Etiopija

Etiopija
  • Polazak dolazak 6.11. - 18.11.2021.
  • Cijean putovanja po osobi 14.900 kn + avio karta
  • Smještaj hoteli i lodgevi 3*/ 4*
  • Prijevoz zrakoplovom iz Zagreba
  • Šifra DPPERZ44


ADDIS ABEBA – BAHIR DAR – jezero TANA – GONDAR – NP SEMIEN – AKSUM – TIGRAY – MEKELE – LALIBELA


Datum putovanja: 6.11. – 18.11.2021. zrakoplovom iz Zagreba

Trajanje putovanja: 13 dana/10 noćenja

 

Putovanje u Etiopiju pod nazivom „Povijesni krug“ odvest će vas na čudesna mjesta, od slapova Plavog Nila i jezera Tana s otočnim samostanima, preko Gondara i njegovih srednjevjekovnih dvoraca, gorja Simien, starog Aksuma i zabačenog Tigraya poznatog po brojnim crkvama uklesanim u stijene te konačno do veličanstvene Lalibele, odakle započinjemo povratak prema Addis Ababi. Želite li putovati u Etiopiju, nemojte očekivati opuštajući odmor, već putovanje koje će pokrenuti i vas i sva vaša osjetila. Budite sigurni, bit će to putovanje za pamćenje, iskustvo koje će vas promijeniti.

 


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan | ZAGREB – ADDIS ABEBA
Polazak iz Zagreba preko neke od zračnih luka za Addis Ababu.

2. dan | ADDIS ABEBA (V)
Dolazak u Addis Ababu u jutarnjim satima. Nakon carinskih formalnosti odlazak do hotela i odmor. Potom ćemo krenuti u razgled najvažnijih znamenitosti (Nacionalni muzej, katedralu svetog trojstva, etnološki muzej, najveću afričku tržnicu na otvorenom – Mercato, vrh Entoto s kojeg se lijepo vidi Addis Ababa). Potom povratak u hotel i noćenje.

3. dan | BAHIR DAR – vodopadi PLAVOG NILA – jezero TANA – BAHIR DAR  (D, V)
Rano ujutro poletjet ćemo prema Bahir Daru. Po dolasku odlazimo u vožnju brodom po izuzetno lijepom i ujedno najvećem etiopskom jezeru Tana, u potrazi za srednjevjekovnim otočnim samostanima. U drugom dijelu dana odvest ćemo se, a zatim i prošetati, do slikovitih vodopada Plavog Nila, 400 m širokih i 50 m dubokih. U predvečerje povratak u Bahir Dar i noćenje.

4. dan | BAHIR DAR  – GONDAR (D, V)
Nakon doručka vožnja prema Gondaru, etiopskoj prijestolnici iz 17. stoljeća, često nazivanoj afričkim Camelotom. Putem se možemo zaustaviti u selu Wolleka, jednom od nekoliko preostalih sela u kojem živi mala populacija Felasha (etiopskih crnih Židova). Po dolasku u Gondar posjetit ćemo dvorac vladara Fasiledesa, Bekaffinu, Tsadiku Yohannesovu, Adiam Seged Iyassovu i Emress Mentwabovu palaču koje se nalaze unutar istog kompleksa. Zatim ćemo vidjeti crkvu Debre Berhan Selassie s divljenja vrijednim freskama te kupalište kralja Fasiledesa. Šećući Gondarom, vratit ćemo se u doba dvorske raskoši, svečanosti i intriga. Noćenje.

5. dan | GONDAR – NP SEMIEN – GONDAR (D, V)
Rano ujutro vožnja prema NP Semien koji krije prelijepe vidike. 2 – 3 sata hodat ćemo kroz park i uživati u prelijepim pogledima na šarenilo boja u prelijepom kanjonu, pažljivo nanizana polja, otvorene pašnjake po kojima pasu konji, drvorede i udaljene planinske vrhunce. Možda ugledamo i endemične sisavce – gelada babune, etiopskog kozoroga ili etiopskog vuka. Potom povratak u Gondar i noćenje.

