Alžir, velika tura

Datumi putovanja

25.5. – 1.6.2024.

Trajanje putovanja

8 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
25.05.2024.1.600 EUR1.450 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
ALŽIR – TIPAZA – DJEMILA – CONSTANTINE – TIMGAD – GUELMA

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!
VRIJEDNOST VIŠE:
hoteli 4*, svi izleti uključeni u cijenu, bez doplata na putovanju, uključen polupansion!


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – LET – ALGIERS
Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije leta. Prijava i ukrcaj na let LH1405 u 06:05 sati s presjedanjem u Frankfurtu u 07:45 sati te prijava na let LH1316 za Alžir u 09:25 sati i slijetanje u Alžiru u 10:55 sati. Po dolasku, nakon obavljanju granične kontrole, odlazak prema hotelu, te smještaj. Nakon kratkog osvježenja odlazimo u panoramski razgled Alžira, glavnog grada istoimene zemlje. Danas odlazimo prema novijem dijelu grada, vožnja uz tzc. Corniche, dio obale koji je ujedno i šetnica do novog dijela Algiersa, prepun prekrasnih zgrada građenih tijekom francuske okupacije u prepoznatljivom arhitektonskom stilu francuske secesije. Prvo idemo do spomenika Mučenicima, monumentu onima koji su život izgubili tijekom alžirskog rata za neovisnost, a koji se uzdiže iznad grada. Nakon kraćeg stajanja za fotografiju, vraćamo se u strogi centar grada, te slijedi iskrcaj kod stare zgrade pošte te odlazak u razgled novog dijela grada. Prošetati ćemo glavnom šetnicom Rue Larbi, do spomenika Emiru Abdelkaderu, jednom od najzanimljivijih ličnosti alžirske povijesti. Vraćamo se prema Palači Vlade te Jardin de l’Horloge Fleurie, vrtu u kojem se nalazi poznati natpis I Love Algiers. U blizini se nalazi i zgrada Alžirskog Sveučilišta. Slobodno vrijeme za ručak i kavu te uživanje u gradu. U kasnim popodnevnim satima polazak za hotel. Nakon osvježenja, navečer ćemo jesti u jednom od tradicionalnih restorana te imati priliku upoznati ostatak grupe i gastronomsku ponudu Alžira. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan, ALGIERS
Doručak. Danas ćemo imati dan za razgled starog dijela Algiersa, glavnog grada Alžira, koji mi fonološki izgovaramo kao i ime zemlje, Alžir. Prva postaja dana će nam biti odlazak do najveće katoličke katedrale u Akžiru, takozvane Notre-Dame d’Afrique, koja se uzdiže na brdu iznad Alžira, te ćemo se tako odmah upoznati sa panoramom grada. Posjet Kasbi, srednjovjekovnom labirintu ulica, privatnih kuća, trgovina i džamija. Kasba je danas pod zaštitom UNESCA-a, te se smatra najautentičnijim dijelom Algiersa. Također, zbog svojih uskih uličica je mjesto gdje je počeo otpor protiv Francuza, tijekom Alžirske borbe za nezavisnost. Šetnja uskim uličicama, uz posjet nekoliko najbitnijih lokaliteta. Izaći ćemo kod obnovljene Velike Džamije na Trgu Mučenika, gdje se nalazi palača Bab Al Bahr. Potom idemo do džamije Ketchaoua, velike džamije izgrađene u 17 stoljeću, koja se nalazi odmah pokraj kuće Dar Hassan Pashe, nekadašnjeg otomanskog namjesnika Algiersa te kuće u kojoj je živio, dar Aziza. Nakon razgleda kuće nastavljamo šetnju do palača dar Moustaf i dar Souf, te se uspinjemo uskim uličicama Kasbe kako bismo upili atmosferu ovog uskog labirinta uličica. Nakon razgleda Kasbe imati ćemo slobodno vrijeme u starom dijelu grada za ručak. U popodnevnim satima slobodno vrijeme u centru grada za vlastite sadržaje. povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan, ALGIERS – TIPAZA – ALGIERS
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do starog rimskog grada i luke Tipaza. Ovaj grad je nekadašnja kartaška trgovačka luka, a nakon rimskog osvajanja postaje Colonia Aelia Tipasensis tijekom vladavine cara Klaudija. Od 4. stoljeća Tipaza je važan centar širenja kršćanstva u sjevernoj Africi sve dok je nisu uništili Vandali u 5. stoljeću. Putem do Tipaze, prvo ćemo posjetiti Mauzolej posljednjeg Nubijskog kralja- Jube II, koji je izgrađen u obliku piramide. Ovo je primjer iznimno očuvanog mauzoleja na ovom području a da datira prije rimskih osvajanja te nam daje uvid u život posljednjih berberskih kraljeva. Posjet mauzoleju te kraće slobodno vrijeme za slikanje. Potom idemo do grada Tipaze, gdje slijedi posjet arheološkom parku. Vidjeti ćemo ostatke amfiteatra, teatra, vile koja gleda na more te se prošetati ulicama ovog starog rimskog grada. S obzirom da je Tipaza poznata po ribarima, nakon razgleda imati ćemo slobodno vrijeme za ručak, za koji svakako preporučamo ribu, te šetnju uz more. U poslijepodnevnim satima slijedi povratak u Algiers, ponovno do centra grada gdje ćemo imati slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan, ALGIERS – SETIF – DJEMILA – CONSTANTINE
