Kuba

Datumi putovanja

25.3. - 4.4.2024

Trajanje putovanja

10 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
25.03.2024.2.365 EUR2.295 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
HAVANA - VINALES - CIENFUEGOS - TRINIDAD - SANTA CLARA - VARADERO

– zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – ISTANBUL – HAVANA
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb 120 minuta prije leta kod Info pulta. Prijava na let za Istanbul koji je predviđen u 20:55h. Po dolasku u Istanbul 00.10h, nastavak leta za Havanu 02.10h. Obroci tijekom leta. Noćni let za Havanu.
*za polazak 8.11.: Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb 120 minuta prije leta kod Info pulta. Prijava na let za Istanbul koji je predviđen u 19:55h. Po dolasku u Istanbul 00.10h, nastavak leta za Havanu 02.10h. Obroci tijekom leta. Noćni let za Havanu.

2. dan, HAVANA – VARADERO
Dolazak u Havanu predviđen je u 08:15 ujutro. Nakon carinskih formalnosti slijedi transfer do Varadera, turističkog mjesta udaljenog 2h vožnje od Havane. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za kupanje i sunčanje na prekrasnim pješčanim plažama. Noćenje.

3. dan, VARADERO – JEEP SAFARI
Nakon doručka, slobodno vrijeme za vlastite programe. Predlažemo odlazak na Jeep Safari. Transfer do gradića Matanzas gdje ćemo se ukrcati u Jeepove, te nastaviti ruralnim putevima do doline rijeke Canimar, vožnja brodom po rijeci koju okružuju tropske šume, te posjet farmi La Arboleda gdje ćemo osim kreolskog ručka moći uživati i u lokalnoj predstavi, te jahanju konja. Nastavak prema staroj plantaža kave La Dionisia, stoljetni zidovi, egzotična vegetacija i drevne građevine podsjećaju na vremena trgovine robova. Nastavak prema pećini Saturno gdje ćemo se moći plivati u kristalnoj čistoj vodi okruženi impresivnim stalagmitima i staktitima. Povratak. Noćenje.

4. dan, VARADERO – TRINIDAD – VARADERO
Nakon doručka, predlažemo odlazak na cjelodnevni izlet u Trinidad, razgled znamenitosti malog kubanskom mjesta koje je pod UNESCO-vom zaštitom, kao svjetski poznato kulturno nasljeđe, razgled mjesnog muzeja »Cantero Palace« i kuće muzike “Trova”, odlazak do poznatog bara “La Canchanchara”, Plaza Mayor, crkva Svetog Trojstva i ostalih znamenitosti. Povratak u Varadero u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

5. dan, VARADERO – CAYO BLANCO
Nakon doručka slijedi slobodno vrijeme za odmor ili fakultativne aktivnosti. Predlažemo odlazak na cjelodnevni izlet katamaranom na Cayo Blanco – maleni otok s prekrasnim pješčanim plažama gdje možete roniti među koraljnim grebenima ili plivati s delfinima (uz nadoplatu). Uključen je buffet ručak te neograničena konzumacija pića za vrijeme trajanja izleta. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6. dan, VARADERO – HAVANA
Nakon doručka slijedi vožnja prema Havani. Usputno zaustavljanje u mjestu gdje se nalazi Hemingwayova kuća na Kubi – Finca Vigia, što znači ” kuća vidikovac”. Finca Vigia nalazi se u malom radničkim gradiću, San Francisco de Paula. Kubanci su uvijek poštovali poznatog pisca koji je izabrao živjeti u skromnom gradu, među ribarima. Kuća je izgrađena 1886. od strane španjolskog arhitekta Miguel Pascual y Baguer. Hemingway je kupio kuću 1940. za cijenu od 12.500 $. Tamo je napisao svoje najslavnije romane: “Kome zvono zvoni” i “Starac i More”. Nakon Hemingwayeve smrti 1961. godine, kubanska vlada je preuzela vlasništvo nad imovinom, te je kasnije pretvorila u muzej. Slijedi nastavak vožnje prema Havani. Prijava i smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak na šetnju gradom u pratnji pratitelja putovanja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7. dan, HAVANA – CITY TURA
Nakon doručka predlažemo razgled grada s lokalnim vodičem. Imat ćete priliku uz stručno vodstvo vidjeti znamenitosti stare i nove Havane (Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja, El Capitolio…) te prošetati kroz kolonijalni dio Havane (proglašen svjetskim kulturnim spomenikom od strane UNESCO-a) gdje se mogu vidjeti brojne tvrđave, palače i spomenici. Odlazak na ručak u popularni restoran u Old Havani. Nakon ručka slijedi vožnja oldtimer cabrioletima do Trga Revolucije gdje se nalaze poznati murali s likovima Che Guevare i Camila Cienfuegosa. Slijedi panoramska vožnja po Maleconu, Miramaru i ostalim dijelovima Havane. Odlazak u najpoznatiji hotel Nacional de Cuba na popularni Mojito Mafia. Povratak u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje.

