Egipat, Kairo, krstarenje Nilom i Aleksandrija

Datumi putovanja

3.10. - 11.10., 8.10. - 16.10., 17.10.2023 - 25.10.2023.

Trajanje putovanja

9 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakFIRST MINUTERedovna cijena
03.10.2023.-1.650 EUR (12.432 kn)
08.10.2023.-1.650 EUR (12.432 kn)
17.10.2023.-1.650 EUR (12.432 kn)
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn
ALEKSANDRIJA - KAIRO - ASUAN - fakultativno Abu Simbel - KOM OMBO - EDFU - LUKSOR - KARNAK - HURGADA

VRIJEDNOST VIŠE: unutarnji let Kairo-Asuan, hoteli i brod 5*, ulaznice uključene u cijenu!
– zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – ALEKSANDRIJA
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish airlinesa TK1056 u 20.30h. Po dolasku u Istanbul oko 23.40h, nastavak puta za Aleksandriju letom TK696 u 00.40h. Nakon slijetanja u 02.50h obavljenje graničnih formalnosti te transfer do hotela 5*. Smještaj i noćenje.

2. dan, ALEKSANDRIJA
Doručak. Odlazak u cjelodnevni razgled Aleksandrije. Ime je dobila po Aleksandru Velikom, a grad brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Nekada je grad bio kamenim nasipom povezan s otočićem Farom, na kojem je Sostrat iz Knida oko 280. pr. Kr. sagradio najstariji poznati svjetionik istog imena Far (Pharos) visok 135 m, jedno od sedam čuda antičkoga svijeta. Danas svjetionika više nema, ali je na tom mjestu izgrađena 1480. g. veličanstvena utvrda Qaitbey. Razgled unutrašnjosti utvrde te panoramski pogled na cijelu Aleksandriju. Također, grad je bio poznat po Aleksandrijskoj knjižnici koja je bila najveća u antičko vrijeme, a 2002.g. je u blizini izgrađena jednako tako impresivna nova knjižnica Biblioteca Alexandrina kapaciteta čak 8 mil. knjiga, koju ćemo kratko panoramski razgledati izvana. Slijedi posjet katakombama Kom el-Shuqqafa iz 2. st. koje su savršen primjer aleksandrijske fuzije egipatskih i grčko-rimskih stilova. Postavljene su na nekoliko razina komora koje su spojene spiralnim stubama. Uz usputni vanjski panoramski razgled džamije Abu Alabbas slijedi razgled ostataka rimskog Serapeuma i trijumfalnog stupa Pompejev pilar koji je jedan od najvećih monolitskih stupova ikad podignutih, postavljen u čast Dioklecijanu 292. godine. U popodnevnim satima slijedi vožnja prema Kairu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera i noćenje.

3. dan, KAIRO I PIRAMIDE – unutarnji let Kairo – Asuan
Doručak. Vožnja do platoa Gize gdje se nalaze 3 veličanstvene piramide Keopsova, Kefrenova i Mikerinova te tajanstvena Sfinga (ulaznica za plato uključena, a po želji na licu mjesta se plaća ulazak u piramidu). Ove građevine svakako su među najstarijim i najpoznatijim građevinama na svijetu, građene u razdoblju 2620 – 2500 g prije Krista. Slijedi posjet Egipatskom Nacionalnom Muzeju u kojem se čuvaju brojna blaga i artefakti prebogate egipatske kulture. Tu se između ostalog nalazi i sadržaj grobnice faraona Tutankamona, a svakako je najblistavija njegova zlatna maska. Za kraj slijedi posjet najvećem bazaru u Africi – bazar Khan El Khalili gdje možete iskušati svoje vještine kupnje i cjenkanja s lokalnim trgovcima. Transfer do zračne luke te let za Asuan. Smještaj u hotel i večera.

4. dan, ASUAN
Doručak. Odlazak do Nedovršenog obeliska. Asuan je bio izvor najboljeg granita drevnog Egipta, korištenog za izradu statua i ukrašavanje hramova, piramida i obeliska. Veliki nedovršeni obelisk u sjevernim kamenolomima pružio je dragocjen uvid u to kako su ti spomenici nastali, iako cijeli postupak izgradnje još uvijek nije u potpunosti jasan. Osim natpisa, dovršene su tri strane osovine, duge gotovo 42 metra. S 1168 tona težine, ispunjeni obelisk bio bi najteži komad kamena koji su Egipćani ikad stvorili. Slijedi ukrcaj na brod 5*, smještaj u kabine i ručak. U popodnevnim satima vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra, kao i odlazak na fakultativne izlete u obližnje Nubijsko selo i hram Philae. Večera i noćenje na brodu.

