Čarobna Kapadokija

Datumi putovanja

16.-23.9., 23.-30.9., 30.9.-7.10., 7.-14.10.2024. | 14.-21.10.2024. | 21.-28.10.2024. | 28.10.-4.11.2024. | 11.11.-18.11.2024. | 18.11-25.11.2024. | 25.11.-2.12.2024.

Trajanje putovanja

8 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakFIRST MINUTE
16.09.2024.599 EUR
23.09.2024.599 EUR
30.09.2024.579 EUR
07.10.2024.579 EUR
14.10.2024.559 EUR
21.10.2024.539 EUR
28.10.2024539 EUR
04.11.2024.499 EUR
11.11.2024.479 EUR
18.11.2024459 EUR
25.11.2024439 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
ANTALIJA – KONYA – KAPADOKIJA – GÖREME

Kružno putovanje Kapadokija: Antalija, Konya, Paşabağı,Sultanhani..

Kapadokija je i ove godine jedna od najtraženijih destinacija. Osim povoljne klime i razvijene ponude ljetnog turizma idealna je za kulturne ture u jesenskom i proljetnom periodu. Brojni ostaci burne povijesti, antički gradovi, podzemna mjesta, prirodna čuda, odlična gastronomija i gostoljubivost domaćina mamac su za posjetitelje, a pad turske lire u odnosu na euro učinio je destinaciju još povoljnijom i primamljivijom.

Kapadokija je ime za čudesno područje koje se nalazi u trokutu između gradova Nevsehira, Nigdea i Aksarayja. Jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Turskoj zbog svojih jedinstvenih geoloških, povijesnih i kulturnih atrakcija. To je regija bajki, tajanstvena i očaravajuća. Ovdje možete uživati u nevjerojatnim prirodnim čudima, otkrivati tajnovite podzemne gradove i upoznati bogatu kulturu i povijest. Najpoznatiji dio turističke ponude u Kapadokiji svakako je let balonom. Svakog dana u zoru poleti i do 200 balona iznad bajkovitog krajolika što stvara nevjerojatan prizor kako za one koji su poletjeli balonom tako i za one koji uživaju promatrajući s zemlje.

Iskoristite našu izvanrednu ponudu i pođite s nama u nezaboravnu pustolovinu čarobnom Kapadokijom!


PROGRAM PUTOVANJA: 

1. dan, ZAGREB – ANTALIJA
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb 2 sata prije leta. *Let posebnim zrakoplovom (charter let) iz Zagreba za Antaliju (na nekim polascima moguće međuslijetanje u Istanbulu, tehnički stop). Na izlazu iz zračne luke Antalija Vaš vodič će Vam poželjeti dobrodošlicu. Slijedi transfer do hotela i smještaj u hotel na području Belek/Side/Okurcalar. Večera i noćenje.

2. dan, ANTALIJA – KONYA – KAPADOKIJA
Nakon doručka krećemo prema prema Konyi, gradu koji je u ranom srednjem vijeku bio prijestolnica Turaka Seldžuka i njihovog sultanata. Razgledat ćete samostan Mevlana, sjedište religioznog reda derviša (ulaznica i razgled uz stručno vodstvo u paketu Kultura i večere). Ovdje je umro i pokopan čuveni mistik i pjesnik Mevlana Celaleddin Rumi. Danas je samostan muzej i riznica muslimanske umjetnosti. Nakon toga nastavit ćete put prema Kapadokiji. Noćenje na području Kapadokije.

3. dan, KAPADOKIJA – PASABAGI – ZELVE
Doručak. Kad zakoračite u Paşabağı, poznatu i kao Dolina redovnika, dočekat će vas očaravajući prizor visokih vilinskih dimnjaka. Ove jedinstvene formacije, oblikovane silama vjetra i vode, doimaju se poput mističnih stvorenja koja izranjaju iz zemlje. Prošećite ovom čarobnom zemljom čuda i svjedočite zamršenim detaljima uklesanim u stijene umjetničkom rukom prirode. U blizini, samo nekoliko koraka dalje, nalazi se povijesno selo Zelve. Ovaj muzej na otvorenom pruža nesvakidašnji pogled u prošlost, ukrašene nastambe u špiljama, crkve i samostane koji su uklesani u meku vulkansku stijenu sedre. Istražite labirintske staze, divite se zamršenim dizajnom uklesanim u stijene i zamislite priče ljudi koji su ovo mjesto nekoć nazivali domom. Posjetit ćemo i lokalnu trgovinu tepiha gdje ćemo naučiti ćemo sve o izradi tepiha – cjelokupan proces od proizvodnje pamuka i svile do tkanja predivnih završnih proizvoda. Sa svojim živim bojama, zamršenim dizajnom i raznolikim uzorcima, svaki je tepih svjedočanstvo povijesti i umijeća izrade svojih proizvođača. Posjetitelji ovih trgovina ne samo da stječu dublje razumijevanje turske kulture, već i doprinose očuvanju ove neprocjenjive tradicije. Povratak u hotel, večera i noćenje.