6. dan | GONDAR – AKSUM (D, V)
Ujutro let prema Aksumu, mjestu gdje se nekad nalazila prva afrička prijestolnica. Premda su od stare prijestolnice ostale još samo ruševine i ovo mjesto više nalikuje selu nego gradu, mjesto i danas živi punim plućima i važno je mjesto hodočašća. Axum nije samo prva etiopska prijestolnica i izvor antičke etiopske civilizacije, već i najsvetije mjesto Etiopskog ortodoksnog kršćanstva. Cijeli dan razgledavat ćemo grad i njegove povijesne i duhovne znamenitosti. Mjesto je to koje čuva brojne tajne i koje će zagolicati našu znatiželju u potrazi za istinom. Legende govore da se upravo ovdje, u crkvi sv. Marije Zionske, nalazi Kovčeg Saveza i da je kraljica od Sabe ovo mjesto nazivala svojim domom. Je li u neotkrivenim grobnicama Aksuma skriveno blago? U potrazi za odgovorima posjetit ćemo stare grobnice, ostatke palače kraljice od Sabe, Ezanin kamen na kojem je zabilježeno preobraćenja kralja Ezane na kršćanstvo, park stela – spomenika sličnih obeliscima, lokalni muzej i naravno, crkvu sv. Marije Zionske. Noćenje u hotelu.

7. dan | AKSUM – TIGRAY (D, V)
Rano ćemo doručkovati i kroz dramatične planine Adwa krenuti prema Tigrayu poznatom po brojnim crkvama uklesanim u stijene. Na području koje je teško dostupno nalaze se skrivene galerije čuda, niz drevnih samostana koji čuvaju bogatu povijest magije, čudovišta i vjerskih čuda. Njih preko 120 vjerojatno predstavljaju poveznicu između starih gradova Aksuma i Lalibele, kronološki, umjetnički i tehnički. Kratko ćemo se zaustaviti u Yehi kako bismo posjetili najstariju građevinu u Etiopiji – 2500 godina stari Mjesečev hram. Yeha se smatra kolijevkom rane etiopske civilizacije. Ukoliko budemo imali dovoljno vremena, možemo se zaustaviti i posjetiti Wukro chirkos. Potom nastavljamo vožnju do naših koliba (lodgeva) u kojima ćemo se smjestiti. Noćit ćemo na području Tigraya.

8. dan | TIGRAY – MEKELE (D, V)
Prvi dio dana obilazit ćemo područje Gheralte i njezine crkve uklesane u stijene. Čeka nas nešto strmiji uspon (otprilike 2 sata hoda) do crkava Maryam Korkor i Abune Daniel. Potom nastavljamo vožnju prema Mekeleu. Putem ćemo se zaustaviti da bi posjetili crkvu Abraha Atsbeha. Noćit ćemo u hotelu u Mekeleu.

9. dan | MEKELE – LALIBELA (D, V)
Danas nas čeka dugačka vožnja, no mi ćemo je razbiti povremenim zaustavljanjima. Na putu do Lalibele proći ćemo oko 460 km, no neće nam biti dosadno jer ćemo biti okuženi čudesnom prirodom, gigantskim krajolicima koji zaustavljaju dah. Putem ćemo proći kraj jezera Ashenge i posjetiti neku od lokalnih tržnica. Po dolasku u Lalibelu smjestit ćemo se u hotelu gdje ćemo provesti idućih nekoliko noći.

10. dan | LALIBELA (D, V)
Prije nekih 1000 godina anđeli su odveli otrovanog čovjeka na prve tri razine raja i pokazali mu čudesni grad crkvi uklesanih u stijene. Zatim mu je sam Bog naredio da se vrati na zemlju i po uzoru na ono što je vidio izgradi novi Jeruzalem. Na početku 21. stoljeća ova vizija raja još uvijek postoji. Lalibela, to istinsko afričko čudo, osupnut će vas svojom ljepotom bez obzira na to koliko je lijepom zamišljali. Dan ćemo provesti obilazeći njezine crkve, skrivene kripte i pećine. Ni danas se ne zna se kako su crkve nastale pa legenda o njihovom nastanku živi poput prave istine. Noćenje.