5. dan, ASUAN – fakultativno Abu Simbel – Kom Ombo
Prije zore, uz doručak za ponijeti slijedi fakultativni izlet autobusom do Abu Simbela te razgled monumentalnog hrama Ramzesa II, najvećeg egipatskog vladara. Povratak na ručak. Za one koji ostaju, doručak te uživanje na brodu. Nakon zajedničkog ručka razgled Asuanske visoke brane, primjer gradnje monumentalnih razmjera. Brana sadrži 18 puta veću količinu materijala od one koja se koristila u velikoj piramidi u Khufu. Brana na stijeni preko rijeke Nil dovršena je 1970. godine, a visoka je 111 metara. Slijedi plovidba prema Kom Ombu. Po dolasku razgled dvostrukog hrama posvećenog bogu Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu sa sokolovom glavom. Plovidba prema Edfu. Večera i noćenje na brodu.

6. dan, EDFU – ESNA – LUKSOR
Nakon doručka, razgled hrama boga Horusa u Edfu, najočuvanijeg egipatskog hrama sagrađenog u doba Kleoptare, zadnje vladarice Egipta. Plovidba preko riječne rampe (ustave) u Esni do Luxora (nekadašnje Tebe, koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta) uz ručak na brodu. Dolazak u Luksor uvečer. Razgled obližnjeg hrama Luksor koji je Alejom sfingi povezan s Karnakom. Večera i noćenje.

7. dan, LUKSOR – DOLINA KRALJEVA – KARNAK
Doručak. Odjava s broda te odlazak u razgled obližnje Doline kraljeva na zapadnoj obali Nila. Tu se nalaze grobnice 63 egipatska faraona, a među njima je i grobnica faraona Tutankamona, jedina neopljačkana i tada prepuna blaga s kojim je faraon otpraćen u zagrobni život. U nastavku programa razgled terasastog hrama kraljice Hatšepsut te Memnonovih kolosa koji su stajali na ulazu u nekad monumentalni hram Amenofisa III. Povratak u Luksor. Slijedi obilazak čudesnog hramskog kompleksa u Karnaku na istočnoj obali Nila, vjerskom centru starog Egipta, s hramovima posvećenim egipatskim bogovima od kojih je najveći Amonov hram dužine 355 m. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

8. dan, LUKSOR- HURGADA
Doručak. Odlazak autobusom do Hurgade, poznatog ljetovališta na obalama Crvenog mora. Po dolasku, smještaj u hotel te slobodno vrijeme za uživanje u hotelu i moru ili šetnja do centra stare Hurghade prepune trgovina, kafica, restorana… Večera u hotelu. Transfer prema zračnoj luci u noćnim satima. Nakon obavljenih formalnosti, povratni let Turkish airlinesa TK703 za Istanbul u 05.40h (drugi polazak ima let u 01.35h).

9. dan, ISTANBUL – ZAGREB
Dolazak u Istanbul u 08.40h (za drugi polazak u 04.25h). Nastavak puta za Zagreb letom TK1055 u 18.35h, s dolaskom u 19.40h. Zbog dužeg transfera u Istanbulu organizirat će se za one koji žele razgled Istanbula, uz doplatu (detalji naknadno). Drugi polazak, zbog ranijih letova ima povratak za Zagreb u 07.00h, s dolaskom u 08.05h, te nema mogućnosti izlaska u Istanbulu.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA PO OSOBI UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb-Istanbul-Aleksandrija-Hurgada-Istanbul-Zagreb (uključeno 1 komad prtljage max 30kg i 1 kom. ručne prtljage do 8 kg), zrakoplovne pristojbe i naknade 303 € (2.282,95 kn), unutarnji let Kairo-Asuan, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, 1 noćenje s doručkom u htl 5* u Aleksandriji, 1 polupansion u htl 5* u Kairu, 1 polupansion u htl 5* u Asuanu, 3 puna pansiona na brodu 5* tijekom plovidbe Asuan-Luksor, 1 polupansion u htl 5* u Luksoru, 1 polupansion u htl 5* u Hurgadi do noćnog transfera prema zračnoj luci, sve transfere po programu modernim klimatiziranim autobusom, razglede i ulaznice prema programu, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja, troškove organizacije putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplata po želji za jednokrevetnu sobu na upit, obavezne doplate na licu mjesta – za napojnice 45 USD, za troškove ulazne egipatske vize 25 USD koja se ishodi u egipatskoj zračnoj luci (putovnica mora vrijediti min 6 mjeseci od ulaska u Egipat i imati 2 prazne stranice za vizu), dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), putno osiguranje i rizik od otkaza – preporučujemo!