Doručak. Odjava iz hotela u Algiersu. Danas nas čeka vožnje prema Constantineu. Ovaj dan će dugo trajati s obzirom na alžirske cestovne procedure tako da će dolazak u Constantine biti vrlo kasno. Vožnja prema sjeveru Alžira, uz stanku u gradu Setif i posjet muzeju rimskih mozaika. Vrijeme za ručak. Nastavak vožnje te dolazak u bližnje selo Djemilu.
Ovo alžirsko selo je domaćin UNESCO-ovog lokaliteta. stare rimske prijestolnicu Cuicul, spektakularno smještene na 900 m nadmorske visine. Posjet ruševinama grada s forumom, hramovima, bazilikom, privatnim kućama, te odlično očuvanim slavolukom. Ono što je zanimljivo kod ovog lokaliteta je činjejnica da ćemo ovdje uz rimski grad vidjeti i ostatke neokršćanske zajednice. Sami lokalitet je dosta izoliran te je upravo iz tog razloga grad odlično očuvan. Također je sami primjer gradnje malo drugačiji od klasičnih rimskih gradova. Potom ćemo posjetiti i muzej mozaika nađenih na lokalitetu, koji skriva iznenađujuće očuvanu kolekciju iz rimskih vila. Nastavak puta za Constantine. Po dolasku smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan, CONSTANTINE
Doručak. Danas je dan posvećen gradu Constantine. Razgled grada Constantine, izgrađenog iznad kanjona i znanog po svojim visećim mostovima. Ovo je treći najveći grad u Alžiru, a ime je dobio po rimskom caru Konstantinu Velikom. Tijekom rimskog doba, naziv ovog grada bio je Cirta. Zbog svojeg neobične lokacije ovaj grad će vas oduševiti, s obzirom da ga je teško usporediti za bilo kojim većim gradom u kojem ste do sada bili. Ujutro busom odlazak do nove Džamije Emira Abdelkadera. Ovo je jedna od najvećih džamija u Alžiru, vrlo zanimljivog izgleda s obzirom da sadrži neke katoličke elemente kao rozete, te romanički toranj. Potom idemo na lokaciju gdje se pruža prekrasan panoramski pogled na Constantine. Potom idemo do centralnog trga Bennacer na pješački razgled. Constantine je također prepun zgrada francuske secesije, stoga ćemo ovdje i vidjeti nekoliko lijepih zgrada iz Francuskog doba kao što su Zgrada Pošte – Theatre Regional – Željeznički kolodvor – Palača Pravde – Gradska vijećnica. Potom ćemo se prošetati soukom, prvo do palače Ahmed Beya, otomanskog namjesnika constantinea, pa sve do Velike Džamije. Spustiti ćemo se liftom ili pješke do druge strane rijeke, preko mosta Mellah Slimane, te ćemo odavde imati pogled na staru Kasbu u Constantineu te most Bab El Kantra. Vraćamo se u kasbu, kojom ćemo se prošetati te slijedi odlazak do vidikovca odakle se pruža pogled na slavoluk Mučenicima, Alžircima poginulim tijekom prvog svjetskog rata, no ovoga puta pod Francuskom zastavom. Prošetati ćemo se preko modernijeg mosta Sidi M’Cid do samog slavoluka. Povratak u hotel autobusom. Slobodno vrijeme za ručak te poslijepodne za uživanje u Constantineu. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan, CONSTANTINE – TIMGAD – CONSTANTINE
Doručak. Nakon doručka vožnja prema jugu Alžira do još jednog UNESCO-ovog rimskog grada Timgad (oko 120 km). Car Trajan osnovao je Timgad 100. godine ex nihilo (“ni iz čega”) kao koloniju vojnih veterana, koji su se ovdje mogli naseliti nakon aktivne službe u rimskoj vojsci. Danas je Timgad jedan od najočuvanijih rimskih lokaliteta na svijetu. Sam razmještaj grada je iznimno jasan, te ćete šetnjom ovim gradom imati osjećaj kao da ste se vratili u stari Rim. Najočuvaniji dijelovi grada su Trajanov Slavoluk, te teatar. Također ćemo vidjeti odlično očuvan Forum, te centralne ceste Cardo i Decumano. Inače, ovaj grad je nastao je kao obrana naspram buntovnih Berbera koji su harali obližnjim Aures planinama. Najprije je naseljen veteranima rimske vojske iz partskih ratova kojima je bila obećana zemlja nakon vojne službe. Grad je uživao nekoliko stotina godina mira i u 3. stoljeću postao središtem širenja kršćanstva. U 5. stoljeću grad su opustošili Vandali, nakon čega je počeo propadati. Nakon razgleda uz lokalnog vodiča idemo na lokaciju gdje ćemo imati ručak ( Doplata ). Slijedi povratak prema Constantineu, a putem ćemo stati i posjetiti berberski kraljevski mauzolej Medracen, tajanstveni spomeniku piramidalnog oblika iz 300 g. pr. Kr. Povratak u Constantine. Večera. Noćenje.

7. dan, CONSTANTINE – GUELMA – ALGIERS
Doručak. Odjava iz hotela, stavljanje stvari u autobus te vrlo rani polazak prema sjeveru, do grada Guelma. to je grad u sjeveroistočnom Alžiru koji leži na desnoj obali rijeke Wadi el-Rabate, neposredno iznad njenog ušća u Wadi Seybouse. Prvobitno nastanjena kao predrimska Kalama, postala je prokonzularna provincija i biskupija svetog Posidija, biografa i učenika svetog Augustina. Mi ćemo prvo posjetiti najpoznatiji termalni izvor Sjeverne Afrike Hammam Maskhoutine koji se nalazi pokraj gradića Hammam Debagh. Temperatura ovih izvora doseže i preko 100 stupnjeva, a smješten je na malom brežuljku. Zanimljivo je da je prijevod ovog izvora ” Terme Prokletih “zbog lokalne legende vezane uz ovo mjesto. Nakon što se dobro zagrijemo na ovom izvoru, idemo do grada Guelma. Po dolasku u grad, obilazak odlično očuvanog Rimskog Teatra koji je i danas u upotrebi, antičkih vrtova, te antičkog grada Tibilisi. Slobodno vrijeme za ručak u Guelmi. Polazak prema Algiersu. Kasni dolazak u grad. Večera. Noćenje.

8. dan,  ALGIERS – ZAGREB
Doručak. Transfer do aerodroma. Po dolasku prijava na let za Frankfurt u 12:30 sati te dolazak u Frankfurt u 16:10 sati. Nastavak leta za Zagreb u 22:05 sati i dolazak u Zagreb u 23:30 sati po lokalnom vremenu. Kraj programa.

*Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi, zrakoplovne takse, 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage maksimalne težine 8 kg (55x40x20), transfere od/ do hotela, sve prijevoze autobusom lokalnog prijevoznika prema programu, 6 noćenja na bazi polupansiona u Alžiru i 1 noćenje na bazi doručka; 3 noćenje na bazi polupansiona (doručak + večera) u Algiersu u hotelu 4*, 1 noćenje na bazi doručka u Algiersu u hotelu 4*,
3 noćenja na bazi polupansiona (doručak + večera) u Constantineu u hotelu 4*, ulaznicu za Arheološki lokalitet u Tipazi, ulaznicu za mauzolej Jube II u Tipazi, ulaznicu za Arheološki lokalitet u Timgadu, ulaznicu za Arheološki lokalitet u Djemili, ulaznicu za muzej mozaika u Djemili, ulaznicu za muzej mozaika u Setifu, ulaznicu za kuću Dar Aziza u Kasbi u Alžiru, ulaznicu za Palaču Ahmed Beya u Constantineu; pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja, lokalne vodiče na engleskom jeziku, sve razglede prema programu, troškove organizacije i prodaje putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplata za jednokrevetnu sobu 180 EUR (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi); osnovne napojnice (uobičajene i očekivane napojnice od strane vozača, lokalnih vodiča, nosača prtljage) cca 5 – 10 EUR/dan, obroke koji nisu uključeni u cijenu, ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu izrijekom navedeni kao uključeni, karte javnog prijevoza, fakultativne sadržaje i troškove osobnih narudžbi, putno osiguranje i rizik od otkaza – preporučujemo!


Popusti: 
– treća osoba u trokrevetnoj sobi: 50 €
(Dvije osobe plaćaju osnovnu cijenu, a treća ima popust)

Red letenja, Lufthansa:
25.05.2024. LH 1405 ZAG – Zagreb FRA – Frankfurt 06:05 07:45
25.05.2024. LH 1316 FRA – Frankfurt ALG – Alžir 09:25 10:55
01.06.2024. LH 1317 ALG – Alžir FRA – Frankfurt 12:30 16:10
01.06.2024. LH 1404 FRA – Frankfurt ZAG – Zagreb 22:05 23:30


Napomena: Alžir je specifična destinacija, tek otvorena prema turizmu stoga molimo sve putnike koji odaberu ovo putovanje da se oboružaju strpljenjem zbog čudnih administrativnih stvari koje država Alžir traži od svojih turističkih agencija. Zauzvrat, vidjeti ćete fantastičnu destinaciju sa nevjerojatnom povijesnom baštinom!


Granične formalnosti za ulazak u Alžirsku Narodnu Demokratsku Republiku:

Viza je potrebna za hrvatske državljane. Trošak vize s uključenom uslugom viziranja od strane agencije iznosi 90 EUR. Dokumente za dobijanje vize potrebno je predati najkasnije 21 dan prije puta. Dokumenti potrebni za izradu vize su sljedeći:
• elektronički ispunjen obrazac zahtjeva za vizu u dva primjerka
• putovnica važeća više od šest mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva
• dvije novije identifikacijske fotografije, identične i formata 3,5 x 4,5
• potvrda o prebivalištu (za strane državljane koji borave u Hrvatskoj)
• potvrda o putnom osiguranju koja pokriva nezgodu i repatrijaciju (pokriva troškove od najmanje 30.000 €)
• kopija povratne avionske karte ili rezervacije karte
• potvrda rezervacije smještaja (hotel i sl.)

Molimo da svakako provjerite valjanost putnih isprava. Pripazite na Vaše putne isprave, kao i na sve vrijedne stvari.


Važne napomene:
– Rezervacija putovanja je moguća isključivo uplatom akontacije ili dijela iznosa. Usmena rezervacija putovanja nije moguća
– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni,
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte
– U slučaju izvanrednih (charter) letova, red letenja je podložan promjeni i u vrlo kratkom roku pred polazak na put
– Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom vremenu polaska (leta), kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
Fakultativni program će se održati isključivo ukoliko se ispune trenutno zahtijevani uvjeti pružatelja usluge na terenu
– Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
– Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.


Korisne informacije:
Službeni naziv: Alžirska Narodna Demokratska Republika
Geografski položaj: sjeverozapadna Afrika, između Sredozemnog mora na sjeveru, Tunisa i Libije na istoku, Nigera i Malija na jugu, Zapadne Sahare i Maroka na zapadu
Površina: 2 381 741 km²
Broj stanovnika: 43 053 054 (2019.)
Glavni grad: Alžir
Jezici: arapski (službeni), berberski, francuski, engleski
Religija: islam
Vremenska razlika: -1 sat (GMT +1)
Novčana jedinica: alžirski dinar (DZ)
Viza: potrebna
Korisna web stranica: https://www.ambalgzagreb.com/
Klima u mjesecu travnju u gradu Alžiru: travanj je idealan za posjet, prosječne dnevne temperature kreću se oko 23°C. Uz obalu prevladava mediteranska klima slična onoj u Dalmaciji, dok je u unutrašnjosti, naročito u brdima, izrazito kontinentalna klima.

Nakon obavljanja carinskih formalnosti, preporuka je da putnici prve transakcije izvrše na šalterima banaka postavljenim u području zračne luke. Preporučamo valute euro ili američki dolar u različitim apoenima. Upotreba kreditnih kartica nije raširena, a moguća je u boljim hotelima ili na aerodromima. WiFi je dostupan u hotelima te boljim restoranima i kafićima.
Prilikom ulaska u džamije, izuvaju se cipele, a žene pokrivaju tijelo i kosu. Alkohol je dostupan samo u boljim hotelima i barovima. Zabranjeno je fotografiranje vladinih zgrada i sigurnosnih instalacija.

Minimalan br.prijavljenih putnika: 15.