11. dan | LALIBELA – ASHETAN MARYAM – LALIBELA (D, V)
Današnji dan bit će pravi doživljaj. U rano jutro započinjemo uspon do crkve i samostana Ashetan Maryam koja se smjestila u stijeni, na 3.150 m. Ashetan Maryam datira iz 12. stoljeća, a nalazi se na najvišem vrhu iznad Lalibele. Dio puta možemo proći jašući na mulama, a dio pješice. Premda je uspon nešto naporniji, vidici su čarobni i doživljaj nezaboravan. Ponesite dobre tenisice za hodanje. Malo iza podneva spustit ćemo se u Lalibelu. Potom povratak u hotel i noćenje.

12. dan | LALIBELA – ADDIS ABABA (D, V)
Jutarnjim letom iz Lalibele prema Addis Ababi polako završavamo naše putovanje. Po dolasku u Addis Ababu ostaje nam slobodno poslijepodne za kupovinu, a zatim odlazak prema zračnoj luci odakle ćemo poletjeti za Europu.

13. dan | ADDIS ABABA – ZAGREB
Ovisno o redu letenja, poletjet ćemo iz Addis Ababe i uz presjedanje nastavljamo za Zagreb.

 

Cijena aranžmana po osobi:  14.900 kn + avio karta

 

Cijena paket-aranžmana uključuje: povratne međunarodne letove na ruti od Zagreba do Addis Ababe, unutarnje letove Addis Ababa – Bahir Dar; Gondar – Axum; Lalibela – Addis Ababa, smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima i kolibama (lodgevima) s 3* i 4 * (lokalna kategorizacija), obroke kako je navedeno u programu (D=doručak, V=večera), jednu malu bocu vode svaki dan, transfere i vožnje u A/C kombiju ili mini busu, sve ulaznice za parkove i znamenitosti prema programu, vožnju brodom po jezeru Tana, stručnog vodiča na engleskom jeziku, pratitelja putovanja iz Hrvatske za minimalno 10 putnika, troškove pripreme i organizacije putovanja, jamčevina i odgovornost za štetu.

Cijena paket-aranžmana ne uključuje: pristojbe zračnih luka 5.400 kn (podložne promjeni, cijena ovisi o raspoloživosti mjesta na letovima u trenutku rezervacije) , vizu za Etiopiju u iznosu od 52 eura + troškovi ishodovanja 80 kn, nadoplata za jednokrevetnu sobu 2.200 kn, doplata za manji br. putnika, putno osiguranje (preporučujemo), pristojbe za korištenje videokamere ili fotografiranje (u nekim muzejima), napojnice za lokalne vodiče i vozača (5 eura po danu), alkoholna pića i osobne troškove kao što su telefonski razgovori, korištenje videokamere i sl.

Nadoplata za grupu od 10 – 14 putnika: 2.000 kn.

Minimalan br. putnika: 15.

 

Korisne informacije o Etiopiji:

