Alžir

Datumi putovanja

11.10. - 19.10.2023.

Trajanje putovanja

9 dana/ 8 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
11.10.2023.1.690 EUR (12.733,31 kn)1.620 EUR (12.205,89 kn)
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn
ALŽIR – TIPAZA – CHERCHELL – SETIF – DJEMILA – CONSTANTINE – TIMGAD – ISTANBUL

Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – ISTANBUL; ISTANBUL – ALŽIR (grad)
Sastanak putnika s pratiteljem u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman kod info pulta 2 sata prije polaska aviona. Prijava i ukrcaj na let TK1054 u 08:50 sati s presjedanjem u Istanbulu na let TK 653 i slijetanjem u Alžiru u 15:45 sati. Po dolasku i obavljanju kontrole, odlazak prema hotelu i, ako vrijeme dozvoli, prva kratka panoramska vožnja gradom s posjetom novoj džamiji. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

2. dan, ALŽIR
Doručak. Cjelodnevni razgled grada Alžira. Posjet Kasbi, srednjevjekovnom labirintu ulica, privatnih kuća, trgovinica i džamija. Pod zaštitom UNESCO-a, ovo je lijep primjer arapsko andaluzijskog islamskog grada s razvijenim osjećajem zajedničkog života u nekadašnjoj utvrđenoj cjelini na brdovitom terenu iznad mora. Palača turskih vladara iz 17. st. s lijepim primjerima islamske arhitekture i dekoracije. Muzej narodne umjetnosti i tradicije. Nastavak razgledavanja s nekoliko razglednih točaka poput Spomenika alžirskim poginulim vojnicima u ratu za nezavisnost i Crkve naše Gospe od Afrike. Vožnja centrom te upoznavanje s ritmom grada i kolonijalnom arhitekturom. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3. dan, ALŽIR – TIPAZA – CHERCHELL – ALŽIR
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do starog rimskog grada i luke Tipaza. Nekadašnja punska trgovačka luka, nakon rimskog osvajanja postaje Colonia Aelia Tipasensis tokom vladavine imperatora Klaudija. Od 4. st. Tipaza je važan centar širenja kršćanstva u sjevernoj Africi sve dok je nisu uništili Vandali u 5. st. Posjet arheološkom parku te nakon toga vožnja do susjednog grada Cherchell, poznatom po ribarima. Kratka šetnja gradom, posjet arheološkom muzeju sa zbirkom rimskih skulptura i mozaika i ostacima rimskog teatra te slobodno vrijeme u lokalnom restoranu za riblji ili mesni ručak (nije uključen u cijenu). Poslije podne posjet berberskom kraljevskom mauzoleju izgrađenom u obliku piramide. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan, ALŽIR – SETIF – DJEMILA – CONSTANTINE
Doručak. Odlazak prema Constantineu (oko 450 km) i vožnja sjevernom pokrajinom, nekadašnjom žitnicom starog Rima. Stanka u gradu Setif i posjet muzeju rimskih mozaika. Nastavak vožnje i dolazak u Djemilu, UNESCO-ov grad, staru rimsku prijestolnicu Cuicul, spektakularno smještenu na 900 m nadmorske visine. Posjet ruševinama grada s forumom, hramovima, bazilikom, privatnim kiućama, trijumfalnim vratima. Lijep primjer rimskog grada prilagođenog brdskom terenu. Nastavak puta i dolazak u Constantine. Smještaj, večera i noćenje.

5. dan, CONSTANTINE
Doručak. Razgled grada Constantine, izgrađenog iznad kanjona i znanog po svojim visećim mostovima. Treći je najveći grad i trgovački centar, a ime je dobio po rimskom imperatoru Konstantinu Velikom. Šetnja gradom s pogledom na mostove, vidikovac sa spomenikom palim rodoljubima, arheološki muzej, džamija, palača Ahmed bega. Večera i noćenje u hotelu.

6. dan, CONSTANTINE – TIMGAD – CONSTANTINE
Nakon doručka vožnja južno od Constantinea do još jednog UNESCO-ovog rimskog grada Timgad (oko 120 km). Car Trajan osnovao je Timgad 100. godine ex nihilo (“ni iz čega”) kao koloniju vojnih veterana. Nastao je kao bastion prema buntovnim Berberima koji su harali obližnjim Aures planinama. Najprije je naseljen veteranima rimske vojske iz partskih ratova kojima je bila obećana zemlja nakon tridesetogodišnje vojne službe. Grad je uživao nekoliko stotina godina mira i u 3. st. postao središtem širenja kršćanstva. U 5. st. grad su opustošili Vandali, nakon čega je počeo propadati. U nastavku posjet berberskom kraljevskom mauzoleju Medracen, tajanstvenom spomeniku piramidalnog oblika iz 300 g. pr. Kr. Povratak u Constantine, večera i noćenje.

7. dan, CONSTANTINE – GUELMA – CONSTANTINE
Nakon doručka odlazak u grad Guelmu gdje se nalazi jedan od najvećih i najbolje sačuvanih rimskih kazališta iz poč. 3 stoljeća, izgrađen tokom vladavine imperatora Septimusa Severusa. Nastavak vožnje do Hammam Chellala, starih rimskih termi, u upotrebi još i danas. Radi se o kompleksu toplih izvora i vapnenačkih stijena-slapova u obliku stalaktita i stalagmita. Slobodno vrijeme i povratak u Constantine, večera i noćenje.

8. dan, CONSTANTINE – ISTANBUL
Doručak i slobodno vrijeme do odlaska na aerodrom na let TK1412 u 17:20 sati iz Constantinea za Istanbul. Obrok tokom leta. Dolazak u Istanbul i odlazak na noćenje.

9. dan, ISTANBUL – ZAGREB
Nakon doručka šetnja povijesnim dijelom Istanbula, oko Bosfora, Egipatske tržnice, arheološkog muzeja, Aya Sofije… Slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu i lokalne turske specijalitete. U poslijepodnevnim satima odlazak na transfer do zračne luke i let TK1055 u 18:35 sati Turkish Airlinesom sa slijetanjem u 19:40 sati u Zagrebu.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom Turkish Airlinesa na liniji Zagreb – Istanbul – Alžir – Constantine – Istanbul – Zagreb, pristojbe zračnih luka, smještaj u hotelima 3/4* u Alžiru i Constantineu u dvokrevetnim sobama na osnovi 7 noćenja s polupansionom te jedno noćenje i doručak u hotelu 4* u Istanbulu, voditelja putovanja, izlete i ulaznice prema programu, ulaznice za znamenitosti navedene u programu, transfer od/do zračne luke u Alžiru i Istanbulu, troškove organizacije i prodaje putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplata za jednokrevetnu sobu 350 EUR (2.290,49 kn), obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi; ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu izrijekom navedeni kao uključeni, karte javnog prijevoza, fakultativne sadržaje i troškove osobnih narudžbi, putno osiguranje i rizik od otkaza – preporučujemo!


Red letenja, Turkish Airlines:
TK1054 ZAGIST 08:50-11:55
TK 653 ISTALG 14:10-15:45

TK1412 CZLIST 17:20-22:25
TK1055 ISTZAG 18:35-19:40

Napomene: organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Organizator nije odgovoran za eventualno povećanje cijena ulaznica i fakultativne ponude.


Granične formalnosti za ulazak u Alžirsku Narodnu Demokratsku Republiku:

Viza je potrebna za hrvatske državljane. Trošak vize s uključenom uslugom viziranja od strane agencije iznosi 90 EUR (678,11 kn). Dokumente za dobijanje vize potrebno je predati najkasnije 21 dan prije puta. Dokumenti potrebni za izradu vize su sljedeći:
• elektronički ispunjen obrazac zahtjeva za vizu u dva primjerka
• putovnica važeća više od šest mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva
• dvije novije identifikacijske fotografije, identične i formata 3,5 x 4,5
• potvrda o prebivalištu (za strane državljane koji borave u Hrvatskoj)
• potvrda o putnom osiguranju koja pokriva nezgodu i repatrijaciju (pokriva troškove od najmanje 30.000 €)
• kopija povratne avionske karte ili rezervacije karte
• potvrda rezervacije smještaja (hotel i sl.)

Molimo da svakako provjerite valjanost putnih isprava. Pripazite na Vaše putne isprave, kao i na sve vrijedne stvari.


COVID-19 info:
Državljani RH mogu ući u Alžir bez ograničenja. Nije više potrebno predočavati nalaze PCR testiranja niti potvrde o cijepljenju.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Alžir informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).


Korisne informacije:
Službeni naziv: Alžirska Narodna Demokratska Republika
Geografski položaj: sjeverozapadna Afrika, između Sredozemnog mora na sjeveru, Tunisa i Libije na istoku, Nigera i Malija na jugu, Zapadne Sahare i Maroka na zapadu
Površina: 2 381 741 km²
Broj stanovnika: 43 053 054 (2019.)
Glavni grad: Alžir
Jezici: arapski (službeni), berberski, francuski, engleski
Religija: islam
Vremenska razlika: -1 sat (GMT +1)
Novčana jedinica: alžirski dinar (DZ)
Viza: potrebna
Korisna web stranica: https://www.ambalgzagreb.com/
Klima u mjesecu travnju u gradu Alžiru: travanj je idealan za posjet, prosječne dnevne temperature kreću se oko 23°C. Uz obalu prevladava mediteranska klima slična onoj u Dalmaciji, dok je u unutrašnjosti, naročito u brdima, izrazito kontinentalna klima.

Nakon obavljanja carinskih formalnosti, preporuka je da putnici prve transakcije izvrše na šalterima banaka postavljenim u području zračne luke. Preporučamo valute euro ili američki dolar u različitim apoenima. Upotreba kreditnih kartica nije raširena, a moguća je u boljim hotelima ili na aerodromima. WiFi je dostupan u hotelima te boljim restoranima i kafićima.
Prilikom ulaska u džamije, izuvaju se cipele, a žene pokrivaju tijelo i kosu. Alkohol je dostupan samo u boljim hotelima i barovima. Zabranjeno je fotografiranje vladinih zgrada i sigurnosnih instalacija.

Iskustva s dosadašnjih putovanja po Alžiru i savjeti:
Putnicima savjetujemo da na povratku iz Alžira prilikom čekiranja prtljage u Constantineu za Istanbul/Zagreb zadrže svoju ručnu prtljagu do 7kg sa svim potrebnim stvarima za jedno noćenje u Istanbulu jer ostatak prtljage ostaje na aerodromu u Istanbulu i preuzimamo je tek prilikom dolaska u Zagreb.

Preporučamo laganu, komotnu odjeću i obuću za hodanje i razgledavanje arheoloških lokaliteta te pulover i jaknu za eventualne promjene temperature na višim nadmorskim visinama ili svježim noćima i jutrima. Preporuka je ponijeti šešir i sunčane naočale za izrazito tople i sunčane dane

Alžir nije samo zemlja bogata naftom i plinom, nego i bogatog povijesnog nasljeđa i nevjerojatnih prirodnih ljepota. Nakon turbulentnih godina borbe za nezavisnost i “crnog desetljeća” koje je završilo prije 20 godina, danas se država otvara prema turizmu. Alžir razvija svoju turističku infrastrukturu u skladu sa nacionalnom strategijom razvoja. Svoj turistički adut polaže u iskrenoj, nekomercijaliziranoj, neotkrivenoj ljepoti povijesnog, ljudskog i prirodnog potencijala. Molimo za poštovanje lokalnih običaja te malo strpljenja i razumjevanja za eventualne sitne nedostatke ili kulturološke razlike.

Minimalan br.prijavljenih putnika: 15.