinskoj kapeli. Poslijepodne nastavak razgleda grada: Castelo Sant’ Angelo, Piazza del Popolo, Piazza di Spagna i čuvene španjolske stepenice, Fontana di Trevi, Santa Maria Sopra Minerva, Piazza Navona, Campo de Fiori. Večer provedite u večernjoj šetnji gradom ili posjetite jedan od mnogobrojnih rimskih barova ili restorana. Noćenje u hotelu.

4. dan | RIM – SPLIT/ZAGREB, doručak, let
Nakon doručka odjava iz hotela. Slobodno prijepodne koje predlažemo da iskoristite za kupovinu ili kavu na nekom od gradskih trgova. Povratak u hotel na transfer do zračne luke. Na putu prema zračnoj luci usputni razgled crkvi San Giovanni Laterano, rimske prvostolnice i Bazilike Svetog Pavla Izvan Zidina (Basilica Papale San Paolo fuori le Mura). Po dolasku u zračnu luku Fiumicino slijedi prijava na let za Zagreb te polijetanje zrakoplova u 18 sati na liniji OU381 (Croatia Airlines) s međuslijetanjem u Split u 19.10 sati. Nastavak leta za Zagreb u 19.50 sati i dolazak u Zagreb u 20.40 sati.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb/Split – Rim – Split/Zagreb, pristojbe zračnih luka (u iznosu od 1.190 kn), uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm); organizirani transfer zračna luka Rim Fiumicino – hotel – zračna luka Rim Fiumicino, 3 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3*/4* u centru Rima, razgledi prema programu putovanja, slušalice s uređajima za razgled grada, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode, boravišnu pristojba u Rimu: 4 EUR – 6 EUR po osobi po danu (točan iznos boravišne pristojbe bit će objavljen u završnoj obavijesti o putovanju), putna osiguranja.


Popusti:
– 20% popusta za jedno dijete do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi)
– trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Informativne cijene ulaznica:
– ulaznica za Vatikanske muzej i Sikstinsku kapelu – 17 EUR, besplatno djeca do 6 godina (popust 8 EUR za djecu od 6 -18 godina., studenti do 26 godina)
– Kupola bazilike Sv. Pavla 6 EUR stubištem, 7 EUR liftom
– Koloseum, Rimski Forum i Palatinska galerija 16 EUR
– Kapitolski muzeji cca 11,50 EUR
– Galerija Borghese 13 EUR ( besplatno za djecu do 18 god )
– Ulaznica za Katakombe San Calisto 8 EUR

Za Vatikanske muzeje i Sikstinsku kapelu predlažemo online kupovinu ulaznica na stranici: https://tickets.museivaticani.va/home za 3. dan boravka od 11.30 h ili kasnije.

Svi razgledi po Rimu će se obavljati pješice i metroom. Cijena pojedinačne karte za metro iznosi 1,50 EUR po osobi dok je cijena dnevna karte za metro u Rimu 6 EUR ( moguća promjena)


Doplata po osobi za polaske iz Zadra, Dubrovnika ili Pule: 380 kn 
(raspoloživost i potvrda letova na upit; individualna prijava na let u zračnoj luci u Splitu do sastanka s voditeljem putovanja iz Zagreba/za međuslijetanje u Split doplata se ne plaća).

Napomene i korisne informacije:
– Za državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
– Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
– U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
– Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
– Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
– Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Rimu, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Croatia Airlines objavljenom u lipnju 2021. godine i podložna su promjeni.

Predviđeni red letenja:
OU380 ZAGREB RIM 14:35 17:10
OU381 RIM ZAGREB 18:00 20:40
Tehnički stop u Splitu. Putnici koji žele krenuti iz Splita, obavezni su pri prvoj uplati to pismeno naglasiti.
Prijevoznik: Croatia Airlines


Rim: kako i kada besplatno ući u muzeje?

