Edinburgh i Glasgow, mini škotska tura

Datumi putovanja

26.4. - 30.4.2024.

Cijena paket-aranžmana po osobi

PolazakRedovna cijenaFIRST MINUTE
26.04.2024.1.045 EUR (7.873,55 kn)1.000 EUR (7.534,50 kn)
FIRST MINUTE vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni!
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

– Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu aranžmana!


PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, ZAGREB – AMSTERDAM – EDINBURGH
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci u Zagrebu, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Prijava na direktni let za Amsterdam zrakoplovne kompanije KLM u 16:00 sati (red letenja u napomeni ispod programa). Slijetanje u Amsterdam u 18:05 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta prema Edinburghu u 21:10, planirani dolazak u Edinburgh u 21:35 sati (lokalno vrijeme). Transfer iz zračne luke, smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan, EDINBURGH
Doručak. Odlazak u razgled Edinburgha, škotskog glavnog grada, “Sjeverne Atene” kako Edinburgh još nazivaju, pješački u pratnji voditelja putovanja: Princess Street, žila kucavica i glavna prometnica Edinburgha – George Street – Royal Mile, glavna ulica Edinburgha u kojoj se nalazi većina pubova i gradskih atrakcija – katedrala St. Giles – Mercat Cross, mjesto održavanja srednjovjekovnih mučenja – Edinburški dvorac (ulaznica uz doplatu na licu mjesta) – Carlton Hill… Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu, njegovim pubovima, za posjete muzejima i slično. Povratak u hotel u večernjim satima s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

3. dan, EDINBURGH – GLASGOW
Doručak. Slobodno jutro u Edinburghu, odjava iz hotela i oko podneva odlazak prema Glasgowu. Po dolasku u najveći grad Škotske, koji je ujedno i jedno od najboljih odredišta u Europi za ljubitelje kulture, slijedi panoramski i pješački razgled: centralni gradski trg George Square – spomenik Kraljici Viktoriji – Sveučilište – katedrala St. Mungo, jedina građevina koja je 1560. godine preživjela reformaciju bez oštećenja – katedralni trg – zgrada Gradske vijećnice – Merchant Square – Glasgow Cross, nekadašnja tržnica soli – Tolbooth Steeple, jedna od najstarijih građevina u Glasgowu – Merchant City toranj sa satom. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za osobne programe. Noćenje.

4. dan, GLASGOW: FAKULTATIVNO IZLET „MALA ŠKOTSKA TURA“ / STIRLING – LOCH LOMOND – DESTILERIJA VISKIJA
Doručak. Slobodan dan u Glasgowu. Preporučujemo fakultativno cjelodnevni izlet (trajanje cca. 9 sati) na sjever, do dvorca Stirling, sagrađenog prije 900 godina i regiju jezera Lomond (prijava prilikom rezervacije aranžmana!) Našu rutu na sjever prema Stirlingu koristile su tisućama godina brojne vojske koje su osvajale ili željele osvojiti Škotsku. To je bila krajnja sjeverna granica Rimskog carstva. Dvorac Stirling zvali su i „Ključ za Škotsku“, stoljećima je to bio najznačajniji dvorac u Škotskoj , a pogled s vrha dvorca daje obrazloženje toj tvrdnji. Osim toga, Stirling je bio kraljevska rezidencija kuće Stewart i u njemu je 1543.g. okrunjena škotska kraljica Mary. Nakon posjeta dvorcu nastavljamo prema području NP Trossachs. To područje nazivaju i „Škotsko gorje u malom“, proslavljeno herojima kao što su Rob Roy i William Wallace (Hrabro srce!). Pri pogledu na sjajna jezera, grube planinske vrhunce i šumom ispunjene doline i kanjone, lako je zaboraviti da je to mjesto nekoć smatrano opasnom granicom na kojoj su ratovali škotski klanovi. Dolazimo tako i do najvećeg škotskog jezera Loch Lomond gdje ćemo otići na opuštenu plovidbu jezerom u kojem se nalazi i 30-ak otočića. Na povratku do Glasgowa posjetit ćemo destileriju škotskog viskija, razgledati je i naravno degustirati ga. Povratak u Glasgow u kasnim poslijepodnevnim satima. Noćenje.

5. dan, GLASGOW – AMSTERDAM – ZAGREB
Rani transfer, doručak u paketu i odjava iz hotela. Transfer u zračnu luku u Glasgowu, prijava na let za Zagreb preko Amsterdama u 06:05 sati. Slijetanje u Amsterdam u 08:40 sati. Nastavak leta prema Zagrebu u u 13:40 sati, dolazak u Zagreb se očekuje u 15:30 sati po lokalnom vremenu.0 sati. Transfer iz zračne luke, smještaj u hotel. Mogućnost odlaska javnim gradskim prijevozom s voditeljem putovanja u orijentacijsku šetnju središtem Edinburgha. Noćenje.


CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na liniji Zagreb–Amsterdam–Edinburgh–Glasgow–Amsterdam–Zagreb, zrakoplovne pristojbe i naknade, uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), transfere autobusom iz zračne luke u Edinburghu po dolasku i transfer iz hotela u zračnu luku u Glasgowu na povratku, transfer autobusom iz Edinburgha u Glasgow s panoramskim obilaskom Glasgowa, 2 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Edinburghu u dvokrevetnim sobama, 2 noćenja s doručkom u hotelu 3/4* u Glasgowu u dvokrevetnim sobama, vanjske razglede prema programu, voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.


CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: doplatu za jednokrevetnu sobu 375 EUR (2.825,44), ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), napojnicu za vozača i vodiča – preporuka 10-15 GBP po osobi, putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.


Popusti:
– 20% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi – na upit)
– trokrevetne sobe (isključivo na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Predviđeni hoteli:
Edinburgh: HIEX Edinburgh City Center 4* ili slično
Glasgow: Ibis Styles Glasgow George Square 3* ili slično


Fakultativni izlet (prijave uz rezervaciju, minimum 20 prijavljenih putnika):
– izlet Mala škotska tura: 155 EUR (1.167,85 kn) po osobi za odrasle, djeca do 12 g. 120 EUR (904,14 kn), uključuje prijevoz autobusom, ulaznicu u dvorac Stirling, vožnju brodom po jezeru Lomond u trajanju od sat vremena i obilazak i degustaciju viskija u destileriji (obavezna prijava prilikom rezervacije aranžmana, minimum potreban za realizaciju 20 prijavljenih putnika)

Informacije o letu:
Prijevoznik: KLM
KL1968 26APR ZAG 16:00 AMS 18:05
KL 933 26APR AMS 21:10 EDI 21:35
KL 934 30APR GLA 06:05 AMS 08:40
KL1967 30APR AMS 13:40 ZAG  15:30


O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za UK  informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).


Napomene:
– Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja zrakoplovne kompanije objavljenom u 2023. godini i podložna su promjeni.
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
– Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
– Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Londonu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
– Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u funtama (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
– Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
– Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.


Granične i vizne formalnosti:

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za UK i Škotsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nalazi se u Londonu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske se nalazi na adresi 21 Conway Street, London W1T 6BN, UK.
Kontakt podaci: tel. 00 44 20 7387 1144 ili 0044 20 73872022, fax. 0044 20 73870310 ili 00 44 20 7387 0936, e-mail: mvrhlon@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Igor Pokaz.


Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo, ili manje točno kao Velika Britanija ili Britanija. Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.). Ujedinjeno Kraljevstvo je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji – Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija. Velika Britanija, ili kako se ponekad naziva Britanija, je zemljopisni naziv za područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku. Britansko otočje je zemljopisni naziv skupine otoka, kojem pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Škotska je jedna od 4 nacije koje tvore Veliko Kraljevstvo (druge 3 su Engleska, Wales i Sjeverna Irska). Škotska je smještena na sjeveru otoka Velike Britanije. Povijest ove zemlje seže do 1. stoljeća keda Rimljani osvajaju Veliku Britaniju. Konačno ime dobiva u 5. i 6. stolječu prema Skotima – plemenu Celtika. Škotska je politički uređena kao parlamentarna demokracija sa parlamentom u Edinburgu, dio je Europske Unije što znači da se mnoge odluke ipak donose u Europskom Parlamentu u Brusselsu.

Edinburgh
Glavni grad Škotske poznat je po svojoj bogatoj povijesti. Spomenimo također i nezaboravne velikane koje je proizveo: Sir Walter Scot, Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Alexander Graham Bell. Stari dio grada satkan je od prošlosti Škotske kraljevske obitelji u stilu Romantike. Prolazeći Ulicom Princes do Novog grada imate dojam da je vrijeme stalo negdje oko 1700. godine. Ipak, grad živi intenzivno i u našim vremenima. Posebna se atmosfera u svakom kutku grada osjeća ljeti kada se održava Edinburgh International Festival – najveći festival primjenjene umjetnosti na svijetu.

Glasgow
Glasgow je pravi predstavnik škotskog veselog temperamenta. Dugogodišnjom tradicijom umjetničkih predstava ovaj grad (a ne Edinburgh) centar je glazbe i drame. To je razlog što je Glasgow dom škotske Opere i Kraljevskog Škotskog Nacionalnog Orkestra. Također, poznat je kao biser škotske arhitekture i dizajna, te kao poslovni centar zemlje.