Varšava i Gdansk

Datumi putovanja

1.11. – 5.11.2023.

Trajanje putovanja

5 dana/ 4 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
01.11.2023.665 EUR (5.010,44 kn)625 EUR (4.709,06 kn)
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

– zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!
– izvrsni hoteli u centru Varšave i Gdanska!


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – VARŠAVA
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za Varšavu u 09.45 sati (na polasku 01.11. u 12.05 sati) na liniji (LOT 612) s dolaskom u 11.20 sati (na polasku 01.11. u 13.40 sati) prema lokalnom vremenu. Nakon obavljanja graničnih formalnosti slijedi transfer prema hotelu. Odlazak u hotel i smještaj. Kraće slobodno vrijeme za odmor. Odlazimo pješke na razgled Varšave uz pratnju vodiča: Zgrada koja je građena po uzoru na moskovske „ Staljinke „ – Palača kulture, najviša zgrada u Varšavi, – Glavna varšavska avenija i ulica Aleja Jerozolimskie – Zgrada Nacionalne Opere – Trg Piłsudski – Ogród Saski, najljepši i najstariji park Varšave – Granice nekadašnjeg Varšavskog Geta – Predsjednička palača – glavna gradska šetnica Krakowskie Przedmieście, mjesto gdje se nalaze mnoge crkve, neoklasicističke palače i spomenici – Grob neznanog Junaka na trgu Piłsudski, te idemo u Starego Miasto – Stari grad Varšava – dio grada koji je nakon što je potpuno razrušen u Drugom svjetskom ratu renoviran u izvornom obliku te je danas pod zaštitom UNESCO-a – Kraljevska ruta sa kraljevskim dvorcem Zamek Krolewski na trgu Plac Zamkowy – Sigmundov stup – 22 metra visok, najstariji i najviši ne crkveni spomenik u Varšavi podignut 1644. godine u čast vladara koji je 1596. godine premjestio prijestolnicu iz Krakova u Varšavu, čime je Varšava postala glavni grad Poljske, a gdje se nalazi prekrasan vidikovac s kojeg možete vidjeti rijeku Wislu te novoizgrađeni stadion koji je otvorio Europsko Prvenstvo 2012. godine. Potom idemo prema starogradskoj tržnici Rynek Starego Miasta, najbolje mjesto za doživjeti pravu varšavsku atmosferu i život – kip Syrenka Warszawska ( sirena varšavska ), simbol Varšave – Bazylika sw. Jana Chrzciciela ( katedrala sv. Ivana Krstitelja ) – Muzej Marie Curie, poznate poljske nobelovke – Barbakan Warszawski – ulaz u stari grad Varšavu te zidine koje okružuju stari grad – Pomnik Małego Powstańca, spomenik djeci koja su sudjelovala u bitci za Varšavu – Nowe Miasto, novi dio starog grada. Navečer večernji izlazak u neki od mnogobrojnih klubova ili restorana. Noćenje.

2. dan, VARŠAVA – ŽIDOVSKA TURA – PRAGA
Doručak. Uz pratnju vodiča nastavak razgledavanja grada. Danas slijedi razgled grada nazvan „Židovska Varšava“, posvećen nekadašnjem židovskom dijelu Varšave, te događajima tijekom Drugog svjetskog rata. Otići ćemo u obilazak Židovskog dijela Varšave – ulica Prozna – jedna od rijetkih ulica u kojoj su još uvijek izvorne zgrade – Koncentracijski kamp i muzej Pawiak – Muzej Poljskih židova – Spomenik herojima geta – Prekrasni park Ogród Krasińskich gdje su bile granice geta – Umschlagplatz, mjesto odakle su kretali vlakovi za obližnji koncentracioni logor Treblinku. Neke od najupečatljivijih scena u filmu Pijanist odvijaju se upravo na ovoj lokaciji. Nakon židovske ture slobodno vrijeme za ručak. Poslijepodne sastanak sa vodičem na dogovorenom mjestu, te po želji putnika, odlazak javnim prijevozom do četvrti Praga smještene na desnoj obali rijeke Wisle koja je u povijesti bila zaseban grad. Danas je ovaj dio grada četvrt u kojoj se okupljaju umjetnici. Ovdje se nalaze brojne galerije, kazališta i klubovi. Stare građevine su pretvorene u kulturne centre, kina, pubove i galerije. Ovo je jedan od rijetkih dijelova Varšave netaknutih ratom te se ovdje nalaze i stare šarmantne ulice i građevine iz predratnog perioda, a ovdje je sniman i poznati film Pijanist. Razgled kvarta uz pratnju vodiča. Navečer slobodno vrijeme za uživanje u Varšavi. Noćenje.

