Portugalska tura

Datumi putovanja

27.7. - 1.8., 15.8. - 20.8.2024.

Trajanje putovanja

6 dana/ 5 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakFIRST MINUTERedovne cijene
27.07.2024.-1.150 EUR
15.08.2024.-1.185 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
LISABON - LISABONSKA RIVIJERA - OBIDOS - BATALHA - FÁTIMA - COIMBRA - AVEIRO – PORTO

– zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana
– uključen izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais!


PROGRAM PUTOVANJA

1. dan, ZAGREB – FRANKFURT – PORTO
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, u 12:45 sati. Prijava na let Lufthanse na redovnoj liniji za Frankfurt u 14:45 sati, slijetanje u Frankfurt planirano u 16:20 sati. Nastavak putovanja prema Portugalu letom Lufthanse prema Portu u 21:00 sat (raspored letenja ispod programa). Dolazak u Porto u 22:45. Po dolasku ukrcaj u autobus, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan, PORTO – FÁTIMA – LISABON
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema Lisabonu. Na putu prema Lisabonu odlazimo prema Fátimi: obilazak jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je, uz Lourdes, najposjećenije europsko svetište. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. Odlazak prema Lisabonu. Prije odlaska u hotel, spustit ćemo se u četvrt Belem gdje ćemo vidjeti najpoznatije lisabonske znamenitosti uvrštene na listu svjetske kulturne baštine organizacije UNESCO: Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) – svi zajedno svjedoci su i spomenici najslavnijeg dijela portugalske povijesti, razdoblja velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Kraće slobodno vrijeme za degustaciju poznatog „Belemskog kolača“ (Pastéis de Belém). Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan, LISABON
Doručak. Danas ćemo s voditeljem putovanja detaljnije upoznati Lisabon i uputiti se popularnim tramvajem br. 28 prema Alfami, četvrti koja je jezgra grada. Spustit ćemo se s Chiada i potom uspeti uz lisabonsku katedralu iz 12. stoljeća te kraj crkve i rodnog mjesta sv. Ante sve do romantičnog vidikovca sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo. Potom se pješice spuštamo pored zamka sv. Jurja (Castelo de Sao Jorge), po strmim uličicama Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima. Svoju šetnju završavamo na Rua Augusti, popularnoj trgovačkoj ulici u podnožju Alfame i Bairra Alta s druge strane. Slobodan ostatak dana za šetnju, posjete muzejima, kupovinu, istraživanje… U večernjim satima predlažemo odlazak na večeru uz fado. Povratak u hotel. Noćenje

4. dan, LISABON: Izlet Sintra – Cabo da Roca – Cascais (izlet uključen u cijenu aranžmana)
Doručak. Danas odlazimo u okolicu Lisabona, do Sintre i najzapadnije točke kontinentalne Europe. Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu”. Po dolasku u Sintru uspet ćemo se do fascinantne palače Pena (ulaznica uz doplatu). Prostirući se na brežuljcima Sintre, palača je plod ideje ekscentričnog kralja Ferdinanda II. i odražava portugalski romantizam tog vremena. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača i zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. Okružuje je bogati park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta, od američke sekvoje do kineskog stabla ginka. Slobodno vrijeme za posjet palači. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Slobodna večer. Noćenje.

5. dan, LISABON – COIMBRA – PORTO
Doručak i odjava iz hotela. Odlazimo prema Coimbri, gradu u pokrajini Baixo Mondego. Iako je Coimbra neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu koje je jedno od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Zbog toga je poznata i kao „Grad studenata“. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado pjeva se u Coimbri. Po dolasku posjet gradskom središtu: romanička katedrala – samostan Santa Cruz – poznato sveučilište. Nastavljamo prema Portu, drugom po veličini portugalskom gradu. Sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi – Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13. st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu. Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14. st.: katedrala s temeljima iz 12. st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20 000 pločica… Smještaj u hotel i noćenje.

6. dan, PORTO – FRANKFURT – ZAGREB
Doručak. Odjava iz soba, slobodno jutro do transfera u zračnu luku. Prijava na let Lufthanse za Zagreb s polaskom u 16:30 sati. Dolazak u Frankfurt planirano u 20:10 sati (lokalno vrijeme) i nastavak putovanja prema Zagrebu predviđeno u 21:55 sati. Slijetanje u Zagreb u 23:20 sati, kraj programa.