4. dan, KAPADOKIJA – Vilinski dimnjaci i veličanstvene doline
Doručak. Kapadokija je očaravajuća regija, a jedno od njezinih najpoznatijih i očaravajućih obilježja su vilinski dimnjaci, jedinstvene kamene formacije koje se uzdižu s površine zemlje. Ove čarobne strukture nastale su kroz tisuće godina vulkanske aktivnosti i erozije, što je rezultiralo njihovim različitim oblicima i veličinama. Kapadokija se može pohvaliti i veličanstvenim dolinama Kojima se otvaraju nestvarni prizori.
Derventska dolina, poznata je i kao Dolina mašte, šetnja ovom dolinom je kao da ste zakoračili u svijet snova, gdje oživljava nevjerojatna mašta. Još jedna izuzetna dolina je dolina Üç Güzeller (Tri ljepotice), nazvana po tri upečatljive formacije stijena koje dominiraju krajolikom. Nadalje, Kapadokija je dom doline Güvercinlik ili Doline golubova, koja je dobila ime po tisućama golubinjaka uklesanih u stijenama. Golubove koji su ovdje živjeli koristili su i kao vrijedan izvor gnojiva za poljoprivredu. Ove prekrasne vidike posjetit ćemo u prvoj polovici dana, a u drugoj polovici se možete pridružiti fakultativnom izletu koji će vam ponuditi vodiči na licu mjesta u ovisnosti o lokaciji hotela i vremenskim uvjetima. Povratak u hotel večera i noćenje.

5. dan, KAPADOKIJA – SULTANHANI – ANTALIJA
Nakon doručka napuštamo Kapadokiju i krećemo u smjeru stanice za karavane Sultanhani iz vremena Seldžuka . Naše putovanje nastavljamo kroz čudesno gorje Taurus sve do Antalije, na čijem području (Belek/Side/Okurcalar) ćete boraviti posljednja tri dana putovanja. Večera i noćenje.

6. dan, ANTALIJA ˗ vodopad Karpuzkaldiran
Nakon doručka imate priliku uživati u jednim od najljepših gradova turske rivijere. Između ostalog, vidjet ćete simbol grada, Yivli Minare džamiju, s izrezbarenim minaretom. Na trgu Kalekapisi nalazi se toranj sa satom uz zidine stare gradske tvrđave i romantičnog dijela starog grada uz luku. Tradicija proizvodnje nakita i modnih proizvoda od kože prezentirat će Vam se kroz modnu reviju prilikom posjeta trgovinama. Za kraj dana posjetit ćete čuveni vodopad Karpuzkaldiran. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

7. dan, ANTALIJA

Nakon doručka, sukladno vremenu leta, transfer do zračne luke u Antaliji. Slijedi prijava za let na relaciji Antalija – Zagreb.

Doručak. Uživajte u ponudi svojeg hotela ili nam se pridružite na fakultativnom izletu. Večera I noćenje.

8. dan, ANTALIJA – ZAGREB
Doručak. U skladu s vremenom charter leta slijedi transfer do zračne luke i povratni let.

*U terminima 23.-30.9., 7.-14.10., 21.-28.10., 4.-11.11. i 18.-25.11.2024.
vođenje će se odvijati na slovenskom jeziku; u ostalim terminima na hrvatskom jeziku.

*Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: povratni charter let Zagreb – Antalya u ekonomskoj klasi s uključenim zrakoplovnim pristojbama te uključenom prtljagom: 20 kg predane prtljage dimenzija 119x119x81 cm + 7 kg ručne prtljage dimenzija 55x40x20 cm, na nekim polascima moguće međuslijetanje/tehnički stop u Istanbulu. Asistenciju u zračnim lukama Zagreb/Antalija, 7 noćenja s polupansionom u hotelima s 4* u dvokrevetnoj sobi/ dvokrevetnoj s dodatnim ležajem, ulaznice i stručno vođenje za lokalitete koji se posjećuju prema programu (Mevlana muzej u Konyi, dolina redovnika Paşabağı, povijesno selo Zelve, Sultanhani), prijevoze prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu, pratitelja grupe na hrvatskom / slovenskom jeziku (ovisno o terminu) i lokalnog vodiča, pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 110 € (obavezno ako osoba putuje sama), napojnice za lokalne davatelje usluge 30 € (preporučeni iznos*), dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), putno zdrastveno osiguranje i rizik od otkaza putovanja – preporučujemo.
*u Turskoj je davanje napojnica za usluge lokalnih vodiča i vozača uobičajena i očekivana praksa. Preporučeni iznos napojnice za vodiče i vozača za cijeli tjedan je 30 € po putniku te je namijenjen nagrađivanju lokalnih kolega za dobro obavljen posao. Iznos napojnice ovisi o Vašem zadovoljstvu te vlastitom nahođenju.


Fakultativni izleti (rezervacija i doplata na destinaciji*):
Ortahisar, “dolina ljubavi” i podzemni grad (s ručkom): cca 55 € po osobi
Upustite se u poludnevni izlet dolinom meda (Ballidere), koja se popularno naziva i “dolina ljubavi”, dom je nekih od najimpresivnijih i najljepših vilinskih dimnjaka u regiji Kapadokije. Dolina je prožeta stotinama debelih stupova sa stožastim vrhom koji su prepoznatljivi za ovu regiju. Ovi reljefni oblici nastajali su tisućama godina pod utjecajem vjetra i kiše. Preostali dijelovi stijena mijenjaju boju tijekom dana, ovisno o kutu upada sunčevih zraka. Ova dolina predstavlja mali raj za fotografe i geologe. Nakon “doline ljubavi” slijedi posjet podzemnom gradu. Ovdje imate priliku posjetiti jedan od 50 gradova koji su nastali isključivo ljudskom rukom.
Izlet u grad Alanya (s ručkom): cca 55 € po osobi
Odlazak na cjelodnevni izlet u Alanyu, drugom po veličini gradu u regiji. Tijekom posjete dobit ćete informacije o povijesti regije te ćete posjetiti čuvenu Crvenu kulu i Arsenal. Nakon toga, planiran je posjet špilji DIM poznata po čuvenim špiljskim formacijama (stalaktiti). Nakon ručka uz rijeku Dim, program se nastavlja posjetom marine, iz koje možete vidjeti brodogradilište Seldjuk iz 13. stoljeća. Nakon toga, na putu prema hotelu prolazit ćete kroz prekrasne plantaže banana.
Vožnja brodom po rijeci Manavgat (s ručkom): cca 55 € po osobi
Ovim fakultativnim izletom ukrcat ćete se na brod te uživati ploveći rijekom Manavgat. Izlet započinje s pristaništa uz riječno područje. Nakon krstarenja rijekom, brodom ćemo doći do ušća rijeke gdje ćemo napraviti pauzu za kupanje i ručak. Nakon ručka nastavak izleta te povratak u hotel. Izvedba ovog izleta ovisi o vremenskim prilikama, dok cijena ovisi o lokaciji hotela.
Turska večer u Kapadokiji (plesni show + neograničena konzumacija lokalnih alkoholnih i bezalkoholnih pića) : cca 55 € po osobi
Doživite pravu Tursku, po svojim običajima i tradiciji, predstavljenu kroz folklor i ples iz svih regija zemlje. U ovu nezaboravnu večer preporučujemo Vam ponijeti fotoaparate i sl. kako biste zabilježili jedinstvene trenutke. Neke od najboljih trbušnih plesačica Turske u ovom restoranu predstavit će svoj show orijentalnog plesa vrijedan posjeta.
Sema (ples derviša): cca 30 € po osobi
Izlet na noćnu plesnu izvedbu derviša, koji koriste glazbu i ples kako bi se doveli u mistično stanje. Dok svira svečana glazba, oni se počnu vrtjeti, a njihova se duga suknja nadima, ostavljajući dojam lebdenja u zraku.
Jeep Safari 4×4 (Kapadokija): cca 65 € po osobi
Safari se smatra jednom od najzanimljivijih aktivnosti za raditi u Kapadokiji. Možete doživjeti avanturu zemljanim, prašnjavim i kamenim popločanim cestama, kanjonskim stazama, slikovitim mjesečevim brežuljcima ili crvenom dolinom. Ako želite iskoristiti što je više moguće od nevjerojatnih pogleda na krajolik, prirodnih ljepota, bajkovitih dimnjaka, okolice kuća uklesanih u stijene i obližnjih sela, onda Vam preporučujemo uputiti se na Kapadokija 4×4 Jeep Safari. Izvedba ovisi o vremenskim prilikama.
Vožnja balonom*: cca 240-280 € po osobi
Čarobno jedinstveni krajolik Kapadokije nalikuje nečemu što još do sada niste vidjeli. Dok se balon diže pri izlasku sunca, nadrealni lunarni krajolik koji se pruža ispod jednostavno će Vas zapanjiti. Balon tiho i bez napora leti kroz doline i iznad poznatih vilinskih dimnjaka, vinograda i voćnjaka. Zapanjujuće boje stijenskih formacija oduzet će Vam dah. Bez obzira koliko dugo planirate ostati u Kapadokiji, let balonom jedinstveno je iskustvo koje ne smijete propustiti. Cijena ovisi o potražnji, dok izvedba ovisi o vremenskim prilikama i raspoloživim kapacitetima. Više informacija na destinaciji.