8. dan, HAVANA – PINAR DEL RIO – VINALES – HAVANA
Nakon doručka predlažemo odlazak na izlet u Pinar del Rio – najzapadaniju kubansku regiiju, poznatu po uzgoju duhana. Po dolasku slijedi posjeta farmi duhana, gdje ćete se moći upoznati sa postupkom izrade ovog karakterističnog kubanskog proizvoda. Mogućnost kupnje kubanskih cigara od lokalnih farmera. Nastavak vožnje za Vinales. Po dolasku, kraći razgled grada. Potom, odlazak na vidikovac “Los Jazmines” odakle se pruža nezaboravan pogled na dolinu. Slobodno vrijeme za fotografiranje. Slijedi posjet Indijanskoj špilji unutar koje teče rječica. U sklopu ture posjetiti ćemo lokalnu eko farmu gdje ćemo imati zajednički ručak. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

9. dan, HAVANA
Nakon doručka, slobodan dan za vlastite programe. Noćenje.

10. dan, HAVANA – ISTANBUL
Nakon ranijeg doručka slijedi transfer u zračnu luku. Prijava na let za Istanbul. Let sa međuslijetanjem (tehnički stop, putnici ne napuštaju zrakoplov).

11. dan, ISTANBUL – ZAGREB
Po dolasku u Istanbul u 10:10 h, slijedi nastavak leta za Zagreb u 18:50 h. Dolazak u Zagreb predviđen je u u 19.00 h.

*na povratku 16.11.:
9. dan, (16.11.) HAVANA – ISTANBUL
Nakon ranijeg doručka slijedi transfer u zračnu luku. Prijava na let za Istanbul. Let sa međuslijetanjem (tehnički stop, putnici ne napuštaju zrakoplov).

10. dan, (17.11.) ISTANBUL – ZAGREB
Po dolasku u Istanbul u 10:10 h, slijedi nastavak leta za Zagreb u 19:00 h. Dolazak u Zagreb predviđen je u u 19.05 h.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: zrakoplovnu kartu Zagreb – Havana – Zagreb (uključeno 1 komad prtljage max 30 kg), zrakoplovne pristojbe i naknade 405 EUR, smještaj u dvokrevetnim sobama: Havana: hotel 4* s uključenim doručkom, Varadero: hotel 4* na bazi all inclusiva; transferi iz zračne luke od/do hotela, transfer minibusom Havana – Varadero – Havana, organizacija putovanja, pratitelj putovanja na hrvatskom jeziku.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 390 EUR, viza za Kubu (mogućnost posredovanja agencije) 60 EUR, Varadero upgrade na hotel 5* na bazi all inclusiva od 286 EUR po osobi u dvokrevetnoj sobi, putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja – preporučujemo!


Fakultativni izleti:
– Havana City tura 75 €
– Vinales tura 80 €
– Trinidad 94 €
– Cayo Blanco 92 €
– Jeep Safari 92 €
– kuća Hemingwaya 14 eur

Napomene:
– izleti se bookiraju i plaćaju u Hrvatskoj 15 dana prije putovanja
– u cijenu izleta uključen je ručak
– kategorizacija hotela na Kubi odgovara lokalnoj kategorizaciji koja se razlikuje od europske, zamjetna je razlika u smještaju i usluzi, tako da je potrebna prilagodba na lokalne standarde, prijevozna sredstva, običaje i način života tijekom boravka na Kubi
– Organizator putovanja ima pravo na izmjenu redoslijeda programa putovanja, ukoliko okolnosti zahtijevaju.


Kuba putovanje – korisne informacije:
Vremenska razlika: -6/-7 sati
Novčana jedinica: kubanski pesos (CUC), 1 CUC = 0,92 eur
Kupovina: kubanske cigare i kubanski rum, zlatni i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od drva, slame, papira mache, morskih školjki, terakote i stakla. Postoje također i medicinski proizvodi koji se ne mogu kupiti nigdje drugdje na svijetu.
Odjeća i obuća: zbog tople i vlažne klime tijekom cijele godine najidealnija je lagana pamučna odjeća – kratke hlače i lagane majice. Od obuće najbolje je ponijeti ugodne sandale ili lagane cipele. U zimskim mjesecima (od prosinca do travnja) bit će vam potrebna jakna ili lagani džemper jer su večeri svježije i prohladne. Budući da su zatvoreni prostori (hoteli, restorani i autobusi) klimatizirani, preporučamo da ponesete i neki topliji odjevni predmet.
Hrana i piće: kubanska hrana je rezultat španjolske i afričke kulinarske tradicije s dodatkom kineskih elemenata. Ajiaco je nacionalno jelo – gusta juha napravljena od korijenja i stabljike povrća s mesom (obično svinjetinom). Ostala kubanska jela su Lechon asado en pua (odojak na ražnju), tachinos, chatinos ili tostones – pečene banane, frijoles negros dormidos – kuhani crni grah, congri – mješavina riže i crnog graha, zatim mango i papaya servirani sa sirom. Nacionalno piće je rum. Bijeli rum idealan je za koktele. Najpoznatiji kokteli na Kubi su Cuba Libre, Mojito, Mulata i Daiquiri. Također postoji i više vrsta odličnih kubanskih piva. Piti isključivo flaširanu vodu.
Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna je turistička karta, mogućnost posredovanja.