Sicilija, deluxe

Datumi putovanja

27.4. - 4.5., 14.9. - 21.9., 26.10. - 2.11.2024.

Trajanje putovanja

8 dana/ 7 noćenja

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakFIRST MINUTERedovna cijena
27.04.2024.-680 EUR
14.09.2023.-680 EUR
26.10.2024.-680 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!

VRIJEDNOST VIŠE: smještaj u dvokrevetnim kabinama na brodu u cijeni aranžmana.


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB/RIJEKA – hotel (okolica Rima) 770 km
Polazak autobusom iz Zagreba s autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 5:00 sati. Vožnja preko Karlovca (moguć polazak s benzinske postaje Ka Petrol u 5:40 sati) kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa sjevernog stajališta Vrata Jadrana u 7:30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Italiju, uz usputna zaustavljanja do hotela u okolici Rima. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan, HOTEL – POMPEJI – NAPULJ – luka NAPULJ 250 km
Doručak i odjava iz hotela. Odlazimo prema regiji Kampaniji do Pompeja (plaćanje na licu mjesta). Pompeji i Herkulanej bili su starorimski gradovi koje je u ljeto 79. pr. Kr. iznenadila erupcija Vezuva. I dok je Herkulanej, koji je bio bliži Vezuvu, prekrila lava, Pompeji su velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad je slučajno otkriven nakon 1600 godina te sada možemo vidjeti Apolonov hram, Jupiterov hram, Forumske terme, Faunovu vilu, pekarnice, javnu kuću, tržnicu i sve ostalo što je sadržavao antički lučki grad. Kratko slobodno vrijeme za kupnju suvenira od vulkanskog kamena. Ulaznica i razgled Pompeja uz nadoplatu. Odlazak prema Napulju. Šetnja gradom s voditeljem putovanja: Teatro di San Carlo – galerija Umberta I – Piazza Plebiscito – utvrda Castel Nuovo – kraljevska palača Palazzo Reale. Najveći i najvažniji grad u južnoj Italiji, svakako je jedan od najtemperamentnijih gradova Italije. Grad se smjestio na najvećem vulkanskom području u Italiji. Odlazak prema luci. Ukrcaj u dvokrevetne unutarnje kabine u poslijepodnevnim satima, oko 18:30. Isplovljavanje broda u 20:00 sati. Noćenje na brodu.

3. dan, luka PALERMO – SIRACUSA – CATANIA 340 km
Iskrcaj u luci Palermo u ranim jutarnjim satima, oko 7 sati. Vožnja u smjeru Siracuse. Prolazimo središnjom Sicilijom gdje ćete se diviti prekrasnim valovitim, krševitim brežuljcima. Kako se približavamo Siracusi sve više se isprepliću žuta, zelena, crvena boja dok prolazimo uz polja naranči, limuna i mandarina, a tu su i masline, vinova loza, palme i bademi – po svemu je tome Sicilija nadaleko poznata. Odlazimo do Neapolisa, arheološkog parka gdje se susrećemo s našim lokalnim vodičem (plaćanje na licu mjesta). Tu vas čeka veliko arheološko bogatstvo iz doba Grčke i Rima. Vidjet ćete najveće grčko kazalište, kamenolom i rajski park, žrtvenik i rimski amfiteatar te saznati kakve tajne krije Dionizijevo uho. Svake godine u rimskom kazalištu se od polovice svibnja do polovice lipnja izvode predstave – grčke tragedije. Kraća vožnja autobusom do središta Siracuse – Ortigije, koja je bila najznačajniji grad u pokrajini koju su Grci prozvali Magna Graecia. Tu se nalazi povijesna jezgra u kojoj je smještena čuvena Arteuzijina fontana – gradska vijećnica i ostaci Apolonovog hrama, za koji se vjeruje da je najstariji grčki hram na Siciliji. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju. Uživat ćete u delicijama Sicilije! Odlazak prema Cataniji. Smještaj. Noćenje.