CIJENA PAKET-ARANŽMAN UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Frankfurt – Porto – Frankfurt – Zagreb, zrakoplovne pristojbe i naknade, uključen 1 komad predane prtljage po osobi (do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), 2 noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* u Portu/Vila Nova de Gaia u dvokrevetnim sobama, 3 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama; cjelodnevni izlet Sintra-Cabo da Roca i Cascais (uključen autobusni prijevoz i pratnja voditelja putovanja), vanjske razglede prema programu, voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 310 EUR za polazak 27.7./ 345 EUR za polazak 15.8. (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi), boravišna pristojba 2 EUR po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta), napojnicu za vozače i vodiča – na inozemnim destinacijama vozači i lokalni vodiči očekuju napojnicu i preproučujemo iznos od 2 – 3 EUR po danu, ako ste bili zadovoljni uslugom, trudom i radom našeg voditelja putovanja; ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), putno osiguranje + rizik od otkaza putovanja – preporučujemo!


Predviđeni hoteli:

Lisabon:
Na polasku 27.07. Olissippo Marques de Sa 4* ili sl.
Na polasku 15.08. Hotel Masa Campo Grande 4*  ili sl.
Porto/Vila Nova de Gaia, na oba polaska: Vila Gale Porto 4* ili sl.

Popusti:
– 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
– 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
– trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni


Fakultativni izleti:
– tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca 70 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u listopadu 2023., podložno promjeni):
– vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 EUR po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,40 EUR (vrijedi 24 sata)
– Samostan sv. Jeronima: 10 EUR po osobi
– Utvrda sv. Jurja: 10 EURpo osobi
– Palača Pena 17 EUR po osobi
– Vinarija u Portu s degustacijom 15 EUR
– Crkva sv. Franje 8 EUR
– Casa da Musica 10 EUR

Napomena: mogućnost niže cijene za mlade i djecu, provjeriti na licu mjesta s voditeljem putovanja.


Informacije o letu:
Prijevoznik: Lufthansa
LH1415 ZAGFRA 1445 1620
LH1180 FRAOPO 2100 2245
LH1179 OPOFRA 1630 2010
LH1404 FRAZAG 2155 2320


Napomene:
– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije Lufthansa objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
– Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
– Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
– Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta, Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
– Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.


Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.


Korisne informacije – Portugal:
Službeno ime: Republika Portugal
Glavni grad: Lisabon, oko 2.927,000 st. (2018.)
Jezik: portugalski (službeni)
Religija: većinski katolici 81%, ateisti 6.8%, 0.6% Židovi, nespecificirano 8.3% (prema podacima iz 2011.)
Vremenska razlika: Zapadnooeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Portugal (Lisabon) 11:00)
Novac: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta
Broj stanovnika: oko 10,35 milijun (podatak iz 7/2018. god).
Površina: oko 92.212 km²
Geografski položaj: Država u jugozapadnoj Europi, graniči sa Španjolskom na istoku, izlazi na Atlantski ocean na zapadu i jugu
Klima: Mediteranska klima s toplim i suhim ljetima, te blagim zimama s dosta padalina. Prosječna temperatura u siječnju je 16°C, u srpnju 25°C.
Električni napon: 230 V.
Dokumenti potrebni za putovanje: Za ulazak u Republiku Portugal za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.
Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +351. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
Kreditne kartice: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
Napojnice: Uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili objektu.
Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.
Odjeća: Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.
Hrana i piće: Portugalska kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji, bogata je ponuda ribe, a najobljubljeniji bakalar. Neki od specijaliteta su: Alheira de Mirandela – kokošja kobasica, poslužena s blitvom; Arroz de Tambori – grdobina kuhana u smjesi lovora, češnjaka i rajčice s rižom; Caldeirada de Enguias – paprikaš od jegulja, začinjen šafranom i popraćen paprikama; Francesinha – dvije kriške kruha s odreskom, šunkom, kobasicom između njih, itd.
Kupovina: popularni suvenir je npr. pijetao (nacionalni simbol), nakit, kozmetika, zlato, tekstil, proizvodi od portugalske keramike. Trgovine rade uglavnom od 10 do 19 sati radnim danom, dok u većim gradovima rade od 9 do 21 svaki dan, osim državnim blagdanima. U manjim mjestima uobičajena je pauza za ručak, tijekom koje dućani i uslužni objekti ne rade od 13 do 15 sati.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.