*Za realizaciju izleta potrebno je minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije.


Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Tursku. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.


Napomene:
– Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
– Letovi se organiziraju redovnim linijama/ charter prijevozom. Vremena polazaka na redovnim linijama navedena su prema redu letenja objavljenom za 2024. godinu i podložna su promjeni. Točno vrijeme charter leta biti će objavljeno cca.3 tjedna prije putovanja. Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova i u kratkom roku prije putovanja kao i tijekom putovanja, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima. Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja. U slučaju posebnih zrakoplova (charter let), najmanji broj putnika za realizaciju je 140 putnika u avionu i najmanje 35 putnika na pojedinom autobusu na destinaciji.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u Tursku informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.h


Konya, taj bivši glavni grad seldžučkog carstva je danas sedmi najveći grad po veličini. Simbol grada je samostan Mevlana ujedno i muzej islamske umjetnosti i trezor turske umjetnosti i obrta.
Kapadokija je remek-djelo, rezultat stvaranja prirode i čovjeka. Jedan od najneobičnijih prirodnih krajolika na svijetu. Skriva podzemne naseobine i jamske crkve u kojima su generacije kršćana tražile utočište i koje su danas pod zaštitom UNESCA kao kulturno nasljeđe od neprocjenjive vrijednosti. Područje Kapadokije uključuje centre: Urgup, Goreme, Avanos, Üçhisar, Derinkuyu, Kaymaklı i Ihlara. Procjenjuje se da u stijenama ima 3000 crkava u ovoj regiji, od kojih sve nisu otvorene za javnost. U regiji postoje stotine podzemnih gradova. Najimpresivnijih su Kaymaklı, koji ima 8 razina, te Derinkuyu koji seže sve do 55 metara u dubinu. Područje Kapadokije je također poznato po svom tkanju tepiha, vinima i prepoznatljivoj crvenoj keramici Avanos područja.
Göreme, grad čini, zajedno sa kamenim spomenicima, središte nacionalnog parka Göreme te je dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Ovaj krajolik karakteriziraju neobični oblici stupova, obeliska i tornjeva koje su oblikovali pepeo i lava prije 2000 godina pri prvoj vulkanskoj erupciji. Ti oblici dosežu visine i do 40 metara.
Antalija, nalazi u podnožju planine Taurus i jedan je od najljepših gradova turske rivijere Ono što najviše privlači iz godine u godinu nove posjetitelje ovog mjesta jesu čudesne plaže, prirodne ljepote i brojni kulturni spomenici: Stara gradska jezgra Kaleici i jedan od najočuvanijih kulturnih ostavština Hadrianova vrata, izgrađena još 130 pr. Kr.). Centar starog grada je rimsko pristanište, sada preuređen u marinu, oko koje se nalaze uske popločene uličice prepune kafića, suvenirnica i manjih hotela u kućama iz otomanskih vremena. Svojim položajem na mediteranskom moru turističko je i kulturno središte regije.