3. dan, VARŠAVA – GDANSK
Doručak. Odjava iz hotela. Slijedi vožnja prema sjeveru do Baltičkog mora, prema jednom od najljepših poljskih gradova, te ujedno i najvažnijoj poljskoj luci Gdansku. Dolazak u Gdansk u popodnevnim satima. Prijava u hotel te kraći odmor. Nakon odmora odlazak u stari centar grada na razgled uz pratnju vodiča. S obzirom da putnici staru jezgru Gdanska smatraju najljepšom starom jezgrom u Poljskoj, te je ona kao ona varšavska u potpunosti obnovljena nakon Drugog svjetskog rata, čeka nas šetnja jednim od najljepših dijelova Poljske. Osim po događajima iz Drugog svjetskog rata, Gdansk je u poljsku povijest ušao i 1980. godine kada je ovdje osnovan prvi nekomunistički sindikat, poznati poljski pokret za oslobođenje od sovjetske okupacije – „Solidarnost“. Vođa solidarnosti bio je poznati borac protiv komunizma te prvi predsjednik moderne Poljske, Lech Wałęsa. Upravo je Walesa sa svojim pokretom Solidarnost zaslužan sa pad komunizma i formiranje moderne Poljske demokratske republike. Stari grad je ispresijecan kanalima rijeke Moltawe, koja mu daje dodatni šarm. Slijedi razgled Gdanska uz pratnju vodiča: Gorska Vrata – Toranj zatvorenika u kojem se danas nalazi Muzej Jantara ( izvana ) – Stara oružarnica – Zlatna Vrata, jedna od dva glavna ulaska u stari dio grada – Duga Ulica, glavna gradska šetnica koja presijeca stari grad – crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije (izvana), najveća ciglasta crkva na svijetu – gradska vijećnica Ratusz Glownego Miasta – Dugi Trg, centralni trg starog grada Stara zgrada sudnice Artus – Neptunova fontana –– Zelena Vrata, glavni ulazak u stari grad sa suprotne strane – Engleska kuća – Vrata Mariacka i ulica Mariacka, jedna od najživljih uličica u Gdansku prepuna restorana i kafića – Zuraw Gdanski, povijesna lučka dizalica na rijeci Moltawi, koja je ujedno jedan od glavnih motiva Gdanska. Ovdje ćemo završiti razgled te ćemo imati slobodno poslijepodne za uživanje u starom gradu ili posjet nekom od gradskih muzeja te slobodno vrijeme za ručak ili obrok. Za one koji žele dalje ići u pješački razgled u kombinaciji sa metroom kako bismo upoznali preostale znamenitosti Gdanska: Dom Karmelićanki – Propovjednikova kuća – Crkva Svete Katarine – Dominikanski samostan – Veliki i Mali mlin – Spomenik Ivanu Pavlu Drugome ispred Bazilike sv. Brigite – Kula Jacek, najstarija sačuvana kula u Gdansku – Zgrada Pošte i spomenik poljskim vojnicima poginulim prilikom prvog napada Njemačke na Poljsku 1. rujna 1939 godine. Potom ćemo se uputiti do Europskog Centra Solidarnosti gdje ćemo vidjeti spomenik poginulim brodograditeljima, palim tokom borbe za poljsku nezavisnost tokom komunističke vladavine. Na ovom mjestu se ujedno nalazi i muzej u kojem možete saznati sve o pokretu Solidarnost. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan, GDANSK – WESTERPLATTE – OLIWA – SOPOT – GDYNIA – GDANSK