4. dan, CATANIA – ETNA – TAORMINA – CATANIA 150 km
Doručak. Odlazak do obližnje Etne, najvišeg aktivnog vulkana u Europi. Cesta nas vodi crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Na 1000 metara nadmorske visine prestaje vegetacija te su prema vrhu vulkana samo ostaci lave i pepela. Izlet se odvija u skladu s vremenskim prilikama. Ako su povoljne, autobus će doći do 1900 m/nmv do kratera Silvestri (uključeno u cijenu aranžmana). Slobodno vrijeme možete iskoristiti za kupnju vina u vulkanskoj lavi ili za slikanje na kraterima. Za cijenu od 78 EUR (plaćanje na licu mjesta) doći ćete ispod samog vrha glavnog kratera, te je uključena povratna vožnja žičarom, vožnja terenskim vozilima te razgled kratera s planinskim vodičem. Vjerujte da vrijedi svakog centa, a to potvrđuju i naši putnici! Nastavak vožnje do slikovite Taormine, jednog od najljepših gradića Italije, izgrađenog na brdu Monte Tauro s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolicu. Šetnja gradom s voditeljem putovanja. Krasne, uske uličice će vas očarati, hrana oduševiti, a pogled iz mediteranskog Parco Comunale ostavit će vas bez daha! Preporučujemo da u slobodno vrijeme posjetite Teatro Greco, grčko-rimsko kazalište s kojeg se pruža prekrasan pogled na Etnu i Jonsko more. Žičara pokraj Porta Messina vas vodi u podnožje Taormine, u gradić Mazzaro. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan, CATANIA – DOLINA HRAMOVA – hotel 200 km
Doručak. Odjava iz hotela. Šetnja gradom s voditeljem putovanja kroz centar Catanije: katedrala u kojoj se nalazi kapelica Sv.Agate, zaštitnice grada, Piazza Universita. Prošećite ulicom Via Etnea kojom je tekla lava 1669.godine kada je bila najsnažnija erupcija Etne. Vožnja prema Agrigentu. Po dolasku posjet antičkom lokalitetu Dolina hramova s lokalnim vodičem (plaćaanje na licu mjesta). Lokalitet je od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-a. Pored Tezejeva hrama u Ateni i Herina u Paestumu, Konkordijin hram u Agrigentu je najbolje sačuvan grčki hram. On je jedan od posljednjih sagrađenih u Velikoj Grčkoj (Magna Graecia), a njegovom očuvanju pomogla je činjenica da je pretvoren u kršćansku crkvu 597. god. Ostali hramovi očuvani su samo fragmentarno, zbog mnogih potresa i odnošenja kamena za druge potrebe. Najveći je bio Hram Olimpijskog Zeusa koji je bio posvećen Bitci na Himeri 480. pr. Kr. Vjeruje se kako je on bio najveći dorski hram ikada izgrađen. Slobodno vrijeme. Odlazak prema hotelu. Smještaj. Noćenje.

6. dan, hotel – TRAPANI – ERICE – PALERMO 310 km
Doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema Trapaniju. Lijepo smješten na rtu podno Monte Erice na sjeverozapadu Sicilije, grad Trapani živahna je povijesna luka iz koje se i danas u velikim količinama izvozi sol i vino. Kod Trapanija se spajaju Tirensko i Sredozemno more, a sama ta činjenica te pogled na luku dovoljna je da vas očara u potpunosti. Razgled glavnih znamenitosti grada: bazilika Maria Santissima Annunziata, Palača Giudecca (Casa Ciambra), romanička crkva Santa Maria del Gesù, crkva San Agostino, barokna katedrala San Lorenzo. Slobodno vrijeme za ručak. Odlazimo za Erice. Gradić smješten na istoimenom brdu, čiji je vrh 750 m iznad morske razine, pa se odatle pruža pogled na obližnji grad Trapani, jugozapadnu obalu sve do grada Marsala i rtova Punta del Saraceno i San Vito Lo Capo na sjeveroistoku, te arhipelag otočja Egadi na zapadu Popijte čašu vina dok uživate u predivnom pogledu! Nastavljamo prema Palermu. Smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan, MONREALE – PALERMO – luka PALERMO 30 km
Doručak i odjava iz hotela. S lokalnim vodičem krećemo prema Monrealeu (plaćanje na licu mjesta), gradiću koji se nalazi svega 7 km južno od Palerma. Nakon što su Palermo osvojili Arapi, biskup Palerma bio je prisiljen preseliti svoje sjedište izvan glavnog grada. Uloga nove katedrale dodijeljena je skromnoj crkvici Agia Kiriaki u selu u blizini koje je kasnije nazvano Monreale. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije ostavit će vas bez daha! Simbioza romanike, arapskih i bizantinskih elemenata stapa se s fascinantnim pozlaćenim mozaicima koji prekrivaju preko 6.500 m2 i prikazuju cijelu Bibliju! Iza katedrale nalazi se vidikovac s kojeg se možete diviti predivnom pogledu na “zlatnu školjku” Palerma. Nastavak vožnje prema centru Palerma. U vožnji do Palerma upoznajemo se s poviješću grada i lokalnim delicijama. Po dolasku u grad krećemo u šetnju gradom, koji baš poput torte cassate, trebate otkrivati dio po dio. Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: Porta Nuova, kraljevska palača, arapsko-normanska katedrala, Quattro Canti, Palazzo del Commune s Fontanom srama, Teatro Massimo. Slobodno poslijepodne za vlastite programe. Preporučujemo odlazak na jednu od tržnica, šetnju do Foro Italico – novouređene šetnice uz more ili pak posjet Arheološkom muzeju ili fascinantnim kapucinskim katakombama. Vožnja prema luci. Ukrcaj na trajekt oko 1,5-2 sata prije isplovljavanja, u večernjim satima, oko 20:00 sati. Smještaj u dvokrevetne unutarnje kabine. Noćenje na brodu.

8. dan, luka NAPULJ – RIJEKA/ZAGREB 1.130km
Iskrcaj s broda u Napulju u jutarnjim satima, oko 7 sati. Vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku do Zagreba uz zaustavljanja putem. Dolazak se očekuje oko ponoći.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu, 1 noćenje s doručkom u okolici Rima, u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi, 2 noćenja na brodu u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na relaciji Napulj – Palermo – Napulj, 2 noćenja s doručkom u Cataniji ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi, 1 noćenje s doručkom u Agrigentu ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi, 1 noćenje s doručkom u Palermu u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi, razgledavanja prema programu, izlet na Etnu i Taorminu,
lokalni vodič u Palermu na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu dolje navedena, doplata za vanjsku dvokrevetnu kabinu dolje navedena, boravišnu pristojbu od 2-3 EUR po osobi po noćenju (u završnom pismu bit će objavljen točan iznos boravišne pristojbe), dnevni najam uređaja i slušalica za razgled gradova 4 EUR po osobi po danu (doplata na licu mjesta), napojnicu za vozače i vodiča 2-5 EUR po osobi po danu, ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz, ulaznice za kulturno povijesne spomenike i sl.), putno zdrastveno osiguranje s rizikom od otkaza – preporučujemo.

– doplatu za jednokrevetnu sobu i jednokrevetnu unutarnju kabinu 390 EUR (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
– doplata za vanjsku dvokrevetnu kabinu 100 EUR, po osobi (za oba smjera), obavezna doplata pri rezervaciji aranžmana


Popusti:
– jedno dijete 6-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 30% popusta
– dvokrevetne sobe s pomoćnim ležajem raspoložive su po redovnoj cijeni kao i trokrevetne kabine (bez doplate)


Fakultativni izleti:
– ulaznicu za Pompeje te razgled s lokalnim vodičem na engleskom jeziku, takse za ulazak u lokalitet 40 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)
– izlet u Siracusu (ulaznica za arheološki park Neapolis, razgled lokaliteta i Siracuse, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) 25 EUR po osobi, djeca do 18 godina plaćaju 7 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)
– izlet u Dolinu hramova u Agrigentu (ulaznica za arheološki lokalitet Dolina hramova u Agrigentu, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) 20 EUR po osobi; djeca do 18 godina plaćaju 7 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)
– izlet u Monreale (lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, ulaznica za katedralu, parkirne takse) 10 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)

Informativne cijene ulaznica (cijene se mogu promijeniti, plaćanje se vrši direktno pružatelju usluge)
– izlet žičarom, terenskim vozilima i s planinskim vodičem na Etnu – 78 EUR po osobi
– ulaznica za grčki teatar u Taormini – 10 EUR po osobi; djeca do 18 godina ne plaćaju ulaznicu
– povratna vožnja žičarom u Taormini – 6 EUR po osobi
– ulaznica za katedralu u Siracusi – 2 EUR po osobi

Doplate:
Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
Za posebno sjedalo u autobusu:
– 1 red – sj. 3,4: 20 EUR
– 2 red – sj. 5,6,7,8: 20 EUR
Za dodatno prazno sjedalo u autobusu 135 EUR (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)


Korisne informacije:

Odjeća i obuća: Savjetujemo ponijeti sportsku i praktičnu odjeću (najbolje slojevitu), nešto odjeće pogodne za vlažno vrijeme (vjetrovka, kišobran, kape…), te udobnu sportsku obuću. NAPOMENA: prilikom odlaska na Etnu, savjetujemo ponijeti toplu odjeću i obuću zbog vrlo niske temperature i mogućeg vjetra.
Novac: EURO
Vremenska razlika u odnosu na Hrvatsku: nema
Kreditne kartice: U skoro svim restoranima i trgovinama prihvaćaju se sve vrste kreditnih kartica (EC/MC, AMEX,Visa).
Trgovine: Većina trgovina radi od 8 sati, ali s obaveznom poslijepodnevnom pauzom od 12 – 16 sati. Trgovine najčešće zatvaraju već u 20 sati.
Restorani: Samo mali broj restorana radi cijeli dan, većina ih otvara oko 19.00 sati. Dobar riblji obrok košta cca 25 Eur. Prosječna cijena pizze je 6 Eur.
Hrana: Jede se u popularnima ‘trattorijama’ . Preporučamo sve osim »fast fooda«: ‘antipasti’ (hladna predjela od povrća, mesa ili morskih plodova), razne vrste tjestenine, riblje specijalitete i pizze.
Prosječna cijena večere u restoranu je cca 30-50 EUR.
Voda: Voda iz vodovoda je pitka, ali se preporučuje piti flaširanu vodu
Shopping: Dućani su dobro opskrbljeni svim vrstama robe. Cijene odjeće i obuće su slične kao u zapadnoj Evropi.
Zabava: Ljudi se uglavnom druže u lokalima na promenadi i u restoranima. Popularne diskoteke se obično napune oko 2 sata iza ponoći.
Napojnice: Obično ih očekuju svi: nosači, konobari i sl.
Telefoniranje: Pozivni broj iz Italije za Hrvatsku : 00385
Imovina i dokumenti: Preporučamo da putovnice, kao i ostale vrijednosti, pohranite u hotelskom sefu.
Prilikom razgleda ili šetnje, treba dobro čuvati torbice i ruksake zbog opasnosti od džepara.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji (Rim) se nalazi na adresi Via Luigi Bodio 74/76, 00191 Roma, Italija.
Kontakt podaci: tel. 0039 06 3630 7650, 0039 06 3630 7300, 0039 06 3630 4630, fax. 0039 06 3630 3405, 0039 06 3630 3269, e-mail. vrhrim@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Jasen Mesić.
Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak-petak 8:30-16:30
Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici
Adresa: Via Luigi Bodio 74; 00191 Roma, Italija / Uredovno vrijeme za stranke: svaki dan od 10-13 sati.
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0039 334 6436906, Fax: 003906 3630 3269; e-mail: crocons.roma@mvep.hr.