Svake prve nedjelje u mjesecu, a za Vatikanske muzeje svake posljednje nedjelje u mjesecu ulaz u muzeje u Rimu je potpuno besplatan. Novost od ove godine je tjedan kulture (la Settimana della Cultura) tijekom koje će rimski muzeji biti besplatni čak 5 dana zaredom!
Ministarstvo kulture i turizma Italije pokrenulo je inicijativu promoviranja kulture pa će tako mnogobrojni muzeji u Rimu nuditi gratis ulaz od 5. do 10. ožujka ove godine, a to bi se trebalo ponavljati svake godine.

Ova izvrsna vijest za sve ljubitelje povijesti i umjetnosti nadopuna je inicijative iz 2014. godine kada su kulturne institucije pod državnom upravom u Rimu dobile 1 dan mjesečno kada posjetiteljima ne naplaćuju ulaz u muzeje, galerije, arheološke iskopine, parkove i vrtove. Privatni muzeji izuzeti su iz toga pravila, dok su Vatikanski muzeji uveli gratis dan posljednje nedjelje u mjesecu.

Besplatan ulaz kod nekih institucija ipak zahtijeva raniju rezervaciju karata kako bi se izbjegle enormne gužve, primjerice u Galeriju Borghese.

Želi li pak besplatno posjetiti fascinantne Vatikanske muzeje, pripremite se na nepregledne redove. Navala u te muzeje je ogromna i u danima kada se ulaz naplaćuje pa možete samo zamisliti kako je kada je besplatan. Osim toga, tog dana muzej radi skraćeno, od 9 do 14 sati, a posljednji dozvoljen ulaz je do 12.30. Stoga je naš savjet ili da se dignete u 6 ujutro i zauzmete mjesto u redu s kavom i sendvičima u ruci ili da jednostavno preskočite besplatnu opciju.

Od ostalih besplatnih must-see lokacija koji se uvijek mogu besplatno razgledati su svakako Panteon ili Hram svih bogova u kojem ćete vidjeti najveću kupolu na svijetu izgrađena uporabom zidne konstrukcije, grob poznatog slikara Rafaela i oca domovine Viktora Emanuela II među ostalima.

Ulaz u baziliku svetog Petra također je besplatan, a prosječno vrijeme čekanja kreće se od 45 minuta pa sve do 2 sata, ovisno o dobu godine i danu (vikendom je najgore), no vrijedi posvetiti vrijeme za razgledavanje ove najvažnije katoličke crkve u kojoj vas čeka brojna djela (spomenimo samo Pietu od Michelangela), ali i grob apostola Petra.

Ulaz na kupolu odakle puca najbolji pogled na Vatikan i Rim posebno se naplaćuje: 10 eura za lift + stepenice te 8 eura samo za stepenice. Vrijedi dati 2 eura više da skratite put od 550 stepenica.

Ako ste klaustrofobični, penjanje na kupolu moglo bi vam predstavljati problem jest su stepenice jako uske i prostor je iznimno uzak. Prije svega pazite na zdravlje!


Rim – gdje piti kavu?

La Proscuitteria
Ovo je jedno od najboljih mjesta u Rimu gdje možete pojesti odličnu hranu, od hladnih plata i carpaccia pa sendviča i salate, te sve zaliti čašom dobrog talijanskog vina. Čaša Chiantija stoji 4 eura.

Pizzeria da Baffetto
Još malo pizze! U blizi Piazze Navone nalazi se ova sjajna pizzerija koja radi pizze s tankim tijestom. Lokal je nepretenciozan, ima stolove i na vani, a diči se zaista izvrsnim pizzama po super povoljnim cijenama.

Antico Caffè Greco
Antico Caffè Greco radi od 1860. godine i druga je najstarija kavana u Italiji. U ovom povijesnom baru kavu su ispijali Hans Christian Andersen, Casanova, Keats, Shelley, Mark Twain i Orson Welles, a to donosi i nešto skuplje cijene. Ako želite uštedjeti, naručite kavu za šankom.