Naziv države: Savezna Demokratska Republika Etiopija
Površina: 1.130.000 km²
Stanovništvo: 85 milijuna
Glavni grad: Adis Abeba
Službeni jezik: amharski
Pozivni broj: +251
Vremenska razlika: +2 sata
Klima: Etiopija ima blagu klimu. Prosječne dnevne temperature na visoravni koja obuhvaća veći dio zemlje su oko 20 stupnjeva, s hladnijim noćima (oko 8 – 10 stupnjeva). Nizine zapadno, južno i istočno od visoravni nešto su toplije i temperature mogu prijeći 30 stupnjeva. Kiša većinom pada od sredine ožujka do početka listopada. Središnji i zapadni dio visoravni je najkišovitiji, dok najistočniji i sjeverni dijelovi visoravni značajnije kiše prime u srpnju i kolovozu. Na najjužnijim dijelovima (dolina rijeke Omo) klima je nešto drugačija – tu su najkišniji travanj, svibanj i listopad, a temperature se kreću oko 30 stupnjeva. Što se vremenskih prilika tiče, najbolje je putovati između listopada i siječnja, no želite li doživjeti slikovite etiopske festivale nije loše odabrati siječanj ili rujan. Dva najslikovitija festivala su Timkat (u siječnju) i Meskel (u rujnu).
Odjeća: Sa sobom ponesite odjeću za toplije i odjeću za hladnije vrijeme (noći na visoravni mogu biti dosta hladne).
Piće: Vodu iz pipe nikako nemojte piti. Nemojte piti niti vodu iz bunara ili pumpi, kao niti vodu iz potoka, rijeka ili jezera. Flaširana voda je svugdje dostupna.
Hrana: Većina jela se služi na tankom kruhu (injera) nalik na palačinku, na koji se posloži meso sa umakom, jaja, povrće, ovčji sir i slično. Jela se jedu s desnom rukom trgajući komadiće i slažući okuse. Nož se ne upotrebljava. Od začina koriste mix zvan „berbere“. Svinjetina se ne jede.
Cjepiva i tablete protiv malarije: Za ulazak u zemlju nije više obavezno biti cijepljen protiv žute groznice, no ukoliko se odlučite cijepiti, potrebno je to učiniti 10 dana prije putovanja. Malarija je prisutna u dolini rijeke Omo i za taj dio se preporučuje piti tablete protiv malarije. U gornjem dijelu rizik od malarije je ograničen pa je na vama odluka želite li piti tablete ili ne, ali tablete nisu nužne. Predlažemo da prije putovanja svakako provjerite trenutnu situaciju sa svojim Zavodom za javno zdravstvo. Više informacija možete pronaći i na linku: http://www.fitfortravel.nhs.uk
Valuta: Etiopski bir (ETB); 1 USD = 27,34 ETB;  1 EUR = 32,88 ETB (siječanj 2018.) 
Novac: Kao i u većini afričkih zemalja, preporučuje se nositi dolare. Premda je euro ponegdje prisutan, neke ga banke još uvijek ne žele primiti. Stranu valutu najbolje je mijenjati u autoriziranim bankama i hotelima. Crno tržište postoji, ali više nije toliko rasprostranjeno. Ne preporučuje se njegovo korištenje.  Premda se mogu dobiti nešto veći iznosi, treba voditi računa o tome da je ono ilegalno i da možete biti kažnjeni, ili vas mogu okrasti. Od kreditnih kartica koriste se Visa i Mastercard, ali uglavnom samo u Addis Ababi. U ostatku Etiopije kartice su beskorisne. Po dolasku je potrebno prijaviti koliko se strane valute unosi u zemlju. Nema ograničenja za unos strane valute, no iz zemlje se ne smije iznijeti više od 100 ETB.
Kupovina: Vodite računa da neki proizvodi kao što su koža ili antikviteti ne mogu biti izneseni iz zemlje bez pripadajuće dozvole.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet i T-Mobile imaju roaming s Etiopijom, dok ga Tele2 nema. Internet kafići su posvuda gdje ima turista, no to ne znači da će internetski pristup biti moguć. Tamo gdje postoji vrlo je spor, s jednom od najlošijih veza u Africi. Preporučujemo da za vrijeme putovanja po Etiopiji ne planirate biti dostupni.
Električna energija: U Etiopiji se koristi napon od 220 volti uz frekvenciju od 50 Hertza. Utičnice su drugačije nego kod nas pa se preporučuje nositi ispravljač.
Fotografiranje: Ljudi se uglavnom vole fotografirati, no u ruralnim područjima, posebno žene, još se uvijek boje fotoaparata i možda im neće biti drago ako ih fotografirate. U manje turističkim područjima uvijek pitajte za dozvolu. Dolina Omo je druga strana medalje. Lokalno stanovništvo će vas povlačiti za rukav da ih slikate, no to će imati svoju cijenu. Obično zahtijevaju 1 do 2 ETB – cijenu uvijek dogovorite unaprijed!
Viza: Viza je potrebna i dobiva se u etiopskoj ambasadi u Rimu.

Važno: nije se više obavezno cjepivo protiv žute groznice, no odlučite li se cijepiti, učinite to najkasnije 10 dana prije putovanja. Preporučuju se i tablete protiv malarije, posebno za područje doline rijeke Omo. Nije obavezno, ali preporučuje se cjepivo protiv hepatitisa A i B. Više informacija o cijepljenu i tabletama možete dobiti na Zavodu za Javno zdravstvo.

 

Minimalan br. putnika: 15.

 

Upit za ponudu putovanja

  1. (obavezno polje)
  2. (valjanu email adresu molimo)