Doplata za jednokrevetnu sobu/ kabinu/ kupe: na upit
Treći ležaj: za odrasle nema popusta, za djecu do 12 god. popust 240 eur
Napomena: ograničen broj 1/1 i 1/2+1 soba – na upit


Fakultativna ponuda u Asuanu (obavezna rezervacija u agenciji, plaćanje na licu mjesta – min. 10 putnika):
Hram Philae 40 €
Nubijsko selo 35 €
Abu Simbel autobusom 130 €


Informacije o letu, TURKISH AIRLINES:
Polasci 3.-11.10. / 17.-25.10.
ZAG IST 20:30 23:40 IST HBE 00:40 02:50
HGR IST 05:40 08:40 IST ZAG 18:35 19:40

Polazak 08.-16.10.
ZAG IST 20:30 23:40 IST HBE 00:40 02:50
HGR IST 01:35 04:25 IST ZAG 07:00 08:05

Napomena: avio prijevoznik zadržava pravo promjene vremena leta, a sukladno tome Agencija zadržava pravo djelomične promjene programa. Kategorizacija hotela i brodova odgovara lokalnoj egipatskoj kategorizaciji i ne podudara se s kategorizacijom ostalih država.


Važno! COVID-19 info:
17.06.2022. su ukinuti svi Covid uvjeti za prelazak egipatske granice i trenutno ne treba predočiti ništa osim važeće putovnice i vize!


EGIPAT PUTOVANJE – VAŽNA NAPOMENA: napojnice i viza se plaćaju isključivo u USD, a izleti isključivo u EUR! Obratite pozornosti da dolari moraju biti ne starijeg izdanja od 2006.g.

VAŽNO: Program intenzivan – ne preporučamo osobama sa slabijom pokretljivošću i maloj djeci


Egipćani su općenito druželjubivi i susretljivi, međutim, egipatski trgovci nerijetko su previše uporni pa Vam savjetujemo da ne pokazujete interes za predmete koje ne želite kupiti.

Cjenkanje je obavezno – to je dio egipatske i arapske kulture; egipatski će vam trgovac dati početnu cijenu znatno veću od one po kojoj je spreman prodati određeni suvenir.

Napomene:
– Napojnice u Egiptu su uobičajene, te se smatraju obveznima
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
– Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje
– Organizator zadržava pravo promjene letova
– Organizator može promijeniti redoslijed putovanja, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed
– Kategorizacija hotela odgovara službenoj egipatskoj kategorizaciji koja je u pravilu niža od od europskih standarda
– Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr
– Važno: Putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od ulaska u zemlju i treba imati 2 prazne stranice


Korisne informacije:
Službeno ime: Arapska Republika Egipat
Površina: 1.001.450 km2
Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika
Broj stanovnika: 74.718.797 (2003.)
Glavni grad: Kairo
Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački
Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: Egipatska funta, 1 EGP ≈ 0,35 HRK, 1 HRK ≈ 2,83 EGP; 1 EUR ≈ 21,02 EGP; 1 USD ≈ 17,88 EGP
Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.
Prosječne temperature u Kairu: studeni noć 15°C / dan 25°C; siječanj noć 10°C / dan 19°C; ožujak noć 13°C / dan 23°C
Odjeća i obuća: Zbog čestih velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri. Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).
Kupovina: u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.
Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela, jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.
Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Pozivni broj zemlje: +20
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj.
Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.
Cijepljenje: nije potrebno.
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske