Edinburgh i Glasgow, mini škotska tura

Datumi putovanja

29.10. - 2.11.2024.

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
29.10.2024.1.130 EUR1.105 EUR
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!

– Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu aranžmana!


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – FRANKFURT – GLASGOW
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci u Zagrebu, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Prijava na direktni let za Frankfurt zrakoplovne kompanije Lufthansa u 06:05 sati (red letenja u napomeni ispod programa). Slijetanje u Frankfurt u 07:40 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta prema Glasgowu u 10:45, planirani dolazak u Glasgow u 11:50 sati (lokalno vrijeme). Po dolasku u najveći grad Škotske, koji je ujedno i jedno od najboljih odredišta u Europi za ljubitelje kulture, slijedi panoramski i pješački razgled: centralni gradski trg George Square – spomenik Kraljici Viktoriji – Sveučilište – katedrala St. Mungo, jedina građevina koja je 1560. godine preživjela reformaciju bez oštećenja – katedralni trg – zgrada Gradske vijećnice – Merchant Square – Glasgow Cross, nekadašnja tržnica soli – Tolbooth Steeple, jedna od najstarijih građevina u Glasgowu – Merchant City toranj sa satom. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za osobne programe. Noćenje.

2. dan, GLASGOW: fakultativno izlet „MALA ŠKOTSKA TURA“ / STIRLING – LOCH LOMOND – DESTILERIJA VISKIJA
Doručak. Slobodan dan u Glasgowu. Preporučujemo fakultativno cjelodnevni izlet. Dan započinjemo vožnjom prema području NP Trossachs. To područje nazivaju i „Škotsko gorje u malom“, proslavljeno herojima kao što su Rob Roy i William Wallace (Hrabro srce!). Pri pogledu na sjajna jezera, grube planinske vrhunce i šumom ispunjene doline i kanjone, lako je zaboraviti da je to mjesto nekoć smatrano opasnom granicom na kojoj su ratovali škotski klanovi. Dolazimo tako i do najvećeg škotskog jezera Loch Lomond gdje ćemo otići na opuštenu plovidbu jezerom u kojem se nalazi i 30-ak otočića. Nakon vožnje jezerom nastavljamo vožnju prema dvorcu Stirling, sagrađenom prije 900 godina. Našu rutu prema Stirlingu koristile su tisućama godina brojne vojske koje su osvajale ili željele osvojiti Škotsku. To je bila krajnja sjeverna granica Rimskog carstva. Dvorac Stirling zvali su i „Ključ za Škotsku“, stoljećima je to bio najznačajniji dvorac u Škotskoj , a pogled s vrha dvorca daje obrazloženje toj tvrdnji. Osim toga, Stirling je bio kraljevska rezidencija kuće Stewart i u njemu je 1543.g. okrunjena škotska kraljica Mary. Nakon posjeta dvorcu odlazimo do destilerije škotskog viskija, razgledati je i naravno degustirati ga. Slobodno vrijeme u istoimenom mjestu Stirling. Povratak u Glasgow u kasnim poslijepodnevnim satima. Noćenje.

3. dan, GLASGOW – EDINBURGH
Doručak. Slobodno jutro u Glasgowu, odjava iz hotela i oko podneva odlazak prema Edinburghu. Smještaj u hotelu. Mogućnost odlaska u orijentacijsku šetnju i večera u gradu. Povratak u hotel s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

4. dan, EDINBURGH
Doručak. Odlazak u razgled Edinburgha, škotskog glavnog grada, “Sjeverne Atene” kako Edinburgh još nazivaju, pješački u pratnji voditelja putovanja: Princess Street, žila kucavica i glavna prometnica Edinburgha – George Street – Royal Mile, glavna ulica Edinburgha u kojoj se nalazi većina pubova i gradskih atrakcija – katedrala St. Giles – Mercat Cross, mjesto održavanja srednjovjekovnih mučenja – Edinburški dvorac (obavezna prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana) – Carlton Hill… Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu, njegovim pubovima, za posjete muzejima i slično. Povratak u hotel u večernjim satima s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

5. dan, EDINBURGH – FRANKFURT – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela i transfer u zračnu luku u Edinburghu, prijava na let za Zagreb preko Frankfurta u 12:40 sati. Slijetanje u Frankfurt u 15:30 sati. Nastavak leta prema Zagrebu u u 20:40 sati, dolazak u Zagreb se očekuje u 22:05 sati po lokalnom vremenu.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na liniji Zagreb – Frankfurt – Glasgow / Edinburgh – Frankfurt – Zagreb, zrakoplovne pristojbe i naknade, uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), transfere autobusom iz zračne luke u Glasgowu s panoramskim obilaskom po dolasku i transfer iz hotela u zračnu luku u Edinburgh na povratku, transfer autobusom iz Glasgowa u Edinburgh; 2 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Glasgowu u dvokrevetnim sobama, 2 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Edinburghu u dvokrevetnim sobama, vanjske razglede prema programu, voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 375 EUR (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi), ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), napojnicu za vozača i vodiča – preporuka 10-15 GBP po osobi, putno zdrastveno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja – preporučujemo!


Popusti:
– 20% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi – na upit)
– trokrevetne sobe (isključivo na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Predviđeni hoteli:
Edinburgh: HIEX City Center 3* ili sl.
Glasgow:  IBIS styles George Square 3* ili sl. 


Fakultativni izlet (prijave uz rezervaciju, minimum 20 prijavljenih putnika):
– izlet Mala škotska tura: 155 EUR po osobi za odrasle, djeca do 12 g. 120 EUR, uključuje prijevoz autobusom, ulaznicu u dvorac Stirling, vožnju brodom po jezeru Lomond u trajanju od sat vremena i obilazak i degustaciju viskija u destileriji (obavezna prijava prilikom rezervacije aranžmana, minimum potreban za realizaciju 20 prijavljenih putnika)
– ulaznica za dvorac Edinburgh: 23 EUR po osobi za odrasle, djeca 7-14,99 godina 14 EUR (obavezna prijava i uplata prilikom rezervacije aranžmana)

Informacije o letu:
Prijevoznik: Lufthansa
ZAGREB 06:05 FRANKFURT 07:40
FRANFURT 10:45 GLASGOW-11:50
EDINBURGH 12:40 FRANKFURT 15:30
FRANFURT 20:40 ZAGREB 22:05


Napomene:
– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije Lufthansa objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
– Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
– Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Londonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
– Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u funtama (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
– Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
– Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.


Granične i vizne formalnosti:

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za UK i Škotsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nalazi se u Londonu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske se nalazi na adresi 21 Conway Street, London W1T 6BN, UK.
Kontakt podaci: tel. 00 44 20 7387 1144 ili 0044 20 73872022, fax. 0044 20 73870310 ili 00 44 20 7387 0936, e-mail: mvrhlon@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Igor Pokaz.


Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo, ili manje točno kao Velika Britanija ili Britanija. Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.). Ujedinjeno Kraljevstvo je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji – Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija. Velika Britanija, ili kako se ponekad naziva Britanija, je zemljopisni naziv za područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku. Britansko otočje je zemljopisni naziv skupine otoka, kojem pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Škotska je jedna od 4 nacije koje tvore Veliko Kraljevstvo (druge 3 su Engleska, Wales i Sjeverna Irska). Škotska je smještena na sjeveru otoka Velike Britanije. Povijest ove zemlje seže do 1. stoljeća keda Rimljani osvajaju Veliku Britaniju. Konačno ime dobiva u 5. i 6. stolječu prema Skotima – plemenu Celtika. Škotska je politički uređena kao parlamentarna demokracija sa parlamentom u Edinburgu, dio je Europske Unije što znači da se mnoge odluke ipak donose u Europskom Parlamentu u Brusselsu.

Edinburgh
Glavni grad Škotske poznat je po svojoj bogatoj povijesti. Spomenimo također i nezaboravne velikane koje je proizveo: Sir Walter Scot, Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Alexander Graham Bell. Stari dio grada satkan je od prošlosti Škotske kraljevske obitelji u stilu Romantike. Prolazeći Ulicom Princes do Novog grada imate dojam da je vrijeme stalo negdje oko 1700. godine. Ipak, grad živi intenzivno i u našim vremenima. Posebna se atmosfera u svakom kutku grada osjeća ljeti kada se održava Edinburgh International Festival – najveći festival primjenjene umjetnosti na svijetu.

Glasgow
Glasgow je pravi predstavnik škotskog veselog temperamenta. Dugogodišnjom tradicijom umjetničkih predstava ovaj grad (a ne Edinburgh) centar je glazbe i drame. To je razlog što je Glasgow dom škotske Opere i Kraljevskog Škotskog Nacionalnog Orkestra. Također, poznat je kao biser škotske arhitekture i dizajna, te kao poslovni centar zemlje.