Doručak. Danas preporučamo cjelodnevni fakultativni izlet u kojem ćemo posjetiti dijelove Gdanska kao i dva grada koja spojena sa Gdanskom kreiraju „Trojmiasto“ na obali Baltičkom mora ( Gdansk – Sopot – Gdynia ). Prvo ćemo se uputiti prema baltičkom moru, u dio Gdanska koji se naziva Westerplatte. Ovaj dio grada je poznat po tome što su upravo ovdje 1.9.1939 godine Nijemci napali Poljsku čime je započeo Drugi svjetski rat, te je Bitka kod Westerplatte ujedno i prva bitka velikog rata. Putem ćemo proći pokraj dvije stare utvrde, Wisłoujście ( Usta Wisle ) te Szaniec Mewi ( Mewijev Brlog ) koje svakako preporučamo posjetiti u slobodno vrijeme. Mi ćemo se prošetati memorijalnim teritorijem gdje se odvila prva bitka velikog rata. Slijedi šetnja poluotokom uz pratnju vodiča gdje ćemo vidjeti plakete posvećene poginulim braniteljima – Utvrdu Pacowka – Ruševine baraka koje su ostavljene onako kako su i bile nakon rata, kao podsjetnik na događanja – te na kraju Pomnik Obrońców Wybrzeża, 25 metara visoki spomenik posvećen poljskim braniteljima, jedan od najvećih takvih spomenika u cijeloj Poljskoj. Sa Westerplatte se pruža pogled na otvoreno baltičko more. Nakon šetnje odlazimo prema predgrađu Gdanska, Oliwi, kako bismo posjetili katedralu u Oliwi, koja je najduža cistercitska crkva na svijetu slavna po njenim veličanstvenim orguljama, jednim od najvećih na svijetu, te po dva tanka 46 metara visoka tornja.
Vidjeti ćemo i prekrasnu zgradu sjemeništa u Gdansku, te imati kraće slobodno vrijeme za šetnju prekrasnim obližnjim Engleskim parkom. Potom idemo u obližnji gradić Sopot, koji je poznat po svojim kilometarskim pješčanim plažama na obali baltičkog mora te je ujedno i jedno od najposjećenijih baltičkih ljetovališta. Idemo u kraći razgled centra grada uz pratnju vodiča: Prošetati ćemo se glavnom šetnicom, Ulicom heroja Monte Cassina gdje ćemo vidjeti najveće znamenitosti: Crkva Svetog Jurja – Krzywy Domek, jedna od najpoznatijih foto lokacija Poljske, kuća vrlo čudnog arhitektonskog dizajna koja privlači sve više i više turista – trg Jaś Rybak ( Ivana Ribara ), centralni trg u Sopotu – dom Zdrojowy, veliki Spa centar koji počiva na izvoru mineralnih voda koje se nalazi u blizini, a u istom kompleksu se nalazi i Umjetnička galerija te mnogobrojni restorani – Hotel Grand – Svjetionik Latarnia Morska – Trg Kuracyjny – Mol u Sopotu, koji je ujedno najduži mol na baltičkom moru dugačak čak 511 metara. Slobodno vrijeme u Sopotu za ručak i posjet muzejima kao što su Ribarski Muzej ili Muzej grada Sopota. Predlažemo i šetnju centrom i samom gradom s obzirom da je Sopot prepun prekrasnih građevina u Art Noveau stilu kao što je kuća Sierakowskich koja se nalazi u blizini strogog centra. U dogovoreno vrijeme sastanak sa vodičem te odlazak do obližnje Gdynie. Gdynia je danas jedna od najvećih poljskih luka, no zanimljivo je da je praktički cijela izgrađena nakon ponovnog osamostaljenja Poljske, 1918. godine. Danas se u samoj luci nalazi Poljski pomorski muzej. Mi ćemo izaći u blizini gradske plaže u centru grada, prošetati se promenadom do luke gdje se nalaze dva usidrena broda koja su ujedno i muzeji: ORP “Błyskawica, ratni brod poljske mornarice te jedrenjak Dar Pomorza. Kraća slobodno vrijeme za šetnju lukom ili plažom, te povratak u Gdansk. Slobodna večer za vlastite programe. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan, GDANSK – VARŠAVA – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Oko 09.30 sati transfer do aerodroma u Gdansku Lech Walesa. Prijava na let na liniji (LOT 3836) prema Varšavi u 12.05 sati (na polasku 01.11. u 11.55 sati) s dolaskom u Varšavu u 13.05 sati (na polasku 01.11. u 12.55 sati). Nastavak leta za Zagreb u 15.40 sati na liniji (LOT 613) s dolaskom u Zagreb u 17.20 sati prema lokalnom vremenu. Kraj programa.

*Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom prema programu, zrakoplovne pristojbe i naknade, transfere autobusom zračna luka – hotel – zračna luka u Varšavi i Gdansku, panoramski razgled grada autobusom i pješice, 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage do 8 kg (55x40x20), 2 noćenja u hotelu 3/4* u centru Varšave na osnovi 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama, 2 noćenja u hotelu 3/4* u centru Gdanska na osnovi 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja, sve razglede prema programu Varšavi, jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
– doplata za jednokrevetnu sobu: 110 EUR (828,80 kn)
– ulaznice za lokalitete i objekte koji se posjećuju, a nisu navedeni u cijeni aranžmana; fakultativne izlete, obroke koji nisu uključeni u cijenu, preporučujemo kupnju 3-dnevne karte za javni prijevoz koja vrijedi za metro, vlak, tramvaj i bus u Varšavi 36 Zlota, boravišnu pristojbu koja iznosi 1,50-3,00 EUR po osobi po noćenju – obvezna doplata (točan iznos biti će objavljen u završnom pismu), dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja koje možete ugovoriti.


Popusti:
– treća osoba u sobi sa dvije odrasle osobe 25 EUR (188,36 kn)
– dijete u sobi sa dvije odrasle osobe 50 EUR (376,73 kn)


Fakultativni izlet* (plaćanje uz rezervaciju, min. 15 prijavljenih putnika):
Tromjasto (Wersterplatte – Oliwa – Sopot – Gdynia): 50 EUR (376,73 kn) po osobi
Uključuje prijevoz autobusom do destinacija, razgled svih destinacija uz vodiča na hrvatskom jeziku, ulaznicu za katedralu u Oliwi.
*Cijene svih izleta su promjenjive do dana izvedbe zbog česte promjene tečaja i moguće promjene cijene ulaznica

RED LETENJA – podložan promjeniVRIJEME LETA
Polazak 16.8.2023.
LO 612 ZAG – WAW09:4511:20
LO 3836 GDN – WAW12:0513:05
LO 613 WAW – ZAG15:4017:20
Polazak 1.11.2023.
LO 612 ZAG – WAW12:0513:40
LO 3836 GDN – WAW11:5512:55
LO 613 WAW – ZAG15:4017:20

COVID-19 info: 

Državljani RH mogu ući u Poljsku bez ograničenja.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Poljsku informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).


Korisne informacije:
– valuta u Poljskoj je poljski Zloty: 1 euro je 4,69 Zloty
– cijena single karte za javni prijevoz u Varšavi je 4,40 zł. Varšava je odlično povezan grad. Javni prijevoz dostupan je: vlak, metro, tramvaj i bus
– za muzej Kopernika i sve izložbe trebate odvojiti minimalno 2-3 sata. Više o muzeju ovdje.
– cijena ulaznice za kraljevski dvorac u Varšavi je cca 8 EUR po osobi odrasli, studenti i umirovljenici 6 EUR po osobi, djeca do 16 godina – 2,50 EUR po osobi (trenutna informativna cijena)
– cijena ulaznice za palaču Wilanow/ Palača i vrtovi cca 8,50 EUR po osobi. Ulaznica samo za vrt svjetlosti – 5,50 EUR po osobi (trenutna informativna cijena)
– cijena ulaznice za Muzej votke uz degustaciju 3 vrste votke – 40 EUR po osobi (trenutna informativna cijena) – više ovdje
– cijena ulaznice za Fryderyk Chopin muzej – 22 PLN po osobi (trenutna informativna cijena).
– u Gdansku je moguće koristiti metro kojim je cijeli grad povezan. Cijene pogledajte ovdje
– ulaznica za muzej Jantara u Gdansku – 12 PLN po osobi (trenutna informativna cijena)
– ulaznice za muzej Solidarnosti u Gdansku – 20 PLN po osobi (trenutna informativna cijena)
– ulaznice za muzej Drugog Svjetskog rata u Gdansku – 23 PLN po osobi (trenutna informativna cijena)


Važne napomene: 
– Rezervacija putovanja je moguća isključivo uplatom akontacije ili dijela iznosa. Usmena rezervacija putovanja nije moguća
– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni,
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte
– U slučaju izvanrednih (charter) letova, red letenja je podložan promjeni i u vrlo kratkom roku pred polazak na put
– Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom vremenu polaska (leta), kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
– Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
– Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.